TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Analys: Sverige – en kollapsad stat?

Publicerad 9 september, 2019

På bara ett par decennier har Sverige gått från att vara ett av världens mest homogena länder där välstånd och trygghet rådde, till ett land där 30 procent av befolkningen har utländsk bakgrund och våldtäkter, barnrån och brutal gängkriminalitet hör till vardagen. Hur nära är vi ett statsförfall – när kommer Sverige att räknas som en kollapsad stat?

Internationella politiker använder ofta uttrycket Failed state om länder som Somalia och Nordkorea. Men vad innebär det egentligen? På Wikipedia kan man läsa:
”Statsförfall eller kollapsad stat, eller i lindrigare fall sviktande stat, är termer som används om stater som inte längre lyckas uppfylla de grundläggande villkor som gäller för en suverän statsbildning. Vilka dessa grundläggande villkor är finns det delade åsikter om, men det centrala krav som brukar ställas på suveräna stater är att de upprätthåller ett våldsmonopol inom sitt territorium, och ett tydligt tecken på stater i statsförfall är att statens våldsmonopol allvarligt och framgångsrikt utmanas av enskilda eller grupperingar. Andra tecken på hotande statsförfall är att statens interna politiska och polisiära organisation faller sönder, eller att myndigheterna misslyckas med att tillgodose medborgarnas grundläggande behov av till exempel vatten och elektricitet.”

Världens stater, graderade efter hur stabila eller kollapsade de är. Foto: Wikipedia.

Organisationen Fund for Peace har listat följande kännetecken för en Failed state:

 1. Har förlorat kontroll över sitt territorium eller kontrollen/förmågan att använda legala medel (våldsmonopol) inom det.
 2. Har ingen eller urholkad förmåga att ta beslut inom den legala makten, det sittande parlamentet eller regeringen.
 3. Förmår inte tillhandahålla basala tjänster som vatten, elektricitet, vård etc.
 4. Förmår inte interagera med andra som en fullvärdig medlem av det internationella samfundet.

Sverige inte längre i toppen

I Fund for Peace senaste rapport över världens stater finns Sverige inte längre med i den högsta gruppen Very sustainable, det vill säga Mycket hållbara. Dessa länder är

 1. Finland
 2. Norge
 3. Schweiz
 4. Danmark
 5. Australien
 6. Island
 7. Kanada

Organisationen Fund for Peace listar världens stater – Sverige är inte längre bland de mest hållbara. Foto: Fund for Peace.

Sverige återfinns på plats 9 i den grupp stater som kallas Sustainable (hållbara) där även Irland, Tyskland, Nederländerna, Belgien med flera befinner sig. Grupp tre kallas Very stable (väldigt stabila) och innehåller exempelvis Frankrike, Tjeckien och Storbritannien.

Vår placering ger inte anledning att befara att Sverige är i närheten av en statskollaps, men låt oss ändå titta på vilka de kännetecknande egenskaperna för en havererad stat är: När staten är så svag eller ineffektiv att den i praktiken saknar kontroll över stora delar av sitt territorium, och har svårt att tillhandahålla offentliga tjänster. När detta händer brukar effekten bli utbredd korruption och kriminalitet, ingripande av icke statliga aktörer (kriminella eller ideella organisationer), ofrivilliga rörelser av befolkning och/eller kraftig ekonomisk nedgång.

Var artonde svensk i utsatt område

I Sverige 2019 räknas 60 bostadsområden som ”utsatta”, 22 av dessa kallas ”särskilt utsatta”, vilket är en politiskt korrekt omskrivning för no go-zoner. Det utmärkande för dessa områden är en hög andel utrikes födda, mellan 45 och 60 procent. Räknar man in invandrarnas barn stiger siffrorna markant.

Många av invånarna har suttit i fängelse och det var från dessa områden de flesta IS-krigarna rekryterades. Enligt en rapport från Försvarshögskolan kom 70 procent av terrorresenärerna från de utsatta områdena – de som åkte utomlands för att strida för islamiska terroristgrupper. Här finns alltså en radikal islamistisk miljö som både rekryterar till och finansierar terrorism.

I dessa no go-zoner bor enligt uppgift 566 000 personer, det vill säga var artonde person i Sverige. Enligt polisen utmärks de särskilt utsatta områdena av följande:

 • Polisen har svårt eller nästan omöjligt att fullfölja sina uppdrag
 • Det finns parallella samhällsstrukturer
 • Invånarna är obenägna att delta i rättsprocessen
 • Övergrepp i rättssak är vanliga, såsom systematiska hot mot vittnen och målsäganden
 • Våldsbejakande religiös extremism där personer reser för att delta i strid i konfliktområden och fundamentalister begränsar människors friheter såsom religionsfrihet
 • Etnisk segregation
 • Hög koncentration av kriminella

Ingen kontroll över no go-zonerna

Har den svenska staten kontroll över dessa områden? Svaret är nej. Att ringa polisen härifrån är ingen idé eftersom de inte kommer och alltid har andra prioriteringar. Om de emot förmodan kommer så löser de ingenting. Kriminella eller religiösa etniska grupperingar styr dessa områden – utom kontroll för den svenska statsmakten.

Dessutom vet vi att Sverige inte har kontroll över sina egna gränser – kriminella och terrorister kan fritt röra sig in och ut ur Sverige. Därmed har vi bockat av punkt 1 på Failed state-listan, kontroll över territorium och våldsmonopol.

Genom DÖ, Decemberöverenskommelsen, 27 december 2014 bröt riksdagen mot en av sina mest grundläggande förutsättningar – att varje riksdagsman representerar alla väljare i sitt distrikt och har grundlagsskydd för att agera på eget bevåg i politiska frågor. I januari 2019 ingicks JÖKen, Januariavtalet, då Centerpartiet och Liberalerna blåste alla sina borgerliga väljare genom att stötta en rödgrön regering. Därmed kan vi bocka av punkt 2, dysfunktionell regeringsmakt.

Foto: Flickr/News Oresund.

Men nog har vi fortfarande tillgång till elektricitet, vatten och vård? Nja, de senaste åren har vård-skola-omsorg urholkats rejält – inte minst för utsatta grupper som pensionärer, handikappade och barn. Faktum är att Sverige i dag låter ”nyanlända” helt kostnadsfritt få ta del av den service som numera förnekas dem som har slitit och betalat skatt i hela sina liv.

Fara för dricksvattnet

Den svenska skolan fungerar bara fläckvis – i vissa områden är den totalt dysfunktionell och allt fler elever lämnar skolan utan godkända slutbetyg. Vägar och järnvägar är i så dåligt skick att kommunikationerna fungerar bristfälligt eller inte alls. Vatten- och elnäten är i stort behov av reparationer. Vi är så vana vid att ha rent och gott kallvatten i kranen att de flesta av oss tror att inget kan hända med det (trots otaliga larm om vattenbrist i flera kommuner), men när statsminister Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen i våras sa han:

– Grundvattennivåerna ska säkras och tillgången till dricksvatten skyddas.

Hur länge har vi fri tillgång till rent dricksvatten? Foto: Pixabay.

Detta kallade tre debattörer i Expressen ”en viktig och hoppingivande markering eftersom vi står inför betydande problem”. Vdn för Svenskt vatten, Pär Dalhielm, var en av dem som skrev:
”Dricksvattenförsörjningen i Sverige hotas från olika håll, från pågående klimatförändringar, från kemikalier och andra oönskade ämnen men även resursfrågor, otillräcklig lagstiftning, organisatoriska brister och säkerhetsfrågor utgör problem. Investeringsbehoven är stora och nivån behöver öka med 35 procent för att klara ett säkert dricksvatten. För att finansiera det behöver avgifterna gradvis öka till det dubbla om 20 år.”

Punkt 3, basala samhällstjänster, kanske inte kan bockas av, men den får ett stort utropstecken efter sig.

Oförmåga att interagera med andra stater, det vill säga punkt 4, visade den feministiska regeringen Löfven genom att som ett av sina första beslut helt ogenomtänkt erkänna ”sagostaten” Palestina. Palestinierna är ett folk som aldrig har existerat, de är och förblir araber som om de haft viljan hade kunnat bilda en egen stat före 1967 på Västbanken. Ytterst få andra Västländer har erkänt Palestina.

Hopp efter Wallströms plötsliga avgång?

Saudiaffären och den feministiska utrikespolitiken med stöd till Ukraina för genuskurser och feminism för att göra den ukrainska staten ”mer demokratisk”, är ytterligare ett exempel på en rad misslyckanden. Man pratar om stora ”fredsutspel” i Mellanöstern och resten av världen tittar helt oförstående på och skakar på huvudena. Punkt 4 är alltså farligt nära att bli avbockad – om nu inte den feministiska utrikesministern Margot Wallströms plötsliga avgång leder till en helt annan utrikespolitik.

Ovanpå allt detta kan man också konstatera att yttrandefriheten i Sverige begränsas allt mer, inte minst genom lagen om hets mot folkgrupp som används allt oftare för att döma pensionärer som i sin förtvivlan över Sveriges förfall skriver mindre genomtänkta meddelanden på Facebook.

Mina Dennert får pris efter pris för sin förföljelsegrupp #jagärhär. Foto: Youtube.

Dessutom har mainstream-medierna slutat granska makten och ägnar sig i stället helhjärtat åt att försöka uppfostra folk i hur vi ska tycka och tänka. Oliktänkande tystas eller hängs ut i medierna till varning och varnagel, hotas eller utsätts för repressalier från AFA/Researchgruppen och andra organisationer som genom priser och uppskattning från makten har fått sitt arbete sanktionerat. Nyligen fick gruppen #jagärhär och dess grundare Mina Dennert ännu ett pris, den här gången från Prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse. Dennert kallas en ” nätängel” när hon och hennes grupp i själva verket förföljer människor som protesterar mot regeringens politik.

Vilhelm Moberg hade rätt

Räcker detta för att definiera Sverige som en havererad stat? Kanske inte, men vi är åtminstone farligt nära en kollaps. Inkompetenta och korrupta politiker skor sig själva och bryr sig inte längre om svenska folket som via höga skatter tvingas finansiera den en gång så goda statens förfall.

Vi kan bara konstatera att Vilhelm Moberg hade rätt när han 1965 beskrev Sverige som en demokratur. Citatet nedan är ganska välkänt, men inte många vet varför han skrev sitt debattinlägg – han kritiserade regeringens förslag om presstöd. Drygt 50 år senare förstår vi att han såg vad som komma skulle – att medierna skulle bli maktens lydiga soldater i stället för att kritiskt granska och avslöja maktmissbruk.

Vilhelm Mobergs berömda citat från 1965.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

8 Kommentarer

 1. Avatar

  Sverige kommer snart att vara ett ekonomiskt U-Land 2030, helt enligt våra FN globalist uppköpta landsförrädare i åttaklöverns Agenda 21 planerade vilja.
  Politikerna spelar i Sverige en sadistisk teaterpjäs för mindre vetande.
  ???????

  Svara
 2. Avatar

  Utsatta områden är ett sånt löjligt begrepp. Vad är de egentligen utsatta för förutom sin egen befolkning?

  Svara
 3. Avatar

  hej ingrid! bra artikel!
  visst befinner sig sverige i kollaps.
  allt precis allt haltar i sverige.
  idag har 1/3 av befolkningen sitt ursprung i afrika och mellanöstern.
  om tjugo år så kommer 2/3 av befolkningen att ha sitt ursprung där.
  sverige kommer alltså att bli ett fattigt och våldsamt muslimskt land med en etnisk sammansättning som mest liknar den man finner i länder som sudan eller mauretanien.
  enda sättet att överleva är att emigrera i god tid.

  Svara
 4. Avatar

  Idag är det exakt 1 år sedan valet till riksdagen. Då tänkte jag i mitt stilla sinne svenskarna skulle rösta nej till ytterligare 4 år med våldtäkter, bilbränder, skottlossningar, upplopp, mord, gängbråk,stenkastningar men tydligen inte. Kanske var folk redo nu för en förändring? Nix. Svensken är så naiv och godtrogen.

  Har det gångna året inneburit bättring? Nej. Tvärtom. Det är ännu värre 2019 än det var 2018, nu måste snart vanligt hederligt folk skaffa skyddsdräkt när de går till Ica på blanka förmiddan, skotten viner i stort sett varje dag numera.

  Det värsta är att våra ( nåja..inte mina i vart fall) politiker låter detta ske. De har inget intresse för att stoppa våldet. Det är ett tröttsamt att höra papegojasnacket från Damberg,Löfven m fl att vi tar krafttag mot kriminaliteten och är på rätt väg.
  Det går utför på många sätt med Sverige. 3 år till med Löfven är en prövning.
  Sverige, arma arma land!

  Svara
 5. Avatar

  Grattis sverige .snart. 1000000. Muslimer. 1980.24931. 2010. 430000. 2016. 810000. 2020. ????.

  Svara
 6. Avatar

  Mycket bra.
  Och allt grundas sig på att ända sättet för Löfven är att fortsätta importera och öka invandringen. Han behöver deras röster för att klara framtidens val.. kosta vad det vill. Makten är viktigast! För Löfven finns ingen återvändo, han har gått in i ett tillstånd av trans och SD som står för 1 miljon av folket är inte välkomna. Vad har hänt med Demokratin i Sverige ? Tyvärr är det försent och många ” Svenskar ” väljer att lämna Sverige, när vi behöver dem som mest. Sverige är inte säkert längre. Jag han inte gå mer än 50 meter när jag kom till Centralstationen för en månad sedan. Blev attackerad av flera ” ensamkommande ” som jag kallar gruppanfallande. Vad skall man göra som 55 åring och gammal Kustjägare, som värnat om Sverige som 10 åring med Söndagsskolan / Scouterna samt hemvärnet som följd.
  Skall man acceptera att bli slagen och försöka gå därifrån? Denna gången när jag fick slaget i bröstet sa denna person på bruten svenska..du ska vara glad jag inte hugg dig med kniven.
  Är det detta vi måste acceptera ? Hur skall vi Svenskar kunna se framemot Sillen och Nubben vid en sommar äng? När vi inte ens kan röra oss i Gamla Goa Göteborg längre ? Skall vi också beväpna oss?
  När jag är ute och reser händer aldrig detta i Muslimiska länder. De vet att de straffas extremt hårt, men i Sverige kan de välja smörgåsbord och Gotta sig i våldtäkter, Rån , Mord och försvara sig att Islam tillåter detta beteende eftersom Kristna och framför allt kvinnor är lovliga byten. Bästa är att ta med Löfven på lite resor i mellan Östern så han inser vad som komma skall, eller vad han har påbörjat. Ham skulle väl bara trycka i sig Hummus och fundera på att öka kvoten, då alla i dessa områden har det sämre än Medel svensken!
  Längtar till den dagen jag kan känna mig trygg när jag
  går på Avenyn en fredagskväll,,tyvärr kommer det aldrig ske. Fruktansvärt tråkigt att våra barn aldrig kommer kunna känna sig som Svenskar som när vi var barn.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Ja, så är det. Jag har ju i podden berättat flera gånger om hur marockaner i Marocko skrattar åt mig när jag berättar om problemen med marockaner i Sverige och övriga Europa. De säger: ”Varför låter ni dem hålla på så där? Här skulle de gripits och dömts till hårda straff, här vågar de inte bete sig på det viset!”

   Svara
 7. Avatar

  Tack för en intressant artikel, men jag gav upp för flera år sen. Svenskar är inte naiva…. dom är generellt sett fega och konflikträdda. Exit planerna är klara: bostad är köpt, i bolagen jag har är redan immateriella rättigheter/tillgångar flyttade till mitt nya hemland. I vårt nya hemstad kan jag äta middag sent samt promenera hem sent på natten tillsammans med min fru och två döttrar utan att någonsin känt obehag eller sett något som gjort att jag måste hålla koll på vilka människor som är i närheten. Jag skulle aldrig göra samma sak i Stockholm.

  Är jag en bitter arg vit man i 50års åldern? Nej jag stortrivs med livet och jag och min familj har det extremt bra, vi flyttar inte för att Sverige kommer att vara det sämsta landet i världen utan för att vi kommer leva ett betydligt bättre liv i vårt nya land.

  Sverige kommer inte märka av att jag flyttar även om jag privat samt i mina bolag genererar skatteintäkter på ca 6-9 milj per år, problemet kommer när många högutbildade/entreprenörer/rika flyttar.

  Adios Sverige

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.