TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Inga tiggare på gatorna i Bulgarien – däremot tryggt och lugnt

Publicerad 5 september, 2019

Jag är nog inte ensam om att aldrig ha varit sugen på att semestra i Bulgarien, men efter ett två veckor långt besök i Varna vid Svarta havet är jag helt såld. Här är vackert, billigt, stränderna är underbara och framförallt är det tryggt. Att inte behöva vara på sin vakt mot andra människor hela tiden är omtumlande, jag hade nästan glömt hur det känns, skriver Ingrid Carlqvist.

Under de fjorton dagar vi spenderade i Varna såg och träffade vi bara vänliga och europeiska människor. Ynka två hucklekvinnor stötte vi på och då ska man veta att cirka tolv procent av Bulgariens befolkning är muslimer – mestadels turkar och bulgarer som tvångskonverterades under Osmanska riket som ockuperade landet under 500 år, samt en del romer och tatarer.

På tal om romer så såg vi inte en enda tiggande rom. Jag frågade om de skickat alla till Sverige, men fick veta att staden har påbörjat ett stort program där romer sätts i arbete med att plantera blommor på kvällar och nätter. Varna har många fantastiska blomstergator, kan jag meddela.

Varna är en mycket gammal stad, här har människor bott sedan flera tusen år före Kristus. 1972 hittades världens äldsta guldskatt här, Varna Necropolis. Det är en av de viktigaste arkeologiska platserna för förståelsen av den mänskliga förhistorian. Här upptäcktes nästan 300 gravar med hundratals guld-, koppar- och lerartiklar. Guldskatten tros vara från 4 600-4 200 f Kr och delar av den kan beskådas på stadens arkeologiska museum, exempelvis det guldbeströdda skelettet på bilden nedan.

Guldskatten i Varna är världens äldsta och upptäcktes 1972. Foto: Arkeologiska muséet i Varna.

Cirka 580 f Kr grundades staden Odessos av joniska greker från Miletos och blev snart betydelsefull tack vare sin handel med thrakerna. På 100-talet f Kr infogades Odessos i romarriket och då byggdes det romerska bad vars ruiner nu kan beskådas mitt inne i Varna.

Slaget vid Varna blev Konstantinopels fall

Under det första bulgariska riket på 800- och 900-talen var Varna en viktig medelpunkt för kristendomen. Man hade förbindelser med Konstantinopel, Dubrovnik, Venedig och Genua. 1391 erövrades staden av Osmanska riket, men ständiga strider pågick. 53 år senare, 1444, hade 325 000 korsfarare samlats i hamnen för att ta sig till Konstantinopels försvar, men den polske kungen Wladyslaw III föll i slaget vid Varna och en osmansk här passade då på att attackera korsriddarna. När de gjorde reträtt låg Konstantinopel öppet för den muslimska hären och föll knappt tio år senare, 1453.

Det vackra operahuset mitt i Varna. Foto: Wikipedia.

Muslimerna i Varna går inte att utseendemässigt skilja från de kristna bulgarerna. När jag frågade en dansk som bor här var muslimerna finns pekade han på en hårfrisörska i salongen mittemot, en ung kvinna med böljande svart hår.

– Hon är muslim! Bulgariska muslimer håller inte på med hijaber och sånt.

De första dagarna gick vi bara förundrat omkring i staden och kände hur axlarna sjönk nedåt. Här fanns inte ett spår av den passiva aggressivitet som präglar det svenska stadslivet nuförtiden – det var som om vi hade stigit in i en tidsmaskin och återvänt till Sverige på 1970-talet.

Billigt även med svenska ”pesetas”

Den känslan kan man betala mycket för att uppleva, men det fina med Bulgarien är att det är billigt både att åka hit och att vara här. Vi flög från Köpenhamn med Wizz Air för 2 400 kronor, och när jag i oktober återvänder för en långhelg kostar det mig inte mer än 400 kronor tur och retur! Dessutom är prisläget så pass lågt att även vi som har svenska ”pesetas” kan äta och dricka gott – långt under de svenska priserna.

Att Varna är en kulturstad syns överallt. De flesta byggnaderna i den centrala delen är över hundra år gamla och rikt utsmyckade. Tyvärr står många av dem och förfaller och man kan till och med se palatsliknande byggnader där träd växer ut från fönstren och fasaden håller på att falla samman. Många har säkerhetsnät omkring sig så att förbipasserande inte ska få delar av huset i huvudet.

Träden växer ut från detta gamla palats som ingen haft råd att renovera. Foto: Ingrid Carlqvist.

De pampiga husen byggdes i början av 1900-talet när Varna blomstrade och rika familjer skickade sina barn till olika universitet i Europa och byggde egna små palats. Perioden fick ett abrupt slut 1944 när en Sovjetstödd statskupp kastade ut den sittande regeringen och den dåvarande kungen. Alla privata egendomar och verksamheter förstatligades och de vackra patricierhusen konfiskerades från de familjer som byggt dem. In flyttade i stället högt uppsatta medlemmar i kommunistpartiet. När Berlinmuren föll och hela det gamla Östeuropa befriades, fick en del familjer tillbaka sina hem och renoveringar sattes igång.

Nybyggt och groteskt fult. Foto: Wikimedia Commons.

Men att återställa dessa byggnader till sin forna glans kostar enorma summor, och det är därför många av dem står och förfaller. En del revs och gav plats åt moderna och frånstötande byggnader, som exempelvis det groteska hus där klädkedjan New Yorker håller till.

Under många år har Varna och andra bulgariska städer haft stora problem med lösspringande gatuhundar. Då och då har man föreslagit att hundarna skulle skjutas, men det ville de hundälskande bulgarerna inte vara med om. Så i våras satte man i stället igång ett stort program där alla gatuhundar samlades in och togs till veterinärer. Där avlusades de, tvättades och fick rabiesvaccin och en grön plastmärkning i örat. Numera lufsar välnärda och glada hundar omkring i centrala Varna och eftersom de alla har blivit kastrerade kommer de så småningom att försvinna. Men just nu lever de som kungar, matas och pysslas om av Varnaborna och turisterna.

Bulgarien kommer att bli ett nytt favoritland för mig. På något mystiskt vis har landet lyckats flyga under EUs multikultiradar och helt undvika att ta emot muslimska migranter. Jag hoppas det får förbli så och att Bulgarien bara luras när de säger till EU att de planerar att ansluta sig till euron i framtiden.

Klicka på bilderna för att se ett minibildspel från Varna. Foto: Ingrid Carlqvist


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

19 Kommentarer

 1. Avatar

  Blev väldigt sugen på att åka till Varna. Spännande med de forna öststaterna. Även folken är ”rena” och oskyldiga på något sätt.

  Svara
  • Avatar

   visst skall du åka!
   f d östeuropa är mycket trevligt och intressant.
   MEN! människorna är inte oskyldiga. tvärtom.

   Svara
 2. Avatar

  Vi måste återerövra Konstantinopel!

  Svara
 3. Avatar

  Bulgarien är ett otroligt korrupt land där polisen och myndigheter mutas varje dag. Jag är lastbilschaufför och har kollegor från Balkan som rakt ut erkänt att dom köpt sina lastbilsbehörigheter i Bulgarien för några tusenlappar och det är vida känt att man kan göra sådant just i Bulgarien.

  Kanske är det ett vackert land på sina håll, men ändå extremt korrupt.

  Svara
 4. Avatar

  Såg på Svt att gamla hukle kvinnor omlär aig svenska genom att saker och 2 st.hade skrivit en lära svenska bok. Detta måste då väl ske med nånslags lönebidrag utan handgranater till kidsen.
  Var var dom när introduktion svenskan påbörjades? Det verkar som extra filer läggs ut med guldkantade pilar. Var är respekten för det svenska. Sen är det 19% arbetslöshet bland invandrare…vilket ljug säkert över 50%. Nan sätter folk i låtsas grupper som på 90 talet.
  Mor ror far e rar. Glass e kass pappa slår mor. Boken från Hukleberry e säkert EU vänlig, med såskopps brunsörja jobbar maktgalna 30 tals Sossar på att förstöra bombsamhället till ännu lägre nivå…med möten och uttalande som gör Stalin avundsjuk. Bolund Magda Steffe Annie Sabuni Morgan free Jimmie Åkesson.

  Svara
 5. Avatar

  dagens bulgarer, speciellt i östra bulgarien, har mycket turkblod i sig.
  i västra bulgarien mot serbien till så blir befolkningen märkbart ljusare.
  där träffar man t o m på blonda och blåögda bulgarer ibland.
  ekonomiskt så presterar bulgarien inte särskilt mycket.
  MEN! och detta är intressant, sverige kommer att sjunka till bulgarisk nivå om cirka trettio år. det fanns t o m en FN-rapport som hävdade detta för ett par år sedan.
  sedan är stränderna fina och prisnivån låg. jo, bulgarien är trevligt.
  ingrid! prova att åka till bulgarien på vintern! dom har fina skidorter i bergen.
  och där ingrid! i bergen! så är bulgarerna ljusare och det finns inga muslimer.
  bulgariska bergen är mycket vackra.
  strax utanför sofia så finns vitosha alperna, kolla skidorterna där till att börja med.
  även om du inte är intresserad, googla och dra åtminstone egna slutsatser.
  märkligt hur skidorterna i öst är okända här i sverige…………..

  Svara
 6. Avatar

  Hej, vill bidra till lite förståelse till varför den muslimska migrationen uteblev i Bulgarien. Nivån på socialtbidrag eller ersättningar för s.k.
  flyktingar oerhört låg. Migranterna själva avstod från att ansöka om asyl för att de skulle inte få alla sociala förmåner som man får här i Norden och främst i Sverige. Det är billigt men med låga bidrag blir inte så gott liv som här.

  Svara
 7. Avatar

  Fina bilder, Bulgarien har jag aldrig längtat till men en dag så kanske.. De gamla Öststaterna lockar mig nu när vi har fått lite ombytta roller, de länderna är fria och vi i Sverige är helt i klorna på islamisering och massinvandring. Slovenien planeras nästa år. En pärla.

  För en tid sedan var jag i Polen. Det var första gången men absolut inte sista gången och jag kontrar Ingrids flygresa med den jag hade med wizz air Landvetter-Gdansk 272 kr t.o.r. Det var billigt. Greta muttrar nog surt men det skiter vi i?
  Dessutom var det billigt att äta ute på stan.
  Och på 1 vecka där såg eller hörde jag ingen tiggare, inga vandrande tält, inga bilbränder,inga mord, inga skjutningar, inga våldtäkter.
  Det händer väldigt sällan öht berättade en lokal guide.
  Jag såg en del kvinnor med nån sorts huvudbonad. Men det var gamla katolska nunnor .
  Och de gör ingen fluga förnär.
  Tatrabergen är fantastiskt område att vandra i, inte lika exploaterad som Alperna ex.

  Svara
  • Avatar

   Hej!
   Polen är kristen land,med låga sociala förmåner. När jag frågar mina släktingar, om det finns muslimer med huckle, så skrattar dom, ”de flyttade till Sverige”
   Polen har problem med agenda 447 dvs judar kräver pengar för tillgångar utan arvingar. ( Sverige har betald flera miljoner, till judar för guld, som inte bevisas att den finns. Från Polen kräver judar miljarder.)Det har blivit en problem för polacker som bor i Sverige, med polska ligor, som ringer äldre 70-90 år och lurar att det är från polisen eller släktingar i Polen som har pengar problem. Jag har blivit uppringd 4 gånger, lurad 1 gång. Polisen gör ingenting!!!!! 11414 väntar man i 20 minuter.
   Hälsningar

   Krystyna

   Svara
 8. Avatar

  Det skjuts o sprängs men TV nämner det inte mer!!!!

  Damberg har konstruktivt snack med låtsas folket.
  T.ex. börja arbeta muslim! Ta med Koranen på jobbet.
  Halal macka på frukosten.
  Lägg dina patroner hemma.
  Köp märket, Fy för den lede du dumma Bangers kille.
  Jaga inte min dotter Afghan eller mörkhyad, kurs i svenska och bidrag med Nike tröja och surf. .
  Lämna in stubintråd i Hobbex affärerna.
  Hem sprängnings påsar från inas shop.
  Lura 10 pensionärer på bankdosan kurs.
  Va ute sent o släng sten på blåljushuvuden med extra surf.
  Ta hit 50 släktingar med flyg som inte e dina släktingar men liknar dig.

  Svara
 9. Avatar

  Vilket fint resereportage 🙂 Denna kan man dela med sig av till reslystna – så får de sanningsmedia på köpet 🙂 Blir en fin överraskning ?

  Svara
 10. Avatar

  Jag blev rörd av ömsintheten mot de stackars övergivna hundarna.
  De får ha det bra livet ut.
  Alldeles rätt metod. Hoppas fler städer gör så.

  Svara
 11. Avatar

  Jaså, ingen blev rånad, våldtagen och svårslagen eller påkörd. Jättebro,jag kan åka dit då. jag har mina fördomar, men när jag läser det här då jag ändrar min åsikt, men gäller den här känslan bara i två veckor eller..?

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Det tror jag inte! Vi träffade skandinaver som bor där nere och är väldigt nöjda med tillvaron. Alla bulgarer vi träffade var vänliga och varma människor.

   Svara
   • Avatar

    jo, bulgarien är trevligt.
    varna och burgas är välkända platser för oss svenskar.
    sol stränder och bad. helt OK.
    vore kul om du ingrid gjorde en uppföljare!
    bulgarien har ett flertal fina vintersportorter!
    intressant är också att bulgarerna i västra bulgarien är märkbart ljusare och har finare anletsdrag än bulgarerna i östra bulgarien.
    invasionerna har väl skett på det bulgariska låglandet i öster=))))).
    googla gärna bulgariska vintersportorter.

    Svara
    • Ingrid Carlqvist

     Jag åker till Burgas under några dagar i oktober! Lovar att skriva en artikel om den staden också!

     Svara
     • Avatar

      kul! burgas är ruffigare än varna, inte alls lika elegant.
      den turkiska påverkan blir mer påtaglig ju längre söderut längs kusten man kommer.
      som sagt ingrid, östeuropa och balkan är kul.

 12. Avatar

  I augusti/september 2017 var jag jag i Bulgarien en vecka, flyget landade i Burgas. Bodde i Nesebar, i den gamla staden, som är en ö, om än landbunden numera. Ligger inte långt från Sunny Beach, som kanske är mera känd för oss i Sverige. Den gamla staden Nesebar är sevärd, mycket gamla kyrkoruiner, även andra från antiken.
  Det var mycket turister från Ryssland.
  Enstaka tiggare fanns, dock ej sittande utanför butiker, utan helt plötsligt uppdykande när man var ute och gick.

  Man kan göra sig förstådd på engelska, som regel, men ibland kan det vara lite svårt. Det brukar dock lösa sig.
  Men en sak kan ställa till det, och det är om man tror att om man nickar på huvudet, så betyder det ja. Och att skakning på huvudet betyder nej. Det är tvärtom! Nicka – nej. Skaka – ja. Några exempel:

  Jag fick erbjudande om att låna ett paraply, det störtregnade ute. Jag tackade ja – men hotelldamen satte undan paraplyn. Men efter lite dividerande fick jag låna den. Vidare – i butiken i närheten blev jag erbjuden en bärpåse, men jag fick aldrig någon. Den lades undan, nästa kund expedierades. Jag klarade mig utan påse då.
  Efter någon dag förstod jag att det var nickning (nej), skakning (ja) som spökade. Hade hört att det gäller ibland i delar av Grekland också, men aldrig träffat på det. Och en dansk vän som ibland är guide/värd för resor på flodbåt mellan Österrike och Constanta i Rumänien råkade ut för det då kyparen ombord ville ge henne lite mera vin. Hon fick inget, han vände och gick. Hon hade tackat ja, och nickat…

  Det var en trevlig vistelse i Bulgarien, så det kanske blir någon gång igen…

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.