TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Drev mot vaccinkritisk bok misslyckades – blev försäljningssuccé

Publicerad 4 september, 2019

När tidningen ETC och föreningen VoF drog igång en kampanj för att stoppa Stefan Whildes nya bok Hälsa för barn, bet de sig själva i svansen. Något som börjar likna en folkrörelse har bildats kring boken och dess uppmaning om att vara försiktig med att vaccinera barn mot helt vanliga barnsjukdomar.
– På en vecka har vi nu tryckt fyra upplagor av boken, säger en nöjd Stefan Whilde till Ingrid&Maria.

Stefan Whilde från Malmö är själv homeopat, lärare i homeopati, författare och föreläsare. Han har skrivit ett flertal böcker om detta alternativa medicinalsystem som har sålts på Bokus och Adlibris i många år. För någon vecka sedan utkom hans senaste bok Hälsa för barn. Eftersom den innehåller viss kritik mot vaccinationshysterin kring det som fram till 1980-talet räknades som helt vanliga barnsjukdomar, gick olika skribenter till attack mot den – främst tidningen ETC (som kallar den en livsfarlig bok) och föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Aftonbladet kallar den brottsligt smaklös.

Stefan Whilde. Foto: Jane Hansson.

– Det började med att ETC skrev kritiskt om min bok och drog igång en insamlingslista för att förmå nätbokhandlarna att sluta sälja min bok. Men de hade nog inte räknat med att så många skulle stödja mig och min rätt att problematisera vaccin mot barnsjukdomar – det har växt till rena folkrörelsen där tusentals människor stödjer mig och det fria ordet, berättar Stefan Whilde.

Av bokens cirka 50 sidor är det bara ett par som handlar om vaccin. Fokus ligger på det egna immunförsvaret och hur man kan stärka det hos våra barn.

– Saken är ju den att barnsjukdomar som mässling inte alls var någon dödlig sjukdom i Sverige fram till att vaccinet kom. I takt med att de sanitära förhållandena i landet förbättrades och maten blev mer näringsriktig, sjönk dödligheten till nära noll.

– När jag var barn på 1960- och 1970-talen fick alla barn dessa sjukdomar, det var bara något man skulle ha. Och det fina med det var att vårt immunförsvar stärktes av att gå igenom sjukdomarna. Jag kallar dem för ”träningsläger för immunförsvaret”.

95 procent vaccineras nu

Men på 1970-talet kom ett vaccin mot mässling och 1982 infördes MPR-vaccinet (mässling, påssjuka, röda hund) som en del av vaccinationsprogrammet för alla barn. Trots att nästan inga svenska barn dött i dessa barnsjukdomar på decennier, sattes en jättelik apparat igång för att förmå alla föräldrar att vaccinera sina barn. Nu vaccineras uppemot 95 procent av alla barn med MPR.

Graf från Statistiska Centralbyrån. Foto: Wikipedia.

– Min teori är att det handlade om att föräldrarna inte skulle vara hemma med sjuka barn. Staten vill att alla ska jobba och dra in skattepengar hela tiden. Mässling är i sig ingen dödlig sjukdom, utom i u-länder där människor redan har ett nedsatt immunförsvar, menar Stefan Whilde.

Världshälsoorganisationen meddelade i februari 2019 att mässlingen tog 72 liv i hela Europa under 2018. Ändå blir det stora rubriker varje gång ett mässlingsutbrott inträffar i Sverige, och tidningarna fylls med skräckpropaganda om hur farlig sjukdomen är. Ofta nämns att 100 000 människor dör i mässlingen årligen – men de undviker att berätta var i världen dessa bor. 72 döda i Europa hade antagligen inte haft samma effekt på befolkningen.

– Man kan förstås inte heller bortse från att Big Pharma, läkemedelsindustrin, gärna vill sälja sina vacciner. De är ju motståndare till alla naturliga läkemedel. Inom homeopatin arbetar vi inte med patentlösningar utan förskriver naturligt framställda läkemedel som vi menar botar och inte bara dämpar symptomen.

”Grindvakter för läkemedelsindustrin”

Föreningen VoF framställer sig gärna som en seriös organisation som arbetar mot att sjuka individer ska falla offer för humbug, men enligt Whilde är VoF en ”lobbyverksamhet i läkemedelsindustrins ledband”.

– De är grindvakter för läkemedelsindustrin, och jobbar hårt för att människor ska misstro alla naturliga läkemedel, säger Stefan Whilde. Men ingen har hittills dött av homeopatiska läkemedel och om två veckor kommer jag med en ny bok som heter Myter och lögner om homeopati.

All uppmärksamhet kring Whildes bok Hälsa för barn har dock inte fått den effekt ETC och VoF antagligen förväntade sig. På bara en dryg vecka har boken tryckts i en andra, tredje och nu fjärde upplaga, vilket antagligen är något slags rekord i bokvärlden. Bokus tog natten till i dag in Hälsa för barn i sitt sortiment igen, men nu tycks den åter ha försvunnit.

– Uppmärksamheten blev kontraproduktiv för ETC och VoF. Folk gillar inte att bli skrivna på näsan och om den här historien kan leda till att fler svenskar börjar prata öppet om saker och slutar vara så ängsliga, så är det bara positivt. Många svenskar har en väldigt stark auktoritetstro och litar på att staten ska ta hand om dem. Jag vill gärna bidra till att svenskar tar mer ansvar för sina egna liv.

Fotnot: Hälsa för barn kan köpas här.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

14 Kommentarer

 1. Avatar

  Hur köper man boken? På Adlibris och Bokus finns den inte!
  Mail : Kickifalk52@gmail.com

  Svara
 2. Avatar

  I Tyskland och i Österrike är fuskmedicinen homeopati vida utbrett och har korrumperat läkarkår och apotekare. Det enda positiva med homeopatipreparaten är att de är garanterat ofarliga då de är så utspädda att möjligen en molekyl finns i preparatet som patienten får. Behandling av cancer och andra svåra sjukdomar kan fördröjas av den kända placeboeffekten som en tid kan maskera symptom.

  Svara
 3. Avatar

  De flesta barn dör inte av mässlingen med hjälp av vaccineringen blir de färre

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Eller så är det som Stefan Whilde menar – att kroppens immunförsvar blir stärkt av att ha haft sjukdomen, medan detta inte är fallet med vaccin. Ett starkt immunförsvar är viktigt för oss under hela livet.

   Svara
   • Avatar

    Ja, immunförsvaret är viktigt för oss, men inte genom att få livsfarliga sjukdommar. När du skriver att det handlar om ”vanliga” barnsjukdommar så har du inte koll. 1984 dog 3,6 miljoner av mässlingen, nu ligger siffran på ca 75 000 per år. Tyvärr har antalet utbrott ökat tack vare att antivaxxare sprider rena lögner. Och sjukdommarna är allt annat än harmlösa. Ca var tionde för men för livet av mässlingen, min lillebror dog av mässlingen när han va 6 år. Många sjukdommar är helt utrotade tack vare bra vacciner. Förr va det väldigt vanligt med barn som va förlamade tack vare Polio. Utan vacciner skulle vi fortfarande ha sjukdommar som skulle kunna slå ut hela samhället. De som driver på antivaxxarna är alternativ industrin som tjänar mångmiljard belopp på produkter som aldrig testas. Det är oerhört farligt när folk hellre lyssnar på kvacksalvare än seriösa forskare som under 10-20 år forskar fram välfungerande läkemedel med minimala biverkningar. Och enligt läkare och forskare så ÄR antivaxxarna ett hot mot samhället. Och det handlar inte om vad läkemedelsindustrin tycker, utan oberoende forskare och läkare som har lite mer fakta att komma med än ett gäng foliehattar. Men det har tyvärr blivit vanligt att folk lyssnar på populister som har en politisk agenfmda än forskare som är oberoende och experter på sitt område. Att författaren även är homeopat gör ju inte saken sämre. En av historiens största bluffar som baseras på ett felaktigt antagande från 1800 talet.

    Svara
    • Avatar

     Vilka miljardärer inom alternativmedicin menar du? Namn på företag/personer?

     Svara
    • Avatar

     ”seriösa forskare som under 10-20 år forskar fram välfungerande läkemedel med minimala biverkningar. ” ?!?!?
     Haha!!! 😀 Ibland måste man bara skratta åt rappakaljan som hysteriska kunskapshandikappade individer sprider…..

     Svara
   • Avatar

    De lyckligtvis ganska få som dör därför att de inte fått vaccin har ingen nytta av det förbättrade immunförsvaret. Men vi som överlevde måste väl tacka dem för deras uppoffring

    Svara
   • Avatar

    Eller så är det så att Stefan Whilde har rätt i ”– att kroppens immunförsvar blir stärkt av att ha haft sjukdomen”, men tydligen inte har någon aning om vad ett vaccin är eller hur det fungerar.

    Läs på om hur ett vaccin fungerar och begrunda sedan din kommentar Ingrid.

    Svara
 4. Avatar

  Väntar fortfarande på ett svar från vaccinkramare på frågan….varför har naturen ”uppfunnit” barnsjukdomarna. Är det för att göra livet surt för barnen eller finns det en annan förklaring?
  Ingen vaccinkramare i nåt forum har svarat på den frågan än.

  Svara
  • Avatar

   Varför har naturen uppfunnit cancer eller för den delen delen benbrott och varför har den gjort människan förmågan att behandla dem med stor framgång? Om man som Du ställer frågan fel kan Du räkna med att få fel svar

   Svara
   • Avatar

    Frågan var helt rätt ställd. Svaret var ett typiskt voffar svar, svaret har ingen anknytning till frågan.
    Fortfarande inget svar på frågan från vaccinkramarna.
    Dah,,,att jämföra cancer och benbrott med barnsjukdomar……

    Svara
 5. Avatar

  En intressant sak. Vaccinationsdebatten är inte ny. 1910 skrevs det så här i hushållsboken ”Handbok för hemmet”: ”Såväl i Sverige som i synnerhet i de stora kulturländerna England och Tyskland har man inom vida kretsar en viss fruktan för vaccinationen och särskildt är vaccinationstvånget föremål för opposition. Det är betecknande, att i Tyskland, där vaccinationen också är i lag påbjuden, är intet av kejsar Wilhelms många barn vaccineradt. Dels anser man inom dessa kretsar, till vilka höra en mängd framstående läkare, såsom Bismarcks lifmedikus professor Schweninger, doktor Bilfinger i Stuttgart, den engelske läkaren Wallace, m. fl., att vaccinationen ej längre är behöflig, då koppepidemierna bli allt sällsyntare och kopporna för öfvrigt numera framgångsrikt behandlas efter doktor Finsens metod med rödt ljus. Dels tror man sig ha gjort den erfarenheten, att vaccinationen särskildt disponerar för hals- och svalgsjukdomar, att difteri, skarlakansfeber, influensa och framför allt de numera hos barn så allmänna s. k. adenoida vegetationerna i tomrummet bakom näsan stå i samband med vaccinationen. Huru härmed förhåller sig, torde vara svårt att bestämdt afgöra, och så länge vaccinationen är ett tvång, är man ju skyldig att underkasta sig densamma.”

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.