TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 28: Minnesförlusten

Publicerad 24 augusti, 2019

Ibland tycker jag att tiden går väldigt fort, men jag inser samtidigt att jag har levt under en händelserik tid. Jag har ett ganska gott minne och mina hågkomster sträcker sig tillbaka till min barn- och ungdomstid. Men jag träffar allt fler som inte har dessa minnen, skriver Gudmundur Bragason.

Jag minns till exempel kristendomsundervisningen i skolan, Radio Nord, Wennerströmaffären, Beatles, mordet på John F. Kennedy, mellanöl, omläggningen till högertrafik, ockupationen av Tjeckoslovakien, den första månlandningen, den gamle kungens död, Norrmalmstorgsdramat, ABBA, Watergateaffären, valet 1976 då Sverige fick sin första borgerliga regering på över 40 år, Elvis Presleys död, Palmemordet, Berlinsmurens fall med mera. Plötsligt inser jag att många av dem jag träffar på inte minns något av detta. De är helt enkelt för unga. Det kanske delvis förklarar varför det är som det är. Nedan följer funderingar kring några av mina minnen.

Vänstern har målmedvetet gjort vad de har kunnat för att avskaffa allt vad riktig utbildning heter. Våra skolor har förvandlats till anstalter där lättstyrd och hjärntvättad valboskap produceras. Kristendomsundervisningen har förvandlats till religionskunskap. Det är självklart att vi ska ha undervisning om andra religioner, men först måste grunderna i den kristna religionen förmedlas. Eftersom vår kultur till stor del vilar på kristna värderingar och traditioner ska kristendomen självfallet ha en särställning i religionsundervisningen. Den egna kulturen måste vara den självklara utgångspunkten. Den som inte förstår den egna kan inte heller förstå någon annan kultur. Samma sak gäller för religion.

Sverige mest avkristnat?

Sverige kallas ibland det mest avkristnade landet i Väst och de enda gångerna vi går till kyrkan är i samband med bröllop och begravningar. Foto: Pixabay/miltonhuallpa95.

Många anser att Sverige är Västvärldens mest avkristnade land. Man går till kyrkan för att höra några julpsalmer, eller för att bevista bröllop eller begravningar. Det kristna budskapet är inte så viktigt, tvärtom. När man knappt vet vad religiös tro är förstår man inte heller vad vissa religioner kan få sina följare att göra och detta kan vara förödande. Om fler vanliga medborgare förstod detta vore islamiseringen av Västvärlden antagligen inte möjlig. Några av våra landsförrädare till politiker som påstår att alla religioner är lika mycket värda, eller att islam är fredens religion kanske till och med tror på vad de själva säger.

Jack Kotschack poserar framför Radio Nord-båten Bonjour 1962. Foto: Wikimedia Commons.

Den 8 mars 1961 inledde Radio Nord sina sändningar från internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. Båten de sände från hette Bonjour. Vid den här tiden hade Sveriges Radio en kanal som sände under dagtid och ytterligare en som sände några timmar per dag, det vill säga sen eftermiddag och kväll. Det spelades inte mycket lättare musik i Sveriges Radio.

Ganska snart kunde Radio Nord sända dygnet runt och de bjöd på lättsam musikunderhållning. Av sina belackare omtalades de som piratradio, men sändningarna var aldrig olagliga eftersom de upphörde innan Piratradiolagen trädde i kraft. Programutbudet var helt opolitiskt och stationen blev snabbt populär i Mälardalen med omnejd. Regeringen drabbades av panik och beordrade Sveriges Radio att dra igång en kanal för lättare musik och det blev Melodiradion som började sändas i Program 2 (man sa inte P2 på den tiden) 4 maj 1961. Underhållningschef på Sveriges Radio var ingen mindre än Tage Danielsson. Tanken från Erlanderministärens sida var att få Radio Nord på fall. Det gick inte så bra, för Radio Nord behöll greppet om lyssnarna i stationens upptagningsområde, det vill säga Stockholmsområdet med omnejd.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 27: 1970-talets terrorister

Införde Piratradiolagen 1962

Spionen Stig Wennerström då han häktades i Stockholms tingsrätt sommaren 1963. Foto: Wikipedia.

I sann socialdemokratisk anda stiftades då den så kallade Piratradiolagen och 30 juni 1962 upphörde sändningarna, lagen trädde i kraft 1 augusti 1962. Att det var skadligt med reklam var det argument som användes för att stoppa sändningarna, men det var givetvis ett svepskäl. Socialdemokraterna ville självfallet ha den totala kontrollen över etermedierna. Makthavarna ansåg det så viktigt att stoppa Radio Nord så de sköt upp ett möte med Säkerhetspolisen. Det man ville tala med regeringen om var en viss spion vid namn Stig Wennerström! Han greps dock slutligen 25 juni 1963. Så kallade piratsändningar hade inletts i Skåne redan 1958 och dessa upphörde inte förrän i januari 1966, men det är en annan historia.

Dagens sista nyhetssändning i Sveriges Radio sändes klockan 23. Detta kom att medföra att stora delar av världen fick vetskap om att Olof Palme hade blivit skjuten långt innan man hade lyckats väcka Sveriges Radios och Sveriges Televisions nyhetsredaktioner. Jag vet att till exempel BBC var tidigt ute med nyheten. En kort tid efter attentatet mot Palme införde Sveriges Radio nyhetssändningar en gång i timmen dygnet runt.

Förtrycket i kommunistdiktaturerna

Under Kalla kriget bedrevs propagandasändningar från båda sidor. En god vän har berättat att han lyssnade på den svenskspråkiga sändningen från Sovjetunionen på kvällen 21 augusti 1968. Under natten till den dagen inträffade Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien. Detta nämndes självfallet inte med ett enda ord! Strax efter Tjernobylolyckan 1986 fick jag, via den sovjetiska radions svenskspråkiga sändningar, veta att ”vi har det hela under kontroll” och att Väst använde Tjernobylolyckan i ”antisovjetiska syften” och det var ju ”betryggande” att få den upplysningen. Har ni märkt att man numera hör denna typ av lögner i skattefinansierad radio på annat håll?

De flesta av Västvärldens medborgare tog avstånd från det förtryck som kommunistdiktaturerna i Öst utsatte sina medborgare för. Jag har alltid haft högersympatier och vi som hade sådana såg med fasa på det förtryck som fanns, inte så långt bort. Yttrandefriheten var inte självklar för medborgarna i Öststaterna. Nu sitter en massa bolsjeviker på ledande poster i samhället och de gör vad de kan för att ta demokratin ifrån oss. Många av dem som är yngre än jag reagerar inte. Jag befarar att det beror på att de inte förstår vad diktatur innebär, för de har inte länderna bakom Järnridån att jämföra med. Är det verkligen så illa att man måste ha skräckexempel på nära håll att jämföra med för att förstå vad som står på spel?


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.