TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Bokrecension: Katarina Frostensons berättelse är suggestivt drömlik

Publicerad 9 juli, 2019

I en nyutkommen bok ger Katarina Frostenson sin syn på händelserna i Svenska Akademien. Johanna Mörk recenserar boken K, som är en uppgörelse med drevet som tvingade bort Frostenson från Akademien och satte hennes man i fängelse.

För två år sedan lyssnade jag på Sara Danius sommarprogram där hon ger sin förklaring till konflikten i Svenska Akademien mitt under brinnande Metoo-rörelse hösten 2017 och våren 2018. Nu kommer Katarina Frostenson ut med sin bok K – berättelsen på Polaris förlag, där hon ger sin syn på vad som hände. När jag skulle köpa boken och frågade efter den i Akademibokhandeln, sa expediten att väldigt många frågar efter just denna bok, vilket antyder att försäljningen av boken går bra.

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault under en Nobelmiddag.

K är en berättelse om en tid i landsflykt undan förföljelse och förtal. Den är suggestivt drömlik i sin form och får mig att vilja börja läsa poesi. Katarina Frostenson är en djupt bildad författare och poet som suttit i över 25 år i Svenska Akademien och vunnit fina priser och utmärkelser, bland annat Nordiska rådets litteraturpris och Samfundet De Nios stora pris. Hennes man Jean-Claude Arnault har drivit Forum, en viktig och central mötesplats för konst och kultur i Sverige under 28 år. Paret har hållit ihop sedan mitten av 1970-talet och det är tydligt att de älskar varandra, de två är ett, även i tunga motgångar som nu. Katarina Frostenson skriver om maken:

”Du har aldrig våldfört dig på en människa. Våld finns inte i din varelse, i din natur. Du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig.”

Frostenson konstaterar att en känd grundregel är att mot förtal kan man inte annat än tiga. Ändå har hon valt att skriva denna bok, eftersom hon menar att skrivandet är hennes livsnerv och boken har blivit ett sätt att överleva.

Flykten från Sverige

Suggestivt vävs man in i en berättelse om parets flykt från Sverige till små lägenheter i Frankrike som ägs av personer som fortfarande är vänner, trots skandalen. De livräddande vännerna som Frostenson kallar dem. Långsamt tinar de upp ur chocken i ett Frankrike där våren kommer och försöker fatta vad som hänt. Då och då kommer mejl från Svenska Akademien där de briefas om händelseutvecklingen och den advokatutredning som initierats av SA SS SD (Svenska Akademiens Ständiga Sekreterare Sara Danius) och där Peder Hammarskiölds advokatbyrå i Gamla stan anlitats. En utredning som kommer att landa på 6 miljoner kronor.

Johanna Mörk gillar Katarina Frostensons bok K. Foto: Bokförlaget Polaris

Katarina Frostenson är anklagad för att ha läckt namnet på kommande Nobelpristagare för ekonomisk vinnings skull och Jean-Claude Arnault är anklagad av 18 anonyma kvinnor för sexuella trakasserier och våldtäkt. Som av en slump, eller kanske inte ändå, är siffran 18 samma antal som ledamöterna i Svenska Akademien och dessutom den stol som Katarina Frostenson innehade i Akademien, konstaterar hon torrt. Alla kvinnorna utom en är anonyma. Paret ber att få veta namnen på de anonyma kvinnorna, men blir nekade. Den kvinna som inte är anonym har varit i en relation med Jean-Claude. Nu anklagar hon JC för att ha varit våldsam i sin sexualitet, bland annat hållit sin älskarinnas huvud hårt vid oralsex. I ett av mejlen från Svenska Akademien ber man paret pudla och erkänna sig skyldiga till anklagelserna, alternativt att Katarina Frostenson avgår ur Svenska Akademien. Det gör Katarina Frostenson rasande.

De ränker en sammanhållen grupp smider

Frostenson funderar över de egentliga bakomliggande orsakerna till det som sker. Hon ser aktörer, bland annat den stora tidningen Dagens Nyheter, som länge suktat efter makten över Svenska Akademien och nu mitt i Meetoo-rörelsen såg sin chans. Chefredaktör Peter Wolodarski och kulturchef Björn Wiman drev på och lyckades till sist fälla sitt byte. Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault offras och man lyckas göra ledamöterna i Svenska Akademien ovänner till den grad att den tillfällige ständige sekreteraren säger att Svenska Akademien troligtvis kommer att upplösas. Det kan även nämnas att Sara Danius varit mångårig medarbetare på just Dagens Nyheter och lovade att ”modernisera” akademien när hon valdes till ständig sekreterare.

När man läser boken landar man också i att en stor portion avundsjuka mot paret kan ha funnits, och att just egna ambitioner att komma fram kan ha varit anledningen till att dessa två begåvade personer valdes ut som byte i drevet. Något som också den nye ledamoten, juristen Erik M Runesson, antyder i sitt installationstal i Svenska Akademien. Med följande ord läxade han upp akademien i närvaro av kungaparet i börssalen:

– Den som åtnjuter makt får inte missbruka makten. Det krävs vaksamhet så att inte makten används så att andra människor görs till medel för att främja egna ambitioner. Och därmed är jag inne på tillit.

Fotnot:
I januari 2019 utträdde Katarina Frostenson ur Akademien efter en förlikning. Något bevis för att hon skulle ha läckt namn på Nobelpristagare har inte kunnat beläggas i advokatutredningen från Peder Hammarskiölds advokatbyrå.

Jean-Claude Arnault frikändes i Stockholms tingsrätt från anklagelserna om våldtäkt. Svea Hovrätt dömde däremot Jean-Claude Arnault till 2,5 års fängelse för två våldtäkter på samma kvinna. Han avtjänar i dag sitt straff i den ökända sexbunkern på Skogomeanstalten och kommer att släppas fri nästa år.

I augusti släpper Polaris en annan bok om Svenska Akademien, Svenska Akademien – makten, kvinnorna och pengarna, som granskar de senaste årens dramatik kring institutionen.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.