TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Opinion: Krisande kommuner delar ut vidlyftiga partistöd

Publicerad 25 juni, 2019

Många svenskar kommuner är i ekonomisk kris, ändå sprätter politikerna iväg miljontals kronor i stöd till sig själva. Pengarna som pytsas ut i form av partistöd hade gjort betydligt större nytta i vården och skolan, menar Robert Andersson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisade nyligen att över 100 kommuner ser ut att få det ekonomiskt kämpigt. Kommuninvest likaså, inför kommande budgetår blir kommunerna tvungna att öka sin belåning med upp till 50 procent, från nuvarande 400 miljarder till över 600. Samtidigt betalar kommunerna ut närmare 500 miljoner kronor i kommunalt partistöd. Lägg därtill region- och landstingsstöd till partierna om runt 130 miljoner och man inser att detta med politisk makt är ganska lukrativt, i alla fall om man är ett etablerat parti. Totalt, inklusive den statliga motsvarigheten, delar riksdagspartierna på 1,2 miljarder skattekronor. Det finns ingen skyldighet att ge ut partistöd men alla kommuner, landsting och regioner gör det i dag.

Det kan inte stämma säger nog en del och hänvisar till hur politiker på kommunal nivå ofta klagar över dåliga ersättningar för långa sammanträden, och det stämmer antagligen, för det är inte på kommunal nivå som partistödet stannar. Alla partier har nämligen satt i system att överföra de kommunala bidragen till huvudpartiet på riksnivå. Det drogs till sin spets till den grad att man 2013 införde krav på att partistödet skulle stanna på kommunal nivå, men genom olika smarta, och oetiska (?), interndebiteringar såsom medlemsavgifter, utbildningar, seminarier, kongresser och skickas upp till 40 procent av det stöd som är vikt för kommunala partisatsningar rakt in i rikspartierna. Partistödet ökar även varje år med 15,5 miljoner kronor.

3,3 miljoner i partistöd i Helsingborg

Tar vi Helsingborgs stad som exempel så har de en redovisad skuld för 2019 till Kommuninvest om 1,9 miljarder kronor – samtidigt som de betalar ut 3,3 miljoner i partistöd. Detta är pengar som skulle passa bättre inom skolan eller varför inte i den kommunala vården? De ansvariga kommunalpolitikerna ser ingen som helst problematik med att varje år skänka bort flera miljoner av skattebetalarnas pengar.

Göteborg och Malmö står dock ut i sammanhanget där Göteborgs nota hamnar på runt 26 miljoner kronor och Malmös på cirka 20 miljoner. Rikssnittet ligger på 46 kronor per invånare och år.

1965 la Socialdemokraterna fram en proposition om statliga partibidrag och 1966 röstades detta igenom. 1969 följde så det kommunala partistödet efter och det var av synnerligen vikt enligt S att man inte skulle föra någon offentlig redovisning av dessa medel. Moderatledaren Gösta Bohman opponerade sig mot avsaknaden av redovisning men fick inte mycket gehör i riksdagskammaren. Före 1966 fick partierna sina intäkter från huvudsakligen medlemsavgifter och en viss andel gåvor medan i dag utgör medlemsavgiften inklusive gåvor under 5 procent av intäkterna.

Partiernas medlemstal och storleken på partistödet sedan 1966.

 

Befrämjar partistödet demokratin?

Stödet betalas ut i förhållande till partiets storlek vilket knappast främjar demokratin eftersom den som är störst alltid ges bäst förutsättningar att bedriva sin politik. Egentligen borde vi ha ett system där man både på riksplanet och det kommunala planet fick ett schablonbelopp som var lika för alla representerade partier, och om en kommun är på obestånd dras detta stöd in eller begränsas kraftigt. Man skulle kunna säga att det föreligger ett ekonomiskt incitament framför ett demokratiskt när det kommer till vår svenska modell.

Som en liten sidonotering kan nämnas att man även införde ledamotsstöd på riksnivå för några decennier sedan, för att stärka individuella ledamöter, men i dag går dessa medel rakt in i partierna och används i stället till kringservice runt partiledningen.

Robert Andersson

Källor:

Kommuninvest

https://kommuninvest.se/om-oss/forskning/rapporter/kommunala-laneskulden-2018/10-i-topp-laneskuld/

Dagens Industri

https://www.di.se/nyheter/lista-sa-mycket-betalar-du-i-partistod-via-kommunalskatten/

Helsingborg kommun

https://helsingborg.se/kommun-och-politik/kommunens-organisation/kommunalt-partistod/

Dagens Arena

http://www.dagensarena.se/innehall/partistodet-okar-mycket-mer-medlemstalen/

Sveriges Radio, 2008

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2160169


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.