Midsommar firas bäst på landet, men Gudmundur Bragason minns midsomrar i ett folktomt Stockholm. Foto: Wikipedia.

Midsommar firas bäst på landet, men Gudmundur Bragason minns midsomrar i ett folktomt Stockholm. Foto: Wikipedia.

God ton med Gudmundur – del 19: Ett midsommarkåseri

Gudmundur Bragason minns gångna midsomrar, beklagar sig över ockupanternas musik och tipsar om vacker midsommarmusik.

Som så mycket annat förändras även somrarna. Detta sker ganska långsamt. Ta till exempel det här med semestrar, nuförtiden är det vanligt att man reser iväg till varmare länder någon gång under vinterhalvåret, eller kanske på en skidsemester. Förr var detta inte lika vanligt, vilket berodde på den så kallade industrisemestern. Den inföll under fyra veckor i juli månad då fabriker, byggarbetsplatser med mera stängdes. Flertalet arbetare kunde således inte välja när de ville ta ut sin ledighet.

Jag har aldrig varit förtjust i när det är för varmt och därför arbetade jag oftast hela somrarna eftersom jag kunde välja när jag ville ta semester. Under industrisemestern var trafiken så gott som obefintlig här i Stockholmsområdet. I vanliga fall tog det mig cirka 45 minuter att ta mig till jobbet, under industrisemestern tog samma resa ungefär en halvtimme. Detta förändrades gradvis och numera är skillnaden i restid betydligt mindre. Under senare år har trafiksituationen dessutom blivit outhärdlig och det säkraste sommartecknet är allt desperat lappande och lagande på det underdimensionerade och illa underhållna vägnätet, men vad annat att vänta med känslostyrda miljökärringar i maktpositioner?

Bergsprängarna en sanitär olägenhet

Under slutet av 1970- och hela 1980-talet var det ett säkert sommartecken när man drabbades av skränig musik från parker med mera. Det var ungdomar som lyssnade på sin favoritmusik i sina så kallade bergsprängare. Det var stora radioapparater med inbyggda kassettbandspelare (senare modeller var utrustade med CD i stället för kassettbandspelare). Visste ni förresten att de små bärbara kassettspelarna som kallades för Walkman i de flesta länder, men Freestyle här i Sverige, marknadsfördes eftersom bergsprängarna – utomlands benämnda Ghettoblasters – ansågs vara en sanitär olägenhet och på en del håll i världen fick polisen rätt att beslagta dessa?

Bergsprängare à la 1980-talet. Foto: Pexels/SplitShire.

Numera är skränig musik, eller vad man nu ska kalla eländet, något som drabbar oss året runt. Det är ett rytmiskt trummande, syntar, kanske något orientaliskt instrument och ett obegripligt kvidande som får ersätta sång. En god vän har döpt denna genre till sharia-techno. Detta oljud kommer företrädesvis ur högtalare i stillastående, eller i hög fart passerande bilar. Oväsendet är ofta öronbedövande och man kan stundom höra det från någon passerande bil in genom till exempel köksfönstret. Låt oss konstatera att detta, mina vänner, inte är något annat än ockupanternas musik!

Nu är det midsommar och jag kan inte låta bli att berätta några minnen som dyker upp i mitt huvud. Året var 1978. Vi var tre unga män som inte hade något för oss, så vi tillbringade midsommarafton hos den av oss som dåförtiden bodde på Kungsholmen. Vi promenerade i ett så gott som folktomt Stockholm. Efter en stund kom vi på att det skulle vara gott med en grogg (då var det ganska få som sa drink). Vi passerade många utskänkningsställen som alla var stängda. Till slut hittade vi dock en restaurang som var öppen och vi gick in och beställde var sin grogg. Vi var de enda gästerna och till skillnad från servitrisen var vi nyktra. Denna midsommarafton blev faktiskt en av de roligaste jag har haft.

Jordgubbar till frukost

1974 åkte jag ner till Göteborg tillsammans med en god vän. Vi bodde hos en gemensam tjejkompis. På bussresan ner slog vi oss i slang med ett par roliga killar som var några år äldre än vi. På hemvägen hamnade vi åter tillsammans med dem. Efter en stund blev jag törstig och tog följaktligen fram en flaska Coca-Cola. Våra nyfunna vänner frågade mig mycket vänligt ”skulle vi kunna få låna den där ett tag”? När jag sedan fick tillbaka flaskan hade innehållet plötsligt fått en helt annan styrka. Sedan gick flaskan laget runt och jag minns bussresan som väldigt rolig. Det var en annan tid och medmänniskorna hade verkligen inga onda avsikter.

På midsommardagen vankas det jordgubbar till frukost hos familjen Bragason. Foto: Pixabay/congerdesign.

Nuförtiden firar vi midsommarafton antingen hemma, hos min mamma, eller någon gång tillsammans med vänner. Något som för oss är oumbärligt är att äta jordgubbar till frukost på midsommardagen.

Det finns några musikstycken som ni gott kan lyssna på under midsommarhelgen. Vad sägs om Hugo Alfvéns Midsommarvaka med tonsättaren själv som dirigent? Det var förresten den första stereoinspelning som gjordes i Sverige. Sommarnatt med Jussi Björling är också hörvärd och personligen tycker jag att det är en viss känsla att kunna plocka fram 78-varvaren med denna inspelning.

Om ni tycker om bra vissång vill jag föreslå Visa vid midsommartid med Margaretha Kjellberg. Det har visserligen inte med svensk midsommar att göra, men jag måste nämna Mendelssohns En midsommarnattsdröm. Jag älskar detta verk och Felix Mendelssohns musik har betytt väldigt mycket för mig.

 


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth.