Evert Taube på Gröna Lund 1966. Foto: Wikipedia.

Evert Taube på Gröna Lund 1966. Foto: Wikipedia.

God ton med Gudmundur – del 16: En hyllning till Evert Taube

Har ni tänkt på att Evert Taubes visor spelas ganska sällan i radio nuförtiden? Annat var det förr! Då hörde man honom ofta. Han var kanske ingen särskilt framstående sångare, men han var tveklöst en av 1900-talets mest framstående svenska textförfattare och flera av hans melodier är enkla men fantastiska, skriver Gudmundur Bragason.

En visa av Evert Taube som har en tänkvärd text och en medryckande melodi är Så länge skutan kan gå. Från början skulle den ha hetat Vals på Karibien, men under den titeln känner nästan ingen till den. ”Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå, så länge solen den glittrar på böljorna blå, om blott en dag eller två, så håll till godo ändå, för det finns många som aldrig en ljusglimt kan få.” Dessa inledningsrader och säkert mer av texten kunde nog de flesta när det begav sig.

Max Hansen, dansk skådespelare och sångare. Foto:Wikipedia.

Den dåförtiden berömde sångaren Max Hansen framförde Så länge skutan kan gå inför publik 2 november 1960. Detta uruppförande skedde på anrika Berns. Hansen uppgav att han fått visan dagen före av Evert Taube. Det finns en historia som kanske inte är sann, men det påstås att Max Hansen oroade sig för huruvida han skulle göra succé med sina Berns-framträdanden. Evert Taube lär då ha sagt något i stil med: ”Jag skriver en visa åt dig och framgången är given.”

När Max Hansen frågade Taube vad han tänkte skriva lär denne ha svarat: ”Det vet jag inte.” Det blev succé. (Det finns en obekräftad uppgift om att visan ursprungligen skulle vara skriven till en film som dock aldrig spelades in.) Max Hansen gjorde ingen grammofoninspelning av sången. Evert Taube spelade in visan med Gunnar Hahn som kapellmästare 15 november 1960 och skivan gavs ut i början av 1961. Taube sjöng en del partier och en kör skötte övrig sång. Så gjordes många av den åldrande Evert Taubes inspelningar vid denna tid.

Sjöng med stort allvar

Gustaf Torrestads inspelning av Så länge skutan kan gå kom 1962. Den ingick på en EP innehållande fyra Taube-visor. Torrestads insjungning blev välförtjänt populär. Han sjunger visan med ett oerhört stort allvar och man kan ana varför. Gustaf Torrestad lär redan när inspelningen gjordes ha varit svårt sjuk och han visste det mycket väl. Året därpå gick han bort. När han sjunger textraden ”Snart får du vila för eviga tider” tenderar rösten att brista en aning. Detta, mina damer och herrar, är stor konst och det är på riktigt!

Britt Wadner som drev piratradiokanalen Radio Syd från Öresund. Foto: Arkivbild.

Vid den här tiden fanns det en radiostation som sände från en båt i Öresund. Stationen hette Radio Syd – en piratradiokanal som drevs av Britt Wadner. (Jag kanske skriver om svensk radio en annan gång.) Så länge skutan kan gå spelades ofta och Gustaf Torrestads version var den mest spelade. Radio Syd använde dessutom förspelet på denna version som paussignal.

 


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian.