TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

30-årig man utsatte sovande kvinna för anal våldtäkt

Publicerad 1 juni, 2019

Brottsförebyggande rådet, Brå, släppte i veckan en hårt kritiserad rapport där 700 slumpmässigt utvalda våldtäktsanmälningar analyserats. Rapporten visade att bara 5 av 100 anmälda våldtäkter resulterar i att en gärningsperson blir dömd – på grund av oklara bevislägen eller okänd gärningsman. I de fall offer och förövare känner varandra är det lättare att döma. Ett sådant fall skriver här frilansjournalisten Jonas Persson om.

Den 2 mars 2019 hade Pablo Edwinson stämt träff med en kvinna hemma hos henne i Upplands Väsby. Efter en kväll med mycket sprit somnade kvinnan och vaknade av att Edwinson trängde in i hennes anal – en brutal våldtäkt som ledde till skador i ändtarmen och smärtor i ryggen. Kvinnan yrkade på 140 000 kronor i skadestånd för kränkning samt sveda och värk. Edwinson hävdade att parterna bara hade haft oralsex helt frivilligt, absolut inte analsex. En enig tingsrätt dömde honom nyligen till två år och sex månaders fängelse, samt skadestånd till den våldtagna kvinnan på 125 000 kronor.

I utredningen finns ett digert material som meddelandekonversationer och samtalslistor, fotografier, rättsintyg, journalanteckningar, analyssvar från Rättsmedicinalverket, sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum och en händelserapport.

Kvinnan berättade i Attunda tingsrätt att hon och Edwinson under den aktuella kvällen skulle träffas för att äta och spela spel tillsammans. Han kom hem till henne ganska sent och hade mycket sprit med sig, bland annat en box vin, en flaska vodka, Red Bull och Coca Cola. Han sa att det var sista helgen innan han fyllde 30 och att de därför skulle bli fulla.

Ville visa strypgrepp

Medan kvinnan fixade maten drack Edwinson sprit, själv drack hon lite vin medan hon lagade maten. Efter att ha tagit en cigarett på balkongen kände hon sig plötsligt yr. Edwinson blandade då ytterligare någon drink till henne, trots att hon kände att det redan blivit för mycket, hon mådde illa och upplevde att hon höll på att bli onykter. Hon gick till badrummet och kräktes. När hon kom tillbaka fortsatte Edwinson att dricka både vin och sprit, själv drack hon vatten för att nyktra till. Plötsligt ville mannen visa ett grepp han gjort med en kollega, det var någon form av strypgrepp bakifrån. Hon blev lite ställd och gjorde inte så mycket åt situationen. Efteråt ville han kramas och lyssna på en podd som heter ”Alla våra ligg”. Kvinnan blev orolig och ringde en manlig vän för att be honom komma dit, men han hade druckit öl och kunde inte köra bil.

Hon ringde en annan manlig vän vid flera tillfällen under kvällen för att be honom komma och hämta Edwinson som bara blev värre och värre och hon började känna sig otrygg. Edwinson började ställa frågor om sex, frågade om hon varit med om en trekant och om hon använde p-piller. Kvinnan säger att hon försökte byta samtalsämne, blev illamående av cigaretter och alkohol och var tvungen att kräkas igen.

När hon kom tillbaka från badrummet slog mannen till ett vinglas så att vin stänkte på tapeten. När hon försökte torka av det, klappade han henne på rumpan. Därefter kom han mot henne som om han skulle krama henne. Hon ramlade över en kruka och knuffade undan honom. Efter det skickade hon sms till en av vännerna och bad honom ringa. Hon kände att hon behövde prata med någon. Pablo visade åter strypgreppet vilket gjorde henne rädd – det kändes inte som skoj utan som att han ville visa sig stark, berättar kvinnan.

Lät honom sova på soffan

Hon ville sova och sa till Edwinson att han borde åka hem, men till sist gick hon med på att han skulle få vara kvar och sova över. Hon bäddade i soffan med filt och kudde och gick sedan in i sitt sovrum. Hon vet inte hur länge hon sov, men vaknade av att hon trycktes ner mot madrassen. Hela sängen gungade. Det gjorde ont i ryggen och i anus. Hon förstod inte riktigt vad som hände eller vem som var på henne. Först tänkte hon att någon måste ha tagit sig in i lägenheten, men sen insåg hon att det var Edwinson som våldtog henne analt.

Hon kände sig som en docka som någon har sex med, som om hon hade ett djur över sig. Hon upplevde det som att han penetrerade hennes anus med sin penis. Hennes vänstra arm hade somnat och hon for ut med den andra och träffade något. Hon sa något om att hon måste gå på toa och att han måste sluta. Han gled liksom av henne och sa något i stil med ”jaha”. Hon tog lite kläder och sin telefon, gick in på toaletten och låste dörren. På toaletten fick hon någon form av blackout.

När hon kvicknade till ringde hon en av de manliga vännerna och bad honom ringa polisen. Hon klarade inte att säga att det var hon själv som blivit våldtagen utan påstod att det var en väninna. När polisen kom till lägenheten öppnade Edwinson till sist dörren, endast iförd kalsonger. I hans jacka hittade polisen flera par trosor som han stulit från kvinnan. Kvinnan var fortfarande inlåst i badrummet när polisen anlände.

Känslor av hopplöshet

Efter våldtäkten har kvinnan gått hos kurator. Hon mår fortfarande dåligt och har svårt att sova. Hon har känslor av hopplöshet. Under en period var hon inlagd på sjukhus och är fortfarande deltidssjukskriven.

Pablo Edwinsons berättelse är förvirrad. Han påstår att han blev yr när han stod på balkongen och rökte, vilket ledde till att han kräktes över balkongräcket. Efter det kom han att tänka på en tjej han dejtat och fick för sig att det var hon som låg i sängen. Han befann sig i något slags drömtillstånd, allt var luddigt och det kändes som om någon annan styrde hans kropp.

Plötsligt befann han sig i målsägandens sovrum. Han gick in och gav personen i rummet en puss på pannan och munnen. För honom var det tjejen som han dejtat som låg i sängen, han förväxlade henne med målsäganden. Han upplevde att han fick ett gensvar och började därför klä av personen. Han beskriver sedan att han gav kvinnan oralsex men blev illamående och puttade undan henne för att gå till badrummet och kräkas. När han kom tillbaka insåg han att kvinnan i sängen inte var tjejen han dejtat, men ”kopplade ändå inte riktigt”. Målsäganden sa ”är du full” eller något liknande och puttade undan honom. Han låg nedanför sängen ett par minuter och gick sedan till målsägandens underklädeslåda där han plockade på sig några trosor. Han vet inte varför han gjorde detta. Därefter la han sig i soffan. Efter ett tag ringde polisen på dörren.

Tingsrätten fann Edwinsons historia tunn, särskilt som han inte kunde förklara hur kvinnans skador i underlivet uppkommit, och dömde honom till 2,5 års fängelse.

Jonas Persson, frilansjournalist

Fotnot: Vill du stötta Jonas Perssons journalistik kan du swisha till 0767-165063.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.