TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Danska journalisten Iben Thranholm: ”Därför är Stram kurs ett parti för kristna”

Publicerad 28 maj, 2019

Sedan Iben Thranholm meddelade att hon ställer upp som folketingskandidat för det starkt islamkritiska partiet Stram Kurs, har frågorna haglat över henne: Hur kan du som kristen ställa upp för ett sådant parti? I denna krönika som ursprungligen skrevs för Kristeligt Dagblad förklarar hon varför.

Hur kan du som kristen ställa upp för Stram Kurs? Den frågan ställde högskoleläraren Ole Lund i ett inlägg i denna tidning 15 maj. Min inbox bågnar av mejl med samma fråga. För mig råder inga tvivel om att just kristna måste skärpa sig om inte Europa ska utvecklas till ett kalifat inom några decennier.

Joram van Klaveren. Foto: Wikipedia.

Nyligen intervjuade jag den förre holländske politikern Joram van Klaveren. Fram till oktober 2018 var han en benhård islamkritiker och närmaste medarbetare åt Geert Wilders, ledaren för det starkt islamkritiska Frihetspartiet i Holland. van Klaveren hade gått med i partiet för att stoppa den islamiska terrorn i Europa. Han ville också sätta stopp för förtrycket av kvinnor och hatet mot judar och homosexuella.

Han menade att Europa var i fara och att något måste göras. Därför började han skriva en bok där han tänkte visa vilken farlig religion islam är. Men arbetet med boken tog emellertid en annan riktning än väntat. van Klaveren beslöt sig för att konvertera till islam och menar nu att islam är framtidens religion i Europa.

van Klaveren berättade för mig att det avgörande för honom när han började se annorlunda på islam var att han var på väg att mista sin kristna tro. Det var inte ett politiskt beslut, utan ett religiöst. Det var det andliga tomrummet i Europa, på grund av sekulariseringen, som fick honom att längta efter något mer att tro på, trots att han är uppfostrad i den reformerta kyrkan.

Meningen med livet

Joram van Klaverens konverteringshistoria berättar något om varför islamiseringen växer trots politiska åtstramningar, asylstopp och repatriering. Islam är just nu Europas snabbast växande religion, trots det stora motstånd och all kritik den möter. När islam når framgångar är det för att den har svar på något som västerländsk kultur inte längre har svar på – nämligen vad som är absolut gott och vad som är absolut ont, och vad meningen med livet är.

Abdul Wahid Pedersen. Foto: Wikimedia Commons.

För danskarna och resten av européerna är moral ett flytande begrepp. För muslimer däremot råder det ingen tvekan om vad som är rätt och fel. Det är nedskrivet i Koranen och muslimer är villiga att dö för att försvara denna tro. Medan danskarna förlorar sig i inbördes slagsmål om vilka som är rasister, nazister och islamofober växer islam, eftersom den inte möter något slags religiös konkurrens. Den blir inte utmanad rent trosmässigt. Islam har inga andliga konkurrenter i Europa, eftersom kyrkan har gett upp tron på evangelisering och det var därför Joram van Klaveren konverterade. Det är han inte ensam om. Omkring 5 000 britter konverterar årligen till islam och i USA ligger siffran på 30 000. Härhemma registreras inte konvertiter till islam, men imam Abdul Wahid Pedersen uppskattar att det i genomsnitt är minst en dansk i veckan som konverterar.

Europa är som ett tomt hus där islam håller på att flytta in. Den grekiske filosofen Aristoteles säger att naturen inte tål vakuum. Om det uppstår tomrum i naturen blir dessa alltid fyllda av något annat. Det finns ett andligt vakuum hos oss som gör att vi inte har något att hålla upp emot islamiseringen.

Muslimer i Danmark tar sin egen religion på allvar, men märker samtidigt att danskarna inte tar kristendomen på allvar. Deras reaktion på vår gudlöshet är mera islam – ofta i radikaliserad form. Islam kan i dag uppnå i Europa det som muslimer förr inte kunde uppnå med vapen och arméer, eftersom den kristna kulturen inte längre försvarar sin tro och inte längre är i stånd att försvara den kristna moralen.

Lämnar våra egna i sticket

Vår försvagade tro betyder också att vi har förlorat den moraliska kompassen i förhållande till vad som är rätt och fel. Det innebär att man är villig att skydda förbrytaren om han eller hon bara är en främling och att lämna offret, sina egna och nationen i sticket.

Vi har alla medel för att bekämpa islamismen, om vi bara vill, men vi saknar den moraliska övertygelsen om varför vi bör säga nej. På det hela taget är vi mycket osäkra på när det är rätt att säga ja och när vi ska säga nej. Vi vet inte längre vilka vi är. Islam däremot är en mycket självmedveten religion och det är därför den växer.

Invandringsdebatten bär prägel av en stor polarisering som handlar om rätten att kalla sig god. Det förs ett slags inbördeskrig om vem som älskar sin nästa mest. Förr fanns en stark gemenskap om samma värderingar, i dag har den förvandlats till en djup, ja hatisk, splittring över vem som har rätt att kalla sig god och kärleksfull. Det har utbrutit ett krig i kärlekens namn.

Vi har att göra med en mycket politiserad kristendom som lär oss att bara om du älskar främlingar så är du en god människa. Det heter i budordet: ”Du ska älska din nästa såsom dig själv.” Den politiska kristendomen älskar inte sig själv, utan bara främlingar. Vi är besatta av en ideologi om att älska det främmande utan att älska oss själva. Det är inte kärlek utan självdestruktion, ja självmord, som den engelske journalisten Douglas Murray uttrycker det i sin bok The strange death of Europe.

Hur tragiskt och ironiskt är det inte att Europa nu använder en förvrängning av den kristna människokärleken för att ödelägga den kristna kulturen?

En blind fläck i invandringspolitiken

Franciskus av Assisi. Foto: Wikipedia.

När jag nu har valt att ställa upp för Stram Kurs [Rasmus Paludans parti som ställer upp i folketingsvalet 5 juni] är det för att uppmärksamma denna blinda fläck i invandringspolitiken, det andliga vakuum som islam utnyttjar och som sviker oss själva. Jag gör det för att göra kristendomen aktiv i samhället igen. Det är inte en politisk uppgift att lagstifta om vad folk ska tro på, men det är en politisk uppgift att uppmärksamma folk på att vi inte kan överleva som kultur om vi inte förstår religionens roll i det här och styrker vår egen. Och om vi inte ser till att ha klara förhållningsregler i förhållande till en annan och invasiv religion med en tydlig repatrieringspolitik. Politik handlar i dag till stor del om religion och det måste politiker förhålla sig till på ett nytt sätt.

Men tillbaka till frågan om man kan vara kristen och emot invandring? Ska kristna inte ta emot främlingar och gengälda ont med gott? Den frågan fick den helige Franciskus av Assisi av sultan al-Malik al-Kamil, när Franciskus drog ut i det femte korståget 1219 för att omvända sultanen av Egypten till kristendom. Sultanen frågade Franciskus varför de kristna krigade mot hans land om den kristna tron lär ut att man ska gengälda ont med gott?

Franciskus svarade genom att hänvisa till Jesus, som säger: ”Om nu ditt högra öga är dig till förförelse, så riv ut det och kasta det ifrån dig; ty det är bättre för dig att en av dina lemmar fördärvas, än att hela din kropp kastas i Gehenna [helvetet].” Med det menade Franciskus att han höll muslimerna lika kära som människor som sitt eget öga, men om muslimerna med sin tro på Koranen ville avskärma kristna från tron på Guds kärlek, så skulle detta avvisas, slås tillbaka och slängas ut. Det kan också översättas till våra dagars sekulära termer som den frihetskultur kristendomen har banat väg för.
För Franciskus handlar det först och främst om att skydda det goda och sanna. Hans kärlek till sanningen och till Gud gör honom kompromisslös, trots att han är full av kärlek till muslimen. Kärlek är inte bara att stryka medhårs, utan också att ta tuffa beslut för att värna det man håller kärt. Det var därför Franciskus använde korståget som en möjlighet att evangelisera för sultanen, men ändå stöttade han fullt ut det militära ingripandet i de områden där kristna förföljdes av muslimer.
Kristna kan därför med gott samvete säga nej till islam när islam vill ersätta den kristna tro och kultur som Danmark bygger på, och i stället införa ett islamiskt världsherravälde – vilket är islams slutmål. Men vi behöver också en allvarlig självrannsakan i förhållande till vår kristna tro. En stramare andlig och moralisk kurs.

Översättning av Ingrid Carlqvist.

Fotnot: Originalartikeln i Kristeligt Dagblad återges med benäget tillstånd från Iben Thranholm.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

  1. Avatar

    Tack för att ni översatt denna fantastiskt kloka och viktiga artikel.

    Svara
  2. Avatar

    Islam sägs ha svar på frågorna om vad som är gott och vad som är ont och om meningen med livet. Nazismen har också svar på dom frågorna. Men har islam rätt svar? och har nazismen rätt svar?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.