TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Söndagskrönika: En främling i mitt eget hemland

Publicerad 19 maj, 2019

Tobias Svensson har bott i ett antal europeiska huvudstäder. När han häromdagen satt i solen och tog en kaffe på ett kafé i vår huvudstad slog honom en annan aspekt av en fråga vi ofta diskuterar – finns Sverige om gatubilden helt domineras av utländska inslag? Bör det finnas och har vi etniska svenskar i så fall någon rätt till det svenska?

Jag har bytt stad igen. Det har jag gjort förut, men inte tidigare inom Sverige, och nu blev en sak mer markant. Nämligen att det knappt finns några svenska inslag i gatubilden. Skyltar är på andra språk, man talar andra språk och i stort sett allt är vad vi kan kalla för ”etniskt” annorlunda. Ursprungsbefolkningen syns nästan inte alls. Så var det troligen i exempelvis i Bryssel också när jag bodde där, men för mig som svensk var det mindre uppenbart. Dessutom ”håller sig” mångkulturen där inom fasta enklaver.

Är detta i sig ett problem? Nej, det tror jag faktiskt inte. Den arabiske taxichauffören, iranske frisören och eritreanske undersköterskan gör ett lika gott jobb som någon annan. Jag har, som jag ofta sagt förut, inget problem med ”invandraren”. Man brukar säga att ”invandrarna” upprätthåller välfärden, men det görs i allt högre grad åt andra ”invandrare”. Besök vilket sjukhus eller socialkontor som helst: Yngre personer av utländsk härkomst som tar hand om äldre personer av utländsk härkomst. Vi själva försvinner.

Svenskarna allt mer främmande i egna landet

Men vad visar detta i stort?

Att Sverige förändrats, och det märkligt snabbt. Paris är vad det är, London likaså, men Stockholm har liksom länge hört till Sverige. Vad gör det med en person från andra delar av landet att se att det inte längre har med dem att göra? Eller andra delar, förresten –gissningsvis ser det liknande ut i Tranås och Uddevalla. Det gör att varje svensk känner sig mindre delaktig i sitt land, om alls, och allt mer främmande. Det är i sig inget problem att se en somalisk kvinna med kassar från en arabisk butik. Problemet börjar när man ser enbart somaliska kvinnor, med enbart arabiska kassar.

Butik i Bagdad? Nä, Malmö. Foto: Maria Celander

Det gör något annat med oss. Vi inte bara förändras som folk, vi försvinner. Förtjänar vi det? Det spelar ingen roll hur trevlig den arabiske taxichauffören är. För vi är borta. Vem minns i dag visigoterna?

Som sagt, den vänliga turkiska damen som serverar kaffe, är hon ett problem? Hon kanske rentav berikar, detta så ofta hånade ord. Men om ingenting svenskt finns kvar, finns Sverige kvar? Nog handlar frågan om det.

Bör Sverige finnas?

Handla bärs under disk i närbutiken? Inga problem. Foto: Maria Celander

Vi tycker om att slänga oss med ord som otrygghet och statistik om kriminalitet, och allt detta räknas. Ska blåljuspersonal inte kunna rycka ut? Kommer skolor fungera, eller bör de ha metalldetektorer? Ska vi ha skottlossningar varje vecka? Vi hör om gruppvåldtäkter, personrån och barn som rånar andra barn. Enorma problem, som vi inte kommer att kunna lösa på decennier. Men finns det också en annan fråga vi bör ställa oss?

Är det ett problem att läkaren talar med brytning, eller att städerskan knappt kan göra sig förstådd på svenska? Att det finns mängder människor som överhuvudtaget inte kan försörja sig här är förstås ett än större problem. Få enskilda ”invandrare” är problem. I stället handlar det om, fast jag tvekar att använda ordet, ”gatubilden”.

När jag tittar ut över havet av slöjor, alltid med barnvagnar, undrar jag inte vilken nivå av skottlossning som är acceptabel eller annan statistik, utan: Bör Sverige finnas? Har vi en sådan rätt? Jag vet inte, jag ställer bara frågor.

Kanske gör det ingenting om dagens stammar går samma väg som tidigare visigoter och vandaler. Det finns dock en väsentlig skillnad. På vår väg har vi skapat åtskillig konst, litteratur, kunskap och inte minst det välstånd som många i världen uppenbarligen vill ta del av. Det vi kallar Sverige har funnits i 1000 år. Är det ingenting värt? Hur ser då framtiden ut?


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Fel tempus! Ska vara: Det vi kallar Sverige fanns i nästan 1000 år.
  Nu är det förrött, fördärvat, skändat och besudlat.
  I går besökte jag Utvandrarnas Hus i Växjö.
  I kaféet residerade tre hijabdamer. Nej tack, för min del.
  För mig kändes det som en skymf med dessa damer på denna plats.

  Svara
 2. Avatar

  Visst måste Sverige finnas kvar är säkert ett krav från migranterna också för annars bor dom i vilket muslimsk land i tredje värden och det är ju det dom har flyttat i från.Min gissning är välfärds staten är borta långt innan det går så långt redan när 10 % har fått nog Titta på MSM media har redan börjat prata om hur mycket bättre lön du kan få i andra länder. Hur länge finns Kommuner och Landsting kvar. Dom och bankerna är det första som ryker Alla Kommuner och Landsting har gått i borgen för varandra För att fortfarande kunna låna till låg ränta är nu lånen i Dollar alla vet väl vad har hänt med den svenska kronan Ovanpå det har lånen(obligationen) korta löptider

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.