God ton med Gudmundur – del 14: Ett gott skratt förlänger livet 2

Jag undrar om den unga generationen någon gång berättar en rolig historia eller drar en vits? Det kanske är så att många låter sig roas av tevens torftiga utbud av humor och nöjer sig med detta. Då går man miste om vad det innebär att underhålla varandra, skriver Gudmundur Bragason.

Människor som känner varandra väl utvecklar ofta en egen jargong som innefattar interna skämt som utomstående inte begriper ett dugg av eftersom det mesta är underförstått. Dessa skämt kan få en invigd att skratta hejdlöst vid blotta tanken på dem. Nedan följer två exempel.

I mitten av 1970-talet brukade två vänner till mig köpa cigaretter i en tobaksaffär. Den drevs av ett par, men mina vänner visste inte vad de hette. De började sinsemellan kalla mannen Harry. Det blev Harry hit och Harry dit och det gick säkert något år. En dag när de var inne i tobaksaffären hörde de hustrun ropa på honom och det visade sig att han verkligen hette Harry! Mina vänner hade stora svårigheter med att hålla sig allvarliga!

Jag brukade fika och äta lunch med en och samma person i ungefär 17 år, fram tills att min arbetsplats bytte lokaler. Det utvecklades givetvis en egen jargong och av någon anledning som jag inte minns började vi prata hemmagjord danska med varandra. Han tilltalade mig med Jens Rasmus och jag kallade honom Hans Christian. Det blev ”litet bättre” än vad vi hade tänkt oss. Att min vän inte hette Hans Christian hade lunchrumspersonalen klart för sig, men av någon oförklarlig anledning trodde de att jag verkligen var dansk och hette Jens Rasmus. Vi lät dem tro det i över ett år, vi kunde inte låta bli. De lyckades aldrig lära sig mitt riktiga namn.

De hårdsupande kockarna Preben och Preben gav upphov till många skratt – och inspirerade  kanske Gudmundur och hans vän att presentera sig som danskar! Foto: Skärmdump SVT/Öppet arkiv.

Historier är ett kapitel för sig. Ofta är det nästan omöjligt att skriva ner dem eftersom en stor del av poängen är hur de berättas. En historia handlar ofta om den andre. Många minns säkert Norgehistorier och så hade vi också – flämt! – negerhistorier. Ofta var det samma historia där neger kunde bytas ut mot norrman eller någon annan nationalitet eller ras som man ville skämta om. I USA sägs polacker ha varit föremål för skämten. Jag minns hur vi vid ett tillfälle berättade negerhistorier i skolan och en i personalen hade synpunkter. Vid ett annat tillfälle berättades det Norgehistorier och samma person hörde oss, men hon hade inga åsikter den gången! Jag frågade henne om skillnaden mellan att berätta de olika typerna av historier. Tror ni att hon kunde svara?

”Någon måste offra sig”

Historier och vitsar kan också behandla något aktuellt ämne. Under 1970-talet var relationerna mellan Sovjetunionen och Kina minst sagt frostiga. Jag minns nedanstående historia:

Det var en ryss, en engelsman, en kines och en fransman som satt i en liten flygmaskin och det var ryssen som var pilot. Plötsligt började motorn krångla och piloten sa: ”Planet kommer att störta så vi måste hoppa, men vi har bara tre fallskärmar, så någon av oss måste offra sig.”

”Jag har familj” sa engelsmannen, så han fick den första fallskärmen.

Det var en ryss, en engelsman, en kines och en fransman som satt i en liten flygmaskin … Foto: Pixabay/semeyas.

”Jag är den enda som kan översätta Maos skrifter till många språk, så jag måste få en fallskärm” och även kinesen lämnade planet.

Fransmannen sa ”Jag har inget att leva för så ta du den sista fallskärmen”, men piloten svarade: ”Vi klarar oss båda två.”

Fransmannen invände: ”Men det fanns ju bara tre fallskärmar.”

Piloten: ”Kinesen hoppade just med min ryggsäck …”

Vitsar om Palmemordet

Det sprids ofta vitsar efter spektakulära händelser. Somliga finner dem osmakliga, men oavsett vad man tycker om dem så finns de. Efter Palmemordet spreds det flera vitsar som: ”Lisbeth, Lisbeth! Var filmen bra?”

Fråga: ”Vet du vad Olof Palme dog av?”

Svar: ”Ryggskott.”

”Vet du att Lisbeth Palme var hopplös att vara gift med. Olof var tvungen att gå ut på gatan för att få sig ett skjut.”

Estonia förliste och vitsarna kom raskt. Den vanligaste löd:

”Vad hette husbandet som spelade på Estonia? Wet Wet Wet.”

”Det blir ingen adventskalender i Estland i år. Alla luckorna är redan öppnade.”

Efter 11 septemberattacken hörde jag en vits i form av en parodi på en annons: ”Är du trött på att sitta i bilköer när du ska till ditt arbete, vänd dig då med förtroende till American Airlines. Vi flyger dig direkt in på jobbet.”

Ett annat sätt att skämta är att utsätta sina medmänniskor för obehagligheter. Att busringa var populärt, förr såg man inte uppringarens telefonnummer. Svensexor och möhippor finns väl fortfarande?

Konstiga födelsedagspresenter

Konstig födelsedagspresent?

Vi var några vänner som hade för vana att ge varandra aningen märkliga presenter. Att fira en jämn födelsedag kunde ha sina sidor. Jag minns att en vän fick en säck trädgårdskalk i 30-årspresent av oss, han bodde i lägenhet. När jag fyllde 40 år var det en tjejkompis som gav mig ett par rullskridskor, jag är sämst i världen på både vanliga skridskor och rullskridskor. Några andra vänner kom släpande med ett stort paket som visade sig innehålla en bildörr, närmare bestämt en rostig framdörr till en Volvo. Jag trodde mig veta vem som var initiativtagare till detta och tråkigt nog för honom fyllde han 40 år efter mig och 20 kilo golvklinkers var den mest självklara present vi kunde tänka oss. Skrattar bäst som skrattar sist!

Vi ställde till med mycket mer, men det skulle bli något längre historier som jag kanske berättar en annan gång.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 1: Fika

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 2: Radio och grogg

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 3: Europasemester

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 4: Utelek

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 5: Vänstervridningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 6: Restauranglivet

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 7: Fördumningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 8: Tobaksaffären

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 9: Dialekterna

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 10: ABBA-epoken 1

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 11: ABBA-epoken 2

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 12: ABBA-epoken 3

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 13: Ett gott skratt förlänger livet 1


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan.