TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 12: ABBA-epoken 3

Publicerad 4 maj, 2019

Sista kapitlet om ABBA – gruppen som alla svenska journalister hatade fram till dess att Björn och Benny började skriva musikaler. Då hade plötsligt alla alltid tyckt att de var musikaliska genier. Följ med Gudmundur Bragason på en bitterljuv promenad längs minnenas allé!

Michael B. Tretow. Foto: Youtube.

I början av 1980 var det ganska tyst om ABBA, men snart fick jag klart för mig att de tillbringade en hel del tid i studion. Jag gjorde en intervju med deras ljudtekniker Michael B. Tretow och när intervjun var klar spelade han upp en ny ABBA-låt: Andante, Andante. Det här var i mars eller april och de funderade på att ge ut låten som singel i maj vilket de dock inte gjorde. Andante, Andante hamnade på albumet som gavs ut i november.

I juli kom i alla fall en singel, nämligen The Winner Takes It All. Jag lyckades få tag på skivan innan den gavs ut och på någon sida på nätet har det hävdats att jag skulle ha varit först med att spela den i svensk radio, men jag vet inte säkert om detta verkligen stämmer. När den sedan blev etta i Storbritannien kunde jag i alla fall upplysa musikintresserade i Stockholmstrakten om det. Radio SBC hade många lyssnare och stor genomslagskraft, så det var nu fler som fick klart för sig hur populära ABBA i själva verket var. Vänstermaffian bestående av politruker, journalister och kulturelit avskydde oss eftersom de höll på att förlora kontrollen över vilken musik, information och vilka åsikter som ”packet” skulle få ta del av. Känns fenomenet igen?

I november kom albumet Super Trouper. En person fick tag på ett utsmugglat exemplar från presseriet och gav skivan till mig. Detta innebar att jag hade plattan långt innan den kom ut. Jag kunde inte börja spela låtar från albumet omgående eftersom det förmodligen skulle innebära att Polar blivit fullständigt vansinniga och börja jaga oss samt personer som arbetade på skivpresseriet. Pressen skulle få skivan helgen innan den släpptes, det hade jag räknat ut. Jag sände ett program söndagen innan skivan gavs ut och spelade självfallet några låtar från Super Trouper. Sveriges Radio hade hunnit spela ett par låtar före oss, så jag var noga med att ta med flera låtar som de inte hade spelat. På det sättet kunde jag visa att jag minsann kunde få fatt i albumet trots att Polar inte ville skicka det till oss. På Super Trouper återfinns klassikern Happy New Year. Det är en av de i särklass mest kända nyårslåtar som finns, antagligen är det bara Old Lang Syne som är mer känd.

Exklusiv intervju med Frida

Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson 1976. Foto: Wikimedia Commons.

Det gick ett par veckor eller så. En kollega ringde upp mig och berättade att en person som vi här kallar ”SGBS” hade blivit lovad en intervju med Anni-Frid Lyngstad. Jag blev rätt förvånad eftersom Polar tycktes ha en benägenhet att se oss som sysslade med närradio litet över axeln. ”SGBS” gjorde emellertid program för en i samhället då mer inflytelserik organisation vilket antagligen bidrog till att vederbörande fick intervjun. Som jag minns det gick det bara ett par timmar och så ringde min telefon. Det var ”SGBS” som berättade för mig om intervjun.

Jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att överta intervjun eftersom personen hade hört sägas att mina kunskaper om ABBA var rätt omfattande. Vi kom överens om att jag skulle göra intervjun, men att vi båda skulle få sända den. Med tanke på att några personer på Polar hade varit ganska dryga gentemot mig kändes det aningen märkligt att få göra intervjun och till på köpet i ett rum i Polarhuset. Jag fick väldigt bra kontakt med Frida och intervjun blev nog en av de bästa jag har gjort. När jag och min medföljande inspelningstekniker var på väg ner för trappan hörde jag, genom en öppen dörr, brottstycken av ett telefonsamtal på engelska. Jag kunde inte undgå att höra vad det gällde, för det handlade om Benny Anderssons nya adress. Några dagar senare förstod jag innebörden av vad jag hade hört när det blev känt att Benny och Frida hade skilt sig.

Nu följde det intensiva musikåret 1981. Den brittiska musikscenen förändrades tack vare några nya artister. Plötsligt fick vi lära oss nya namn som The Human League, Depeche Mode, Ultravox, Soft Cell och flera andra. Den brittiska poppen var högintressant igen, syntvågen var här, men ABBA var fortfarande populära. Deras sista studioalbum The Visitors kom ut i december. Skivan sålde bra och blev etta på den brittiska albumlistan, så allt var som vanligt! Titellåten The Visitors har av många tolkats som kritik av hur politiska dissidenter behandlades i Sovjetunionen och andra öststater. Den första singeln från albumet blev One Of Us och den nådde som bäst plats tre på den brittiska topplistan, men det blev den sista ABBA-singeln som nådde Topp 20, för sedan började sakernas tillstånd så sakteliga förändras. Nästa singel från albumet gavs ut tidigt 1982, den hette Head Over Heels och nådde som bäst plats 25 på den brittiska singellistan. (Head Over Heels är en oförtjänt underskattad ABBA-låt, tycker jag.) Allt har sin tid och ABBAs tid som hitmakare var över, för nu var det annan musik som sålde som singlar.

Nytt album blev aldrig färdigt

1982 påbörjade ABBA ett nytt album, men det färdigställdes aldrig. Man gav ut två singlar The Day Before You Came och Under Attack, men de blev inga hits. Samlingsalbumet The Singles The First Ten Years sålde dock väldigt bra.

Chess – the musical kom 1984 och plötsligt älskade journalisterna Björn och Benny.

Jag minns så väl hur konstigt det sedan blev. År 1984 kom Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal Chess som de hade skrivit tillsammans med Tim Rice. Kultureliten blev alldeles till sig i trasorna. Åh, så fint det var och vilka genier Björn och Benny var och så mycket bra musik de minsann alltid hade skrivit! Att det till stor del var samma personer som i åratal, bortom all anständighet, hade hånat och bespottat ABBA och därmed Ulvaeus och Anderssons musik sopades under mattan. Missförstå mig inte, jag hånar varken musikalerna, Benny Anderssons orkester eller Fridas eller Agnethas soloplattor efter ABBA. Den musiken har dock aldrig varit i närheten av en genomslagskraft jämförbar med ABBAs och det tycker jag faktiskt är fullt begripligt.

I höstas blev det känt att ABBA har varit i studion och spelat in två nya låtar I Still Have Faith In You och Don’t Shut Me Down. De skulle ha kommit ut i december förra året i samband med en teve-dokumentär, men hela projektet är försenat och i skrivande stund vet jag inte när låtarna kommer ut. Många har nog stora förväntningar, men låt mig då bara få påpeka följande: På 1990-talet fick ABBAs ljudtekniker Michael B. Tretow en svår stroke och han är tyvärr inte verksam längre. Två musiker som medverkade på väldigt många av ABBAs inspelningar var basisten Rutger Gunnarsson och trumslagaren Ola Brunkert och de har gått ur tiden. Gitarristen Lasse Wellander sägs ha dragit sig tillbaka. Förhoppningsvis har man trots allt detta lyckats producera två bra låtar och om så inte är fallet förändrar det inte vad ABBA har åstadkommit.

Benny och Feministiskt initiativ

Benny Andersson har sponsrat FI.

Benny Andersson har, vid flera tillfällen, skänkt ansenliga belopp till Feministiskt initiativ. De flesta av oss tycker kolossalt illa om detta parti, men till skillnad från kulturvänstern kan vi hålla isär sak och person. Om en kulturpersonlighet däremot har det minsta samröre med något som av nomenklaturan anses vara högerextremt gör de allt för att förstöra karriären för kulturpersonligheten ifråga. Så skulle vi aldrig uppföra oss, men vänsterns demokratisyn har onekligen alltid varit rätt säregen, men det har antagligen med ”alla människors lika värde” att göra, inte sant?

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 1: Fika

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 2: Radio och grogg

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 3: Europasemester

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 4: Utelek

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 5: Vänstervridningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 6: Restauranglivet

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 7: Fördumningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 8: Tobaksaffären

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 9: Dialekterna

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 10: ABBA-epoken 1

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 11: ABBA-epoken 2


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Thank you! This is what I want to find, very helpful for me!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.