Nu är det drygt tre veckor till EU-valet och hittills har bara ett parti börjat valkampanja – Alternativ för Sverige. Gustav Kasselstrand och hans partikolleger har ända sedan 22 mars åkt runt i Sverige och hållit torgmöten och öppna hus.
– Det finns en stor opinion i Sverige som är EU-kritisk, men numera finns inte ett enda parti i parlamentet i Bryssel som förordar Swexit. Men om ni skickar mig till Bryssel lovar jag att se till att Swexit-debatten kommer igång, sa Kasselstrand.
Historien visar att uppstickarpartier som varit chanslösa i riksdagsval faktiskt kan ta sig in i Europaparlamentet, vilket inte minst beror på det extremt låga valdeltagandet. I Sveriges tre första EU-val (1995, 1999 och 2004) deltog bara omkring 40 procent av de röstberättigade. 2009 ökade det till 45 och 2014 till 51 procent.

Drygt 300 människor trotsade regnet för att lyssna till AFS. Snart kom solen. Foto: Kim Lindholm.
Flera av AFS-talarna betonade hur extremt viktigt EU-valet är. Många av dem som struntar i att rösta är kritiska till den monsterstat EU håller på att utvecklas till – men att inte rösta är att ge mer makt till de partier som vill fortsätta utvecklingen mot Europas Förenta stater.
Upplagt för AFS i år?
2004 blev EU-kritiska Junilistan tredje största parti med 14,47 procent av rösterna. 2009 åkte de ut och ersattes då av Piratpartiet som fick 7,13 procent. 2014 åkte de ut och in kom i stället Feministiskt initiativ med 5,49 procent av rösterna.
Allt är alltså upplagt för Alternativ för Sverige i år? Knappast. Den stora skillnaden är att mainstream-medierna totalt ignorerar AFS, medan de hårdbevakade såväl Junilistan som Piratpartiet och FI när det begav sig för de partierna. Kasselstrands stora problem är att ytterst få av de många EU-kritiska svenskarna ens känner till partiets existens.
Det är därför AFS satsar stenhårt på sin Frihetsturné där de åker runt till svenska städer från norr till söder för att möta människor och tala direkt till dem.
– Alla jag möter är i princip kritiska till EU och blir glada när de hör att vi vill lämna unionen.
Men hinner han verkligen träffa och övertyga uppemot 200 000 personer som kan rösta på AFS och ge Kasselstrand en plats i parlamentet? Det låter som en omöjlig uppgift, men man ska aldrig säga aldrig. Politik är som bekant det möjligas konst. Och alla som får tillfälle att höra Gustav Kasselstrands patos inser nog att han skulle kunna bli vår egen Nigel Farage som i princip på egen hand tvingade fram den folkomröstning i Storbritannien som ledde till Brexit.
– Jag är säker på att britterna till sist kommer ut ur EU. Anledningen till att EU gör det så svårt för dem är givetvis att de vill sända varningssignaler till andra länder som kanske har lust att följa i britternas fotspår.

Gustav Kasselstrand. Foto: Kim Lindholm.
– Det vill jag! Jag tänker ta rygg på britterna och se till att vi får en Swexit-debatt i Sverige. Folk säger att det inte är lönt att driva Swexit eftersom det inte finns någon majoritet för att lämna EU, men det är ju ett bakvänt resonemang. 20 procent vill lämna och 20 procent är allmänt kritiska. Det betyder att 40 procent redan är missnöjda och det är minsann ingen liten opinion, sa Kasselstrand.
Jag har en känsla av att debatten mellan Kasselstrand och Alexander Bard två dagar före valet kan bli ett genombrott i sista minuten för AFS. Den munsbiten är nog för läcker för mainstream-medierna att stå emot.
LÄS MER: Gustav Kasselstrand möter Alexander Bard i debatt
Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!
BG: 831-4742
Swish: 0760-311017
Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com
Villkor för kommentarsfältet
Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Hej!
Swexit ja tack!
Ulrik Petersson
Så fånigt. Parlamentet har inget att säga till om när det gäller EU-medlemskap för det ena eller andra landet och det vet rimligen GK väl. Det rör sig nog mera om att skaffa en försörjning under nästa mandatperiod.