TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Söndagskrönika: Förorterna som fientliga garnisoner

Publicerad 28 april, 2019

I eller i anslutning till varje svensk stad av en viss storlek finns de – etniska enklaver som av polisen klassificerats som ”risk-, utsatta eller särskilt utsatta områden”. Här lever invånarna med sin religion, sina språk, sina klädkoder och sitt teve-utbud från hemlandet. Många av dessa områden uppfördes på 1960-talet, men i dag ser de snarare ut som i all hast uppförda utländska garnisoner, skriver Tobias Svensson.

Nyligen besökte jag ett av de områden som polisen klassificerat som ”särskilt utsatt”; Hammarkullen utanför Göteborg, där 91 procent av invånarna har utländsk bakgrund och sysselsättningsgraden ligger på 47 procent. Hammarkullen ingår i sin tur i Angereds stadsdelsområde, som hyser inte mindre än ytterligare tre ”särskilt utsatta områden”; Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten. Även i dessa överstiger andelen med utländsk bakgrund 80 procent och förvärvsfrekvensen är klart lägre än Sveriges totala genomsnitt.

Hammarkullen – så deprimerande att till och med trehjulingarna överges? Foto: Wikimedia Commons.

Det finns ännu fler i denna kategori redan i Göteborg. Intill Angered ligger också Bergsjön, sydväst om centrum Tynnered och på Hisingen finner vi rejält belastade Biskopsgården. Enligt polisen kännetecknas ett sådant område bland annat av:

 • Offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
 • Narkotikahandel som bedrivs öppet
 • Ett utåtagerande missnöje mot samhället
 • Parallella samhällsstrukturer
 • Extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter. Personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden
 • En hög koncentration av kriminella

Den som inte bor i ett sådant område får helt enkelt försöka föreställa sig hur det är att konstant ha dessa fenomen i sin närhet och när som helst stöta på något av dem. Man får också försöka leva sig in i hur en uppväxt där ser ut, med två utlandsfödda föräldrar. Kanske arbetar ingen av dessa föräldrar och barnet träffar inte svenskar vare sig i skolan eller i sitt bostadsområde. Över detta ligger sedan islam, med sina levnadsregler och avståndstagande från icke-muslimer.

Politikerna distanserar sig

Vi vet ju precis vad politiker kallar denna situation, och hur de som vanligt ser till att distansera sig så långt som möjligt från eget ansvar. På något magiskt sätt har nämligen ”segregation” uppstått och man kan höra alldeles vanliga människor säga någonting om att ”problemet är att man sätter alla på samma ställe”. Men gör man verkligen det?

I Angereds olika områden bor över 50 000 människor. De övriga uppräknade har tillsammans ytterligare 50 000 invånare. Dessa 100 000 personer är alltså inte hopträngda i något ”ghetto”, utan utspridda över sju olika ”särskilt utsatta områden”.  I staden finns ytterligare två områden som klassificeras enligt den lägre graden ”utsatta”. På samma sätt ser det som bekant ut i de övriga storstäderna Malmö och Stockholm.

Än intressantare är dock att dessa områden inte är ett storstadsfenomen. Örebro har sitt särskilt utsatta Vivalla, Uppsala sitt Gottsunda, Växjö sitt Araby och Linköping sitt Skäggetorp. Borås kan stoltsera med både Norrby och Hässleholmen.

När jag den där dagen promenerade i Hammarkullen, där de flesta fasader var täckta av parabolantenner och de flesta kvinnor bar hijab, kom jag att tänka på alla dessa områden runt om i landet. En fråga uppstod: Var det nödvändigt att se till att varje svensk stad försågs med ett islamiskt bihang? Även jag vet att det så kallade miljonprogrammet skapades på 1960-talet, då nya bostäder byggdes för svenskar, men numera framstår dessa förorter som någonting helt annat.

”Komplettera med islam och skottlossningar”

I dag är det lätt att uppfatta områdena, särskilt med tanke på hur aggressivt massinvandringen genomdrivits, som planterade baser i och utanför varje stadskärna. Det är inte så den historiska utvecklingen har sett ut, men ändå är det inte svårt att i fantasin föreställa sig hur någon har skrockat och sagt:

”Halmstad är ju en pittoresk stad, vid havet och Nissan som rinner genom centrum. Lägg till Andersberg, så att staden kompletteras med islam och skottlossningar precis som alla andra.”

Där ligger de nu, dessa utländska garnisoner, vars invånare kan klä sig som i hemlandet, enbart ta del av nyheter från hemlandet och bara tala hemlandets språk. Skapelsen av dessa handlar mindre om segregation än om inflödets volym, för samtidigt som varje stad fått sin eller sina etniska enklaver har en liten kommun som Filipstad i Värmland plötsligt fått en befolkning som till över 20 procent består av personer med utomeuropeisk härkomst. Inte heller den kommunen är unik.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efter-handsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

6 Kommentarer

 1. Avatar

  Vad kommer dessa utländska tidsinställda Kruthusgatan garnisoner i militärålder tänkas göra om EL strömmen försvinner och alla socialbidrag och pensioner upphör då Sverige skall vara ett fossilfritt U-Land året 2030 enligt ( MP= Medeltids Partiet )och FNs agenda 21 planering.

  Mitt enkla skogliga emigrant ödmjukaste framtidsråd är- håll eder alla? saliga borta från Svenska militära utanförskap garnisoner när kruthuset exploderar . ????????

  Svara
  • Avatar

   Enligt rapporter sitter herr Löfven på 60 miljoner, var har han tjänat detta, plus sommarstuga och dubbla bostäder, hans mantra är att vi har nyligen satsat på….
   Han har väl runt 140 000 i månaden plus gratis boende men ändå det luktar illa sa illern.

   Svara
   • Avatar

    Intressant! Vart kan man hitta denna rapport? Man bör även hålla koll på Annie Lööfs bankkonto framöver och varför inte Jan Björklunds.

    Svara
 2. Avatar

  Det är sossarnas väljare du pratar om.

  Svara
 3. Avatar

  Det här med Fossil fritt år 2030 är fel jag vill ha Muslim fritt 2022 och kunna handla i affären där alla prata svenska. För ett tag sen häpnade jag…förlåt…gråter…när jag gick emot en LIDL, där såg jag att på baksidan av affären satt Hijab klädda kvinnor o bad emot väggen, man behandlade Lidl som en Moské. Svensson skämdes och tittade på andra hållet.
  Senast när jag var på Willys fick jag slåss om mjölken med helsvarta kvinnor, alltså kläderna, den äldste tuggade i sin dyra mobil högljutt som en trombon på ICA.
  En väldans massa folk från Öst Europa, Akilovare som bara står o röker i nått gathörn sen rusar dom in i affären och gör den till Azzabaduzza. Skrikande flår dom Halal mjölken och skäggstubben trillar ner i isbergsalladens plastomlopp.
  T.o.m. godkänt att man får ha böneutrop på Muslimska gravplatsområden och det står importerade oldies som vakter. Religionsfrihet precis som på Ålderdomshemmet.
  När du hamnar där får inte 70% av dom anställda tvätta gumpen på dig utan du får helt enkelt ta din strokade döda hand och hoppa upp i handfatet.
  Vi komma vi komma från pepparkake land, vi hålla vi hålla Allahs vår hand.

  Svara
 4. Avatar

  Förlåt en grej måste man ta upp, drömde jag eller skall dom sätta upp Gestapo högtalare för att informera samhället vid bråk?
  Hallå du där Svenne flytta på dig ser du inte Alli Babba säljer knark till Olle, Artur och Nils.
  Kan det då bli nyhetsändningar på Arabiska och nyfinska.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette.