Ingrid Carlqvist är inte den som ger sig i första taget. Nu driver hon målet om grundlagsbrott vidare till hovrätten. Foto: Victor Mosten

Ingrid Carlqvist är inte den som ger sig i första taget. Nu driver hon målet om grundlagsbrott vidare till hovrätten. Foto: Victor Mosten

Ingrid Carlqvist överklagar fällande tingsrättsdom

I början av april fällde Helsingborgs tingsrätt Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv för grundlagsbrott eftersom duon poddat utan ansvarig utgivare. Nu väljer Ingrid Carlqvist att överklaga domen, då hon menar att det handlar om en principiellt viktig fråga.
– Om hovrätten beviljar prövningstillstånd kan vi få svart på vitt en gång för alla, om vi har verklig yttrandefrihet eller inte. Beslutet kommer att påverka många fler människor än mig, säger Carlqvist.

Målet mot Ingrid Carlqvist och hennes före detta podcastkollega Daniel ”Conrad” Frändelöv handlar i stora drag om följande: Även webbsända podcasts som den numera nedlagda Ingrid&Conrad-podden ska omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare. Carlqvist och Frändelöv fick en erinran om detta från Justitiekanslern, men valde att strunta i den och fortsatte med sin olagliga verksamhet. Helsingborgs tingsrätt avkunnade därför en fällande dom för uppsåtligt brott mot grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare. Straffet blev 13 000 kronor i böter för Ingrid Carlqvist och 3000 kronor för Daniel Frändelöv. Den senare har på sin advokats inrådan valt att inte överklaga sin dom.

– Jag har inte heller några stora förhoppningar om att vi ska kunna övertyga hovrätten att fatta ett annat beslut, det känns som om systemet har bestämt sig för att klippa till mig. Men jag måste åtminstone försöka, det är så pass viktigt att jag måste köra ända in i kaklet, förklarar Carlqvist.

Två tydliga huvudargument

I överklagan trycker försvarsadvokaten Carl-Oskar Morgården ännu mer och ännu tydligare på sina två huvudargument:

1. Straffrättsvillfarelse – den information som Ingrid Carlqvist via sin researcher inhämtade om kravet på att utse en ansvarig utgivare, tydde på att det inte var tillämpligt i Ingrid&Conrads fall.

2. Social adekvans – enligt rådande praxis har webbsända podcasts inte omfattats av kravet på ansvarig utgivare, då den lagstiftning som finns kan anses föråldrad.

Morgården utvecklar resonemanget om social adekvans:

”För det första, om yttrandefrihetsgrundlagens regelsystem skulle tillämpas på de aktörer som idag omfattas av webbsändningsregeln skulle det riskera att motverka grundlagens syfte att säkerställa ett fritt meningsutbyte och ett fritt konstnärligt skapande, eftersom många i en sådan situation sannolikt hellre skulle avstå från denna typ av sändningar.

För det andra skulle en sådan tillämpning riskera att undergräva medborgarnas förtroende för yttrandefrihetsgrundlagarna och rättsvårdande myndigheter, eftersom reglerna skulle uppfattas som rigida och omoderna.

För det tredje skulle det medföra en enorm administrativ påfrestning för berörda myndigheter om alla de som sänder via internet på detta sätt plötsligt skulle anmäla en ansvarig utgivare av rädsla för att annars straffas i domstol.”

Det är innehållet man vill åt

Översatt från juristprosa: Att tvinga alla poddare och Youtubare att skaffa ansvarig utgivare skulle motverka yttrandefrihetsgrundlagens huvudsyfte, att främja yttrandefriheten, samt skada det allmänna rättsmedvetandet och skapa orimligt mycket pappersarbete för berörda myndigheter.

– I detta nu pågår en utredning tillsatt av riksdagen kring denna lagstiftning, som alla vet är helt föråldrad. Att då fälla oss i ett så rättsosäkert läge är helt vansinnigt. Det råder ingen tvekan om att det är innehållet man vill komma åt, säger Ingrid Carlqvist.

LÄS MER: Analys: Skandal, skandal – en domarskandal!

LÄS MER: Ingrid och Conrad fälls för grundlagsbrott

LÄS MER: Ingrid och Conrad briljerade i rätten

LÄS MER: Dags för rättegång: Justitiekanslern vill sätta Ingrid & Conrad i fängelse


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 kommentarer angående “Ingrid Carlqvist överklagar fällande tingsrättsdom

  1. Den dömande tingsrätten har tidigare själv gjort den bedömningen att man inte behöver anmäla ansvarig utgivare beträffande tingsrättens egna webbsända podcasts.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #104 Platinasponsorer: Mats – Till fågelfrö, Lillan - Dom bästa journalisterna i Sverige kram, Monica – Gåva, Henrik – Keep up the good work. Övriga: Ingrid – Till toppentjejerna! Tack för allt arbete i gör! , Vilhelm – Good workgåva, Mirjana, Jan Erik – Gåva, Sofie – Bidrag, Lisbeth – Ni är bäst på banan igen, Victoria, Ulf – Gåva, Marion – Fattigpensionär, Ingrid – Tack för bra jobb, Tomas – Donation, Anders – Gåva kör hårt, Lillemor – Gåva, Lars-Erik – Gåva, Örjan – Ni är viktiga, kämpa på! Tack!, Jan Erik – Gåva, Nils – Mina avvikare från den påbjudna förljugenheten, Rolf, Kerstin, Gun – Gåva, Carl – Gåva, Harald, Benjamin – Gåva, Björn – Tackar för engagemang, Richard – Gåva, Hans, Jon, Birgitta – Ni är bäst kör hårt, Ulla – Gåva, Janna – Gåva, tacksam!!, Johan – Bidrag, Lennart – Gåva IoM, Johan – Lycka till och kör hårt!!, Sven-Olof – Gåva, Lars, Bo, Martin, Anonym A, Mikael, Alexander, Anonym B - En kvinnlig 40-talist som hejar på bästa tjejerna!, Anonym L, Alexander M - Ni är riktiga vikingar! Kör på!, Mona, Per, Kristian.