TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

God ton med Gudmundur – del 9: Dialekterna

Publicerad 13 april, 2019

Människor som bor i övriga delar av Sverige talar ganska ofta illa om Stockholm med omnejd och jag kan faktiskt förstå dem trots att jag har bott i Stockholmsområdet under största delen av mitt liv. Om jag hade varit yngre är det inte omöjligt att jag hade flyttat härifrån, men en gång kunde man trivas alldeles utmärkt här, skriver Gudmundur Bragason.

Ibland förändras sakernas tillstånd så långsamt att man knappt märker det. För några år sedan var jag inne i en butik på Söder i Stockholm. Bakom disken stod en man som talade söderdialekt och jag kom på att jag inte hade hört någon tala på det viset sedan jag var ung.

Sverige är ett till ytan stort och avlångt land och här talas fortfarande många dialekter vilket är en av de saker jag älskar mest av allt med vårt land. De stockholmska dialekterna är dock tyvärr nästan helt utdöda. Jag känner ingen som talar som äkta stockholmare gjorde när jag var ung, men någon enstaka person kan ha kvar något enstaka ord eller uttryck. Själv har jag aldrig talat någon Stockholmsdialekt.

Nuförtiden säger man Södermalm, förr sa man Söder och inget annat. Det är först i ganska modern tid som det har blivit trendigt att bo där, förr betraktades Söder som en rätt sliten och nergången arbetarstadsdel. Hyrorna var också ganska låga.

Det är nästan omöjligt att återge Stockholmsdialekter i skrift, men några då ganska vanliga ord och uttryck vill jag ge exempel på. I stället för att säga till exempel ”Jag ska flytta till en egen lägenhet” kunde en stockholmare säga ”En annan ska flytta till en egen kvart”. Det är nästan ingen som säger polare nuförtiden. Det finns många ord för flicka eller vad sägs om brud, tjack, böna eller brallis. Någon kunde benämna sin far som Stabben, spårvagnen kallades Tricken.

Spårvagnen kallades tricken. Foto: Wikimedia Commons.

När spårvagnarna försvann flyttades det ordet över på tunnelbanan som också kallades för Snöret eller Tuben. Mat kallades ibland för krubb, sprit benämndes sponken eller kröken. Hade någon tröttnat på någon eller något hette det att man hade ruttnat. I stället för att bli upplyst om att någon hade dött kunde man få veta att personen i fråga hade mulat. Flera typiskt stockholmska uttryck spred sig förstås även till andra delar av Sverige.

Inflyttningen från övriga landet

Inflyttningen till Stockholm har varit, och är fortfarande stor, men det finns också andra förklaringar till varför staden har förändrats. Under 1950- och 1960-talen var det populärt att flytta till en modern bostad och en sådan hittade man företrädesvis i en förort, eller som man också sa en sovstad. Under vissa perioder minskade befolkningen i Stockholms stad på grund av att många hamnade i de så kallade kranskommunerna. När yngre stockholmare blandades med personer från övriga landet försvann Stockholmsdialekterna gradvis och nu är de nästan helt försvunna, det som talas nu måste nog närmast betraktas som rikssvenska.

Förr var Stockholm en vänlig och trevlig stad. Människorna var tillmötesgående och hjälpsamma. Detta gällde också dem som bodde i de flesta av förorterna. Visst var många förorter fula med en motbjudande arkitektur, men de som bodde där var det inget fel på. Nu finns det ingen sammanhållning längre. All vanlig hövlighet är borta, om någon till exempel håller upp en dörr blir åtminstone jag förvånad.

I Borås talas det fortfarande dialekt. Foto: Flickr/Mårten Sjöbeck.

Låt mig slutligen få återkomma till det här med dialekter. Under senare år har jag varit i Borås ett stort antal gånger. Det är slående hur många fler det finns där som fortfarande talar Boråsdialekt. Min fru är från Halland, så där har jag vistats en hel del. Där talas de halländska dialekterna, i Skåne de skånska och så vidare. Men varför skriva om detta ämne? Snart talas det väl över huvud taget ingen svenska i Sverige – om globalisterna får som de vill.

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 1: Fika

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 2: Radio och grogg

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 3: Europasemester

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 4: Utelek

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 5: Vänstervridningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 6: Restauranglivet

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 7: Fördumningen

LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 8: Tobaksaffären


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

1 kommentar

  1. Avatar

    Jag tycker nog att man ska skilja ordentligt på dialekt och slangspråk. När det gäller exemplen som tas upp om ”Södersnacket” så går det , som sagt inte att skildra dialekten i skrift, bara slangorden.

    Ytterligare kan nämnas att Stockholm till mycket stor del tappade invånare för att så många bostäder försvann och övergick till att bli kontor, då det var tillåtet med helt andra hyresnivåer för kontorslokaler än för hyresbostäder.

    Andra bostäder försvan då man ”moderniserade” staden och rev gamla bostadshus och byggde nya som de tidigare hyregästerna inte hade råd med. Det byggdes istället kontorsfastigheter och institutionslokaler. Det ansågs också under en tid osunt att bo i gamla stadsdelar.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.