Ibland förändras sakernas tillstånd så långsamt att man knappt märker det. För några år sedan var jag inne i en butik på Söder i Stockholm. Bakom disken stod en man som talade söderdialekt och jag kom på att jag inte hade hört någon tala på det viset sedan jag var ung.
Sverige är ett till ytan stort och avlångt land och här talas fortfarande många dialekter vilket är en av de saker jag älskar mest av allt med vårt land. De stockholmska dialekterna är dock tyvärr nästan helt utdöda. Jag känner ingen som talar som äkta stockholmare gjorde när jag var ung, men någon enstaka person kan ha kvar något enstaka ord eller uttryck. Själv har jag aldrig talat någon Stockholmsdialekt.
Nuförtiden säger man Södermalm, förr sa man Söder och inget annat. Det är först i ganska modern tid som det har blivit trendigt att bo där, förr betraktades Söder som en rätt sliten och nergången arbetarstadsdel. Hyrorna var också ganska låga.
Det är nästan omöjligt att återge Stockholmsdialekter i skrift, men några då ganska vanliga ord och uttryck vill jag ge exempel på. I stället för att säga till exempel ”Jag ska flytta till en egen lägenhet” kunde en stockholmare säga ”En annan ska flytta till en egen kvart”. Det är nästan ingen som säger polare nuförtiden. Det finns många ord för flicka eller vad sägs om brud, tjack, böna eller brallis. Någon kunde benämna sin far som Stabben, spårvagnen kallades Tricken.

Spårvagnen kallades tricken. Foto: Wikimedia Commons.
När spårvagnarna försvann flyttades det ordet över på tunnelbanan som också kallades för Snöret eller Tuben. Mat kallades ibland för krubb, sprit benämndes sponken eller kröken. Hade någon tröttnat på någon eller något hette det att man hade ruttnat. I stället för att bli upplyst om att någon hade dött kunde man få veta att personen i fråga hade mulat. Flera typiskt stockholmska uttryck spred sig förstås även till andra delar av Sverige.
Inflyttningen från övriga landet
Inflyttningen till Stockholm har varit, och är fortfarande stor, men det finns också andra förklaringar till varför staden har förändrats. Under 1950- och 1960-talen var det populärt att flytta till en modern bostad och en sådan hittade man företrädesvis i en förort, eller som man också sa en sovstad. Under vissa perioder minskade befolkningen i Stockholms stad på grund av att många hamnade i de så kallade kranskommunerna. När yngre stockholmare blandades med personer från övriga landet försvann Stockholmsdialekterna gradvis och nu är de nästan helt försvunna, det som talas nu måste nog närmast betraktas som rikssvenska.
Förr var Stockholm en vänlig och trevlig stad. Människorna var tillmötesgående och hjälpsamma. Detta gällde också dem som bodde i de flesta av förorterna. Visst var många förorter fula med en motbjudande arkitektur, men de som bodde där var det inget fel på. Nu finns det ingen sammanhållning längre. All vanlig hövlighet är borta, om någon till exempel håller upp en dörr blir åtminstone jag förvånad.

I Borås talas det fortfarande dialekt. Foto: Flickr/Mårten Sjöbeck.
Låt mig slutligen få återkomma till det här med dialekter. Under senare år har jag varit i Borås ett stort antal gånger. Det är slående hur många fler det finns där som fortfarande talar Boråsdialekt. Min fru är från Halland, så där har jag vistats en hel del. Där talas de halländska dialekterna, i Skåne de skånska och så vidare. Men varför skriva om detta ämne? Snart talas det väl över huvud taget ingen svenska i Sverige – om globalisterna får som de vill.
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 1: Fika
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 2: Radio och grogg
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 3: Europasemester
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 4: Utelek
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 5: Vänstervridningen
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 6: Restauranglivet
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 7: Fördumningen
LÄS MER: God ton med Gudmundur – del 8: Tobaksaffären
Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!
BG: 831-4742
Swish: 0760-311017
Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com
Villkor för kommentarsfältet
Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Jag tycker nog att man ska skilja ordentligt på dialekt och slangspråk. När det gäller exemplen som tas upp om ”Södersnacket” så går det , som sagt inte att skildra dialekten i skrift, bara slangorden.
Ytterligare kan nämnas att Stockholm till mycket stor del tappade invånare för att så många bostäder försvann och övergick till att bli kontor, då det var tillåtet med helt andra hyresnivåer för kontorslokaler än för hyresbostäder.
Andra bostäder försvan då man ”moderniserade” staden och rev gamla bostadshus och byggde nya som de tidigare hyregästerna inte hade råd med. Det byggdes istället kontorsfastigheter och institutionslokaler. Det ansågs också under en tid osunt att bo i gamla stadsdelar.