Hon är vänlig och mjukt kvinnlig med sin smärta figur och sitt långa rödbruna hårsvall. Tonfallet är behagligt och lågmält, och ger nästan intryck av att hon är lite blyg. Men jag anar en vilja av stål under ytan. Yvonne Lindholm är lugnt beslutsam, och utstrålar den sortens självsäkerhet som bara gedigen livserfarenhet kan ge.

Midsommar med ett av barnbarnen. Familjepolitik ligger Yvonne varmt om hjärtat. Bild: Kim Lindholm
Just familjepolitiken är en av hennes hjärtefrågor i politiken. Liksom många med politiska åsikter åt det konservativa hållet, vill hon att man stärker familjen och främjar barnafödandet genom olika incitament. Sambeskattning, bonussystem likt det ungerska för att få igång barnafödandet och framförallt – sluta pressa kvinnor att tro att de måste bilda familj och göra karriär samtidigt.
– Kvinnor är så inkörda på att de måste jobba, många har total panik att de måste gå tillbaka till jobbet så fort som möjligt fast barnen är små och fortfarande behöver sin mamma. Det är vansinne. Det är ingen kvinnofälla att vara hemma när barnen är små – det är bara sunt förnuft! Och sunt förnuft är något vi i AFS strävar efter, och att staten ska lägga sig i familjelivet så lite som möjligt.
Började yrkesarbeta direkt efter nian
Själv var hon hemma i fyra år med dottern och sonen och säger att det var den bästa tiden i hennes liv. Yvonne hade en ganska stökig uppväxt, hon flyttade hemifrån och började jobba direkt när hon gick ut nian, efter att hennes pappa dött i cancer och modern försvann in i missbruk.
– Jag jobbade på ett tryckeri vid Hornstull och fick snabbt lära mig ta ansvar, inte minst för att jag också var tvungen att ta hand om min lillasyster. Det var inte tal om att gå ut och göra vad man själv ville. Kanske är det detta som har gjort mig till perfektionist, säger Yvonne, och tillägger:
– Jag var alltid beredd på att jag kanske måste klara mig själv – tills jag träffade min själsfrände Kim.

Med maken Kim, Yvonnes ständige parhäst och stöttepelare. Bild: Privat
Det var också när Yvonne och maken Kims barn var små som det politiska intresset vaknade. Eftersom paret så småningom drev eget företag tillsammans, hamnade rösten till att börja med hos Moderaterna, ”eftersom jag då fortfarande inbillade mig att de var ett företagsvänligt parti”, som Yvonne säger. Men när barnen började skolan blev det alltmer påtagligt att något inte stod rätt till i samhället, bland annat tvingades båda barnen byta skola på grund av stök och otrygghet. Sympatierna gled över till Sverigedemokraterna, och 2013 engagerade Yvonne sig aktivt i SD Haninge. Hon skötte partiets medlemskaféer och marknadsföring, och blev snabbt mycket populär bland medlemmarna. Många ville ha henne som ordförande i SD Haninge, men efter en intern maktstrid blev hon bortmanövrerad.
När allt var nattsvart ringde Gustav
– Jag var naiv och förstod inte alls det politiska spelet, att folk hugger varandra i ryggen om det gynnar dem själva. Och jag fick dåliga råd om hur jag skulle hantera situationen. Men det kanske var bäst som skedde, för i samma veva ringde ju Gustav, säger Yvonne med ett leende.
Gustav, som i Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand, undrade om Yvonne var intresserad av att sitta i partistyrelsen för det nystartade partiet. Som den entreprenör hon är, var Yvonne inte sen att nappa på erbjudandet. Och nu är det politiska engagemanget större än någonsin. Yvonnes starkaste drivkraft vad gäller att verka för en förändring är den rädsla, oro och sorg hon dagligen känner inför sakernas tillstånd i Sverige.

Yvonne Lindholm är en av AFS kandidater till Europaparlamentet. Bild: Kim Lindholm
– Vi kan bara inte lämna över detta kaos till våra barn och barnbarn. Vi måste trygga deras framtid, säger hon.
– Nu brinner julgranen och vi har ingen tid längre, om vi vill behålla ett fritt, tryggt, jämställt Sverige. Vi har blivit grundlurade av alla gammelpartier att tro på mångkulturen, men nu ser vi svart på vitt att det inte fungerar. AFS är det enda partiet som säger som det är och kommer med konkreta lösningar.
Byråkrater i Bryssel bestämmer
Även om valresultatet i riksdagsvalet, 0,3 procent, var under förväntan, så har AFS nu laddat om och satsar med full kraft inför valet till Europaparlamentet 26 maj. Mindre partier som står utanför riksdagen – Feministiskt initiativ, Junilistan och Piratpartiet – har tidigare lyckats väl i dessa val, så viss optimism kan anas i AFS-lägret. Och partiets agenda visavi EU är solklart – det är Swexit som är målet.
– Det väljarna måste förstå är att det nu sitter byråkrater i Bryssel som bestämmer över oss i Sverige. EU flyttar makten från våra folkvalda politiker till dessa byråkrater som inte går att rösta bort, vilket är allt annat än demokratiskt. Alternativ för Sverige är i dag det enda svenska partiet som vill lämna EU. Om AFS kommer in detta val påbörjas Swexitrörelsen omedelbart och vi får en röst utåt som kan tala om vad som sker i EU, säger Yvonne.
FAKTA/Yvonne Lindholm
Ålder: 53
Bor: Stockholm
Familj: Maken Kim, två barn, tre bonusbarn samt barnbarn
Gillar: Ost
Ogillar: Energitjuvar
Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!
BG: 831-4742
Swish: 0760-311017
Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com
Villkor för kommentarsfältet
Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
0 kommentarer