Malmöborna har tvingats vänja sig vid skjutningar, explosioner och extremt våld. I dag var flera kvarter i centrala staden avspärrade efter hot mot matföretaget Findus. Foto: Freddy Mardell.

Malmöborna har tvingats vänja sig vid skjutningar, explosioner och extremt våld. I dag var flera kvarter i centrala staden avspärrade efter hot mot matföretaget Findus. Foto: Freddy Mardell.

Desperata Malmöbor undrar: Vart ska det hela ta vägen?

Malmöborna är luttrade. De senaste tio åren har deras en gång så mysiga lilla storstad förvandlats till ett våldsinferno, en utveckling som till synes är utan slut. Fotografen Freddy Mardell hamnade i morse mitt i dramat på Findus huvudkontor där ett vitt pulver hittades.
– De jag möter är förtvivlade och ser inget slut på helvetet. Det blir bara värre och värre och alla undrar: Vart ska det ta vägen?

Redan i fredags spärrades matföretaget Findus huvudkontor i centrala Malmö av, sedan hot riktats mot dem från en utpressare. På söndagsmorgonen anlände bombtekniker till Nordenskiöldsgatan och efter några timmar hittades ett vitt pulver inne på företaget. Fotografen Freddy Mardell berättar:

Två gula ”rymdvarelser” hittade ett misstänkt vitt pulver inne på Findus huvudkontor i Malmö. Foto: Freddy Mardell.

– Jag var ute på min vanliga cykeltur i morse när jag såg polisbilar och poliser som spärrat av tre kvarter. Det var kusligt, folk i gula och gröna skyddsdräkter gick omkring som rymdvarelser. Det var helt overkligt.

– Människorna jag pratade med sa att de är så trötta på allt elände som drabbar Malmö. De orkar inte mer. Hur länge ska detta hålla på, säger de. Varje dag sker det ett mord i Sverige och ingen gör något.

Som Malmöbo är Freddy Mardell i dag desillusionerad. De senaste tio åren har han sett hur våldet brett ut sig samtidigt som hemlösheten är värre än någonsin och psykiskt sjuka människor drar omkring på stan och sover under broar.

LÄS MER: Nyhetskrönika: Måtte djävulen ta er för det ni har gjort mot mitt Malmö

– Och vad gör politikerna? De bara babblar om hur fantastiskt allting är i Malmö och kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh skryter med samarbetet med Danmark gällande bron över Fehmarn Bält. Hon borde lägga all sin energi på den katastrofala sociala situationen i Malmö, som blir värre för varje dag som går.

– Det är ”krig” mellan iranier och irakier som i sin tur slåss med libaneser och judarna är fortfarande förföljda här i stan. Lägg därtill att olika romska klaner ligger i stor konflikt med varandra. Alla undrar vart det ska ta vägen?

Varför flyttar de inte?

Så varför bor Freddy Mardell och andra svenskar fortfarande kvar i Malmö?

– Alltså, jag vill bara komma härifrån men det är inte så lätt. Dels för att det är min stad och jag har bott här i nästan hela mitt liv, men vi är många som sitter med stora lån för lägenheter och villor vi köpt alldeles för dyrt. Folk kämpar och sliter för att betala sina räkningar och vet inte hur de ska förändra sin situation.

– Jag tror att vi som är medelålders och äldre lider mest, vi som har upplevt ett helt annat Malmö. Vi saknar tryggheten och det lugna livet. Ungdomarna verkar mest gå med huvudet i mobilen, utan att uppfatta vad som händer.

Otäcka scener utspelade sig i morse i centrala Malmö, när polisen undersökte Findus kontor. Foto: Freddy Mardell.

Men beskriver inte Sydsvenskan och Kvällsposten den exploderande kriminaliteten i Malmö?

– Nej, nej. De verkar gå i politikernas ledband. Ingen av dem vill att sanningen om Malmö ska komma fram, för då kanske inte företagen vill flytta hit längre. Det talas ju så mycket om den blomstrande Öresundsregionen, men jag ser ju hur allt fler kontors- och butikslokaler står tomma. Det är läskigt.

Som i så många andra svenska städer drar sig svenskarna till de dyrare områdena där de tidigare har kunnat hitta ett visst lugnt. När bostadsområdet Västra hamnen byggdes i början av 00-talet på det gamla Kockumsområdet, var det bara de absolut mest välbärgade som kunde flytta in här. Nu dras området med hög kriminalitet.

Ser ingen ände på problemen

Enligt uppgift beror detta främst på Djuphavsbadet som anlades i området, och att man satte in direktbussar dit från Malmös mest belastade områden. En del invandrade gangsterkungar har också så gott om pengar att de kunnat köpa bostäder i Västra hamnen, så med jämna mellanrum uppstår bråk och våld i det en gång så fashionabla området.

– Malmöborna är förtvivlade och ser ingen ände på problemen. Själv undrar jag vem som vinner på detta? Jag ser ingen logik i att förvandla en trygg och lugn stad som Malmö till det elände som nu råder, säger Freddy Mardell sorgset.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångs-belopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här ne-danför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efter-handsmoderering.

Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 kommentarer angående “Desperata Malmöbor undrar: Vart ska det hela ta vägen?

 1. Idag Malmö! Imorgon Göteborg! Sedan Stockholm! Så vart skall vi ta vägen? Skall vi alla lägga oss på rygg och ge upp? Aldrig! Aldrig skall vi ge upp för vårt land! Vårt Sverige!

  1. det har vi ju redan gjort.
   eller har du en konkret plan för hur vi skall skicka hem de tre miljoner främlingar som redan har PUT i sverige?
   jag är idel öra.

 2. att råna ett land.
  man släpper in intressanta främlingar, sedan fler och sedan ännu fler.
  sedan spekulerar man om deras förtjänster och eventuella lönsamhet.
  när inte det funkar så förbjuder man kritik och garanterar att allt blir bra framöver.
  så slutligen så står man där med skägget i brevlådan=)))).
  men då!!!! lanserar man integration.
  integration skall göra främlingarna till svenskar! dom skall bli precis som vi!!!!
  vilket tur!!!! jag blev ju orolig där ett tag. skönt att allt blir bra igen=).
  men då har vi det här med ras igen, vad otäckt, bäst att förbjuda detta begreppet ras.
  det finns inga raser, alla är lika, integration blir bra, sverige blir bra igen, ingen kommer att märka att folket bytts ut. allt är intakt. allt är frid och fröjd igen.

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth.