TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Dan Park till åklagaren: Det är ju ni som har svarta på hjärnan!

Publicerad 3 april, 2019

Den hemlöse gatukonstnären Dan Park är ett sådant allvarligt hot mot svarta människor i Sverige att han bör få längre straff än tre månaders fängelse. Det menade åklagaren Linda Rasmussen under tisdagens förhandling i Malmö hovrätt.
– Han ångrar sig ju inte! Återfallsrisken är hög, sa åklagaren.

Trots att Dan Park inte gjort några misshagliga bilder sedan 2016 är återfallsrisken hög, menar åklagaren. Foto: Freddy Mardell.

Bor åklagaren Linda Rasmussen på samma planet som vi andra? Det är en bisarr känsla att höra henne framställa den hemlöse Dan Park som en mäktig SS-officer som hunsar den i kedjor fängslade riksdagsledamoten Momodou Jallow och för detta ska straffas med fängelse och skadestånd. I själva verket är Park musen som röt medan Jallow är ett professionellt offer som har hela etablissemanget på sin sida.

I går stod Dan Park inför rätta i Hovrätten över Skåne och Blekinge i Malmö. Han är åtalad för hets mot folkgrupp på sju punkter, varav tre av dem även påstås vara ofredande alternativt förtal. De påstådda brotten begicks redan 2015 och 2016 men av outgrundlig anledning hölls inte rättegången i Malmö tingsrätt förrän i november 2018. Dan Park dömdes då till tre månaders fängelse för fyra fall av hets mot folkgrupp. Båda parter överklagade till hovrätten där målet än en gång gicks igenom i går, tisdag.

Parks försvarsadvokat Teodor Bodin kräver att hans klient ska frias på samtliga punkter medan åklagaren Linda Rasmussen vill att han fälls för allt och döms till ett längre fängelsestraff än tre månader.

Precis som förra gången det begav sig, 2014, slås jag av hur fullständigt besatt av ”vit skuld” Linda Rasmussen är. Bara för att de uthängda i Parks konstnärliga satir är svarta utgår hon från att han är en hårdför rasist vars enda syfte är att trycka ner, förlöjliga och näst intill förslava de svarta som bor i Sverige. Att svarta bara utgör en bråkdel av Parks satir bryr hon sig inte om – den som skriver ”nigger” på en affisch gör det enbart för att vara rasistisk.

Förstår inte satir

Rasmussen är helt oförmögen att ta in budskapet i Dan Parks satiriska konst. Gång på gång frågar hon honom varför han gjort olika affischer, gång på gång svarar han att de var inlägg i det aktuella nyhetsflödet.

– Men du har ju inte skrivit en förklarande text! utbrister Rasmussen. Det är omöjligt för människor som ser dina bilder att förstå hur de ska tolkas!

Eftersom Rasmussen inte förstår Parks satir så gör ingen annan heller det, tycks hon mena. Och eftersom Momodou Jallow säger sig vara mer kränkt än någon annan i Sveriges rike, så måste han vara det. Hon ser honom som ett ynkligt svart offer, när sanningen är att han har byggt hela sin politiska karriär på att vara ”offer för den elake Dan Park”. Är det någon som tror att Vänsterpartiet hade satt Jallow på riksdagslistan om han inte agerat professionellt rasismoffer? Den positionen har tagit honom hela vägen till Sveriges riksdag.

Låt oss ta exemplet med ”The Rapeboat” som gjordes i samband med att mainstream-medierna basunerat ut på sina löpsedlar att åtta svenskar gripits för gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja. Tack vare alternativa medier kröp sanningen fram – de åtalade var afrikaner och inte ens svenska medborgare.

Krävde förklarande texter

Park gjorde då ett kollage föreställande en båt som fått namnet The Rapeboat – i kontrast till den gamla 1970-talsserien The Loveboat. På båten fanns åtta svarta stiliserade huvuden från omslaget till Agatha Christies bok Tio små negerpojkar och texten löd: Eight little niggers samt Welcome to the djungle. I Linda Rasmussens värld var syftet med bilden ett enda: Att vara rasistisk och kränkande mot svarta människor. Hon förstår inte att Park med sin provocerande bild lyckades göra en inbrytning i mediernas förljugna berättelse om att det var svenskar som gruppvåldtagit en kvinna på Finlandsfärjan Amorella. Så här lät det i förhöret:

Rasmussen: Varför använder du n-ordet när du redan blivit dömd för det flera gånger?

Dan Park: Men huvudena kommer ju från Agatha Christies bok! Är det bara jag som inte får använda dem?

Rasmussen: Varför förklarar du inte hur folk ska tolka din bild?

Dan Park: Som konstnär? Ska jag förklara vad folk ska se?

Rasmussen: Men vad ska folk tänka när de ser bilden?

Dan Park: Bilder kan och ska uppfattas på olika sätt – annars är de ju bara propaganda!

Rasmussen: Men förstår du inte att det finns gränser för vad man kan säga?

Dan Park: Det finns inga gränser för yttrandefriheten! Jo … i diktaturer.

Bara svarta får säga nigger

Ett annat åtal gäller en bild Dan Park gjorde i efterdyningarna av musikern Adam Tenstas aktion mot TV4. Kanalen hade sparkat den värmländska Youtubern Louise Andersson Bodin för att hon sagt:

”Negrer är ett väldigt fint folkslag med fantastiska människor.”

Så får man inte säga, enligt Adam Tensta som 2015 gjorde ett stort nummer av att komma till TV4s Nyhetsmorgon bara för att skälla på dem för att de alls hade släppt fram Louise Andersson Bodin och inte bett om ursäkt på rätt sätt – och därefter lämna direktsändningen.

Dan Parks reaktion på Tenstas aktion blev en bild där Malena Ernman och Sara Larsson (som snabbt hyllat aktionen) i en pratbubbla sa ”Our nigger”. Rubriken löd: The Stockholm Syndrome.

– Det beror på vem som använder [n-ordet]. Svarta och bruna får använda ordet, men vita bör inte använda det, förklarade Adam Tensta.

Så hemskt var det att Adam Tensta nu vill ha 15 000 kronor i skadestånd.

Jallow visar bilden på föredrag

Det vill även Momodou Jallow ha. Själv åker han jorden runt och visar upp bilden där Dan Park framställde honom som en bortsprungen negerslav, säkert 200-300 föredrag enligt honom själv. Men när Dan Park retweetar bilden som lagts upp av en person som varit på ett föredrag med Jallow, då rasar riksdagsmannens värld samman och han blir superdupermegakränkt.

När åklagare Rasmussen frågar Dan Park varför han har fått svarta på hjärnan, svarar han:

– Jag? Det är ju ni som har fått svarta på hjärnan! Annars hade jag inte varit åtalad.

Tyvärr finns det all anledning att befara att Dan Park än en gång döms av det etablissemang som på fullt allvar menar att en hemlös gatukonstnär till varje pris ska förhindras att kritisera vissa gruppers offermentalitet. Gång på gång ser vi hur polis och åklagare lägger enorma resurser på så kallade hatbrott, medan mord och våldtäkter blir liggande på hög på grund av resursbrist.

Domen faller 25 april.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  dan park replikerar på ett underbart sätt.
  svenska jurister är korkade och företräder ett korkat samhälle.
  det hela påminner starkt om retoriken mot sovjetiska dissidenter.
  tänk att sverige blivit en diktatur där åsikter, tankar och bilder blivit olagliga.
  hur har detta kunnat ske?

  Svara
 2. Avatar

  Dan Park gör bara sitt jobb som konstnär, en del av en konstnärs jobb är att provocera och vara en del av samhällsdebatten.
  Men det fattar inte Rasmussen, alltså är hon inte allmänbildad.

  Svara
 3. Avatar

  Att Dan Park borde för en gångs skull kanske ta och klippa sig och skaffa ett jobb tycker nog både Linda Rasmussen och Momodou Jallow. ?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.