TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Dan Park inför rätta igen: En del i mitt konstnärskap

Publicerad 28 mars, 2019

Den 8 november förra året dömde Malmö tingsrätt konstnären Dan Park till tre månaders fängelse och 15 000 kronor i skadestånd till V-riksdagsmannen Momodou Jallow. Än en gång gäller det hans gamla satirteckning om Jallow som slav.
– Det konstiga är ju att jag bara skärmdumpade en bild från ett föredrag Jallow höll i USA, säger Dan Park med ett skratt.

Skärmdump från Jallows föredrag i USA.

Gatukonstnären Dan Park från Malmö är en ständig nagel i ögat på de rättsvårdande myndigheterna. Han envisas med att göra satir av den politiskt korrekta verkligheten i Sverige och drar sig heller inte för att driva med minoritetsgrupper. En av dem som reagerat hårdast på Parks bilder är gambianen och vänsterpartistiske politikern Momodou Jallow. 2011 höll några studenter vid Lunds universitet en ”slavauktion” under en nationsfest – ett tilltag som snabbt och med kraft fördömdes av såväl universitetet som medierna. Trots detta fick Jallow, då kommunpolitiker i Malmö, ett smärre psykiskt sammanbrott över det inträffade och polisanmälde Hallands nation för hets mot folkgrupp.

Dan Park har snart klippkort till tings- och hovrätt.

Dan Park såg dock något komiskt i Jallows oproportionerliga raseri, och tillverkade en affisch med en bild på Jallow iförd halskedja. Texten löd: Vår negerslav är bortsprungen!!

Sedan dess har Jallow och Park mötts i rätten flera gånger, och man undrar ju varför Dan Park fortsätter att visa upp den bild han dömts för?

– Fast den här gången var det helt annorlunda! Jag såg på Twitter hur någon hade lagt upp bilden i samband med att Jallow höll ett föredrag i USA. Jag skickade vidare den och undrade vem jag kunde stämma för upphovsrättsbrott?

– I stället blev jag återigen anmäld för hets mot folkgrupp och förtal. Under rättegången frågade jag Jallow varför han själv åker runt och visar bilden när jag inte får göra det och han dessutom blir så kränkt varenda gång? Då svarade han att han brukar vända ryggen till när bilden visas, berättar Dan Park för Ingrid&Maria.

Välbekant åklagare

Åklagaren i det pågående målet, Linda Rasmussen, är också välbekant för Dan Park. 2014 var det hon som drev åtalet mot honom avseende de tavlor han ställt ut på Malmögalleriet Rönnquist & Rönnquist och som polisen stormade in för att beslagta under vernissagen. Den gången frågade hon gång på gång:

– Men jag förstår inte! Hur kan du göra bilder som kränker folk?

Dan Park ställer ut på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö 2014. Foto: Ingrid Carlqvist

Det slutade med fem månaders fängelse för Dan Park.

I november 2018 yrkade Linda Rasmussen på att Park skulle dömas för alla sju åtalspunkter till sex månaders fängelse.

– Men jag kom undan med tre månaders fängelse och dömdes bara för fyra av åtalspunkterna. Eftersom åklagaren också överklagat domen kanske det slutar med att jag får ett halvår i fängelset, säger Park lakoniskt.

Under tingsrättsförhandlingen började Momodou Jallow tala om den transatlantiska slavhandeln flera gånger.

– Det är så märkligt. Jag menar det var ju svarta människor som sålde svarta slavar till de vita …

Jallow riksdagsman för V

Momodou Jallow utanför Galleri Rönnquist & Rönnquist 2014. Foto: Roger Sahlström.

Momodou Jallows politiska karriär fick verkligen en skjuts i samband med ”slavauktionen”. Från att ha suttit som ledamot för Vänsterpartiet i Malmö kommunstyrelse, blev han i augusti 2017 ledamot av Sveriges riksdag. Detta sedan Daniel Sestrajcic avsagt sig sin plats, då han dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en demonstration till förmån för ett palestinskt tältläger utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö.

På tisdag 2 april är det dags för en ny holmgång i Hovrätten över Skåne och Blekinge. Förhandlingen börjar klockan 9 och Dan Park hoppas på en fullsatt sal.

Men är du inte trött på att hela tiden ställas inför rätta och riskera fängelse?

– Nej, vad ska jag annars göra? Jag ser processerna som ett led i mitt konstnärskap.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Det sitter mest kvinnor i dumstolarna numera. Batikhäxor vurmar fär gambianer. Em händelse som ser it som en tanke. Såg även att Markus Andersson har ,ålat ett porträtt av Fan betitlat Punch och neberbollar. Då åker väl jan också in på kåken. Om Jallow får nys om det.

  Svara
  • Avatar

   Det sitter mest kvinnor i dumstolarna numera. Batikhäxor vurmar fär gambianer. Em händelse som ser ut som en tanke. Såg även att Markus Andersson har målat ett porträtt av Dan betitlat Punch och neberbollar. Då åker väl han också in på kåken. Om Jallow får nys om det.

   Svara
 2. Avatar

  Park är för härlig!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.