TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Söndagskrönika: Är Sverige en skurkstat?

Publicerad 24 mars, 2019

Vårt land är inte en skurkstat i amerikansk mening, men Sverige rymmer tillräckligt många märkligheter avseende åsikter, medier och politiska utnämningar för att kvalificera sig som någonting annat än en fullt fungerande demokrati, menar Tobias Svensson.

För ett par år sedan genomförde medieforskaren Kristoffer Holt intervjuer med ett antal aktörer inom alternativmedier som en del av antologin Migrationen i medierna. Jag minns det för att jag själv ställde upp på en intervju, men jag minns också att en av de andra som kontaktades menade att Sverige var en ”skurkstat”. Jag tyckte då att det var något överdrivet, eftersom begreppet främst används av USA om stater som Nordkorea och Libyen under Gaddafi.

Men av någon anledning fastnade just det uttalandet och nu, knappt tre år senare, är jag beredd att hålla med. Sverige ger förvisso stöd till några suspekta regimer och rörelser i världen, men är annars inte en skurkstat på det sätt som vanligen avses. I stället handlar det om vad som sker innanför landets gränser.

En del av det som är osunt i vårt land kan vi klassa som olika former av korruption, något som förekommer också i andra västerländska länder. Även om dessa fenomen inte riktigt stämmer överens med den vanliga självbilden, är de så accepterade att systemet bara rullar vidare. Ett exempel är att politiker på riksnivå, som av det ena eller andra skälet fått lämna sin post som partiledare eller minister, på ett magiskt sätt tas om hand av välvilliga krafter. Även om man tvingas bort på grund av ren inkompetens väntar attraktiva positioner, som redan sett till lönenivån skulle kräva god utbildning och relevant erfarenhet.

Kvalificerade ambassadörer?

Är det någon som tror att Margareta Winberg (S) var landets mest kvalificerade att bli ambassadör i Brasilien, eller Håkan Juholt (S) på Island? Varför skulle Gotland få en landshövding, Marianne Samuelsson, vars enda merit var några år som ett föga imponerande språkrör för Miljöpartiet? Ett annat exempel på den svenska korruptionen är förstås att LO skickar miljoner till Socialdemokraterna, trots att långt ifrån alla medlemmar stöder partiet. På samma sätt är det lite overkligt att samtliga övriga partier är så måna om att isolera ett åttonde att de som ska utgöra opposition väljer att inte bedriva någon sådan, för att i stället låta de traditionella motståndarna regera mandatperiod efter mandatperiod.

Att jag nu påmindes om uttalandet om skurkstaten har dock med någonting annat att göra, nämligen historien om TV3s program ”Trolljägarna” och medborgarinitiativet Granskning Sverige. Det mest anmärkningsvärda i det förloppet var inte att en kanal på Youtube släcktes ned, eller ens att en journalist skryter om att ha hjälpt till med det, utan att landets socialförsäkringsminister Annika Strandhäll omedelbart utropar: ”Bra där!” Det är fullständigt groteskt.

Även om man säkert skulle kunna räkna upp andra mer eller mindre skurkaktiga aspekter av den svenska staten och övrigt etablissemang, berör den för mig mest iögonfallande delen hur åsikter, yttrandefrihet och medier fungerar. Stora tidningar som Expressen pixlar grova brottslingar, men hänger glatt ut människor som inte gjort mer än lämnat en kommentar på nätet, dessutom särskilt utvalda kommentarer på särskilt utvalda sidor.

Expressen är en privat aktör, men de kanaler som ska vara public service är knappast mer opartiska. I åratal har det muttrats om ”vänstervridning”, givetvis utan någon förändring, möjligen bortsett från att vi i dag snarare kallar inriktningen för ”politisk korrekthet”. Kanalerna som alla medborgare ska betala för förser fortfarande det tredje största partiet med epitet som ”främlingsfientligt” och känner sig rentav manade att särskilt fördöma vad en partiledare sagt i en av deras egna debatter.

Rena åsiktsmyndigheter

Till sin hjälp har stat och medier ett antal organisationer som är att betrakta som rena åsiktsmyndigheter. Den främsta av dessa är Expo, vars verksamhet i ett normalt land skulle vara kriminaliserad, men som här får miljoner av staten för att kartlägga och demonisera åsikter och fullt demokratiska partier. I medierna presenteras de genomgående som någon sorts oberoende expertkommitté, gärna med benämningen ”Stiftelsen Expo”, och deras skriverier återges ordagrant och omedelbart av samtliga etablerade medier som absoluta sanningar. Det finns sannolikt inte en enda oppositionell rörelse som aldrig skildrats med inledningen ”Enligt Expo …”. Att tidigare nämnda socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll (S), plockar in en figur från en annan sådan organisation som pressekreterare säger ytterligare någonting om tillståndet i Sverige.

Jag vet att inget av detta är nyheter för den vakne medborgaren, och man skulle med lätthet kunna fylla en bok med fler exempel. Dock kan vi nog alla med jämna mellanrum behöva nypa oss i armen och påminna oss om de inslag som i vissa avseenden gör Sverige till någonting annat än en fullt rättssäker demokrati med åsiktsfrihet.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

4 Kommentarer

 1. Avatar

  Sant! Skurkstat har jag svårt för, de flesta länder genomför positiva o negativa beslut utifrån sammanhang och olika nivåer på sina ledare. Dock håller jag fullständigt med i hur bildade personer refererar till EXPO som sanningen, lite likt Pravda . De jag diskuterat med ser EXPO som statlig vetenskap likställande med SOU utredningar m.m . Nu är väl det sammanblandande inte så konstigt i akademiker världen då frågeställningarna och undersökarna i dessa utredningar ofta har samma grundsyn som ”faktaredovisarna” på EXPO. Så vi skall väl egentligen vara glada för att de hänvisar till EXPO då i alla fall de med några hjärnceller kvar inser att det vore samma sak som att be någon ”random” SD are uttala sig om Vs politik. Skulle de bättra sig och börja hänvisa till SOU utredningar där utredaren är lika vänster som EXPO blir det svårare för allmänheten att kontrollera fakta.

  Svara
  • Avatar

   Om det inte är skurkaktigt att åtala pensionärer för att de ogillar islam, så vet jag inte vad!

   Svara
   • Avatar

    Jo visst är det fruktansvärt. Men undrar om Sverige kan mäta sig med det förräderi som just nu uppdagas i USA och de andra globaliststaterna (jag menar inte Trump utan Clinton,Obama mfl.) men tittar vi närmare kanske Sverige är värst av dem alla och kommer säkert ta emot globalister med öppna armar. Ingrid o Maria mfl gör ett jätte jobb som försöker avslöja svenska globalisterna som gynnas av vårt skatte system. Vi hoppas på smaskiga avslöjanden inom globalisterna innan EU valet.

    Svara
 2. Avatar

  bara lagen om ”hets mot folkgrupp” gör i praktiken sverige till en skurkstat.
  notera att detta brott inte betraktas som ett brott mot eventuell grupp utan som ett brott direkt riktat mot den svenska staten.
  ett slags landsförräderi med andra ord.
  människor som uttrycket missnöje med invandringen är i statens ögon landsförrädare och dömes därefter. lagen heter ”hets mot folkgrupp”=))). marxister är duktiga på att förändra språket. så också i detta fallet. namnet antyder att en kamp mot ondskan föreligger.
  statens fiender är onda. man blandar här juridik med politisk kamp. otäckt. skurkaktigt.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.