TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrid och Conrad briljerade i rätten

Publicerad 22 mars, 2019

Så var det då äntligen dags för Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv att till sist stå öga mot öga med åklagare och domare och försvara sig mot anklagelsen om grundlagsbrott.
– Jag har varit journalist hela mitt vuxna liv och jag vet mycket väl att tidningar, radio och teve behöver ha en ansvarig utgivare. Men det gäller journalistisk verksamhet i traditionella medier. Att det skulle kunna gälla även oss slog mig inte ens, sa Ingrid Carlqvist i sitt inledningsanförande.

Många stöttande åhörare var på plats. Foto: Freddy Mardell.

Sal fem i Helsingborgs tingsrätt var smockfull när det på torsdagen var dags för den forna podcastduon att framträda i rätten. Så till den milda grad att de åhörare som inte var snabba med att tränga sig in helt enkelt blev stående utanför.

Justitiekanslerns specielle åklagare Anders Jakobssons case kan sammanfattas enligt följande: Även webbsända podcasts som den numera nedlagda Ingrid&Conrad-podden ska omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare. Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv fick en erinran om detta från Justitiekanslern men valde att strunta i den och fortsatte med sin olagliga verksamhet. De bör därför dömas till väl tilltagna böter för uppsåtligt brott mot grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Carlqvist och Frändelöv vänder sig dock mot denna anklagelse på flera punkter. Framförallt handlar det om att gällande lagstiftning är föråldrad och inte skriven med dagens internet i åtanke. Lagarna är skrivna innan Facebook, Twitter och Youtube existerade och därför inte tillämpliga, hävdar de.

– För journalistisk verksamhet kan systemet med ansvarig utgivare och det medföljande meddelarskyddet vara bra, ett sätt att hindra staten från att lägga sig i. Men vi för vår del kunde inte se några fördelar, och vi fick också besked från en hel uppsjö höga jurister som min researcher ringde runt till att lagen med största sannolikhet inte är tillämplig för vår del, sa Ingrid Carlqvist.

Vänsterextrem anmälare

Men varför hörsammade ni inte erinran ni fick från Justitiekanslern och utsåg en ansvarig utgivare i det läget? undrade åklagaren.

– Vi misstänkte från första början att det fanns andra motiv än omsorg om grundlagen för att anmäla oss. Eftersom anmälaren var vänsterextrema Juridikfronten fanns det anledning att anta att man ville försöka tysta oss. Varken jag eller Conrad har sagt något anmälningsbart, då hade de anmält det, men däremot kan det hända att vi haft kontroversiella gäster som sagt saker som de vill försöka sätta dit oss för, förklarade Carlqvist.

Daniel ”Conrad” Frändelöv tog fasta på de tekniska aspekterna av åtalet.

– För det första kan man ju fråga sig om svenska lagar ens gäller i det här fallet med tanke på att Spreakers och Youtubes servrar till största delen finns utomlands. Sedan är det frågan om det överhuvudtaget ska betraktas som radiosändningar eftersom vi oftast sände med bild också. Eller om det ens ska betecknas som livesändningar, eftersom det ofta sker en viss fördröjning. Det är både juridiskt och tekniskt oklart, sa han.

Tv Ingrid Carlqvists försvarare Carl-Oskar Morgården, th Daniel Frändelövs försvarare Filip Rydin. Foto: Freddy Mardell.

”Bloggare som provar smink och kläder”

Ingrid Carlqvists försvarare Carl-Oskar Morgården höll en mycket övertygande slutplädering, där han bland annat menade att en fällande dom mot Carlqvist och Frändelöv skulle förfela hela syftet med grundlagens skrivningar – att försvara yttrandefriheten. Han pekade också på att lagen ska vara innehållsneutral. Det ska inte vara någon skillnad mellan en politisk podd som Ingrid&Conrad och ”bloggare som provar smink och kläder”. Den så kallade webbsändningsregeln, som tillkom 2003, är även den föråldrad eftersom utvecklingen på internet gått i sådan rasande fart, menade Mogården:

– Tiotusentals människor sänder utan att omfattas av webbsändningsregeln. Det pågår just nu en utredning kring tillämpningen, vilket innebär att lagstiftaren identifierat ett problem här. Med största sannolikhet kommer lagen att ändras, eftersom man annars riskerar att motverka yttrandefrihetsgrundlagens syfte och undergräva medborgarnas förtroende med rigida och omoderna lagar.

Det kom så mycket folk till rättegången att bara knappt hälften fick plats i sal 5. Foto: Freddy Mardell.

Dom avkunnas i Helsingborgs tingsrätt 4 april klockan 11.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 Kommentarer

 1. Avatar

  Ge aldrig upp! All information om att kampen över är falsk!

  Svara
 2. Avatar

  Underbar sammanfattning och mycket bra återberättat.

  Svara
 3. Avatar

  Mörkerkrafterna klär sig i fårakläder – den ”fårapäls” de först plågat till döds.
  Bra kämpat av Ingrid & Conrad.
  Låt dem inte återuppväcka Stasi 2.0

  Svara
 4. Avatar

  Kontakta Advokat / Rechtsanwalt Dr. Henning Witte.  Han förlorade mot bankerna för att det inte finns något straff i brottsbalken för att bryta grundlagen.

  Svara
 5. Avatar

  Justitiekanslern agerade är det som är politiskt selektivt, förmodligen även domstolens men vad gäller JK kan man snabbt bevisa det och sedan anmäla honom för tjänstefel – anmäl 200 youtubare (med Helsingborgs tingsrätt högst på listan) och se hur JK underlåter att driva fallen. Möjligen är JK redan åtalbar eftersom han kan initiera egna fall vilket han inte gjort varken före eller efter Juridikfrontens anmälan mot er

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.