TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Analys: När julgranen brinner vaknar medelklassen

Publicerad 13 mars, 2019

En våg av grov brottslighet sveper nu in även över landets finare förorter och paniken bland de öppna hjärtan-medborgare som tidigare förskonats från mångkulturens fröjder är total. En kvinna skriver på Twitter:
”Min granne sköts ihjäl härom månaden, på vår lilla gatstump. Ett lugnt intill sömnigt område i utkanten av Uppsala. Min vän hade tänkt flytta till vår gata för trygghet sen hennes granne sköts nyligen. Jag går här och vet just inte vad jag ska göra av det.”

Det är i journalisten Isobel Hadley Kamptz Twittertråd vi kan ta del av hur den tidigare så välisolerade övre medelklassen nu vrider sina händer i förtvivlan över att även de har börjat drabbas av en kriminalitet som eskalerat utom all kontroll. Fröken Hadley-Kamptz själv inleder med att beklaga sig över att folk nu blir ihjälskjutna i hennes fina förort där villorna kostar minst 5 miljoner och andra instämmer snabbt i klagosången – inte ska väl VI behöva stå ut med det här, USCH vad otäckt, är andemeningen.

World Justice Project Rule of Law Index, där Sverige ligger ganska risigt till jämfört med våra nordiska grannländer. Klicka för större bild.

Och en enkel genomgång av de senaste dagarnas nyhetsflöde ger vid handen att detta inte bara handlar om en känsla, utan faktiska, mätbara händelser. Under tisdagen rapporterade till exempel SDs tidning Samtiden att en rykande färsk internationell rapport, World Justice Project Rule of Law Index, varnar specifikt för utvecklingen i Sverige med konstaterandet att landet ser ett ”förfall inom ordning och säkerhet” (deterioration in order and security). Rapporten mäter åtta olika parametrar, däribland korruption, rättssäkerhet och medborgerliga rättigheter, och det är alltså inom mätområdet ordning och säkerhet Sverige befinner sig i fritt fall. Kategorin toppas av Singapore, Danmark och Norge – först på plats 17 hittar vi Den Humanitära Stormakten.

Som en parentes kan nämnas att det i Sverige så bespottade och förtalade Ungern ligger på tionde plats. Vad gäller generell rättssäkerhet hamnar Sverige på en fjärde plats bakom Danmark, Norge och Finland, men det som verkligen sticker ut är mätparametern brottsbekämpning/effektivitet, där Sverige hamnar klart under snittet jämfört med andra Västländer.

Tack, Dan Eliasson, för den fina omorganisationen du gjorde av svenskt polisväsende.

Samtidigt kommer nu rapporter från ett flertal lite ”finare” Stockholmsförorter att även dessa långt om länge fått sig en rejäl dos otrygghet till livs. En tydlig trend som flera medier rapporterat om är ungdomsrån, som sker mitt på ljusan dag bland massor av vittnen – utan att någon vågar ingripa. Tidningen Mitt i rapporterar att ett tiotal rån begåtts vid Alviks tunnelbanestation på bara ett par veckor:

– Större ungdomsgäng har omringat sitt offer och med hjälp av hot tvingat till sig jacka, telefon och hörlurar, och i ett par fall bankomatkort och kod, säger polisens förundersökningsledare Joakim Nyquist.

Elvaåringar blir rånade i Aspudden

Teveprogrammet Veckans brott i SVT berättar att en rånvåg plågar också den välmående medelklassförorten Aspudden, där barn så unga som 11 år utsatts för en rad brutala rån på sistone. Pappan Anders berättar om hur hans 12-årige son blev rånad av ett ungdomsgäng då han var på väg till fotbollsträning tillsammans med en kompis.

– Gänget frågar efter pengar, men min son och hans kompis hade inga. Då slår de min son rakt i magen så att han ramlar omkull och så tvingar de till sig mobiltelefonen, kontokort, SL-kort och hans cykel, säger Anders när Veckans brott träffar honom på brottsplatsen nära Aspuddens skola.

Fotbollsklubben har nu ordnat med särskilda ”gågrupper”, så att ingen ska behöva gå till och från träningarna ensam, får vi veta. Jaha, jamen då så. Problem solved.

LÄS MER: Döda barn och våldtagna kvinnor – men fårskocken är fortsatt foglig i slaktbåset

LÄS MER: Allt fler svenskar planerar landsflykt

Polisen David Sund, som är gruppchef vid Skärholmenpolisen, konstaterar att det under perioden 11 februari-10 mars i år skedde 26 personrån i Hägerstensområdet, en fördubbling jämfört med samma period förra året. Han säger flera intressanta saker i samtal med SVT. Bland annat att rånen inte alltid handlar om att tillskansa sig pengar och prylar – de är del av ett dominansbeteende som syftar till att söndra och härska.

– Ja, det har framkommit i förhör med misstänkta, att man tycker det är roligt. Att det är en sorts maktspel, säger David Sund.

Men än mer förbluffande är nästan hans svar på frågan om man bör lämna värdesaker hemma när man går ut, eller om det riskerar att resultera i att man blir misshandlad i stället.

– Det kan vara bra att lämna grejerna hemma. Om rånarna får gå tomhänta från ett rån, brukar de oftast avbryta och ge sig på nästa istället.

Poliskonstaplar griper en ordningsstörare i Malmö Folkets Park 1 maj 1985, på den tiden polisen hade tid med sådant. Bild: Jonn Leffman/Wikimedia Commons

Generation Villebråd radikaliseras?

Hursomhelst, tillbaka till den nu ganska uppskakade övre medelklassen, vars nyfunna ångest griper kring sig alltmer påtagligt. Yrvaket frågar man sig vad som ska hända nu, om samhällsutvecklingen fortsätter i den riktning det nu äntligen står klart även för dem att den är på väg i.

Peter Santesson, chef på opinionsinstitutet Demoskop, skriver i Dagens Samhälle under rubriken ”Vad ska det bli av Generation Villebråd i framtiden?” att det är lätt att hålla sig med högtravande ideal, så länge man själv inte drabbas:

”Uppväxtåren formar oss. Det kommer, som det heter, att bli intressant att se vilka politiska uppfattningar som etableras hos en ungdomsgeneration som funnit sig vara oskyddat villebråd utanför hemmets väggar. Det som för mig är ett nytt och chockerande landskap som rusar förbi utanför fönstret är bara deras normaltillstånd. Deras reaktioner kommer att för dem bli normen för det nya helt normala.”

Lars Anders Johansson, chefredaktör för Timbros webbtidning Smedjan, befarar även han en ”radikalisering” och kanske till och med bildandet av medborgargarden om inte samhället klarar av att uppfylla sin del av samhällskontraktet. Han skriver:

”Statens grundläggande löfte är att ge oss trygghet och säkerhet. Det är utifrån detta löfte som den beskattar oss och sedan efter hand utsträcker sina verksamhetsområden till allt möjligt som ligger mycket långt från dessa kärnuppgifter. I hela Dalsland, ett landskap lika stort som Storstockholm, finns numera en enda polisbil. Där, och på många andra håll  har staten fler anställda på Systembolaget än vad den har poliser. Det verkar med andra ord mer prioriterat att upprätthålla alkoholmonopolet än att upprätthålla lag och ordning.

I ett land där ordningsmakten till synes har givit upp vissa stadsdelar och landsändar, lägger ned mord- och våldtäktsutredningar, men kan avdela enorma resurser för att bevaka fredliga idrottsevenemang, är det snart inte längre rationellt att ringa polisen om man blir utsatt för brott.

Varför ska en våldtagen kvinna utsätta sig för en traumatiserande utredning när sannolikheten att förövarna fälls verkar obefintlig? Varför skall man ringa polisen när man tar en stöldliga på bar gärning, om de ändå låter dem löpa? När staten sviker sitt löfte till medborgarna är det inte konstigt om medborgarna slutar att känna att de står i skuld till staten.”

Till detta ska läggas det faktum att rättsväsendet lägger enorma resurser på så kallade hatbrott, där pensionärer skriver av sig sin frustration på sociala medier, eller att släpa Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv inför rätta för att inte ha utsett en ansvarig utgivare för sin nu nedlagda podd.

LÄS MER: Dags för rättegång: Justitiekanslern vill sätta Ingrid & Conrad i fängelse

Vi som larmat och gjort oss till

Det är inte utan att man känner viss harm över att vi som larmat och gjort oss till i många år bara fått skit och fula epitet kastade i ansiktet. Vi som såg isberget närma sig, vi som vågade säga att kejsaren var naken, vi som räknade på ekvationerna utan att fuska. Det skänker mig ingen som helst glädje att konstatera att vi hade rätt, jag hade så hjärtans gärna haft fel i det här fallet, men nu står vi här. Först när djävulen klappar på dörren med sin bockfot har verkligheten blivit verklig för De Goda, Fina och Toleranta.

Jag har i många av våra poddar använt uttrycket ”Let’s Dance-koma” för det tillstånd många svenskar befinner sig i. Så länge de kan äta tacos, dricka ett glas rött och titta på Let’s Dance på fredagskvällen är allt som sig bör. Lönen kommer den 25. Bilen besiktigad. Gräsmattan klippt. Ungarna på dagis och i skolan. En tripp till Kanarieöarna eller Thailand för att pigga upp. Allt är som vanligt, och allt det där man hör talas om med gruppvåldtäkter och överfall händer ju inte mig, så antagligen är det överdrivet och högerextrem propaganda.

Men nu har verkligheten som sagt var kommit ikapp. Att det skulle behöva gå så här långt är sorgligt, raseriframkallande och framförallt var det helt onödigt. Jag ser inte någon större tendens till självrannsakan bland gråterskorna på Twitter, som själva i allra högsta grad medverkat till den uppkomna situationen, både politiskt och genom att aktivt kväva alla logiska och förnuftsstyrda resonemang kring problematiken.

Nåväl. Man kan inte få allt här i världen. Vi får nöja oss med att stoiskt välkomna de nymornade ur koman och in i verkligheten.

https://www.facebook.com/sauk.se/videos/1977175939076228/


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

8 Kommentarer

 1. Avatar

  Fasiken vad rolig han är Stefan Sauk. Obetalbar!

  Svara
  • Maria Celander

   Usch vad deprimerande Steen. Ingrid och jag kommer slåss för Sverige ’til the bitter end, oavsett om det är lönt eller ej. Men visst har du rätt i din analys, som vanligt.

   Svara
   • Avatar

    Det betyder ikke, man ikke skal forsøge, men det beskriver desværre noget almindeligt i historien

    Svara
 2. Avatar

  svenskarna har redan förlorat raskriget.
  förlorar man ett krig så följer umbäranden.
  det krig som utkämpats och förlorats var ett utrotningskrig.
  svenskarna tynar nu bort och ersätts av andra folk, andra raser.
  dom segrande tar för sig av det välstånd de erövrat och njuter av
  segerns sötma.
  de besegrades kvinnor lägras av de segrande i vanlig ordning.
  inget nytt under solen.

  Svara
 3. Avatar

  Jag börjar tro att det är försent, vi (och polisen) har förlorat slaget om Sverige.
  Är det INGEN som t ex har noterat vad som händer på våra skolor? Kulturfrämmande element ger sig på småflickor?
  Den vanligen mesige hen som är rektor vrider händerna och … gör inget…
  Det blev som jag misstänkte, först när överklassen/eliten mycket påtagligt börja märka följderna av massinflödet, at de personligen blir drabbade börjar det hända något.
  Det har ju hörts röster från flera håll som uppmanar till bussning av skolelever till andra skolar för att skapa en bättre mix, fler kommer att tvingas åtnjuta mångfaldens fördelar?
  DÅ kommer man verkligen att se hur massinflödet påverkat oss..
  Och i styret för landet sitter ett parti som inget tänker göra av omsorg om sina nya (nyanlända) väljare och tre partier med öppna gränser på programmet.
  Nu sänker sig mörkret över landet.

  Svara
  • Maria Celander

   Det är inte försent, men klockan är fem i tolv. Nu gäller det att repa mod och spotta i nävarna, och att alla vi som är vakna gör allt vi kan för att vända utvecklingen. En bra början är att sprida våra artiklar och poddar så mycket man bara kan, allra helst till sådana man tror kan vara på väg att vakna men som inte riktigt är där ännu.

   Svara
   • Avatar

    även om det inte skulle komma en enda ytterligare invandrare till sverige så är det försent.
    svenska folket har förlorat sitt land.
    svenskarna är dömda att tyna bort under trycket av de nya människorna som redan idag lever i sverige.
    idag finns det 7 miljoner svenskar och 3 miljoner utlänningar i sverige.
    utlänningarna är unga och föder många barn.
    svenskarna är äldre och föder få barn.
    skulle svenskar börja integreras med utlänningarna så försvinner svenskarna i ännu snabbare takt.
    hur stor andel av befolkningen i sverige kommer att vara av gedigen svensk stam om hundra år?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.