Alain Finkelkraut. Foto: Faksimil från Die Welt.

Alain Finkelkraut. Foto: Faksimil från Die Welt.

”Den ökande antisemitismen i Europa beror på invandringen”

Den franske akademiledamoten och filosofen Alain Finkelkraut, son till polsk-judiska Auschwitz-överlevare, blev förra helgen överöst med antisemitiska skällsord vid en Gula västarna-demonstration i Paris. I en intervju med tyska Die Welt förklarar han varför han anser att orsaken till antisemitismen, oron och Brexit beror på invandringen till Europa.

Här är några utdrag ur Die Welts intervju med Alain Finkelkraut.

Om Gula västarnas antisemitism:

– De vill försöka lura i oss att det handlar om en återkomst av gamla nationalistiska och antisemitiska slagord som ”Frankrike tillhör oss” och ”Frankrike för fransmännen”. Men den som har skrikit detta, den mest aggressive av alla, är salafist. Han visade till och med sin palestinasjal. När en sådan person säger ”Frankrike tillhör oss” så betyder det ”Frankrike ska bli ett muslimskt territorium”. Det handlar helt uppenbart om en särskilt fanatisk anhängare av tesen om ”folkutbyte”.

Om varför liknelserna med nazism inte stämmer:

– För att jag är övertygad om att antisemitismen i Frankrike och Europa skulle vara ett perifert problem om våra samhällen inte mot sin vilja hade omformats till multikulturella samhällen. Den relevanta populismen är en patologisk reaktion på detta uttryck för demografiska förändringar. Européerna önskade den inte och regeringarna har inte tagit på allvar frågan om vad samhället tänkte och kände – och det får man i dag betala dyrt för. Utan [Angela] Merkels “Wir schaffen das” [”Vi fixar det”] och de miljoner invandrare som Tyskland tog emot 2015 hade vi inte sett Brexit.

Om varför Merkel är medskyldig till Brexit.

– Jag vet inte om hon är ansvarig. Men jag frågar mig själv om Brexit hade inträffat om det inte hade funnits en stor oro i Europa över öppnandet av gränserna. Det gick en chockvåg genom Europa den gången. Européerna blev inte tillfrågade. Och den europeiska civilisationen vill skydda sitt väsen. Europa är också till för att beskydda Europa. Om Europa bara är en samling regler och förfaranden så blir det ett tomt skal.

Angela Merkel. Foto: Flickr/Glyn Lowe PhotoWorks.

Om varför Merkels “Wir schaffen das” var fel:

– “Wir schaffen das” var helt enkelt dumt. De kan ju själv se det: ”Ni klarar det inte.” Denna blandning av extrem moralism och kommersiella intressen var frånstötande. Med det ville tyskarna köpa avlatsbrev och äntligen bli ett moraliskt fritt folk. Men det skedde på bekostnad av judarna, som blir de första offren när fler och fler invandrare släpps in.

Om varför antisemitismen inte är ett franskt problem:

– Sluta använda ordet ”franskt”. Ilam Haline (fransk jude som 2006 blev torterad till döds av muslimska invandrare) dödades inte av en fransman. Inte heller Sarah Halimi (fransk judinna mördad 2016). Lika lite som Mireille Knoll (judiskt mordoffer från 2018) eller barnen i Toraskolan i Toulouse som mördades av Mohamed Merah. Jag beklagar verkligen att de radikala och välmenande politiskt korrekta vänstermänniskor vägrar att se det.

Om judehatets nya rötter:

– Det påstås att de Gula västarna skulle vara okultiverade och frustrerade människor och därmed en munsbit för vanföreställningar och konspirationsteorier. Så kan det vara. Men de hatiska människor som attackerade mig med förolämpningar och mordhot sa det jag som intellektuellt bannlyst har hört i åratal från vänsterintellektuella. Genom ordvalen känner jag igen vänsterextremismen, inte högerextremismen.

Om muslimer i Frankrike:

– Jag vill inte kritisera de franska muslimerna. Jag är övertygad om att många av dem vill leva i fred. De har inget emot judar. Jag konstaterar dessvärre att den massiva invandringen till Frankrike och andra länder i Europa har förändrat något i grunden. Tänk bara på judarna i Malmö. Malmö är ”judenrein” [Finkelkrauts eget uttryck]. Inte för att svenskarna plötsligt vaknade upp och vips blev antisemiter.

Georges Bensoussan. Foto: Wikimedia Commons.

– En gång talade inrikesministern i Frankrike om en ”inre aliyah” [exilen], det vill säga att judarna lämnar vissa områden eller städer för att livet där har blivit ett helvete. Jag talar inte om enstaka tillfällen utan om ett utbrett fenomen som har varit känt länge. När Georges Bensoussan 2002 gav ut ”Republikens förlorade områden”, nämnde han tre saker som är typiska för så kallat ”utsatta områden”: sexism, antisemitism och hatet mot Frankrike. Man ska veta att i vissa områden är det värsta skällsordet man kan höra ”smutsiga jude” och ”smutsiga fransman”.

Om varför judarna återigen är de första offren:

– Det franska landskapet har förändrats och även samhället. Och det slår mig att det mellan de unga i förorten och den radikala vänsterflygeln har uppstått en förbindelse som jag finner oroväckande …

Om varför den nya elit-fientligheten är så oroväckande:

– Jag är säker på att antisemitismen bara är ett perifert problem. Jag oroas över hatet till all slags ”överhöghet” och ”upphöjdhet” i den eviga jämlikhetens namn. Det är extremt farligt. Politikerna är de första offren.

Detta utdrag av intervjun med Alian Finkelkraut har översatts till danska av Henrik M. Jensen och publicerades först på snaphanen.dk. Svensk översättning av Ingrid Carlqvist.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

2 kommentarer angående “”Den ökande antisemitismen i Europa beror på invandringen”

 1. Visst har antisemitismen en lång historia i Frankrike. men ändå torde detta just nu vara en väl iscensatt false flag operation av inrikesminister C. Castaner. Och de omkullvräkta judiska gravstenarna med likstora rättvända Gulsprayade (sic!) Hakkors……Det s.k. autonoma svarta Afa-blocket är kanske precis som i Tyskland betalt och inhyrt av staten. De attackerar privat egendom och går under Sovjet och Ché Guevara fanor skanderande : AFA- Antikapitalista. De omtalade casseurs – våldsverkarna – år just Afaiter. Den Djupa Statens verktyg att diskreditera det folkliga upproret.

 2. är antisemitism något negativ?
  det kanske bara är självbevarelsedrift?
  se bara på aschbergs systematiska angrepp på svenskar…..jo, han är jude.
  se bara på rosesenberg och marmorstein och wolodarskij, alla propagerar dom för muslimsk massinvandring till sverige. och alla är dom judar.
  när en svensk säger att invandring är fel, vad händer då?
  jo då snackas det om auschwitz och annat strunt.
  judarna hatar oss mer än dom hatar sina semitiska bröder dvs araberna.
  resten av muslimerna får vi på köpet.
  jag gråter över svenskarnas grymma öde, över judarna fäller jag inte en tår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #116 Platinasponsorer: Viveca – Full fart (fjam) bakåt – för en del!, Tomas – Gåva till er , Lars – Ett stöd för er kamp, Maj – Till rättegångsfonden, kämpa på, Makarna B, Anette S – Till mina vänner i etern, Jari – Ni är så modiga. Fortsätt så!, Tommy – Tack för att ni finns, Glenn Martin – För gott samarbete, Mona – Tack för att ni finns och hörs. Ni borde klonas, Siwert – Jaa, efter lyssnat på #84, Niklas, Magnus, Den anonyme – Gåva. Övriga: Åsa – Bless!, Siv – Ni är värda all beundran, Helena – Gåva, Per – Fattigpensionären, Maj – Gåva, Johan – Donation, Lars Gunnar – Gåva, Mattias – Bidrag, Klas – Gåva, Eva, Karl-Erik – Gåva, Jan, Benjamin – Gåva, Rolf – Goa töser, Gunilla, Jan, Thomas – Tack för allt ert arbete!, John – Litet bidrag, Örjan – Tack!!!, Anders –Bra jobb som vanligt. Keep up the spirit, Claes, Tintin, Magnus – Bästaste tjejgänget, Peter, Magnus – Gåva, Tomas – Gåva, Ulf – Stöd för viktig journalistik, Eva – Gåva, håller tummarna för er!, Maria, Inger och M – Gåva, Reijo – Ni är toppen, Anders – Gåva, Annelie – Gåva, Sven – Gåva, Sara – Bra jobbat!, Jenny – Gåva, Carl – Gåva, Robert – Gåva, Kai – Gåva, Malin, Stefan, Anonym R, Anita, Perre och Marie, Tobias, Ulrika, Birgitta, Tomas, Anonym R-M, Pär, Johnny, Katarina, Anonym M, Örjan, Ingrid, Anonym S, Marianne, Anonym K, Daniel, Torsten, Martin, Gudmundur A, Camilla– Gåva, Daniel – Nu kör jag, Tord – Tack för ett bra program, Anonym G - Överfört 100 kr varje månad sen många år, från starten av Ingridconrad, till Ingrids bankkonto vilket ju tyvärr avslutades i juni, ni två, Ingrid och Maria, visade sig vara helt superduper och utklassar tidigare konstellationerna jag följt Ingrid i! Då det finns många att stödja inom kampen för att rädda Sverige fortsätter jag dela ut mindre belopp som dock blir många kronor tillsammans från min pension varje månad, men ser fram emot era poddar varje fredag och måndag och tycker ni är fantastiska journalister—och föredömen även som människor. (Eg värt miljoner‼️) Blir ni justitiemord-dömda i er kommande rättegång/ar lovar jag skicka extra pengar. Kram från 75-åring. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #116 Platinasponsorer: Viveca – Full fart (fjam) bakåt – för en del!, Tomas – Gåva till er , Lars – Ett stöd för er kamp, Maj – Till rättegångsfonden, kämpa på, Makarna B, Anette S – Till mina vänner i etern, Jari – Ni är så modiga. Fortsätt så!, Tommy – Tack för att ni finns, Glenn Martin – För gott samarbete, Mona – Tack för att ni finns och hörs. Ni borde klonas, Siwert – Jaa, efter lyssnat på #84, Niklas, Magnus, Den anonyme – Gåva. Övriga: Åsa – Bless!, Siv – Ni är värda all beundran, Helena – Gåva, Per – Fattigpensionären, Maj – Gåva, Johan – Donation, Lars Gunnar – Gåva, Mattias – Bidrag, Klas – Gåva, Eva, Karl-Erik – Gåva, Jan, Benjamin – Gåva, Rolf – Goa töser, Gunilla, Jan, Thomas – Tack för allt ert arbete!, John – Litet bidrag, Örjan – Tack!!!, Anders –Bra jobb som vanligt. Keep up the spirit, Claes, Tintin, Magnus – Bästaste tjejgänget, Peter, Magnus – Gåva, Tomas – Gåva, Ulf – Stöd för viktig journalistik, Eva – Gåva, håller tummarna för er!, Maria, Inger och M – Gåva, Reijo – Ni är toppen, Anders – Gåva, Annelie – Gåva, Sven – Gåva, Sara – Bra jobbat!, Jenny – Gåva, Carl – Gåva, Robert – Gåva, Kai – Gåva, Malin, Stefan, Anonym R, Anita, Perre och Marie, Tobias, Ulrika, Birgitta, Tomas, Anonym R-M, Pär, Johnny, Katarina, Anonym M, Örjan, Ingrid, Anonym S, Marianne, Anonym K, Daniel, Torsten, Martin, Gudmundur A, Camilla– Gåva, Daniel – Nu kör jag, Tord – Tack för ett bra program, Anonym G - Överfört 100 kr varje månad sen många år, från starten av Ingridconrad, till Ingrids bankkonto vilket ju tyvärr avslutades i juni, ni två, Ingrid och Maria, visade sig vara helt superduper och utklassar tidigare konstellationerna jag följt Ingrid i! Då det finns många att stödja inom kampen för att rädda Sverige fortsätter jag dela ut mindre belopp som dock blir många kronor tillsammans från min pension varje månad, men ser fram emot era poddar varje fredag och måndag och tycker ni är fantastiska journalister—och föredömen även som människor. (Eg värt miljoner‼️) Blir ni justitiemord-dömda i er kommande rättegång/ar lovar jag skicka extra pengar. Kram från 75-åring. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #116 Platinasponsorer: Viveca – Full fart (fjam) bakåt – för en del!, Tomas – Gåva till er , Lars – Ett stöd för er kamp, Maj – Till rättegångsfonden, kämpa på, Makarna B, Anette S – Till mina vänner i etern, Jari – Ni är så modiga. Fortsätt så!, Tommy – Tack för att ni finns, Glenn Martin – För gott samarbete, Mona – Tack för att ni finns och hörs. Ni borde klonas, Siwert – Jaa, efter lyssnat på #84, Niklas, Magnus, Den anonyme – Gåva. Övriga: Åsa – Bless!, Siv – Ni är värda all beundran, Helena – Gåva, Per – Fattigpensionären, Maj – Gåva, Johan – Donation, Lars Gunnar – Gåva, Mattias – Bidrag, Klas – Gåva, Eva, Karl-Erik – Gåva, Jan, Benjamin – Gåva, Rolf – Goa töser, Gunilla, Jan, Thomas – Tack för allt ert arbete!, John – Litet bidrag, Örjan – Tack!!!, Anders –Bra jobb som vanligt. Keep up the spirit, Claes, Tintin, Magnus – Bästaste tjejgänget, Peter, Magnus – Gåva, Tomas – Gåva, Ulf – Stöd för viktig journalistik, Eva – Gåva, håller tummarna för er!, Maria, Inger och M – Gåva, Reijo – Ni är toppen, Anders – Gåva, Annelie – Gåva, Sven – Gåva, Sara – Bra jobbat!, Jenny – Gåva, Carl – Gåva, Robert – Gåva, Kai – Gåva, Malin, Stefan, Anonym R, Anita, Perre och Marie, Tobias, Ulrika, Birgitta, Tomas, Anonym R-M, Pär, Johnny, Katarina, Anonym M, Örjan, Ingrid, Anonym S, Marianne, Anonym K, Daniel, Torsten, Martin, Gudmundur A, Camilla– Gåva, Daniel – Nu kör jag, Tord – Tack för ett bra program, Anonym G - Överfört 100 kr varje månad sen många år, från starten av Ingridconrad, till Ingrids bankkonto vilket ju tyvärr avslutades i juni, ni två, Ingrid och Maria, visade sig vara helt superduper och utklassar tidigare konstellationerna jag följt Ingrid i! Då det finns många att stödja inom kampen för att rädda Sverige fortsätter jag dela ut mindre belopp som dock blir många kronor tillsammans från min pension varje månad, men ser fram emot era poddar varje fredag och måndag och tycker ni är fantastiska journalister—och föredömen även som människor. (Eg värt miljoner‼️) Blir ni justitiemord-dömda i er kommande rättegång/ar lovar jag skicka extra pengar. Kram från 75-åring. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #116 Platinasponsorer: Viveca – Full fart (fjam) bakåt – för en del!, Tomas – Gåva till er , Lars – Ett stöd för er kamp, Maj – Till rättegångsfonden, kämpa på, Makarna B, Anette S – Till mina vänner i etern, Jari – Ni är så modiga. Fortsätt så!, Tommy – Tack för att ni finns, Glenn Martin – För gott samarbete, Mona – Tack för att ni finns och hörs. Ni borde klonas, Siwert – Jaa, efter lyssnat på #84, Niklas, Magnus, Den anonyme – Gåva. Övriga: Åsa – Bless!, Siv – Ni är värda all beundran, Helena – Gåva, Per – Fattigpensionären, Maj – Gåva, Johan – Donation, Lars Gunnar – Gåva, Mattias – Bidrag, Klas – Gåva, Eva, Karl-Erik – Gåva, Jan, Benjamin – Gåva, Rolf – Goa töser, Gunilla, Jan, Thomas – Tack för allt ert arbete!, John – Litet bidrag, Örjan – Tack!!!, Anders –Bra jobb som vanligt. Keep up the spirit, Claes, Tintin, Magnus – Bästaste tjejgänget, Peter, Magnus – Gåva, Tomas – Gåva, Ulf – Stöd för viktig journalistik, Eva – Gåva, håller tummarna för er!, Maria, Inger och M – Gåva, Reijo – Ni är toppen, Anders – Gåva, Annelie – Gåva, Sven – Gåva, Sara – Bra jobbat!, Jenny – Gåva, Carl – Gåva, Robert – Gåva, Kai – Gåva, Malin, Stefan, Anonym R, Anita, Perre och Marie, Tobias, Ulrika, Birgitta, Tomas, Anonym R-M, Pär, Johnny, Katarina, Anonym M, Örjan, Ingrid, Anonym S, Marianne, Anonym K, Daniel, Torsten, Martin, Gudmundur A, Camilla– Gåva, Daniel – Nu kör jag, Tord – Tack för ett bra program, Anonym G - Överfört 100 kr varje månad sen många år, från starten av Ingridconrad, till Ingrids bankkonto vilket ju tyvärr avslutades i juni, ni två, Ingrid och Maria, visade sig vara helt superduper och utklassar tidigare konstellationerna jag följt Ingrid i! Då det finns många att stödja inom kampen för att rädda Sverige fortsätter jag dela ut mindre belopp som dock blir många kronor tillsammans från min pension varje månad, men ser fram emot era poddar varje fredag och måndag och tycker ni är fantastiska journalister—och föredömen även som människor. (Eg värt miljoner‼️) Blir ni justitiemord-dömda i er kommande rättegång/ar lovar jag skicka extra pengar. Kram från 75-åring.