
Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson. Foto: Wikimedia Commons
Nyligen gick Centerpartiet ut med att de vill införa en så kallad humanitär skyddsgrund, så att exempelvis sjuka människor utan asylskäl ska få stanna i Sverige. På frågan om vilka som skulle omfattas av de nya reglerna svarar Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet:
– Det kan handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon överhuvudtaget i hemlandet och som också är väldigt sjuk.
Man undrar om Johanna Jönsson och andra centerpartister likt SVTs USA-korrespondent Carina Bergfeldt tror att svensk sjukvård är gratis? Begriper de inte att det är svenska skattebetalare som tvingas betala sjukvård och mediciner för andra länders medborgare – samtidigt som de tvingas se hur deras egen tillgång till vård och omsorg blir allt sämre?
Jag har talat med svårt sjuke Omar som inte fick tillgång till de mediciner han behövde i sitt hemland Irak. Han betalade en flyktingsmugglare som hjälpte honom att ta sig till Sverige med hjälp av ett falskt pass. Detta var en komplicerad och dyr process, men om sjukdom nu går igenom som asylskäl kommer någon i Omars situation bara behöva sätta sig på ett flygplan till Sverige för att få tillgång till mediciner och vård, kanske med livslång behandling. På individnivå är detta naturligtvis oerhört behjärtansvärt, men vi riskerar att rasera vården för alla de människor som redan befinner sig i Sverige.
– Om Centerpartiet får som de vill står vi inför enorma problem, säger överläkare Stefan Krakowski till Expressen.
Sex landsting redan konkursmässiga
Häromdagen annonserade finansminister Magdalena Andersson att skatterna måste höjas om vi vill bevara välfärden i Sverige och i december rapporterade SKL (Svenska Kommuner och Landsting) att landstingen brottas med stora ekonomiska problem. Hela rapporten kan läsas här.

Jämtland, Östergötland, Skåne, Värmland, Halland och Blekinge uppvisar negativt resultat 2018.
Kostnaderna i landstingen fortsätter att öka i snabb takt samtidigt som skatteunderlagets utveckling bromsar in. I klartext innebär detta att befolkningen ökar, men att skatteintäkterna per person inte ökar i motsvarande grad. Till detta tillkommer stora investeringsbehov för att möta befolkningsökningen eftersom vården är kraftigt underdimensionerad och lider av personalbrist, till exempel så saknas 16 000 undersköterskor i sjukvården. Landstingens kostnaden för sjukvård i Sverige var cirka 297 miljarder 2018 och ökar med i snitt 4,25 procent per år. Läkemedelskostnaderna är nu upp i 2,13 miljarder kronor per månad.

Grafen visar hur kostnaderna för sjukvård och läkemedel ökar medans skatteintäkterna per person minskar.
Pengarna räcker inte till eftersom alltför få arbetar
Under lång tid har ekonomer varnat för en kommande period med besvärlig demografisk utveckling, en åldrande befolkning men också nyanlända som inte kommit ut i arbetslivet i tillräcklig hög grad. Vi ser också invånare med större behov till följd av exempelvis utländsk bakgrund eller låg utbildningsnivå.
Fler invånare innebär inte ökade skatteintäkter eftersom vi har ett stort gap i sysselsättningen mellan utrikes födda och svenskar. År 2018 låg utrikes föddas sysselsättning på 70,1 procent, jämfört med 86,5 procent bland inrikes födda, för åldrarna 20–64 år. Det vill säga ett gap på hela 16 procentenheter.
Dumdristigt och naivt
För dem som kommit som flyktingar till Sverige är situationen ännu värre och bara hälften förvärvsarbetar efter åtta år i Sverige.
Att i detta läge erbjuda sjukvård och behandling till hela världen framstår som oerhört dumdristigt och naivt. Åtstramningar och skattehöjningar är vad som krävs under 2019, inte ökade kostnader för sjukvård.
Vi kan nog heller inte räkna med att de som kommer till Sverige med svår sjukdom som asylskäl kommer in på arbetsmarknaden under överskådlig tid. Tvärtom kan man anta att många kommer att behöva leva på förtidspensioner och sjukpenning i många år, det vill säga bli försörjda av de svenska skattebetalarna.

SKL vill nu lösa skatteintäkts- och personalkrisen med förlängd arbetstid och heltid för de som redan arbetar.
Politikerna och tjänstemännen vill nu lösa krisen genom att förmå dem som redan arbetar att gå upp på heltid samt förlänga sitt arbetsliv upp i sjuttioårsåldern. Det är som om man har gett upp om att få de arbetslösa i arbete. Men hur ska vi som arbetar orka dra hela lasset? Om man till exempel jobbat inom vården sedan tjugoårsåldern, förtjänar man då inte pension i 60-årsåldern? Eller en svensk sjuksköterska med små barn, är det inte bra om hon kan arbeta deltid när barnen är små? Om vi bränner ut den personal som finns blir ju sjukvården ännu mer underbemannad och skatteintäkterna ännu mindre. Dessutom börjar alltfler svenskar känna sig som arbetsslavar till de nykomlingar som ses strosa runt i shopping-gallerior och har en fri tillvaro utan krav från ett slitsamt arbetsliv.
Våra skatter är redan 47 procent av BNP
I en internationell jämförelse har Sverige ett högt skattetryck med en skattekvot som uppgick till cirka 44 procent 2017, vilket är 10 procentenheter högre än genomsnittet för OECD. Kommuner, landsting och regioner tar i dag ut skatt på arbets- och transfereringsinkomster. Efter diverse avdrag är det en skattebas på cirka 2 260 miljarder kronor 2018. Det motsvarar 47 procent av BNP.
Se SKLs presentation av Ekonomirapporten 2018 här:
Källor:
SKL:s Ekonomirapport 2018: https://skl.se/download/18.74374eb9167b58285061ed57/1545037842209/Ekonomirapporten%20181217.pdf
http://www.migrationsinfo.se/arbetsmarknad/sysselsattning/
http://www.migrationsinfo.se/arbetsmarknad/sysselsattning/
https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Flyktingars-vag-in-pa-svensk-arbetsmarknad/
https://skl.se/download/18.450f60501628645a2fdbfef1/1523277263325/PM-Marginaleffekter-2012.pdf
Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!
BG: 831-4742
Swish: 0760-311017
Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com
Fri sjukvård för i stort sett hela världen..?
Ett beslut som visar, om man nu inte visste det förut, att våra politiker inte lever i samma värld som vi övriga…
Sen kan jag nog hitta en del ytterligare invektiv att beskriva förslaget med…
Den där godisklänningen Johanna Jönsson har kanske passar om man jobbar på dagis, men inte om man skall leda ett land!
Vill fortsätta att delgiva eder ett tänkvärt roande citat favorit i repris från ekonomen Tino S.
”Man kan lätt via MSM lura och hjärntvätta medborgarna!! Men man kan inte lura ekonomin” 0+0=0
När Sverige är ett ekonomiskt U-Land ca året 2030 så kommer dom levande döda att vakna upp ur sin koma.
Då gäller det att bo så långt borta från strömlösa fossilfria Svenska större städer som möjlig tänkas kan.
Inte ens canceroperationer hinner man med.
https://nyadagbladet.se/inrikes/lang-vantan-pa-canceroperationer-i-hela-landet/
Det är mycket troligt att de svenska landstingen kollapsar före år 2030. Det kommer att leda till att den svenska sjukvården i huvudsak blir antingen statsdriven eller privatdriven. Om patienterna tilläts att själva välja vårdgivare/vårdinstitution (offentlig eller privat), så skulle det i huvudsak gynna skickliga terapeuter och medicinsk personal. Min egen hörsel- och balansklinik liksom forskning är unik men regionerna har i 22 år vägrat att samverka med mig trots att lagen om samverkan med privata vårdgivare är tvingande för regionerna och trots att min forskning är världsledande. Svensk sjukvård är inom många specialiteter extremt undermålig och prestigenivån är samtidigt grundlöst hög.