Är det viktigt att personal i sjukvård och omsorg behärskar svenska bra? Eller får svenskarna finna sig i inte begripa vad läkaren säger? Foto: Wikimedia Commons.

Är det viktigt att personal i sjukvård och omsorg behärskar svenska bra? Eller får svenskarna finna sig i inte begripa vad läkaren säger? Foto: Wikimedia Commons.

Insändare: Allt vanligare att vårdpersonal inte förstår svenska

I takt med att invandringen ökar och många varken har intresse eller förmåga att lära sig det svenska språket, uppstår problem som kan få allvarliga konsekvenser, skriver Ann-Christin Bragason.

Ett exempel är när man uppsöker sjukvården och får träffa en läkare som har extremt bristfälliga kunskaper i svenska. Om varken läkaren eller patienten förstår eller kan kommunicera med varandra är risken att fel, eller ingen diagnos alls, ställs. Då kan man behöva en ”second opinion”, det vill säga möjligheten att få träffa en annan läkare som förhoppningsvis förstår vad man säger.

På Danderyds sjukhus råder numera policyn att man inte blir beviljad en ”second opinion” om den krävs på grund av språkförbistringar! Detta är en obehaglig utveckling som verkligen äventyrar patientsäkerheten. Danderyds sjukhus logga föreställer ett par händer och det står ”I trygga, säkra händer” under. Detta blir nu vilseledande. Jag har själv både legat på detta sjukhus och fått öppenvård och har varit i stort sett nöjd med vården. Om läkare och annan personal med utländsk bakgrund anställs utan att man kontrollerar språkkunskapen, kan antalet felbehandlingar öka drastiskt. Jag vet inte om andra sjukhus har infört samma policy.

Bad om tvål – fick hudlotion

Ett annat exempel är apoteken. Min man och jag skulle vid ett tillfälle köpa tandborsthuvuden till vår eltandborste och hittade dem inte, varpå vi frågade en expedit efter dem. Hon förstod inte vad vi menade och plockade fram helt andra saker. Där var språkkunskaperna bristfälliga. En gång skulle jag köpa tvål på apoteket, men den som skulle hjälpa mig försökte ge mig hudlotion.

Numera har taxibolagen och även Färdtjänsten lagt ut sina beställningscentraler på entreprenad utomlands. Detta innebär att när man ska beställa en taxi eller färdtjänst, får man tala med en utländsk beställningsmottagare. Det varierar hur de kan kommunicera, och ibland tar det fem minuter innan beställningen är klar, beroende på att beställningsmottagaren inte förstår svenska tillräckligt bra för att utföra sitt arbete. Det kan dessutom bli väldiga problem för äldre och hörselskadade personer att själva beställa taxi eller färdtjänst och de blir beroende av andra som får hjälpa dem.

För drygt ett år sedan var jag sjuk efter en operation och var då tvungen att åka rullstolstaxi när jag skulle besöka läkare. Vid ett tillfälle skulle min man beställa en rullstolstaxi för min räkning och hela proceduren med att beställa denna resa tog säkert minst tolv minuter. Det borde ha gått på högst ett par minuter. Detta berodde på att den som tog emot beställningen inte förstod allt. Det var svårt att få in i beställningen att chauffören behövde ha en så kallad trappklättrare med sig eftersom vi inte har hiss i vårt hus.

Kunde inte koka vatten

Ett numera känt exempel är hemtjänsten. Det är inte ovanligt att pensionärerna har svårt att kommunicera med den som kommer hem till dem. Jag känner till ett exempel där det kom hem en utlänning som inte ens visste hur man gjorde när man skulle koka tevatten! Mannen han var hos försökte förklara hur man gjorde, men det gick inte in. Han klagade hos kommunen och fick då svaret: ”Är du rasist?”

Det faktum att man i alla samhällsfunktioner måste ha kontakt med personer med bristfälliga eller näst intill obefintliga kunskaper i svenska kommer att leda till att samhället knappt kommer att fungera överhuvudtaget längre. Vi kan inte ha ett samhälle som går på kryckor. Radikala åtgärder måste omedelbart vidtagas!

Ann-Christin Bragason

6 kommentarer angående “Insändare: Allt vanligare att vårdpersonal inte förstår svenska

 1. Det här hände min man, läkaren som skulle diskutera resultatet av en svår operation talade bristfällig svenska. Min snälla man klagade inte trots att han inte förstod.

 2. om det bara var språket som var dåligt.
  babbeläkarna är livsfarliga!!!!
  dom är inkompetenta.
  ta enköpings lasarett som exempel.
  nästan bara babbeläkare där.
  kirurgerna ser ut som mördare hela bunten.
  otrevliga är dom också.
  för er egen skull!!! undvik enköpings lasarett.

 3. Ni som inte har vaknat än och börjat protestera mot det pågående vanstyret i Sverige kommer inom kort att grymt få ångra er liknöjdhet och feghet. Ni har själva tillsatt ”de valda ombuden för Sveriges folk” som håller på att fördärva landet i snabb takt, och ni fortsätter att ACCEPTERA detta! Tyder inte detta på en sorts galopperande besinningslöshet?

 4. När jag som är född i Ungern har diskuterat massinvandringen till Sverige, jag berättade att jag kan mitt gamla lands historia. På 1500-talet har Turkiska ockupationen som varade i 150 år har lyckats nästan helt att utrota befolkningen, kidnappade tusentals barn mm. Då fick jag frågan ” Är du rasist?” Tydligen har denna fråga blivit standard bland vänstervridna liberaler. Jag har bott i Sverige i 47 år, jobbat hela tiden. Vänsterliberala motparten frågade mig vad jag skulle ha gjort om det fanns en mur när jag anlände? Då sade jag att jag kom med VISUM och PASS. Att folk kan vara så korkade att de inte kan se skillnad på mig och en analfabet som smyger sig in i landet och ljuger om allt är beklagansvärt!

  1. Du har iallafall en bra bättre situation som förstår Ungerska språket och som nu på ålderns höst kan återvända till ditt forna hemland som numera har slängt ut sovjetkommunisterna och även EU Soros kulturmarxisterna samt stoppat (Främmande inför klassisk 1960tals definition synen på västvärlden) ekonomisk invandring från medeltiden som använder religion som politisk täckmantel.

   (Jag överväger att börja turista och besöka Ungern till sommaren.)

  2. svenskarna kan inte sin egen historia och absolut inte den ungerska historien.
   ottomanernas ondska och bela kuns ondska är totalt okända begrepp för svenskarna.
   men du är idag privilegierad. om du arbetat i sverige sedan 1956 så har du upplevt ett fint sverige ett rikt sverige. du har idag en rimlig pension. och idag har du alla möjligheter att sälja din bostad i sverige och köpa en bättre bostad i ungern. idag är ungern ett bättre land att leva i än sverige. ungrarna har en framtid. svenskarna har det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #100 Platinasponsorer: Donald – F5 Ljungbyhed, Magnus – Till bästa journalisterna, Henrik - WWG1WGA, Jonas – Stödjer era Youtube-program, Anne-Marie – Gåva, er röst behövs!, Big L –To defence fund, till Skånes Guldbrudar 100 Hurra önskar alla var som ni Mot spetälska och den vedervärdige från Höganäs. Kram. Övriga: Ingrid – Gud ske pris, Monica O – Gåva, Hannele, Carin, Anton, Åsa – Gåva, Pepa, Martin, Marc West, Ingela - Tack för Ert engagemang!, Jimmy – Tacka Luai, Mats – Tack, ni är bäst, Carola – En liten uppmuntran, Gunnar, Lars, Monica H – Gåva, Stefan – Tack för ert utmärkta arbete, Lars – 100-jubileet, Leif – Heja Luai Ahmed, Patrik – Tummen upp, Jan – Gåva, Kenneth, Per Erik – Gåva, Lisbeth – Bidrag till advokaten, Daniel – Bra program kämpa på, William, Marie – Tack för lyssning, Marja – Avsnitt 100 bra jobbat!, Carl – Gåva, Mona, Linda, Agneta – Ni är bäst Nyhetsveckan nr 100!, Benjamin – Donation till Ingrid&Maria-podden, Carina – Gåva, Sven, Susann, Carina W – Tack för det ni gör, Maria – Tack för ert fina arbete!, Magnus – Älskar er, Sven – Hundragåva, Gisela – ”Det ska vi fira”, Ola – Great 100 Hipp hipp hurra!, Mikael – Gåva 100, Margita – Gåva/ Nyhetsveckan 100. Ni är bäst!, Kristina – Grattis och tack!, Peter – Gåva till dom goa gummorna. Grattis till 100 program, Henrik – En hundring för avsnitt 100, Susanne – Tack för ert engagemang!, Örjan W – Tack, ni behövs!, Martin – Mer Paludan tack!, Göran, Lars-Erik – Gåva 100 program tack, Karl, Vilhelm – Gåva, Lars – Grattis till 100, Lars Göran – Till damerna som faktiskt är helt hundra!, Jan – Amore, Örjan F – Till bästa podden, Jon – Gud välsigne er, Py – Ju mer de motarbetar er desto starkare blir ni!, Henrik H – Avsnitt 100, Sofie – Avsnitt 100, Ulf – Gåfa, Birgitta, Trygve – Gåva, Helge – Gåva, Helena, Anders Gustafson, Johan PV, Lennart – Tack för ert goda arbete, Per-Åke, Pål – Nummer 100, Christina – Tack, Charlotta – Licensen, Bengt Ove, Björn – 100 program av bästa programmet!, Ingela – Kram, Judit – Grattis till 100!, Natalia – Gåvan, Margareta – Nyhetsvecka nr 100, Anders – Gåva, Sven-Olof – Gåva, Kerstin – Nyhetsveckan 100, Hans – Extra hundring till #100!, Lennart – Gåva IoM, Andreas – Donation, Maj – Gåva och för det hundrade programmet, Jörgen – Tack för knivskarp analys av den svenska mentaliteten och vår kultur, Gabrielle – Gåva, Torsten – Gåva, Stefan – Från Cyberfarbrorn, Rolf Nilsson – Kämpa på så vi kan störta globalisterna, Gunnel – Uppskattar ert arbete och engagemang!, Christer – 100, Leif – Ser fram emot 200., Anonym A, Marit - Takk for de hundre!, Mikael, Leif – tack!, Alexander, Anonym L, Mona, Per, Kjetil, Leif H - Ni gör ett viktigt jobb, dessutom är ni väldigt roliga att lyssna till, Hans, Lars, Amonym UA, Anonym Y, Katrin Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #100 Platinasponsorer: Donald – F5 Ljungbyhed, Magnus – Till bästa journalisterna, Henrik - WWG1WGA, Jonas – Stödjer era Youtube-program, Anne-Marie – Gåva, er röst behövs!, Big L –To defence fund, till Skånes Guldbrudar 100 Hurra önskar alla var som ni Mot spetälska och den vedervärdige från Höganäs. Kram. Övriga: Ingrid – Gud ske pris, Monica O – Gåva, Hannele, Carin, Anton, Åsa – Gåva, Pepa, Martin, Marc West, Ingela - Tack för Ert engagemang!, Jimmy – Tacka Luai, Mats – Tack, ni är bäst, Carola – En liten uppmuntran, Gunnar, Lars, Monica H – Gåva, Stefan – Tack för ert utmärkta arbete, Lars – 100-jubileet, Leif – Heja Luai Ahmed, Patrik – Tummen upp, Jan – Gåva, Kenneth, Per Erik – Gåva, Lisbeth – Bidrag till advokaten, Daniel – Bra program kämpa på, William, Marie – Tack för lyssning, Marja – Avsnitt 100 bra jobbat!, Carl – Gåva, Mona, Linda, Agneta – Ni är bäst Nyhetsveckan nr 100!, Benjamin – Donation till Ingrid&Maria-podden, Carina – Gåva, Sven, Susann, Carina W – Tack för det ni gör, Maria – Tack för ert fina arbete!, Magnus – Älskar er, Sven – Hundragåva, Gisela – ”Det ska vi fira”, Ola – Great 100 Hipp hipp hurra!, Mikael – Gåva 100, Margita – Gåva/ Nyhetsveckan 100. Ni är bäst!, Kristina – Grattis och tack!, Peter – Gåva till dom goa gummorna. Grattis till 100 program, Henrik – En hundring för avsnitt 100, Susanne – Tack för ert engagemang!, Örjan W – Tack, ni behövs!, Martin – Mer Paludan tack!, Göran, Lars-Erik – Gåva 100 program tack, Karl, Vilhelm – Gåva, Lars – Grattis till 100, Lars Göran – Till damerna som faktiskt är helt hundra!, Jan – Amore, Örjan F – Till bästa podden, Jon – Gud välsigne er, Py – Ju mer de motarbetar er desto starkare blir ni!, Henrik H – Avsnitt 100, Sofie – Avsnitt 100, Ulf – Gåfa, Birgitta, Trygve – Gåva, Helge – Gåva, Helena, Anders Gustafson, Johan PV, Lennart – Tack för ert goda arbete, Per-Åke, Pål – Nummer 100, Christina – Tack, Charlotta – Licensen, Bengt Ove, Björn – 100 program av bästa programmet!, Ingela – Kram, Judit – Grattis till 100!, Natalia – Gåvan, Margareta – Nyhetsvecka nr 100, Anders – Gåva, Sven-Olof – Gåva, Kerstin – Nyhetsveckan 100, Hans – Extra hundring till #100!, Lennart – Gåva IoM, Andreas – Donation, Maj – Gåva och för det hundrade programmet, Jörgen – Tack för knivskarp analys av den svenska mentaliteten och vår kultur, Gabrielle – Gåva, Torsten – Gåva, Stefan – Från Cyberfarbrorn, Rolf Nilsson – Kämpa på så vi kan störta globalisterna, Gunnel – Uppskattar ert arbete och engagemang!, Christer – 100, Leif – Ser fram emot 200., Anonym A, Marit - Takk for de hundre!, Mikael, Leif – tack!, Alexander, Anonym L, Mona, Per, Kjetil, Leif H - Ni gör ett viktigt jobb, dessutom är ni väldigt roliga att lyssna till, Hans, Lars, Amonym UA, Anonym Y, Katrin Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #100 Platinasponsorer: Donald – F5 Ljungbyhed, Magnus – Till bästa journalisterna, Henrik - WWG1WGA, Jonas – Stödjer era Youtube-program, Anne-Marie – Gåva, er röst behövs!, Big L –To defence fund, till Skånes Guldbrudar 100 Hurra önskar alla var som ni Mot spetälska och den vedervärdige från Höganäs. Kram. Övriga: Ingrid – Gud ske pris, Monica O – Gåva, Hannele, Carin, Anton, Åsa – Gåva, Pepa, Martin, Marc West, Ingela - Tack för Ert engagemang!, Jimmy – Tacka Luai, Mats – Tack, ni är bäst, Carola – En liten uppmuntran, Gunnar, Lars, Monica H – Gåva, Stefan – Tack för ert utmärkta arbete, Lars – 100-jubileet, Leif – Heja Luai Ahmed, Patrik – Tummen upp, Jan – Gåva, Kenneth, Per Erik – Gåva, Lisbeth – Bidrag till advokaten, Daniel – Bra program kämpa på, William, Marie – Tack för lyssning, Marja – Avsnitt 100 bra jobbat!, Carl – Gåva, Mona, Linda, Agneta – Ni är bäst Nyhetsveckan nr 100!, Benjamin – Donation till Ingrid&Maria-podden, Carina – Gåva, Sven, Susann, Carina W – Tack för det ni gör, Maria – Tack för ert fina arbete!, Magnus – Älskar er, Sven – Hundragåva, Gisela – ”Det ska vi fira”, Ola – Great 100 Hipp hipp hurra!, Mikael – Gåva 100, Margita – Gåva/ Nyhetsveckan 100. Ni är bäst!, Kristina – Grattis och tack!, Peter – Gåva till dom goa gummorna. Grattis till 100 program, Henrik – En hundring för avsnitt 100, Susanne – Tack för ert engagemang!, Örjan W – Tack, ni behövs!, Martin – Mer Paludan tack!, Göran, Lars-Erik – Gåva 100 program tack, Karl, Vilhelm – Gåva, Lars – Grattis till 100, Lars Göran – Till damerna som faktiskt är helt hundra!, Jan – Amore, Örjan F – Till bästa podden, Jon – Gud välsigne er, Py – Ju mer de motarbetar er desto starkare blir ni!, Henrik H – Avsnitt 100, Sofie – Avsnitt 100, Ulf – Gåfa, Birgitta, Trygve – Gåva, Helge – Gåva, Helena, Anders Gustafson, Johan PV, Lennart – Tack för ert goda arbete, Per-Åke, Pål – Nummer 100, Christina – Tack, Charlotta – Licensen, Bengt Ove, Björn – 100 program av bästa programmet!, Ingela – Kram, Judit – Grattis till 100!, Natalia – Gåvan, Margareta – Nyhetsvecka nr 100, Anders – Gåva, Sven-Olof – Gåva, Kerstin – Nyhetsveckan 100, Hans – Extra hundring till #100!, Lennart – Gåva IoM, Andreas – Donation, Maj – Gåva och för det hundrade programmet, Jörgen – Tack för knivskarp analys av den svenska mentaliteten och vår kultur, Gabrielle – Gåva, Torsten – Gåva, Stefan – Från Cyberfarbrorn, Rolf Nilsson – Kämpa på så vi kan störta globalisterna, Gunnel – Uppskattar ert arbete och engagemang!, Christer – 100, Leif – Ser fram emot 200., Anonym A, Marit - Takk for de hundre!, Mikael, Leif – tack!, Alexander, Anonym L, Mona, Per, Kjetil, Leif H - Ni gör ett viktigt jobb, dessutom är ni väldigt roliga att lyssna till, Hans, Lars, Amonym UA, Anonym Y, Katrin Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #100 Platinasponsorer: Donald – F5 Ljungbyhed, Magnus – Till bästa journalisterna, Henrik - WWG1WGA, Jonas – Stödjer era Youtube-program, Anne-Marie – Gåva, er röst behövs!, Big L –To defence fund, till Skånes Guldbrudar 100 Hurra önskar alla var som ni Mot spetälska och den vedervärdige från Höganäs. Kram. Övriga: Ingrid – Gud ske pris, Monica O – Gåva, Hannele, Carin, Anton, Åsa – Gåva, Pepa, Martin, Marc West, Ingela - Tack för Ert engagemang!, Jimmy – Tacka Luai, Mats – Tack, ni är bäst, Carola – En liten uppmuntran, Gunnar, Lars, Monica H – Gåva, Stefan – Tack för ert utmärkta arbete, Lars – 100-jubileet, Leif – Heja Luai Ahmed, Patrik – Tummen upp, Jan – Gåva, Kenneth, Per Erik – Gåva, Lisbeth – Bidrag till advokaten, Daniel – Bra program kämpa på, William, Marie – Tack för lyssning, Marja – Avsnitt 100 bra jobbat!, Carl – Gåva, Mona, Linda, Agneta – Ni är bäst Nyhetsveckan nr 100!, Benjamin – Donation till Ingrid&Maria-podden, Carina – Gåva, Sven, Susann, Carina W – Tack för det ni gör, Maria – Tack för ert fina arbete!, Magnus – Älskar er, Sven – Hundragåva, Gisela – ”Det ska vi fira”, Ola – Great 100 Hipp hipp hurra!, Mikael – Gåva 100, Margita – Gåva/ Nyhetsveckan 100. Ni är bäst!, Kristina – Grattis och tack!, Peter – Gåva till dom goa gummorna. Grattis till 100 program, Henrik – En hundring för avsnitt 100, Susanne – Tack för ert engagemang!, Örjan W – Tack, ni behövs!, Martin – Mer Paludan tack!, Göran, Lars-Erik – Gåva 100 program tack, Karl, Vilhelm – Gåva, Lars – Grattis till 100, Lars Göran – Till damerna som faktiskt är helt hundra!, Jan – Amore, Örjan F – Till bästa podden, Jon – Gud välsigne er, Py – Ju mer de motarbetar er desto starkare blir ni!, Henrik H – Avsnitt 100, Sofie – Avsnitt 100, Ulf – Gåfa, Birgitta, Trygve – Gåva, Helge – Gåva, Helena, Anders Gustafson, Johan PV, Lennart – Tack för ert goda arbete, Per-Åke, Pål – Nummer 100, Christina – Tack, Charlotta – Licensen, Bengt Ove, Björn – 100 program av bästa programmet!, Ingela – Kram, Judit – Grattis till 100!, Natalia – Gåvan, Margareta – Nyhetsvecka nr 100, Anders – Gåva, Sven-Olof – Gåva, Kerstin – Nyhetsveckan 100, Hans – Extra hundring till #100!, Lennart – Gåva IoM, Andreas – Donation, Maj – Gåva och för det hundrade programmet, Jörgen – Tack för knivskarp analys av den svenska mentaliteten och vår kultur, Gabrielle – Gåva, Torsten – Gåva, Stefan – Från Cyberfarbrorn, Rolf Nilsson – Kämpa på så vi kan störta globalisterna, Gunnel – Uppskattar ert arbete och engagemang!, Christer – 100, Leif – Ser fram emot 200., Anonym A, Marit - Takk for de hundre!, Mikael, Leif – tack!, Alexander, Anonym L, Mona, Per, Kjetil, Leif H - Ni gör ett viktigt jobb, dessutom är ni väldigt roliga att lyssna till, Hans, Lars, Amonym UA, Anonym Y, Katrin