TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Sluta tänka så mycket, tyck något i stället!

Publicerad 31 januari, 2019

Klas Qvist har tröttnat på att svenskar bara tänker i stället för att tycka något. Det språkliga förfallet kan rentav vara ett förebud om vår civilisations undergång, menar han.

 1. Har någon lagt märke till hur mycket folk plötsligt börjat tänka i Sverige? Någon säger: Jag tänker att … En annan svarar: Men då tänker jag … Och en tredje säger: Men bra, tänker jag, och så vidare i all oändlighet. Ingen tycker längre någonting – kanske för att de inte vågar stå för sina åsikter.

För cirka 30 år sedan, i efterdyningarna av den freudianska flum-vänstervågen som hemsökte Sverige under 1970- och 1980-talen, hette det väldigt ofta att man upplevde: Jag upplever att den här äggtoddyn behöver sötas en aning.

Nu är det emellertid slut med upplevandet. Nu har vi börjat tänka i stället. Överallt tänker man – runt fikabordet på arbetsplatsen och på bussen. Fast detta med bussen har jag inget belägg för. Hörde visserligen hur folk snackade här och var på väg till jobbet i dag, men jag begrep inte ett ord eftersom alla konversationer skedde på främmande språk.

Att tro, anse, ja, till och med tycka verkar ha ersatts av att tänka. Jag tror det hela bottnar i ett slags svenskt försök att efterlikna engelsktalande personers tendens att byta ut ord som believe och suppose med think. Det fungerar för det mesta alldeles utmärkt over there, men här känns det hela mest som ett slags nymodighet som alla helt plötsligt bara lagt sig till med. Språket blir endimensionellt, snudd på infantilt. Bort med synonymerna bara och kör på!

Eller så är det som jag tror, och säkert fler med mig, att detta tänkande är ett utslag av att man inte riktigt kan stå för vad man säger.

Ska inget förändras?

Ska då inte ett språk genomgå några förändringar alls? Jo, naturligtvis. Det är med språket som med allt annat – det är tänkt att illustrera vår samtid. Det är när man öppnar för eventuella missförstånd som det blir knepigare.

Ta det här med särskrivning av sammansatta ord till exempel, ett fenomen som på sistone smugit sig in lite överallt, även i offentliga sammanhang.

Exempel: Vid frågor, kontakta vår kassa personal (kassapersonal).

Nytt exempel: I den svagt upplysta korridoren kom nu en sjuk sköterska springande (sjuksköterska).

Det är när sådana här saker händer, som åtminstone jag börjar fundera på om inte språkliga defekter är ett av många tecken på att civilisationen som vi känner den håller på att braka samman. Ord, handlingar, mänskliga relationer blir alla väsentliga delar av det allmänna förfallet.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Att behandlingen av svenska språket blir allt sämre är ju klart
  Några exempel ur närtid:
  Elektriskt lödkolv
  Jag är anmält för bilden som sitter…
  Han fick höra att han var patetiskt och inte värd någonting.
  Vw lupo nybesiktad och skattat
  Det är vänstern som är rasistiskt
  är väl ett levande exempel på journalistiskt beröringsskräck
  Lär dig lite koreanskt slang

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.