För synskadade är talböcker och taltidningar oumbärliga, skriver Gudmundur Bragason. Foto: MTM/Apelöga

För synskadade är talböcker och taltidningar oumbärliga, skriver Gudmundur Bragason. Foto: MTM/Apelöga

Krönika: Kompetensras bland talboksinläsare

Gudmundur Bragason arbetade i över 40 år på den myndighet som ser till att synskadade får tillgång till talböcker. Han tror att Eberhard-skandalen är ett misstag, men befarar att myndigheten som snart ska flyttas till Malmö kommer att slaktas.

Jag har arbetat på den myndighet som (tyvärr) bytte namn till Myndigheten för tillgängliga medier. Den hette tidigare ”Talboks- och punktskriftsbiblioteket”. Jag var anställd på myndighetens föregångare och följde med de övriga inventarierna vid förstatligandet 1980. Jag var anställd i drygt 41 år och gick i pension sommaren 2018.

Det är skillnad mellan ljudböcker och talböcker. En ljudbok är en kommersiell inläsning av en bok som vem som helst kan köpa eller låna. En talbok är en inläsning som endast är tillgänglig för personer som inte kan läsa en tryckt bok. Detta regleras av §17 i upphovsrättslagen.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, producerar skön- och facklitteratur med mera. Talböckerna läses in hos ljudproducenter och dessa tjänster upphandlas. För att bli inläsare måste man uppfylla krav på att ha en tydlig röst och god textförståelse och bli godkänd av MTM. Talböcker är viktiga, inte minst för personer med synnedsättning och personer med läs- och skrivsvårigheter. Förlagan, det vill säga den vanliga svartskriftsboken, ska återges så exakt som möjligt. Inläsaren får följaktligen inte förändra eller göra egna tolkningar av innehållet i en bok.

Fräckheten att göra egna kommentarer

I boken ”Det stora könsexperimentet” av David Eberhard hade inläsaren fräckheten att göra egna kommentarer som ifrågasatte det författaren hade skrivit. Detta väckte, med rätta, stor ilska. Felet borde givetvis ha upptäckts innan talboken blev utlåningsbar. Eftersom en talbok ska korrekturläsas innan den överlämnas av producenten visar detta att korrekturläsaren inte har gjort sitt jobb. På myndigheten genomförs också en leveranskontroll av bokens ljudkvalitet med mera, men det är en stickprovskontroll. Efter vad jag vet ska felet rättas till.

Jag har aldrig hört talas om att något sådant här har inträffat tidigare. Jag har haft många dugliga medarbetare genom åren och de struntar verkligen inte i brukarna. Jag befarar dock att MTM kommer att slaktas.

Efter ett regeringsbeslut framtaget av politiskt tillsatta tjänstemän kommer myndigheten nämligen att utlokaliseras till Malmö och detta ska vara klart till 1 januari 2020. Många medarbetare har sagt upp sig och fler kommer att göra det. Oersättlig kompetens kommer för alltid att gå förlorad och det är de som är beroende av MTMs tjänster som blir de stora förlorarna vilket politruk-avskummet som har fattat utlokaliseringsbeslutet naturligtvis struntar i! De använder ett nytt ord – omlokalisering i stället för det gamla uttrycket utlokalisering så att de kan låtsas att de har hittat på något nytt. Ärligt talat – förbehållslöst hatar jag detta drägg!


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

3 kommentarer angående “Krönika: Kompetensras bland talboksinläsare

  1. Tack snälla för att ni tar upp detta viktiga ämne och mycket intressant att läsa vad Gudmundur Bragason berättar här.Jag är en av tusentals synskadade som laddar ner talböcker via legimus och jag har också misstänkt och funderat på precis det som Gudmundur säger att flytten av mtm till Malmö blir slutet för den här viktiga tjänsten för oss synskadade och blinda,redan när Tpb bytte namn till Mtm fick man kalla kårar och onda föraningar om vad som komma skulle.Mtm har fått allt mindre skattemedel för varje år till inläsning av nya talböcker och jag har noterat att det är väldigt mycket pk litteratur som har fått hög prioritet att talas in på bekostnad av andra icke pk böcker. Har lämnat in många inläsningsförslag som jag fått avslag på tex vill jag gärna läsa Nicholas Sennels bok Helig vrede men den ville de naturligtvis inte godkänna. Böcker är väldigt viktigt för mig,älskar att läsa (jo vi säger läsa även när vi lyssnar på böcker) böcker för jag är en mycket nyfiken och vetigirig person som alltid vill veta och lära mer om allt möjligt och jag lider svårt av att det inte finns mer inlästa talböcker. Någon svensk Eu parlamentariker sa för flera år sedan att av alla böcker som ges ut i Europa så är det endast ca 5 % som blir inlästa talböcker , detta är alldeles för lite ,hon skulle jobba för att fler böcker skulle bli inlästa men så blev det naturligtvis inte,denna parlamentariker prioriterade sitt aktivistiska projekt i första hand.Sveriges regim är väldigt handikappsfientlig och det visar de och agerar helt öppet med idag,vilket är oerhört otäckt och ondskefullt att ge sig på de som är sämst lottade i samhälllet och beroende av hjälp och stöd för att kunna ha en fungerande vardag och få sina behov på olika områden tillgodosedda,livskvalité är viktig för oss också.

  2. Någon som gillar att gräva kan ju kolla upp vad det är för folk som talar in, kan det vara så att PK samhället upptäckt att de inte satt sina avtryck i denna branschen och tvingas agera även här.
    Kanske vänstern har hittat en ny födkrok, vem betalar och hur mycke? Styr om så att ickegodkända böcker anses vara utan värdegrund och glöms bort……….. o.s.v.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #115 Platinasponsorer: Monica – Ni är jordens salt, Alf – Ni är inte ensamma!, Siwert – Keep on, Lena – Ni är kanonbra, bäst, tjejer!, Carola – En liten gåva för bra podmaterial!!!, Elisabet Majs – Platina till vassaste tungor och huvuden, Renaud – Käraste flickor, Jag följer naturligtvis Ingrids råd: varje dag ber jag för Sverige (och Frankrike) som en gång för inte så länge sedan ju var de två finaste länderna uppå jorden. Fy fasiken vad jag lider (och blir förbannad) när jag ser vad som sker. Det skall mycket till att jag missar ett av Era otroligt värdefulla avsnitt. Tack! Denna gången får det bli 500 + månadsbelopp (en droppe, jag vet, men...), Ingegerd – Hatten av för Isac 10 år, vilken toppkille, Lennart – Nej inte ledsna miner sträck på er Skånes guldbrudar, nu visar ni vart skåpet ska stå mot den vedervärdige från Höganäs, Magnus – Mer testosteron till Svenne banan. Övriga: Michael – Gåva, Richard, Kasper – Tack för dagens program, Susanne – Ni e bäst!, Egil - Tack för att ni levererar o för att ni finns, Gunnar – Gåva, Ylva – Liten gåva, Katarina – Kämpa vidare damerna!, Inger – Gåva I&M, Mikael – Tack, Bo Göran, Kerstin – Gåva, Petter – Gåva, Berndt – Gåva, Inger (igen!) – Gåva I&M, Sten Åke – Från Forserum, Reijo – Ni är toppen, Georg – Gåva, Göran, Eva-Britt – Ni är bäst!, Sven – Gåva, ni är bäst!, Nils, Harriet – Bra jobbat!, Lars – Gåva, Judit – Tack för ert jobb för ett bättre Sverige!, Muro – Ge dom va de tål ni är toppen, Ove – Gåva, Peter – Donation, Renaud, Cecilia, Daniel, Åke, David, Anonym H, Dag, Jeanette, Anonym L, Anonym N, Sissel – Jeg elsker dere!!! Og jeg ber for dere. Et viktig tips: Se serien Europa the last battle. Den er i 10 deler og går over 12 timer. Bitchute, Nils – Tackar för välgjorda reportage! Nisse i Spanien., Kerstin, Madelaine, Emma – Slant till er goa tjejer för en riktigt bra podcast! Ni inger hopp i en annars mörk tillvaro. Tack för att ni finns och orkar <3, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Britt, Hans – Månadskram!, Gunnel – Kämpa på!, Pirkko, Margareta – Gåva, Christina – Gåva, Peter – Gåva, Alf, Göran – Gåva till Ingrid och Maria, Staffan – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #115 Platinasponsorer: Monica – Ni är jordens salt, Alf – Ni är inte ensamma!, Siwert – Keep on, Lena – Ni är kanonbra, bäst, tjejer!, Carola – En liten gåva för bra podmaterial!!!, Elisabet Majs – Platina till vassaste tungor och huvuden, Renaud – Käraste flickor, Jag följer naturligtvis Ingrids råd: varje dag ber jag för Sverige (och Frankrike) som en gång för inte så länge sedan ju var de två finaste länderna uppå jorden. Fy fasiken vad jag lider (och blir förbannad) när jag ser vad som sker. Det skall mycket till att jag missar ett av Era otroligt värdefulla avsnitt. Tack! Denna gången får det bli 500 + månadsbelopp (en droppe, jag vet, men...), Ingegerd – Hatten av för Isac 10 år, vilken toppkille, Lennart – Nej inte ledsna miner sträck på er Skånes guldbrudar, nu visar ni vart skåpet ska stå mot den vedervärdige från Höganäs, Magnus – Mer testosteron till Svenne banan. Övriga: Michael – Gåva, Richard, Kasper – Tack för dagens program, Susanne – Ni e bäst!, Egil - Tack för att ni levererar o för att ni finns, Gunnar – Gåva, Ylva – Liten gåva, Katarina – Kämpa vidare damerna!, Inger – Gåva I&M, Mikael – Tack, Bo Göran, Kerstin – Gåva, Petter – Gåva, Berndt – Gåva, Inger (igen!) – Gåva I&M, Sten Åke – Från Forserum, Reijo – Ni är toppen, Georg – Gåva, Göran, Eva-Britt – Ni är bäst!, Sven – Gåva, ni är bäst!, Nils, Harriet – Bra jobbat!, Lars – Gåva, Judit – Tack för ert jobb för ett bättre Sverige!, Muro – Ge dom va de tål ni är toppen, Ove – Gåva, Peter – Donation, Renaud, Cecilia, Daniel, Åke, David, Anonym H, Dag, Jeanette, Anonym L, Anonym N, Sissel – Jeg elsker dere!!! Og jeg ber for dere. Et viktig tips: Se serien Europa the last battle. Den er i 10 deler og går over 12 timer. Bitchute, Nils – Tackar för välgjorda reportage! Nisse i Spanien., Kerstin, Madelaine, Emma – Slant till er goa tjejer för en riktigt bra podcast! Ni inger hopp i en annars mörk tillvaro. Tack för att ni finns och orkar <3, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Britt, Hans – Månadskram!, Gunnel – Kämpa på!, Pirkko, Margareta – Gåva, Christina – Gåva, Peter – Gåva, Alf, Göran – Gåva till Ingrid och Maria, Staffan – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #115 Platinasponsorer: Monica – Ni är jordens salt, Alf – Ni är inte ensamma!, Siwert – Keep on, Lena – Ni är kanonbra, bäst, tjejer!, Carola – En liten gåva för bra podmaterial!!!, Elisabet Majs – Platina till vassaste tungor och huvuden, Renaud – Käraste flickor, Jag följer naturligtvis Ingrids råd: varje dag ber jag för Sverige (och Frankrike) som en gång för inte så länge sedan ju var de två finaste länderna uppå jorden. Fy fasiken vad jag lider (och blir förbannad) när jag ser vad som sker. Det skall mycket till att jag missar ett av Era otroligt värdefulla avsnitt. Tack! Denna gången får det bli 500 + månadsbelopp (en droppe, jag vet, men...), Ingegerd – Hatten av för Isac 10 år, vilken toppkille, Lennart – Nej inte ledsna miner sträck på er Skånes guldbrudar, nu visar ni vart skåpet ska stå mot den vedervärdige från Höganäs, Magnus – Mer testosteron till Svenne banan. Övriga: Michael – Gåva, Richard, Kasper – Tack för dagens program, Susanne – Ni e bäst!, Egil - Tack för att ni levererar o för att ni finns, Gunnar – Gåva, Ylva – Liten gåva, Katarina – Kämpa vidare damerna!, Inger – Gåva I&M, Mikael – Tack, Bo Göran, Kerstin – Gåva, Petter – Gåva, Berndt – Gåva, Inger (igen!) – Gåva I&M, Sten Åke – Från Forserum, Reijo – Ni är toppen, Georg – Gåva, Göran, Eva-Britt – Ni är bäst!, Sven – Gåva, ni är bäst!, Nils, Harriet – Bra jobbat!, Lars – Gåva, Judit – Tack för ert jobb för ett bättre Sverige!, Muro – Ge dom va de tål ni är toppen, Ove – Gåva, Peter – Donation, Renaud, Cecilia, Daniel, Åke, David, Anonym H, Dag, Jeanette, Anonym L, Anonym N, Sissel – Jeg elsker dere!!! Og jeg ber for dere. Et viktig tips: Se serien Europa the last battle. Den er i 10 deler og går over 12 timer. Bitchute, Nils – Tackar för välgjorda reportage! Nisse i Spanien., Kerstin, Madelaine, Emma – Slant till er goa tjejer för en riktigt bra podcast! Ni inger hopp i en annars mörk tillvaro. Tack för att ni finns och orkar <3, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Britt, Hans – Månadskram!, Gunnel – Kämpa på!, Pirkko, Margareta – Gåva, Christina – Gåva, Peter – Gåva, Alf, Göran – Gåva till Ingrid och Maria, Staffan – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #115 Platinasponsorer: Monica – Ni är jordens salt, Alf – Ni är inte ensamma!, Siwert – Keep on, Lena – Ni är kanonbra, bäst, tjejer!, Carola – En liten gåva för bra podmaterial!!!, Elisabet Majs – Platina till vassaste tungor och huvuden, Renaud – Käraste flickor, Jag följer naturligtvis Ingrids råd: varje dag ber jag för Sverige (och Frankrike) som en gång för inte så länge sedan ju var de två finaste länderna uppå jorden. Fy fasiken vad jag lider (och blir förbannad) när jag ser vad som sker. Det skall mycket till att jag missar ett av Era otroligt värdefulla avsnitt. Tack! Denna gången får det bli 500 + månadsbelopp (en droppe, jag vet, men...), Ingegerd – Hatten av för Isac 10 år, vilken toppkille, Lennart – Nej inte ledsna miner sträck på er Skånes guldbrudar, nu visar ni vart skåpet ska stå mot den vedervärdige från Höganäs, Magnus – Mer testosteron till Svenne banan. Övriga: Michael – Gåva, Richard, Kasper – Tack för dagens program, Susanne – Ni e bäst!, Egil - Tack för att ni levererar o för att ni finns, Gunnar – Gåva, Ylva – Liten gåva, Katarina – Kämpa vidare damerna!, Inger – Gåva I&M, Mikael – Tack, Bo Göran, Kerstin – Gåva, Petter – Gåva, Berndt – Gåva, Inger (igen!) – Gåva I&M, Sten Åke – Från Forserum, Reijo – Ni är toppen, Georg – Gåva, Göran, Eva-Britt – Ni är bäst!, Sven – Gåva, ni är bäst!, Nils, Harriet – Bra jobbat!, Lars – Gåva, Judit – Tack för ert jobb för ett bättre Sverige!, Muro – Ge dom va de tål ni är toppen, Ove – Gåva, Peter – Donation, Renaud, Cecilia, Daniel, Åke, David, Anonym H, Dag, Jeanette, Anonym L, Anonym N, Sissel – Jeg elsker dere!!! Og jeg ber for dere. Et viktig tips: Se serien Europa the last battle. Den er i 10 deler og går over 12 timer. Bitchute, Nils – Tackar för välgjorda reportage! Nisse i Spanien., Kerstin, Madelaine, Emma – Slant till er goa tjejer för en riktigt bra podcast! Ni inger hopp i en annars mörk tillvaro. Tack för att ni finns och orkar <3, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Britt, Hans – Månadskram!, Gunnel – Kämpa på!, Pirkko, Margareta – Gåva, Christina – Gåva, Peter – Gåva, Alf, Göran – Gåva till Ingrid och Maria, Staffan – Gåva.