TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Kompetensras bland talboksinläsare

Publicerad 24 januari, 2019

Gudmundur Bragason arbetade i över 40 år på den myndighet som ser till att synskadade får tillgång till talböcker. Han tror att Eberhard-skandalen är ett misstag, men befarar att myndigheten som snart ska flyttas till Malmö kommer att slaktas.

Jag har arbetat på den myndighet som (tyvärr) bytte namn till Myndigheten för tillgängliga medier. Den hette tidigare ”Talboks- och punktskriftsbiblioteket”. Jag var anställd på myndighetens föregångare och följde med de övriga inventarierna vid förstatligandet 1980. Jag var anställd i drygt 41 år och gick i pension sommaren 2018.

Det är skillnad mellan ljudböcker och talböcker. En ljudbok är en kommersiell inläsning av en bok som vem som helst kan köpa eller låna. En talbok är en inläsning som endast är tillgänglig för personer som inte kan läsa en tryckt bok. Detta regleras av §17 i upphovsrättslagen.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, producerar skön- och facklitteratur med mera. Talböckerna läses in hos ljudproducenter och dessa tjänster upphandlas. För att bli inläsare måste man uppfylla krav på att ha en tydlig röst och god textförståelse och bli godkänd av MTM. Talböcker är viktiga, inte minst för personer med synnedsättning och personer med läs- och skrivsvårigheter. Förlagan, det vill säga den vanliga svartskriftsboken, ska återges så exakt som möjligt. Inläsaren får följaktligen inte förändra eller göra egna tolkningar av innehållet i en bok.

Fräckheten att göra egna kommentarer

I boken ”Det stora könsexperimentet” av David Eberhard hade inläsaren fräckheten att göra egna kommentarer som ifrågasatte det författaren hade skrivit. Detta väckte, med rätta, stor ilska. Felet borde givetvis ha upptäckts innan talboken blev utlåningsbar. Eftersom en talbok ska korrekturläsas innan den överlämnas av producenten visar detta att korrekturläsaren inte har gjort sitt jobb. På myndigheten genomförs också en leveranskontroll av bokens ljudkvalitet med mera, men det är en stickprovskontroll. Efter vad jag vet ska felet rättas till.

Jag har aldrig hört talas om att något sådant här har inträffat tidigare. Jag har haft många dugliga medarbetare genom åren och de struntar verkligen inte i brukarna. Jag befarar dock att MTM kommer att slaktas.

Efter ett regeringsbeslut framtaget av politiskt tillsatta tjänstemän kommer myndigheten nämligen att utlokaliseras till Malmö och detta ska vara klart till 1 januari 2020. Många medarbetare har sagt upp sig och fler kommer att göra det. Oersättlig kompetens kommer för alltid att gå förlorad och det är de som är beroende av MTMs tjänster som blir de stora förlorarna vilket politruk-avskummet som har fattat utlokaliseringsbeslutet naturligtvis struntar i! De använder ett nytt ord – omlokalisering i stället för det gamla uttrycket utlokalisering så att de kan låtsas att de har hittat på något nytt. Ärligt talat – förbehållslöst hatar jag detta drägg!


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

3 Kommentarer

 1. Avatar

  Tålböker på nysvenska asså, mannen?

  Redan spara på de svagaste?

  Svara
 2. Avatar

  Tack snälla för att ni tar upp detta viktiga ämne och mycket intressant att läsa vad Gudmundur Bragason berättar här.Jag är en av tusentals synskadade som laddar ner talböcker via legimus och jag har också misstänkt och funderat på precis det som Gudmundur säger att flytten av mtm till Malmö blir slutet för den här viktiga tjänsten för oss synskadade och blinda,redan när Tpb bytte namn till Mtm fick man kalla kårar och onda föraningar om vad som komma skulle.Mtm har fått allt mindre skattemedel för varje år till inläsning av nya talböcker och jag har noterat att det är väldigt mycket pk litteratur som har fått hög prioritet att talas in på bekostnad av andra icke pk böcker. Har lämnat in många inläsningsförslag som jag fått avslag på tex vill jag gärna läsa Nicholas Sennels bok Helig vrede men den ville de naturligtvis inte godkänna. Böcker är väldigt viktigt för mig,älskar att läsa (jo vi säger läsa även när vi lyssnar på böcker) böcker för jag är en mycket nyfiken och vetigirig person som alltid vill veta och lära mer om allt möjligt och jag lider svårt av att det inte finns mer inlästa talböcker. Någon svensk Eu parlamentariker sa för flera år sedan att av alla böcker som ges ut i Europa så är det endast ca 5 % som blir inlästa talböcker , detta är alldeles för lite ,hon skulle jobba för att fler böcker skulle bli inlästa men så blev det naturligtvis inte,denna parlamentariker prioriterade sitt aktivistiska projekt i första hand.Sveriges regim är väldigt handikappsfientlig och det visar de och agerar helt öppet med idag,vilket är oerhört otäckt och ondskefullt att ge sig på de som är sämst lottade i samhälllet och beroende av hjälp och stöd för att kunna ha en fungerande vardag och få sina behov på olika områden tillgodosedda,livskvalité är viktig för oss också.

  Svara
 3. Avatar

  Någon som gillar att gräva kan ju kolla upp vad det är för folk som talar in, kan det vara så att PK samhället upptäckt att de inte satt sina avtryck i denna branschen och tvingas agera även här.
  Kanske vänstern har hittat en ny födkrok, vem betalar och hur mycke? Styr om så att ickegodkända böcker anses vara utan värdegrund och glöms bort……….. o.s.v.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.