TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Sluta stympa bebisar – stoppa omskärelse!

Publicerad 22 december, 2018

Hela Västvärlden är enig om att kvinnlig omskärelse är av ondo och kallar det vid dess rätta namn – stympning. Men för pojkar finns inte samma omsorg. Argumenten brukar låta: Det är inte lika allvarligt, de minns inte ingreppet, det skadar inte deras sexliv och dessutom är det hygieniskt. Allt är falskt och fel, vilket med all önskvärd tydlighet visas i den nya dokumentärfilmen American Circumcision.

Filmen börjar med en nyfödd pojkbebis som, insvept i en ljusblå filt, tittar sig nyfiket omkring och gäspar tryggt. Så öppnas en dörr och fotsteg närmar sig. Pojken spärrar upp ögonen som om han undrar vad som ska hända. En sjuksköterska kör iväg honom och han tittar storögt på lysrören i taket, ovetande om att han nu är på väg till tortyrkammaren. Han läggs i en plastlåda, gjuten för att en bebis ska få plats där, och hans armar och ben spänns fast.

Sjuksköterskan lägger ett blått skynke över hans nu nakna kropp – med ett runt hål för den lilla snoppen. Hon tvättar av den och tar fram sina instrument. Snart kommer den lille pojken att ge upp ett avgrundsvrål när hans förhud skärs av, ett ingrepp som för all framtid berövar honom en stor del av de lustcentrum som gör sex till en så njutningsfull upplevelse.

Filmaren Brendon Marotta under inspelningen av American Circumcision. Foto: American Circumcision.

Brendon Marottas film American Circumcision får vi den chockerande uppgiften att omskärelse är den vanligaste operationen i USA. Till skillnad från i Europa har kristna och ateistiska amerikaner tagit till sig judarnas och muslimernas tradition att skära förhuden av sina pojkar. Ingreppet är så vanligt att de allra flesta amerikanska män är omskurna, och de allra flesta berövas sin förhud under sina första levnadsdagar. Inget annat land i den industrialiserade världen praktiserar icke-religiös omskärelse – bara USA.

– Är det inte märkligt att amerikaner aldrig har haft en nationell diskussion om denna helt centrala del av deras kultur, en företeelse som drabbar så många på ett så personligt plan, frågar sig Brendon Marotta.

Värre ingrepp än på biblisk tid

I filmen får vi möta ett stort antal män som engagerat sig i kampen mot omskärelse, även judar som går emot den flertusenåriga tradition som gör det i princip omöjligt för judar att vägra omskärelse. Men som visas i filmen var den bibliska omskärelsen ett mycket litet ingrepp i jämförelse med det som nu är standard – att i princip all den förhud som ska skydda ollonet tas bort. När ingreppet går ”bra” lämnas det känsliga ollonet helt oskyddat, och när ollonet skaver och gnuggas mot kläder och sängkläder blir huden tjock och hård. När omskärelsen går snett kan penisen bli mer eller mindre förstörd, och det finns ett antal rapporterade fall där pojkar har dött efter ingreppet – oftast efter blodförlust eller infektioner. Men statistiken är ofullständig och anger oftast dödsorsaken som de skador som uppstått efter omskärelsen, inte omskärelsen i sig. Här kan man läsa mer om detta.

Ändå förs nästan ingen debatt om detta stympande av pojkar – inte ens i USA där ingreppet inte har något med religion att göra. Men en grupp som kallar sig Intact America gör allt de kan för att få upp frågan på agendan. En av deras viktigaste företrädare är Marilyn Milos, som i filmen berättar om när hon som nybakad barnmorska för första gången i maj 1979 bevittnade en omskärelse.

Marilyn Milos. Foto: Wikimannia.

– Det var då jag insåg fasan med det vi gör mot bebisar bakom stängda dörrar, och jag hade aldrig förut hört ett sådant skrik som kom ur munnen på den lilla människan. Jag började gråta och stod intill bebisen för att trösta honom. Doktorn såg att jag inte kunde kontrollera mig själv, jag grät floder. Han tittade på mig och sa: ”Du vet att det inte finns några medicinska skäl för att göra detta, va?”

– Jag bevittnade alltså inte bara tortyr och stympning av en bebis, jag fick också höra att det var onödigt. Min fråga blev förstås: ”Så varför gör vi det?”

Fick sparken när hon avrådde föräldrar

Så småningom tog Marilyn Milos på sig att tala med de nyblivna föräldrarna och avråda dem från att låta omskära sina bebisar, vilket ledde till att chefsjuksköterskan anklagade henne för att göra föräldrarna upprörda och så fick det inte vara. 1985 fick hon sparken och startade sin ideella organisation mot omskärelse, National Organization of Circumcision Information Resource Centers, Nocirc, numera omdöpt till Genital Autonomy-America (GA-America).

På hemsidan uppmanar de föräldrar att förstå följande:

 • Ingen nationell eller internationell medicinsk organisation rekommenderar rutinmässig omskärelse.
 • Bara i USA omskärs majoriteten av alla nyfödda pojkar utan medicinska eller religiösa skäl.
 • Medicinsk omskärelse började på 1800-talet för att förhindra onani, som man trodde orsakade sjukdomar.
 • Dagens föräldrar börjar förstå att förhuden är ett normalt, skyddande och fungerande organ.
 • Dagens föräldrar förstår att omskärelse skadar och innebär onödiga risker.
 • Omskärelse förvägrar mannen hans rätt till könslig integritet och ett eget val om sin kropp.

Georganne Chapin. Foto: Intact America.

Georgeanne Chapin som leder gruppen Intact America säger att det är oerhört svårt att tala med föräldrar som låtit omskära sina barn.

– Det är ett väldigt kraftfullt och utmanande ämne. Om du har samtyckt till att din pojke blivit omskuren och senare får höra att det kanske inte var det rätta, så är det en fasansfull känsla. Antingen blir du överväldigad av genans, sorg eller ilska eller så vill du bara avfärda det. Det är aldrig ett neutralt ämne.

– Om du är en omskuren man är det fasansfullt att tänka på att du blev fastspänd som bebis och att någon skar av delar av din kropp. Många säger: ”Det var inte bra, men jag minns det inte, så vet du vad: Jag mår bra!” Det är inte trevligt att tänka på, men jag tror inte man kan strunta i sådana känslor.

Då är det lättare att tala med föräldrar som ännu inte låtit sina barn omskäras. En av Intact Americas aktivister, Norm Cohen, säger:

– Pojkar och flickor är födda med en kropp och det är deras rättighet att behålla den.

Plågas varje dag

I filmen American Circumcision framträder flera män som blev omskurna som barn och som varje dag plågas av sviterna av det. Dels påverkar det deras sexliv och dels handlar det om smärtan de känner över att ha blivit lurade på en sådan vital del av sin kropp. Den gängse uppfattningen är att män inte påverkas nämnvärt av omskärelse, men inget kunde vara mera fel.

Protester mot omskärelse av amerikanska pojkar, utanför Vita Huset. Foto: American Circumcision.

I förhuden finns mellan 80 000 och 100 000 känselreceptorer som kallas Meissners korpuskel, ett slags nervändar i huden som är extra känsliga för lätt beröring. För att förstå hur det känns kan man dra lätt med ena handens fingrar över handflatan på andra handen, och känna hur det kittlar behagligt. Drar man hårt uppstår inte den känslan. De omskurna har blivit berövade detta viktiga lustcentrum.

Redan 1982 fick Nocirc upp ett mål i USAs Högsta domstol, gällande ett fall där mamman inte ville låta sonen omskäras, men mannen insisterade. Målet blev ett bakslag eftersom HD slog fast att omskärelse är den äldsta kirurgin i människans historia och att eftersom man inte ville lägga sig i familjers liv så bestämde man att beslutet om omskärelse var upp till föräldrarna.

Sliter loss huden från ollonet

En detalj som sällan nämns i diskussioner om omskärelse är att på små pojkar sitter förhuden fast vid ollonet, vanligtvis ända upp till tioårsåldern. För att alls kunna avlägsna förhuden på en bebis måste den som omskär slita bort förhuden från ollonet och när detta membran som håller förhuden fast vid ollonet har slitits bort, kan det inte växa tillbaka av sig självt.

Men i filmen får vi veta att det finns sätt att få tillbaka en del av sin förhud. Flera män berättar om hur de uppfunnit små manicker som sätts på penis för att dra upp den förhud som finns kvar – sakta men säkert upp över ollonet. Det kan ta fem, sex år men det är mödan värt, berättar flera av dem.

I Europa är det i princip bara judar och muslimer som skär förhuden av sina söner, men även vi borde bry oss om dessa oskyldiga barn. Varför ska vi tillåta att pojkar stympas när vi har stränga lagar mot att flickor utsätts – även om ingen hittills har dömts för det.

Men det är extremt svårt för europeiska politiker att närma sig frågan. I år försökte Danmark och Island ta steg för att förbjuda omskärelse – och blev då utsatta för en kanonad av anklagelser om antisemitism.

Mer om detta i nästa del av denna artikelserie.

Fotnot: Filmen American Circumcision finns att se gratis på amerikanska Netflix eller att hyra på Vimeo, Itunes, Amazon med flera.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

21 Kommentarer

 1. Avatar

  vad utlänningar pysslar med skall vi svenskar inte lägga oss i.
  är det så att svensk skattefinansierad sjukvård sysslar med omskärelse så är det skandal.
  skattefinansierad sjukvård skall vara just sjukvård inte religiösa eller kulturella ingrepp.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Faktum är att det i vissa landsting är subventionerat av skattemedel. Och alldeles oavsett var föräldrarna kommer ifrån, eller vilken religion de har, så ska vi NATURLIGTVIS inte tillåta att barn som bor i vårt land stympas! Oavsett om det görs på sjukhus eller i skumma källarlokaler.

   Svara
   • Avatar

    skandal om det finns svenska läkare som utför dessa onödiga ingrepp.
    utländska doktorer kan väl göra som dom vill bara det sker på privat basis.
    du är kvinna ingrid. troligtvis är det därför du känner empati med rasfrämlingar.
    själv är jag lyckligtvis befriad från detta. om främmande raser far illa så rör det mig inte ett dugg.
    jag tycker det är en viktig princip att låta andra folk och raser sköta sitt.
    då kan man med styrka hävda sin egen rätt till att få vara i fred.
    sverige är svenskarnas land. här ska vi bara bry oss om svenskars väl och ve.

    Svara
    • Ingrid Carlqvist

     Håller inte med. Om det bara funnes svenskar i Sverige, men nu är nästan 30 procent av befolkningen icke-svensk. Vi ska tvinga dem att följa våra lagar och regler och om det får vissa att flytta till något annat land är det mycket bra.

     Svara
     • Avatar

      ett sverige med 30% icke svenskar är inte längre sverige.
      dessa 30% icke svenskar måste isoleras från svenskarna.
      detta i väntan på en total återvandring.
      all form av integration mellan icke svenskar och svenskar leder oundvikligen till att den svenska folkstammen utplånas.
      kvar blir i så fall en massa bruna människor som kallar sig svenskar.

 2. Avatar

  Detta är en mycket mycket viktig artikel och jag menar helt allvarligt utan att överdriva att Europas framtid ligger i hur man ser på omskärelsen. Omskärelsen är nämligen ”ALLT” i de semitiska religionerna judendom och islam. Utan omskärelsen skulle dessa religioner dö ut. Jag har en god tysk vän som berättat att i Munchen fick unga judiska pojkar höra av sina fäder när de såg ut från sina lägenheter ner på gatorna ”se upp för de orena på där nere, de kan döda dig när som helst, om de drar ner byxorna på dig ser de att du är jude”.

  Omskärelse skapar just den paranoiditeten och rädsla som de omskurna hemsökes av hela sitt liv – judarna söker sin trygghet i vetenskap, rikedom och media som ger dem kraft och status att vara överlevare och muslimer kompenserar sig genom grymhet, aggressivitet och våld.

  Omskärelsen innebär också varje gång som mannen urinerar så ser han hur hans organ ser ut, han påminns ideligen om omskärelsen, tillika kommer alla diskussioner om i sina egna riter att varje jude/muslim från tidiga barnår ser hur detta övergrepp omhuldas och libidiseras med psykisk energi och ger en impräntning av renhet där livet sprutas ut. Man kan tala veckovis om omskärelsen, det suggestiva i den, hur det används religiöst och psyko-socialt.

  Det torde ej vara någon överdrift att utan omskärelse så antingen försvinner judendom och islam helt eller så reformeras de kraftigt.

  Just därför är motståndet så bestialiskt från rabbiner och imamer mot omskärelseförbud.

  Svara
  • Avatar

   mycket välformulerad och tänkvärd kommentar.

   Svara
 3. Avatar

  mycket välformulerad och tänkvärd kommentar.
  analysen är nog riktig.

  Svara
 4. Avatar

  Jag tycker identitet är viktigt. Jag är varken jude eller arab. Och har därför ingen önskan att angripa deras identitet. Jag kommer ju inte betala priset om förbud mot omskörelse skadar dem och jag kommer inte röna framgångarna om det är till nytta för dem.

  Hursomhelst är det en intressant diskussion. Och fenomenet med sekulär omskärelse i USA är fascinerande. Vore intressant att se på den etniska beståndsdelen i omskärelse nu när andelen latinska medborgare ökar explosionsartat. Jag har svårt att tro att de tar till sig en sådan sed. Så hur stor andel av de europeiska amerikanerna gör så här?

  Svara
  • Avatar

   Jag tror faktiskt de amerikaner som omskär sina barn är i klar minoritet.
   Runt 4% https://en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_circumcision

   Omskärelse hos icke-judar i USA är väl känd och det intressanta torde vara att de som införde praxisen, har jag läst i trovärdiga källor, var förvånansvärt (men egentligen inte alls utan tvärtom smart) judiska läkare. Sannolikt för att det var för stigmatiserande för dem att var enda omskurna gruppen på den nya invandrarkontinenten och latent farligt. Om några miljoner kristna skulle vara omskurna skulle gråzonen vara påtaglig och hanterbar.

   Svara
   • Maria Celander

    Länken du hänvisar till Thomas säger att drygt 82% av amerikanska män är omskurna. Så de är i förkrossande majoritet fortfarande tyvärr.

    Svara
    • Avatar

     Tusen tack Maria, det stod på raden ”3,8% in the United” och jag läste snabbt så jag missade att det stod ”United Kingdom” och inte ”United States”.
     Då ber jag om ursäkt för felaktig information, jag hade inte i mina vildaste tankar kunnat föreställa mig att det är så utbrett i USA.

     Jag visste sedan länge att det förekom men drygt 80%, det var som sjutton. Detta är ju totalt sjukt- vart är världen på väg? Är Obama omskuren? Är Trump omskuren? Är Kennedys omskurna? Kan detta förklara något av hur världen utvecklas? Skall alla göras till semiter?

     Svara
     • Maria Celander

      Det ÄR totalt sjukt, därför är artiklar som Ingrids och dokumentärfilmen hon skriver om så viktiga. Det något man ”bara gör” i USA utan att reflektera särskilt mycket över varför, eftersom ”alla” gör det. När jag arbetade som nanny i USA på 1990-talet lyckades jag och två andra svenska nannies kampanja för att den nyfödde bebis jag tog hand om inte skulle omskäras. Föräldrarna var lite åt det eurofila hållet och insåg någonstans att det var vansinne att utsätta en bebis för ett sådant här övergrepp.
      I dag är bebisen en reslig och välmående ung man i 25-årsåldern som har tre envisa svenskor att tacka för att hans kropp är intakt!

  • Avatar

   Märkligt nog anger en av de som skrivit under PDFn i ett annat dokument som jag tror är utgivet 2014 att mängden omskurna vita 15-59 under förevarande årtionde ökat till 90%. Vilket rimmar illa med PDFn som är enkäter ifyllda på sjukhus i samband med födsel.

   Centers for Disease Control and Prevention verkar ha skrivit under enkät-PDFn OCH ha gett ut det motstridiga akademiska pappret. Nu har jag bara skummat litet i abstrakt, antar att man bör läsa mer noga.
   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619614000366

   Svara
 5. Avatar

  Hello ,

  I saw your tweets and thought I will check your website. Have to say it looks really nice!
  I’m also interested in this topic + have recently started my journey as young entrepreneur.

  I’m also looking for the ways on how to promote my website. I have tried AdSense and Facebok Ads, however it is getting very expensive. Was thinking about starting using analytics. Do you recommend it?
  Can you recommend something what works best for you?

  Would appreciate, if you can have a quick look at my website and give me an advice what I should improve: https://janzac.com/
  (Recently I have added a new page about Rockwall Investments and the way how normal people can make money with this company.)

  I have subscribed to your newsletter. 🙂

  Hope to hear from you soon.

  P.S.
  Maybe I will add link to your website on my website and you will add link to my website on your website? It will improve SEO of our websites, right? What do you think?

  Regards
  Jan Zac

  Svara
 6. Avatar

  Varför var ni inte med som gäster på Svegots uppesittarkväll? Många andra i den systemkritiska rörelsen var med men det verkar som att ni på Ingrid & Maria inte vill ha något med den nationella rörelsen att göra längre? Trodde att ni och Svegot skiljdes åt som vänner men ni talar varken med eller om varandra särskilt mycket längre, om ens något. Istället verkar ni försöka bli vänner med hanrejer som Roger Sahlström och Jan Sjunnesson igen som tar avstånd från allt och alla. Hur kan det ha blivit så här?

  Ni går BAKÅT i eran utveckling och lägger er på en nivå som tilltalar boomers, den typen av människor som 9 fall av 10 inte orkar göra något själva men sitter gärna och klagar på att landet går åt helvete. Tråkigt att det blivit så här. I&C fyllde en poäng, som sedan gick vidare till att bli något ännu bättre, men nu är ni tillbaka på ruta ett igen. Kanske dags att ta avstånd från att du Ingrid vill ha en sanningskommission om förintelsen då med?

  Svara
 7. Ingrid Carlqvist

  Hej Daniel! Skälet till att vi inte var med var att vi inte blev inbjudna. Du är förstås i din fulla rätt att anse vad du vill om våra program och artiklar – jag håller dock inte med dig. De artiklar vi erbjuder är något helt annat än vad de flesta andra alternativmedier bjuder på, och det är för de flesta väldigt tydligt att vi försöker påverka människor med verkligt god journalistik.

  Och när det gäller poddarna tror vi att det är betydligt bättre att vända sig till den stora massan än till dem som redan är nationalister. Vill man förändra måste man få med sig massorna. Det föraktfulla tjatet om ”boomers” är både tröttsamt och kontraproduktivt. Vi riktar oss till alla som är redo att lyssna, oavsett om man är nyvaken eller har varit med länge.

  Svara
 8. Avatar

  Minna Dennert Psykolog åt Cissi Wallin försvarar ”omskärelser” Men hon var ytterst pigg på att se Virtanen som en otcäk våldtäktsman. Aldrig har hon kritiserad muslimska våldtäktsmän,däremot icke omskurna män älskar mediejudar att hetsa mot

  Svara
 9. Avatar

  Ett mästerverk till artikel Ingrid!!! TACK för ditt engagemang, varmt välkommen till intaktivistgänget. Vi börjar bli riktigt, riktigt många! 🙂

  Svara
 10. Avatar

  Jag håller med om vikten att sluta omskära barn utan fysiska fel. Dock tror jag mer på att påverka familjerna, så att de slutar efterfråga omskärelse än på lagstiftning. Det är politiskt omöjligt att få en lagstiftning genom Sveriges riksdag. Ingenstans finns väl en sån lag, ej heller på Island. I USA sägs ca 100 barn per år dö pga omskärelse. Är emot omskärelse av barn utan fysiska fel att korrigera. Däremot skulle jag själv inte vilja ha förhud. Jag är ”naturligt utan” dvs har en ”naturligt kort förhud” och liknar en omskuren. Det finns inte bara nackelar med det . Det finns också vissa fördelar för både mig och kvinnan, men i mitt fall finns ju dessutom nervändarna kvar i det kortare skinn jag har. som hade rykt vid en operation. Som sagt nej till kirurgiskt tvång.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.