TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Krönika: Vad ska vi tala i Sverige – svenska, engelska, mandarin eller arabiska?

Publicerad 21 december, 2018

Klas Qvist har lyssnat på Nordegren & Epstein som i nyligen var lyriska över möjligheten att vi kan fasa ut svenska språket i Sverige och i stället tala engelska. Varför inte mandarin med tanke på att Kina snart styr världen?

I den postmoderna och globalistvänliga radiokanalen P1 sänds det mysiga eftermiddagsprogrammet Nordegren & Epstein, även lanserat som ”Sveriges Radios enda talkshow”. Där var det nyligen total festyra och klackarna i taket när företagsledaren Walter Näslund tog plats i finsoffan för att diskutera utfasning av det svenska språket. Anledningen till att vi, enligt Näslund, i stället borde använda engelska som förstaspråk är att 99,18 procent av befolkningen i en allt mer globaliserad värld, inte förstår svenska.

Det var, typiskt nog, i en engelskspråkig artikel publicerad i den svenska branschtidningen Resumé, som Näslund (den gången valde han den något mer internationella stavningen Naeslund) först presenterade sina tankegångar. När han nu gästade Nordegren & Epstein, tilläts han, bortsett från några pliktskyldiga invändningar från programledarna, att tala så gott som fritt, detta eftersom opponenterna lyste med sin frånvaro. Det var först några dagar senare, efter en kritikerstorm, som någon med andra åsikter fick uttala sig. Annars hade det här säkerligen tvärdött.

Svenska politikers handlingskraft

När Näslund, för övrigt en självutnämnd liberal, fick frågan hur han rent praktiskt hade tänkt sig att övergången från svenska till engelska skulle ske, refererade han i sitt svar till de svenska politikernas handlingskraft …

Ett undantag i det för övrigt utslätade debattklimatet, var när Näslund fick den i sammanhanget helt befogade frågan: ”Om man resonerade så, borde inte hälften av det svenska folket lära sig mandarin, eftersom Kina kommer att dominera världen om hundra år?” Det korta svar Näslund gav var att transaktionskostnaderna i så fall skulle bli högre än om vi valde engelska som modersmål.

Så nu vet ni det, gott folk. Transaktionskostnaderna blir högre. Jag kom förstås att tänka på de krafter i Sverige som, i ömt samförstånd med våra handlingskraftiga medlöpare till politiker, aktivt verkar för en mer saudiskinfluerad modell, språkligt, kulturellt och juridiskt.

Dags för dig, Näslund, att rusa ut i det nu rådande klimatet och konkurrera lite, som den liberale företagsledare du är. Glöm inte att ta med dig en någorlunda objektiv historiebok bara. Det finns sidor om våldskantade språk- och folkutbyten som kan vara nyttiga att studera lite extra. Det förutsätter förstås att du inte har ett hål i huvudet. Det är visserligen mycket tråkigare än siffror, men ändå.

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

 1. Avatar

  Då kan dom ju föregå med gott exempel och fasa ut svenskan i sin talkshow till att börja med. Nordegren kan lära sig mandarin och Epstein arabiska. Finns det ens mer än 10 personer som lyssnar på programmet?

  Svara
  • Avatar

   Majoriteten av de svenskar som ”talar engelska” anser jag våldsamt överskattar sin kunskap inom området.
   Förresten, vi som envisas, kommer vi att få hemspråksundervisning i svenska?
   Fö, Epsteins röst skär i mina öron. Vem lyssnar egentl på deras babbel?
   Ska vi ha ”bättre språk” ska vi börja med att avveckla orden ”liksom” och ”typ” och modeordet just nu, ”säkerställa”.
   För att inte nämna alla ”politrucker” och ”våldtäcktsmän”
   Blev en sur avslutning på året…

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.