TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

15-åriga Izabella leder FN-protesterna – ”det är min framtid”

Publicerad 20 december, 2018

– Vi lever i ett land där ingen längre är säker, och det kan ju kännas konstigt för oss i Sverige, där man alltid tagit säkerhet och yttrandefrihet för givet. Men nu när FN, en organisation som de flesta av oss trodde stod upp för mänskliga rättigheter, har enat sig med vår regering … så är det dags att vi står upp för oss själva. Vi har inte råd att vara tysta, för vet ni vad? Det finns bara ett Sverige!

Brunnsparken, Göteborg, 9 december 2018. Namnkunniga talare som den före detta SD-partiledaren Mikael Jansson och journalisten Ingrid Carlqvist håller brandtal mot FNs Global Compact-fördrag om migration. Runt 400 personer i publiken klappar och hejar på, och ytterligare ett antal hundra följer livestreamen på Ingrid&Marias Youtubekanal. Flera tusen har sett klippen i efterhand. Men i livechatten och kommentarerna handlar det i princip uteslutande om en enda person – demonstrationens initiativtagare och dagens yngsta talare: 15-åriga Izabella Nilsson Jarvandi. När hon talar är det nästan som om publiken håller andan.

”Vilken duktig tjej. Imponerande för att bara vara 15 år”, skriver Daniel Karlsson. ”Bra tryck av ilska i hennes röst”, skriver Jarl Carl. ”Woow alltså. Ord och inga visor från Isabella. Bådar gott för framtiden med en sån tjej”, skriver Stefan S.

Sedan dess har Izabella upprepat succén två gånger, först i Helsingborg och sedan i Stockholm. Många medier har slitit och dragit i henne, velat ha intervjuer, men hon har varit restriktiv, framförallt gentemot mainstreammedier, som hon själv säger sig vara ”skeptisk” till.

Skeptisk till mainstreammedier

– Jag litar inte på dem, att de förmedlar det jag säger sjyst och korrekt, säger hon till Ingrid&Maria.

Sedan barnsben har hon gillat att skriva och prata, och varit lite av en teaterapa, så helt obekant med offentliga framträdanden är Izabella inte. Men det är klart, det är viss skillnad att agera konferencier när skolan har avslutning och att framträda inför tusentals, till råga på allt i ett kontroversiellt sammanhang.

– Allt har gått så fort så jag har nästan inte hunnit reflektera över vad som har hänt. Jag själv märker framförallt av det på sociala medier, jag fick drygt 1 200 nya följare på Twitter på någon vecka. Sedan har jag en del kompisar i skolan som jag vet inte delar mina åsikter, det klart det kan bli lite spänd stämning där.

– Du vet, det är det där med vänstern och känslorna. De fattar inte att man inte hatar någon bara för att man har en annan lösning på problem än vad de har.

Demonstrationen i Göteborg skedde på Izabellas initiativ, med benägen hjälp av mamma Jenny. Izabella berättar att hon under en längre tid blivit alltmer politiskt intresserad, och att Global Compact blev det som till slut fick bägaren att rinna över.

Uppväxt i förorten

– Jag är ju uppväxt i förorten Angered och har sett mycket under hela min uppväxt som gjort mig upprörd. När jag väl satte mig in i saker och började läsa om hur allt hänger ihop så blev allt plötsligt så mycket större. Jag kunde se sambanden. FN-avtalet blev droppen, jag blev så arg att det nästan svartnade för ögonen på mig, jag klarade inte ens av att gå in på Youtube på flera dagar, så arg var jag, säger Izabella och skrattar lite åt sitt heta humör så här i efterhand.

Men just temperamentet visar sig vara en viktig drivkraft för Izabella, det är det som är bränslet bakom hennes eldfängda tal.

– Just när de säger ens namn, precis när man ska gå upp kan jag känna en våg av nervositet. Men sedan släpper det direkt, sedan är jag bara arg när jag talar. Det är en del som har sagt det, åh, varför är du så arg, måste du vara så arg?! Men jag menar att det är en bra grej, är man arg får man saker gjorda!

Under torgmötet i Helsingborg väcktes tanken i livechatten på Youtube att det kanske var Sveriges första kvinnliga statsminister vi såg hålla tal på Henry Dunkers plats. Izabella skrattar gott åt tanken, men är definitivt inte främmande för idén om en framtida politisk karriär.

– Det är absolut någonting jag kan tänka mig. Just nu vill jag inte binda upp mig på något särskilt politiskt parti, jag ser flera alternativ som verkar bra och jag behöver läsa på mer om vad de olika partierna vill innan jag väljer ett. Men att jag i framtiden vill hålla på med politik och samhällsfrågor i någon form, det är helt klart.

Man måste offra någonting

En del har haft synpunkter på att en så pass ung person släpps fram i offentliga sammanhang. Den som sticker ut hakan tar alltid en risk, även om feedbacken så här långt varit i princip uteslutande positiv för Izabellas del. Men hon försäkrar att hon fattat ett genomtänkt beslut.

– Jag är mer rädd för den politiska utvecklingen än något hot som skulle kunna riktas mot mig personligen. Det är ju vi som är unga nu som kommer att behöva leva med konsekvenserna, ska jag sitta där då se hur allt går åt skogen för att jag inte gjorde någonting? Folk är för bekväma – ibland måste man offra någonting för att få det man vill.

 

FAKTA/Detta är Izabella

Namn: Izabella Nilsson Jarvandi

Ålder: 15

Bor: Göteborg

Familj: Mamma, pappa, fyra syskon

Intressen: Politik, mode, att skriva


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

5 Kommentarer

 1. Avatar

  nu när sverige står på randen av en samhällskollaps så vaknar
  några.
  det är i ock för sig lovvärt.
  MEN!
  är det folkutbytet dom protesterar emot?
  är det förintelsen av den svenska folkstammen dom protesterar emot?
  ELLER
  är det bara samhällsförfallet dom protesterar emot?
  DVS
  gärna ett mångkulturellt men fungerande sverige=))).
  skit i ras skit i folkstammen, alla lika, mångkultur är bra bara det fungerar.
  ÄR DET MÅNNE SÅ DOM TÄNKER?

  Svara
 2. Avatar

  Ska vi verkligen vara som vänstern och använda oss av barn för att föra fram vår poäng? ?

  Svara
 3. Ingrid Carlqvist

  Det tycker jag inte alls vi gör, Hanna! Som säkert framgår av artikeln är Izabella inget barn när det gäller frågan om huruvida hon ska ha ett land kvar när hon blivit vuxen eller inte. Det här är inte direkt raketforskning och en sådan klok 15-åring som Izabella förstår precis vad hon gör. Jag menar att det vore väldigt konstigt att aldrig släppa fram tonåringar – det stora argumentet vi har haft mot Greta Tunberg är ju att hela hennes grej var en skickligt iscensatt PR-kampanj under falsk flagg. Izabella däremot är autentisk.

  Svara
  • Avatar

   Fast en 15-åring kan ju inte förutse konsekvenserna av det dom gör. Det med Greta må ha varit en pr-kupp, men det du säger om Izabella, är vad vänstern säger om Greta. Tro inte fel, jag beskyller inte er, snarare föräldrarna. Jag tycker bara inte att barn borde blandas in i såna här grejer.

   Svara
   • Avatar

    Hanna, vad säger du om Malena som hade sin dotter 15 år och talade om att vi ska vara rädda, in i h-e rädda över klimatet. Reagerade du Hanna lika då också eller är det bara vissa ”barn” som du reagerar över? När konsekvensen brister så är ett argument falskt och vill bara tjäna sitt syfte, illvilja.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.