Svenska flickscouter på 1960-talet. Det var definitivt bättre förr, skriver Gudmundur Bragason. Foto: Wikimedia Commons.

Svenska flickscouter på 1960-talet. Det var definitivt bättre förr, skriver Gudmundur Bragason. Foto: Wikimedia Commons.

Krönika: Skillnaden mellan då och nu

Vi måste berätta för den unga generationen om vad som har gått förlorat eftersom många av de yngre inte vet att ett sammanhållet Sverige har funnits och det är inte så länge sedan. De tror att detta globalistiska helvete är det normala. Vi som har varit med litet längre måste därför berätta om hur det en gång var, skriver Gudmundur Bragason.

Det var inte ovanligt att man hade kontakt med sina grannar, man kanske till och med umgicks med dem. Barnen kanske var lekkamrater och om det behövdes hjälptes mammorna åt med att passa ungarna medan grannfrun gick för att handla. Om man inte kände grannarna så hälsade man i alla fall ty det tillhörde god ton. Grannarna störde sällan varandra, så svinaktigt betedde man sig helt enkelt inte.

Nu

Jag vet nästan ingen som umgås med, eller ens hälsar på sina grannar. Människorna har slutat bry sig om varandra och så är det sannerligen ingen självklarhet att man förstår vad grannarna säger. Kontakten kan bestå i att man måste klaga när grannarna för oväsen mitt i natten. Ber man dem om att dämpa sig är det inte ovanligt att man möts av glåpord på bruten svenska. Jag är tacksam så länge jag inte har stökiga grannar, men jag känner till andra som har det.

Telefonen ringde. Det var någon i vänkretsen som undrade om man skulle ses över en kopp kaffe. På landet eller i mindre städer ringde man kanske på dörren för att se om någon var hemma och hade lust och tid att prata bort en stund.

Nu

Nuförtiden sitter många med trynet mot skärmen i sin smarta telefon och idkar så kallat umgänge på Facebook med så kallade vänner, ytligt umgänge som ofta inte leder någonstans.

Barnen gick i skolan för att lära sig läsa, skriva, räkna, historia, geografi osv. När den obligatoriska skolgången var avslutad kunde de börja arbeta eller vidareutbilda sig, allt efter vad de hade fallenhet för.

Nu

Barnen går i skolan för att bli hjärntvättad valboskap åt den arroganta, självutnämnda globalistiska eliten. Skoldagarna går åt till att försöka hålla ordning och lärarna kan vara glada så länge de inte blir misshandlade. I övrigt blir det mest feminism, värdegrund och annat flum. Att ta sig till och från skolan kan vara “riktigt spännande” eftersom barnen aldrig vet om de ska bli rånade eller ännu värre. När de sedan skall förvaras på diverse mer eller mindre användbara gymnasieutbildningar går det ofta åt ytterligare tre år till flum. Resultatet blir i många fall att de som har läshuvud inte ens har elementär allmänbildning när de börjar vid högskola eller universitet. De som är mera praktiskt lagda och kanske saknar läshuvud drabbas ofta av tre års förnedring genom att de tvingas förvaras i den i praktiken obligatoriska gymnasieskolan.

Man kanske fick lust att ta en promenad. Det spelade ingen roll om det var morgon, middag, kväll eller natt, farliga saker hände helt enkelt inte här i Sverige.

Nu

Att ta en promenad mitt på dagen kan man ännu så länge göra på de flesta håll, men inte på kvällen. Det finns människor som helst inte går ut över huvud taget.

Människovärdet var heligt. Man respekterade äldre människors livserfarenhet och kunskaper.

Nu

Gamla människor är förbrukade och att det är tack vare deras slit som Sverige blev ett så bra land som det en gång var struntar makthavarna i. Pensionärerna betraktas med förakt och de lever många gånger under erbarmliga förhållanden.

När vi som har varit med ett tag tänker efter så finns det väldigt mycket mer som har blivit sämre. Tänk vidare och berätta för unga människor hur det en gång var ty det är viktigt att de vet så att de kan ta tillbaka vårt land. Det tar tyvärr många, många år så vi äldre lär inte hinna med så stor del av detta slitsamma arbete.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #62 Platinasponsorer: Kjell-Ove - Tack för senast, Bosse – Tack för ett bra jobb, Håkan - Kramar Ingrid i denna svåra tid. Övriga: Carola – journalistik, Göran, Hans, Martin, Ulrika - Bless från Ullis, Lisbeth - Trots sorg, sviker ni oss inte! Stor eloge!, Sven, Christer - Tänk vad ovetande man är om inte ni fanns, Carl, Håkan - Stöd till opinionsbildning för Sveriges räddning, Tomas - Tack för en bra podd!, Cecilia, Sture – Bidrag, Matts-Åke – Gåva, Owe, Glenn, Ingegerd – Donation, Anita, Tommy, Christina, Daniel, Mikael S, David, Björn, Lennart, Mikael F, Stöd&Stipendier, Katrin, Kenth, Magdalena, Teodor. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #62 Platinasponsorer: Kjell-Ove - Tack för senast, Bosse – Tack för ett bra jobb, Håkan - Kramar Ingrid i denna svåra tid. Övriga: Carola – journalistik, Göran, Hans, Martin, Ulrika - Bless från Ullis, Lisbeth - Trots sorg, sviker ni oss inte! Stor eloge!, Sven, Christer - Tänk vad ovetande man är om inte ni fanns, Carl, Håkan - Stöd till opinionsbildning för Sveriges räddning, Tomas - Tack för en bra podd!, Cecilia, Sture – Bidrag, Matts-Åke – Gåva, Owe, Glenn, Ingegerd – Donation, Anita, Tommy, Christina, Daniel, Mikael S, David, Björn, Lennart, Mikael F, Stöd&Stipendier, Katrin, Kenth, Magdalena, Teodor. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #62 Platinasponsorer: Kjell-Ove - Tack för senast, Bosse – Tack för ett bra jobb, Håkan - Kramar Ingrid i denna svåra tid. Övriga: Carola – journalistik, Göran, Hans, Martin, Ulrika - Bless från Ullis, Lisbeth - Trots sorg, sviker ni oss inte! Stor eloge!, Sven, Christer - Tänk vad ovetande man är om inte ni fanns, Carl, Håkan - Stöd till opinionsbildning för Sveriges räddning, Tomas - Tack för en bra podd!, Cecilia, Sture – Bidrag, Matts-Åke – Gåva, Owe, Glenn, Ingegerd – Donation, Anita, Tommy, Christina, Daniel, Mikael S, David, Björn, Lennart, Mikael F, Stöd&Stipendier, Katrin, Kenth, Magdalena, Teodor. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #62 Platinasponsorer: Kjell-Ove - Tack för senast, Bosse – Tack för ett bra jobb, Håkan - Kramar Ingrid i denna svåra tid. Övriga: Carola – journalistik, Göran, Hans, Martin, Ulrika - Bless från Ullis, Lisbeth - Trots sorg, sviker ni oss inte! Stor eloge!, Sven, Christer - Tänk vad ovetande man är om inte ni fanns, Carl, Håkan - Stöd till opinionsbildning för Sveriges räddning, Tomas - Tack för en bra podd!, Cecilia, Sture – Bidrag, Matts-Åke – Gåva, Owe, Glenn, Ingegerd – Donation, Anita, Tommy, Christina, Daniel, Mikael S, David, Björn, Lennart, Mikael F, Stöd&Stipendier, Katrin, Kenth, Magdalena, Teodor.