Klas Qvist känner barndomens kommunistskräck krypa närmare. På bilden lyckliga mönsterbönder i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Foto: Ben Sutherland/Flickr

Klas Qvist känner barndomens kommunistskräck krypa närmare. På bilden lyckliga mönsterbönder i det kommunistiska Tjeckoslovakien. Foto: Ben Sutherland/Flickr

Krönika: Min kompis Joe varnade mig för kommunismen

Jag vet inte hur många av er som är gamla nog för att minnas 1977 – året då bland andra Elvis Presley, Bing Crosby och Charlie Chaplin gick ur tiden, året då den blivande kronprinsessan Victoria föddes, året då Abba fick sin enda listetta i USA med ”Dancing Queen”, skriver vår nye krönikör Klas Qvist.

Jag minns i alla fall en del saker som vore det i går. Det räcker att höra en låt från 1977 för att jag återigen ska känna dofterna – mammas hemlagade pommes frites, lädret och gummit från de nyinköpta stövlarna eller varför inte det ständiga tobaksmoln man var tvungen att tränga igenom var gång man ville pappa något.

Jag gick i fjärde klass och skulle börja femman det här året. På historielektionerna fick vi bland annat lära oss om vikingatiden. Det var under en av dessa lektioner som vår fröken, en entusiastisk ung dam som jag inte träffat sedan dess, räknade upp namnen på de olika tidsåldrarna för oss. 1977 var nutid. En viktig fråga är ju i så fall hur länge 1977 är att betrakta som nutid. Var går gränsen? Det är trots allt 41 år sedan nu. Något att fundera lite ytterligare över när decemberregnet smattrar mot fönstren där hemma.

En av mina skolkamrater vi den här tiden var en kvicktänkt kille som vi kallade för Joe. Vi hade smeknamn, mestadels anglo-amerikanska sådana, alla utom jag vill säga. Jag kallades nämligen för Kålle, ett namn som, trots den totala frånvaron av anglosaxisk kaxighet, passade mig utmärkt.

Kommunism var ett ord som låg och mullrade

Tillbaka till denne Joe. Han tycktes ägna all sin fritid åt att läsa romaner och faktaböcker. Jag förstår inte hur han annars skulle ha kunnat strö alla referenser omkring sig som han gjorde. Det var via honom som jag först hörde om George Orwells1984” och Agatha ChristiesTio små negerpojkar”, böcker som jag så småningom själv läste.

Ordet kommunism var än så länge något som låg och mullrade lite på avstånd. Min vän Joe skulle snart ändra på det, åtminstone bildligt talat. Jag sa som det var till denna faktamaskin till skolkamrat, att jag inte riktigt visste vad kommunism var, inte annat än att jag tyckte att det verkade ganska farligt. Jag förstod att det hade något med Sovjet att göra.

Kommunism? Det rasslade liksom till i Joes inre. Den förhistoriska sökmotorn jobbade på och snart kom svaret.

– Så här ligger det till, Klas. Tänk dig att du samlat på dig en herrans massa grammofonskivor. Du, eller kanske snarare dina föräldrar, har betalt dem. Ingen har alltså stulit plattorna. Allt är i sin ordning. Men så en dag kommer någon, en representant från staten, och knackar på hemma hos dig. Det finns ingenting du kan göra för att hindra honom från att ta en ganska stor mängd av dina plattor.

Staten kommer och tar dina plattor

Huga, tänkte jag. Joe visste hur han skulle få mig intresserad. Han kände till mitt vid det här laget närmast fanatiska musikintresse och vi hade redan lånat plattor av varandra som vi tog hem och spelade in på kassettband. Han fortsatte och jag spetsade öronen ytterligare:

– Staten kommer alltså hem och tar plattor ifrån dig, helt enkelt för att det finns människor som inte har lika många grammofonskivor som du. Det är viktigt att allting är så ”rättvist” som möjligt i ett kommunistiskt samhälle, förstår du. Det är det som är själva kommunismen och du kan göra väldigt lite åt det. Om du försöker, exempelvis genom att visa något slags missnöje över det inträffade, kan du råka illa ut, i värsta fall hamna i fängelse eller dö. Det är kommunism i ett nötskal. Det är det som pågår i Sovjet för närvarande och på andra ställen i världen också, Kina inte minst.

Oj, tänkte jag med 11-åringens aningslöshet, tur att kommunism inte finns i Sverige. Det vore ju fruktansvärt om något sådant hände här. Jag är då sannerligen inte kommunist.

Brevet till Joe

Käre Joe!

Jag har allt tänkt en del på det du sa den där dagen i plugget 1977. De första åren log jag en aning åt det hela. Det kunde ju inte hända här. Sedan, när jag satte mig in lite bättre i vad som stod på, inte allt för långt från lilla Sverige (och för den delen även i lilla Sverige), mattades mitt leende av. Det där mullrandet kanske inte var så avlägset när allt kom omkring.

Nu har jag slutat le. Det har visserligen inte stått någon utanför min dörr och velat ha halva CD-samlingen eller några av mina musikinstrument, inte än i alla fall. Men dina ord är ändå fullt applicerbara på det som händer runt om oss nu, 2018. Det räcker att tänka på det du sa om missnöjesyttringarna och konsekvenserna. Listan kan göras hur lång som helst. Alla har visserligen inte hamnat i fängelse (inte alla, inte än), men det räcker att tänka på den brittiske yttrandefrihetsaktivisten Tommy Robinson för att en stark känsla av obehag ska infinna sig. Andra –exempelvis Ingrid och Maria som driver den här sidan, kanadensarna Jordan Peterson, Lindsay Shepherd och ytterligare ett bra gäng med samhällskritiker, ingen nämnd, ingen glömd, överensstämmer allt för väl med den relativt korta och enkla beskrivning du gav.

Det skulle vara intressant att veta vad du anser om dagsläget. Är dina iakttagelser fortfarande lika skarpa? Det skulle inte förvåna mig om så vore fallet. Jag vet att du lever och har hälsan. Det är mest jag som inte hört av mig på bra många år. Jag tror det är hög tid att göra det nu, om inte annat så för att tacka dig för den tidiga varningen. Du hade helt rätt, alldeles för rätt, gamle vän.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

1 kommentar angående “Krönika: Min kompis Joe varnade mig för kommunismen

  1. Välkommen till den stora ILLUMINATI BROTHERHOOD. ORGANISATION ….. Vill du vara medlem i Illuminati som brödraskapsorganisation så kommer du att bli rik och berömd i världen och ha makt att styra människor på topp i världen. Är du en affärsman eller kvinna , artist, politiker, musiker, student, vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i Illuminati brödraskapskulten idag och få omedelbar rik summa av. 2 miljoner dollar i veckan och ett gratis hem. någon där du väljer att bo i den här världen och också få 20.000.000 dollar per månad som lön% 2026 Förmåner till nya medlemmar som går med i ILLUMINATI. 1. En kontantavgift på USD 800 000 USD 2. En ny elegant dröm CAR värderad till USD 500 000 USD 3.A Dream House köpt i landet självständigt 4. En månad semester (fullt betalt) till din dröm turist destination. 5.Ett år Golfmedlemskapspaket 6.A VIP-behandling på alla flygplatser i världen 7.Alla livsstilbyte 8.Access till Bohemian Grove 9.Monterad betalning av $ 8,000,000 USD till ditt bankkonto varje månad som medlem 10.One månad bokat avtal med topp 5 världsledare och topp 5 kändisar i världen. Om du är intresserad av att gå med i storbrorskapet illuminati sataniska handsymbolen …, kan du kontakta oss för mer information om whatsApp. + 2347012745711

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth.