TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Ingrid Carlqvist polisanmäler förtal och ärekränkning

Publicerad 7 december, 2018

Få saker gör mig så upprörd som falska beskyllningar och anklagelser. Det är därför jag så många gånger i hård motvind har försvarat män som dömts utan bevis för våldtäkt och sexuella övergrepp på sina egna barn. När jag då kallas pedofilförsvarare och pedofilvän blir jag fullständigt rasande och har därför i dag polisanmält kloakbloggen Aktuellt Fokus för förtal och ärekränkning. Någon jävla måtta får det vara!

Mitt brinnande rättspatos väcktes i början av 1980-talet när jag som nybakad journalist såg Jan Guillou rada upp bevisen för att den då fängslade raggaren Keith Cederholm från Helsingborg omöjligt kunde ha varit med och tänt eld på raggargården Granbacken i Malmö. Jag visste direkt att det var den här sortens journalistik jag ville syssla med – sätta ljuset på orättvisor i det juridiska systemet och förhoppningsvis medverka till att oskyldiga personer fick upprättelse. Jag bevakade därefter Cederholms resningsrättegång som ledde till en fullständigt friande dom. 2010 utkom min bok Keith och jag om Keith Cederholm (och mig själv) för första gången och förra året gavs den ut igen i en ny och uppdaterad version.

Kvällsposten/iDAGs löpsedel 5 juli 1992.

1992 skrev jag en mycket uppmärksammad artikelserie i Kvällsposten/iDAG som fick namnet Incestpaniken. På min fritid hade jag läst böcker, avhandlingar och tidningsartiklar från hela världen om hur den hysteri som rådde lett till att hundratals oskyldiga dömts till fängelse och att tusentals barn mist sina pappor. Ämnet var extremt impopulärt på redaktionen (inte kunde man skriva att det fanns oskyldiga fäder!), så det var därför jag gjorde all research på min fritid.

Först när jag visste att jag satt på ett unikt och banbrytande material lade jag fram det för chefredaktören och fick alltsammans publicerat. Några av artiklarna finns återpublicerade här under rubriken Gamla godingar.

Incest är ett sjukligt brott

Jag inledde med följande anslag:

”Incest är ett sjukligt brott, som förstör barndomen för barn och skadar dem för livet. Den här artikelserien handlar inte om incest. Den handlar om incestpaniken. Om hur det kan gå när självutnämnda experter fått oss att tro att det skamligaste av brott är ett i det närmaste alldagligt fenomen. Artikelserien kommer att göra många människor arga. En del blir arga över på vilka lösa grunder män anklagas och döms. Andra blir arga för att den ifrågasätter fakta som det krävts lång kamp för att få samhället att acceptera.

Båda reaktionerna är förståeliga. De speglar dilemmat i incestproblematiken – hur hjälpa utsatta barn samtidigt som man skyddar oskyldiga föräldrar? Utan fakta är detta omöjligt.”

Jag blev inte populär bland mina kvinnliga kolleger på redaktionen. Flera av dem sa rakt ut: ”Man inte borde publicera sådant, även om det är sant. Det viktigaste är att förövarna åker fast!” Även om de är oskyldiga? undrade jag. Svaret blev ja.

Besvikna över att så få barn utsatts för incest

Liknande erfarenheter hade den finske forskaren Heikki Sariola på Centralförbundet för Barnskydd i Helsingfors. Något år tidigare hade han låtit utföra en undersökning, som då var världens största, där över 7 000 finska niondeklassare svarat på frågor om sina erfarenheter av sex med vuxna. Det visade sig då att incest mellan far och dotter var ytterst sällsynt, bara 8 av flickorna hade sådan erfarenhet, fem promille eller med andra ord fem av tusen. I de flesta fallen var förövaren en styvfader – att skändas av sin biologiska pappa var extremt ovanligt, bara två promille hade varit med om detta. Sex flickor hade tvingats till sex av sin bror. Inte i något fall hade övergreppen börjat så tidigt som i förskoleåldern.

För pojkar blev siffran ännu lägre, en enda promille av de finska tonårsgrabbarna hade utsatts för incestuösa övergrepp. 1990 presenterade Sariola sin undersökning på ett nordiskt seminarium. Han trodde han kom med goda nyheter – ytterst få barn utsätts för incest – men deltagarna från Sverige och Norge blev påtagligt besvikna över den låga andelen incestoffer. Heikki Sariola berättade för mig:

– En av dem sa rakt ut att sådana här undersökningar inte bör göras. För då tutar pressen “faran är över” och de sexuella övergreppen kan fortsätta i lugn och ro.

Det är svårt att tolka besvikelsen på något annat sätt än att dessa ”barnens riddare” faktiskt ville att många barn skulle skändas – så att de själva kunde framstå som barnens räddare och få positiv uppmärksamhet av omgivningen.

”Varför slog ingen larm?”

Justitiekanslerns rapport Felaktigt dömda.

I flera år fortsatte jag att granska fall där män dömts i princip helt utan bevisning. Många år senare kom Justitiekanslern, JK, med sin rapport Felaktigt dömda där så gott som alla fall jag skrivit om fanns med – de som faktiskt till sist hade fått resning och kraftiga skadestånd. 20 år efter min artikelserie frikändes Thomas Quick för de många sexmord han påstått sig ha utfört, och i Sveriges Radio satt två reportrar och undrade hur det kunnat gå så långt:

– Varför var det ingen som slog larm? undrade de förbryllat.

Jo, vi var några stycken som gjorde det – men ingen lyssnade på oss. De påstod tvärtom att vi ljög och nog egentligen försvarade pedofiler.

Många år senare drev jag en blogg som hette Inte utan mina söner (titeln kom från en bok jag just då fått utgiven som handlade om en australisk pappa vars svenska före detta fru hade kidnappat deras barn till Sverige). Vid den tidpunkten var jag engagerad för pappor som blev fruktansvärt illa behandlade i vårdnadstvister, inte sällan anklagade för att ha utsatt barnen för sexövergrepp. Sådana anklagelser var ett säkert sätt för mammor att få enskild vårdnad om barnen. Även om polisanmälan hade lagts ner eftersom absolut inget tydde på att pappan gjort något, så var barnen hennes. Domstolarna tycktes resonera ”ingen rök utan eld” och berövade ett stort antal barn deras pappor. I dag tycker jag mig se att anklagelserna är något färre, och en del kvinnor har till och med förlorat vårdnaden efter uppenbar smutskastning av pappan.

Överlevare gjorde karriär på sina historier

Medierna var fortfarande fulla av historier om barn som blev utsatta för sexövergrepp, och historierna var nästan alltid mycket dramatiska. Barnen hade bundits, slagits, våldtagits och inte sällan torterats. Några bevis fanns sällan, men i vuxen ålder gjorde många av dessa ”överlevare” karriär på att berätta om och skriva böcker om sina upplevelser.

2010 kom boken The Trauma Myth av den amerikanska psykologen och forskaren vid Harvard University, Susan Clancy. Hon hade till sin egen förvåning i en studie upptäckt att många av de vuxna som för henne berättade om övergrepp i barndomen, inte hade blivit tvingade eller slagna av den pedofil de råkat ut för. De skämdes oerhört för att de låtit sig lockas in i detta, och de skämdes ännu mer om de faktiskt hade njutit av det medan det hände. I förordet till boken berättar Clancy om den medelålders mannen Frank som undrade om han var den enda i världen med liknande erfarenheter och om det var något allvarligt fel på honom. På min blogg översatte jag hennes förord:

Susan Clancy och hennes bok The Trauma Myth.

”I dag, trots de bästa intentioner, har de som arbetar med sexövergrepp utvecklat och spridit enorma missuppfattningar bland allmänheten kring dessa förfärliga brott – hur det egentligen går till och hur offren reagerar på det. I sina välmenande ansträngningar att skapa uppmärksamhet kring att sexuella övergrepp är skadliga och aldrig barnets fel, så har de valt att framhålla vissa reaktioner vid övergrepp (såsom trauma, rädsla, våld, tvång och hot) som inte är karaktäristiska för de flesta offer. Konsekvensen av detta felaktiga fokus är att de yrkesverksamma ignorerar och allmänheten missförstår de bekymmer, den oro och farhågor som miljoner offer upplever – människor som Frank. Han och hans gelikar ignoreras, förminskas och förnekas.”

De flesta pedofiler slår inte, de lockar barnen

Syftet med Clancys studie och med mina artiklar var att sprida kunskap om hur de flesta pedofiler arbetar. De binder inte fast barn, de våldtar dem inte och hotar inte med att döda deras föräldrar om de berättar något. De flesta pedofiler lockar barnen in i något de inte förstår och till och med ibland upplever som positivt – för att de inte vet något om sex och inte förstår att det som händer är fel.

Det trauma dessa människor ofta drabbas av i vuxen ålder är svårt, inte minst för att de bär med sig skuldkänslor och tror att det var deras eget fel att det hände, att de fick skylla sig själva. Men de är förstås inte alls skyldiga, de är lika mycket offer som de barn som plågats av en pedofil.

Hur kan någon människa vid sunda vätskor likna detta ställningstagande för alla barn som råkar ut för pedofiler med att vara pedofilvän eller pedofilförsvarare? Hur kan det vara svårt att förstå att vi måste ha kunskap om hur pedofiler arbetar för att kunna hitta och avslöja dem?

I dag har vi ett ord för det beteende som de icke våldsamma pedofilerna använder sig av: grooming. Genom lock och pock, presenter och ”kärlek” lurar de in barn i sin egen sjuka värld. De är den sjysta äldre kusinen som gärna spenderar tid med sin betydligt yngre släkting, de är barnvakten som alltid ställer upp och är ”så bra” med barnen, de är scoutledaren som är enormt populär bland de små.

Kunskap skyddar barnen

Barn måste skyddas från dessa ”kärleksfulla” pedofiler och det finns inget annat sätt än att ge föräldrar och skolpersonal kunskap om hur de flesta pedofiler arbetar. Om alla går omkring och letar efter våldsamma män som låser in barn i ödehus och plågar dem i timmar, kommer vi att missa majoriteten av pedofiler.

Mitt mål som journalist har alltid varit att sprida den kunskap som andra försöker dölja, men som folk behöver för att leva så goda liv som möjligt. Detta retar upp många, framförallt de på vänsterkanten som inser att allt fler svenskar lyssnar på mig. Ack, så frestande det då är att plocka ett citat ur sitt sammanhang och kalla mig pedofilförsvarare – då ska vi väl ändå få tyst på den där Ingrid Carlqvist?!

I dag kände jag att måttet var råget. När den vänsterextrema kloakbloggen Aktuellt Fokus lade ut en artikel där de påstår att jag har ”försvarat pedofiler”, blev jag fullständigt rosenrasande. Jag ringde polisen och anmälde dem för förtal och ärekränkning. Polisen som tog emot min anmälan höll med om att artikeln borde gå till åtal.

Krävs en vänsterextrem hjärna

Jag är säker på att de falska anklagelserna mot mig kommer att fortsätta så länge min röst gör skillnad i Sverige. Vänsterextremisternas och Sverigehatarnas mål är att tysta en meningsmotståndare som de befarar ska bli allt mer populär. Eftersom de inte kan skrämma mig till tystnad, gör de allt för att svärta ner mitt namn och därmed övertyga människor om att jag är en människa enbart värd förakt.

Men att försvara alla barn mot pedofiler, inte bara dem vars historier gör sig bra på löpsedlar, kan aldrig vara dåligt. Jo förresten, i en vänsterextrem hjärna är det lika med pedofilförsvar …


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

7 Kommentarer

 1. Avatar

  Har inte fullkomligt koll på om pedofilmål alltid hamnar i brottsdomstolen. Men det finns fortfarande lite att gräva i domstolsbeslut i förvaltningsdomstolen. De behöver ju inte ens granska socialtjänstens påståenden och inte heller behöver de ta hänsyn till motbevis som finns. Det är enligt advokater som påstår att det är onödigt att kalla in vittnen. Försöker advokaten ge mycket hjälp blir det stora avdrag på lönen. Det har varit en massa fall när boende m.m råkat illa ut, tom något dödsfall om jag kommer i håg rätt. Gräv frågan är ju om förvaltningsdomstolen inte behöver ha något underlag från socialtjänsten som finns i andra register. Nu kan socialtjänsten hitta på vad som Helst och domstolen tror att uppgifterna är kontrollerade. Det finns ju vissa muntliga uppgifter på att förvaltningsrätten och kammarrätt inte får arbeta på detta viset och finns EU regler på området. Någon läsare som är bra på EU juridiken så tips gärna.

  Svara
 2. Avatar

  Jättebra att du anmälde, Ingrid!

  Svara
 3. Avatar

  psykologi är en kvasivetenskap.
  den bygger på antaganden, värderingar och tyckanden.
  psykologer som tror på sin förmåga att läsa av människor och åtgärda människor utgör en fara för sina patienter och patienternas omgivning.

  genom åren så har en rad skandaler kommit i dagen.
  på 90-talet framkallade psykologer minnen om sexövergrepp.
  domstolarna accepterade dessa uppdiktade historier som sanning och oskyldiga dömdes.
  sedan hade vi kvick, där psykologer framkallade minnen om bestialiska mord.
  trots att teknisk bevisning saknades och trots att erfarna utredare sa ifrån så accepterade domstolarna dessa uppdiktade historier.

  så länge psykologi accepteras som vetenskap så kommer dylika absurda skeenden att upprepas.

  Svara
 4. Avatar

  Bra Ingrid, man ska inte behöva tåla allting,stå på bara!

  Svara
 5. Avatar

  Gammelmedia är rötägg.

  Svara
 6. Avatar

  I dag har charlatanen Sigmund Freud mist sin på nittonhundratalet oerhörda skamgrepp på kultur och psykiatri baserad på enstaka djuplodande intervjuer av några få neurotiska kvinnor i den judiska mycket förmögna borgerligheten i det förra sekelskiftets Wien. Den snuskiga fantasin hos ”läkaren/psykiatern” Sigmund Freud projicerades på svaga rika kvinnor och fick under nästan ett helt sekel styra konst och litteratur i framförallt Västeuropa och USA. Framförallt inom Psykologin frodades en närmast sekteristisk parasitär flora av bisarra riktningar som ”förträngda minnen”, som just i Qvickfallet skulle visa sig ha fatala följder för det polisiära arbetet liksom för den juridiska uppföljningen.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Du har helt rätt, Gabrovitcs. Äntligen börjar Freuds dumheter släppa taget om oss.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.