TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Dystopi: ”Vid det laget bönade och bad européerna om diktatur”

Publicerad 22 november, 2018

Det var det året allt började gå åt helvete på riktigt. Under åren därefter genomled världen den värsta lågkonjunktur man någonsin skådat. Gängkriminalitet, människosmuggling och terror nådde nivåer ingen trott var möjliga i Västeuropa. USA klarade sig bra tack vare att president Trump tidigt såg vart det barkade och stängde gränserna. USA var ju också ett av de länder som var klyftiga nog att inte skriva på det där ”frivilliga” FN-avtalet, det som skulle vara rådgivande, men som snabbt förvandlades till internationell lag när Agenda 2030 trädde i kraft fullt ut.

Det iskalla novemberregnet tränger rakt igenom din tunna, billiga sommarjacka medan du skyndar längs gatan i det fallande kvällsmörkret. Vilket gatunummer var det nu? Du tittar upp, söker efter skyltar. Området är inte stans bästa, det mesta är snett, vingt och trasigt, men till slut ser du bleka siffror ovanför en av de tunga ståldörrarna – 32. Hjärtat bultar när du närmar dig dörren och kastar nervösa blickar över axeln. Nu eller aldrig. Du tar ett djupt andetag och trycker på dörrklockan. Efter vad som känns som en evighet öppnas en liten lucka i ögonhöjd med en skräll.

– Ja?! fräser en trött mansröst otåligt.

Plötsligt tvekar du. När detta väl är gjort kan det inte göras ogjort. Du känner hur rädslan flaxar med sina vingar i luften bakom dig. Regnet rinner som en kall kåre längs med ryggraden. Nu eller aldrig.

– Jag såg mamma kyssa tomten, mumlar du.

Mannen på andra sidan är tyst några sekunder och brister därefter ut i ett hest gapskratt som slutar i en hostattack. Det låter som rökhosta. Du har fått höra att många av dräggen här nere röker fast det är totalförbjudet sedan många år att ens odla tobak. En av många farliga, förbjudna och därmed självklart omoraliska saker som försiggår i Pissrännan. Och nu står du i begrepp att bidra till detta osunda, osedliga, omänskliga. Vad håller du på med egentligen?

– Jaaasååå, säger du det, säger rösten lojt när hostan väl lagt sig. Var såg du detta då tro..?

Du blundar, letar i ditt minne efter ortsnamnen du memorerat.

– New York, Moskva, London, Madrid, Paris, Bryssel, Nice, Stockholm, Manchester.

Sedan tillägger du:

– Alea iacta est.

Dörren glider upp med ett svagt knäpp, sedan är du inne. En lång, mörk korridor tar dig till en trappa som leder ner i källaren. Ännu en ståldörr, denna bevakad av ett kodlås. Du slår in koden du fått, sedan är du inne. Rummet som brer ut sig framför dig påminner om en stor krypta, med lågt, välvt tak. Man har trängt in så många skrivbord och skrivbordsstolar som möjligt, och vid vart och ett av skrivborden sitter människor hukade, stirrar på skärmarna framför sig och skriver frenetiskt. Du upptäcker till din förvåning att de flesta röker och dricker alkohol öppet, sedan kommer du ihåg att lagarna som gäller däruppe inte tränger ner hit, till underjorden. Tanken på att befinna sig i laglöst land är skrämmande och samtidigt upplever du en känsla du aldrig någonsin känt förut, och det tar en bra stund innan du kan identifiera den genom att minnas beskrivningar du läst i förbjudna böcker – du känner dig fri.

– Följ med mig, säger en ung, blond flicka och tar ett lätt grepp om din armbåge.

Du kan inte låta bli att stirra på henne. Blont hår förbjöds för många år sedan och de som haft oturen att födas med det naturligt tvingas raka av det och bära peruk på ovansidan. Utan att tänka dig för klappar du försiktigt på hennes huvud, men drar snabbt åt dig handen, då du kommer på att beröring utan att man fyllt i ett A2091-konsensuskontrakt är strikt förbjudet och belagt med obligatoriskt fängelsestraff. Men den blonda flickan vänder sig bara om mot dig och ler. Hon har uppenbarligen varit med om samma sak många gånger tidigare.

– Varsågod och sitt, säger hon och pekar på en stol vid ett skrivbord i mitten av rummet. Får det lov att vara någon förfriskning?

Du har inte rökt och inte druckit alkohol sedan det förbjöds för 20 år sedan och är lite orolig för hur det ska påverka dig om du gör det nu. Tänk om du blir helt vimmelkantig och tappar det fullständigt? Och dessutom, tänk på alla livsfarliga gifter du får i dig. Man har inte förbjudit det för ingenting. Socialstyrelsen, Läkarförbundet, Folkhälsoinstitutet – alla är överens om att det inte bara är giftigt rent fysiskt, det är farligt för psyket också, tänk på alla som fått psykoser och blivit sinnessjuka av att röka och dricka, mentalsjukhusen är fulla av dem, alla vet ju att …

– Jag tar gärna en öl och en cigarett, tack, säger du så lugnt du kan.

Du intalar dig att dina skenande paniktankar är resultatet av många års hjärntvätt, inget annat. Det är i alla fall vad din vän Xerxes har försökt övertala dig om. Xerxes. För ett ögonblick far dina tankar tillbaka till fängelset, där ni träffades för så många år sedan. Du var fortfarande ganska ung då, ung och dum, det var därför du hamnade där från första början. På den tiden var det fortfarande en hel del människor som mindes hur det var innan man implementerade Agenda 2030, innan världsregeringen under FN-flagg tog kontrollen och gjorde världen trygg och säker för alla. Ja, åtminstone för svaga, skyddsvärda grupper från Afrika och Asien, de stackars flyktingarna som det ju var vars och ens plikt att göra allt för att skydda och hjälpa, precis som det stod i Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, det där FN-avtalet nästan alla Västländer skrev på 2018.

Ölen och ciggen smakar gudomligt. Du förstår rent förnuftsmässigt att det kanske kommer att döda dig, men just nu skiter du i det. Du tar djupa klunkar och bloss. Himmelskt.

2018 var året allt började gå åt helvete på riktigt. Under åren därefter genomled världen den värsta lågkonjunktur man någonsin skådat. Gängkriminalitet, människosmuggling och terror nådde nivåer ingen trott var möjliga i Västeuropa. USA klarade sig bra tack vare att president Trump tidigt såg vart det barkade och stängde gränserna. USA var ju också ett av de länder som var klyftiga nog att inte skriva på det där ”frivilliga” FN-avtalet, det som skulle vara rådgivande, men som snabbt förvandlades till internationell lag när Agenda 2030 trädde i kraft fullt ut.

Vid det laget bönade och bad de flesta européer om diktatur. Inbördeskrig pågick överallt, och varken polis eller militär hade en chans att hålla jämna steg. Landet där du föddes, det som en gång kallades Sverige, förvandlades under de här åren till ett laglöst land. Men vad, exakt, var det som hände? Det är ju därför du är här. För att ta reda på när det Xerxes kallade anarkotyranni egentligen tog över. Med darrande fingrar slår du in koden du fått på kommandofönstret framför dig. Och det som händer är helt mirakulöst – du blir utsläppt på det som kallas det fria internet. Ingen vanlig människa du känner har någonsin sett det, det har för dig hittills bara varit en viskning och ett rykte att det ens existerar. ”Internet” har givetvis alla människor tillgång till, men att det är en stenhårt tvättad och censurerad version av det världsomspännande datanätverk som en gång fanns, är inte ens någon hemlighet.

Man var tvungen att rensa upp, sätta gränser, har du fått lära dig. Det fanns så mycket hat, hot och felaktiga åsikter på det gamla internet att begränsningar till slut var enda utvägen. Du börjar leta efter dokumenten Xerxes bett dig hitta. Gamla tingsrättsdomar från 2010-talet. Det var här man tydligt kunde se vad som komma skulle, sa han. Det var här totalitarismen började, när de inskränkte vad man fick säga, vilket slags konst som var acceptabel och inte, vad som var att betrakta som satir eller kriminellt. När Xerxes förklarade i fängelset förstod du inte helt och fullt vad han menade – skulle man få lov att uttrycka åsikter som kanske kränkte någon? Du hade aldrig ens tänkt tanken.

Du slår snabbt in kommandona han gett dig och får upp två tingsrättsdomar, båda från 2018 så klart. En mot en Kristoffer Hugin, som tydligen ägnat sig åt att tillverka något som kallades för memer, vilket förefaller ha varit något slags skämtteckningar som klippts ihop av digitala bilder och texter. Denne Hugin var inte dumdristig nog att sprida sina samhällsfarliga bilder i offentligheten, utan höll till i något slags slutet sällskap på internet, men det spelade uppenbarligen ingen roll, fällande dom och böter blev det likafullt för det du har fått lära dig är ett oförlåtligt brott – hets mot folkgrupp. Du förstår inte riktigt varför detta är så anmärkningsvärt, så du scrollar vidare till nästa dom Xerxes bett dig hitta. Det handlar om en konstnär som av allt att döma åtalas för åttioelfte gången på grund av rasistiska och kränkande bilder han tillverkat. Du fattar inte riktigt – konstnärer gör väl bara vackra och behagliga saker..?

Den här mannen, Dan Park, döms till tre månaders fängelse. Han är uppenbarligen förhärdad. Men Xerxes har bett dig leta reda på en särskild formulering i domen, som han menar har betydelse för det som hände sedan. Att man ändrade Sveriges grundlag vad gäller yttrandefriheten.

”Som en del av yttrandefriheten, som stöds av Europakonventionen, kan det vara

godtagbart att uttrycka sig kränkande på ett sätt som stöter staten eller dess

medborgare. Detta är ett krav som ställs av den pluralism, tolerans och vidsynthet

som ett demokratiskt samhälle kräver. För att erhålla ett sådant skydd krävs det att

den som sprider ett meddelande inte bara har rättigheter utan även skyldigheter och

en förutsättning för att få sprida det kränkande meddelandet är att de bidrar till att

skapa en saklig debatt som kan leda till framsteg i umgänget mellan människor.”

Du känner dig förvirrad och inser att du måste kopiera dokumenten och återvända till Xerxes snarast. Menar han att man skulle få lov att vara oförskämd, rasistisk, plump, kränkande, osmaklig? Det är ju sådana saker som leder till våld. Du trycker in fickminnet i datorn, kopierar och reser dig hastigt. Har du hamnat på fel sida av historien? Hjälper du människor som vill hata och förtrycka andra? Det är väl klart att man inte kan säga precis vad man vill hur som helst, det är ju farligt!

Du lämnar den underjordiska datorklubben med bultande huvudvärk.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

10 Kommentarer

 1. Avatar

  Fy fan vad bra skrivet Maria!

  Svara
  • Maria Celander

   Tack käre Tyko! 😀

   Svara
 2. Avatar

  En Svensk fortsättning av Orwelliska 1984.

  Tack Maria för framtidsanalysen om vart vi är på väg.

  Svara
  • Maria Celander

   Tack Jimmy! Jag hoppas verkligen att jag har fel, men tyvärr pekar ju mycket i den här riktningen.

   Svara
 3. Avatar

  Både spännande och skrämmande, hoppas att detta aldrig blir verklighet utan bara utmynnar i en fantastisk bra bok. För det kommer väl en fortsättning?

  Svara
  • Maria Celander

   Tack Kerstin, vi får väl se om det blir något mer i den här världen, omöjligt är det definitivt inte! 😀

   Svara
 4. Avatar

  Fan! Det låter som en stat styrd av riskkapitalister, där chefen (ej ledaren) heter Ulf Kristersson, med Fredde R i bakgrunden. Bra skrivet. Du får bli min spökskrivare precis när du vill.

  Svara
  • Maria Celander

   Haha tack ska du ha, Jan!

   Svara
 5. Avatar

  Intresseväckande berättelse och bra flyt i språket. Vill gärna läsa mer. Skriv en bok vetja!

  Svara
  • Maria Celander

   Tack Rebecka! Jag ska fundera på saken. 😀

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.