TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Opinion: Okunnighetens avgrund på Dagens Nyheter

Publicerad 15 november, 2018

Dagens unga journalister behöver inte kunna skriva begriplig och vacker svenska, de behöver inte kunna tänka, de behöver inte drivas av sanningspatos och de behöver uppenbarligen inte heller förstå det svenska språket.

Plötsligt damp det ner ett mejl från en journalist på Dagens Nyheter, DN. Det löd:

”Hej,

Jag heter Edgar Mannheimer och är reporter på DN. Vi skulle vilja ställa lite frågor till dig om din nya lördagskrönikör, Daniella af Geijerstam. Har du ett mobilnummer jag kan nå dig på?”

Jag svarade glatt och lite retsamt:

”Hej!

Vad kul att DN intresserar sig för ingridochmaria.se!

Du kan slå mig en signal på 070 …

mvh

Ingrid”

Dagen därpå ringde Edgar Mannheimer upp. Han sa uppjagat:

– Vet du att Daniella af Geijerstam inte är en kvinna från Djursholm utan en kille vid namn NN?

Hade räckt att googla pseudonym

Edgar Mannheimer.

Lugnt förklarade jag för honom att jag givetvis vet vem personen bakom pseudonymen är, men att jag inte hade för avsikt att ge Mannheimer vare sig kön eller namn på denna person. Syftet med en pseudonym är ju just att vara anonym. Och liksom jag aldrig skulle avslöja mina hemliga källor skyddar jag givetvis våra medarbetare. I nästa ögonblick inser jag att reporter Mannheimer inte vet vad en pseudonym är. Han säger:

– Men han går ju under falskt namn! Vad säger du om det?

Dåndimpen. Jag undrar chockerat om han faktiskt inte förstår ordet pseudonym.

– Det är som ett artistnamn, säger Mannheimer. Alla vet vad man heter, men man använder ett annat namn när man står på scen.

Ridå. Så lugnt jag kunde försökte jag förklara för Mannheimer hur fullständigt fel han hade. Det hade ju räckt att han googlat och läst på Wikipedia i stället för att göra bort sig.

”Pseudonym, grekiska för ’falskt namn’, från ψεῦδος (pseûdos), ’lögn, oriktighet’, och (ónoma), ’namn’, är ett annat namn än bärarens registrerade borgerliga namn, i syfte att skapa anonymitet. En pseudonym skiljer sig från ett artistnamn på så sätt att artistnamnet inte har som syfte att dölja identiteten. Ett fingerat namn är ett alternativt namn, ett alias som används öppet till exempel för att skydda en intervjuad person.”

Victoria Benedictsson blev Ernst Ahlgren

Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren.

Jag frågade honom om han verkligen inte kände till att många författare har gett ut böcker under pseudonym, exempelvis skrev Victoria Benedictsson (1850-1888) från Hörby sina romaner under namnet Ernst Ahlgren. Hon är till och med begravd under det namnet, på Vestre Kirkegaard i Köpenhamn.

Dessutom hade det varit klädsamt om Mannheimer hade känt till att ett stort antal klassiska skribenter på hans egen tidning hade pseudonymer: Bang – Barbro Alving, Red Top – Lennart Nyblom, ELD – Erik Lundegård, Jolo/Ruter Tweed – Jan Olof Olsson med flera.

Victoria Benedictsson insåg på sin tid att hennes romaner skulle behandlas bättre om recensenterna utgick från att hon var en man. Numera anses hon, jämte August Strindberg, vara en av 1880-talets främsta realistiska författare. Edgar Mannheimer hade uppenbarligen aldrig hört talas om henne.

Vår lördagskrönikör kan ha haft liknande skäl för att använda pseudonym. Medan kvinnor på 1880-talet inte ansågs begåvade nog att skriva romaner, hyllas kvinnor i dagens samhälle som antingen bättre än män på allt, eller som offer för patriarkatet och får därmed bete sig lite hur som helst.

Men viktigast av allt är förstås att det kan kosta både jobb, vänner och familj att opponera sig mot makten i 2010-talets Sverige. Då blir man nämligen uthängd av tidningar som Dagens Dumheter, förlåt Nyheter, och kallad högerextremist. När Edgar Mannheimer ska hänvisa till mig skriver han ”den högerextrema opinionsbildaren”. Han kunde förstås ha titulerat mig journalist, författare och samhällsdebattör, men eftersom själva syftet med artikeln är att smutskasta såväl mig, mediesatsningen ingridochmaria.se som vår lördagskrönikör Daniella af Geijerstam så duger inte de korrekta titlarna. Det gäller att banka in i DNs läsare att jag är en hemsk och farlig person vars webbsida de gör bäst i att hålla sig borta ifrån.

Framtiden tillhör oss

Men, men. Framtiden tillhör inte de folkföraktande medier som i dag inte är något annat än maktens megafoner, den tillhör oss i de fria medierna. Vi som upplyser svenska folket om vad som egentligen pågår i kungariket Sverige – de sanningar som DN och övriga systemmedier gör allt för att dölja. Presstödet och tv-skatten är maktens effektiva sätt att se till att medierna inte mopsar sig.

Men de fula epiteten börjar ta slut. Högerextrem är ju numera alla som står till höger om Pol Pot och till och med nazist börjar bli uttjatat, inte minst sedan många av oss tagit till oss Expressen-reportern Ann-Sofie Näslunds feluttalade ”nejsist”. Fox News-profilen Tucker Carlsons min är obetalbar när han försöker förstå vad en nejsist är och till slut får Näslund ur sig ”neonazi”. Detta utskrattade framträdande kallade Expressens chefredaktör Thomas Mattssonen stark insats”. När man gjort bort sig gäller det att förvanska verkligheten och sälja in raka motsatsen till de läsare mainstream-medierna hyser ett sådant totalt förakt för.

Innan jag avslutade samtalet med Edgar Mannheimer frågade jag honom om han inte skäms. Där sitter han på en av Sveriges största tidningar och i stället för att rapportera om viktiga saker så fokuserar han på trams, hur står han ut med sig själv? Jag uppmanade honom att i stället intervjua mig och Maria Celander om varför två skickliga journalister har lämnat mainstream-medierna och satsar allt på att faktiskt ge svenska folket viktiga nyheter.

– Jag är inte intresserad av att skriva om ingridochmaria.se, svarade Mannheimer.

Tack för reklamen!

Nej, givetvis är han inte det. Ingenstans i artikeln finns namnet på vår webbsida, trots att det är där Daniella af Geijerstam skriver krönikor. Tänk om någon läsare får för sig att gå in hit och läsa vad vi skrivit?

Nu är dock svenskarna smartare än vad Mannheimer & Co inbillar sig. Det är inte särskilt svårt att googla sig fram till den ”högerextrema opinionsbildaren Ingrid Carlqvists webbsida” och där själv lätt inse att vår journalistik ligger på en betydligt högre nivå än DNs tramsartiklar.

Så allt som allt får jag väl tacka Dagens Nyheter för den ofrivilliga reklam de gjort för oss – och önska Daniella af Geijerstam fortsatt stor framgång med sina lördagskrönikor!


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

4 Kommentarer

 1. Avatar

  Kan lägga till Eric Blair som skrev böcker under namnet George Orwell, Samuel Clemens som använde namnet Mark Twain eller ett modernare exempel, Stephen King och hans alter ego Richard Bachman.
  Väldigt vad dom är obildade dessa vänsterextremister. Ingen boklig bildning alls. Bara att jämföra med motståndarsidans Joakim Andersen, Jonas De Geer med flera. Dom borde skämmas ögonen ur sig.

  Svara
 2. Avatar

  Artistnamn och pseudonym och två olika saker. Många eller några musikanter bland andra Kiss använder sig av artistnamn. Pseudonym används när man inte vill avslöja sitt namn. Det visste jag vid 10-års ålder. Och då är jag ”bara” golvläggare.

  DN behöver shape up. Journalister måste minst kunna svenska språket.

  En fantastiskt rolig historia. Idioten Edgar är lika korkad som Rawet ?

  Svara
 3. Avatar

  Mannheimer är alltså helt ointresserad av att skriva om Ingrid & Maria men enormt intresserad av att skriva om er lördagskrönikör. Tillståndet i landet och i dess journalistkår blir alltmer surrealistiskt. Egor Putilev hävdar i en krönika på Samnytt att det finns paralleller till Sovjetunionen vid tiden innan dess fall. Nominerade till stora Journalistpriset är personer som tjänat som trogna maktmegafoner och inte avvikit från Åsiktskorridoren (partilinjen) en enda millimeter. Ett sådant klimat blir ju rena drivhuset för alternativa medier samtidigt som tilliten och förtroendet för systemmedia vittrar sönder i allt snabbare takt. Det är just det som vi ser hända nu inför våra ögon.

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Helt rätt, Tomas!
   Jag glädjer mig faktiskt rätt mycket åt att systemmedierna visar sitt rätta ansikte – problemet är bara att om FNs migrationsavtal går igenom blir det i princip förbjudet att kritisera allt som har med migration/migranter att göra. Se gärna Molyneux video om avtalet:
   https://www.youtube.com/watch?v=5WRszRZBfYw

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Hans J - Äntligen torsdag tjejer, Sara & Andreas - Till våra systrar i Kristus, Anette S - Somrig slant. Kram, Bo E – Till nagelfararna, Lena S – Ingrid till Israel, Alf V – Ostatligt stöd, Ingrid E – Tack för allt jobb ni gör!, Jan W, Jeanette, Björn, Magnus, Gudmundur & Anki, Anonym CE, Anders. Övriga: John S – Sommarpeng, Monika S – Tack kära tjejer!, Sven H – Gåva, Kristian B – Ett litet resebidag, Mikael S – Gåva, Thomas N – Till böter, Finn K, Pepa J, Inger L, Alfons E – Gåva, Eva T – Keep up the good work, Inger J – Liten slant, Siv B – Bästa journalisterna, Ulf H – Månadsstöd, Kaj V – Kör hårt, Mattias D – Bidrag, Åsa G – Bless!, Hans H – Gåva, Jan H, Sven-Olof S – Gåva, Maria B – Gåva, Kaj V, Ulla, Malin, Anita, Anonym RT, Ema, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva, Pär L, Susanne F, Birgitta B, Stefan, Anonym MB, Ellinor, Sarah-Marie och Johan, Anonym RS, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel L, Marianne B, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, David, Pär M, Anonym LJ, Jimmy, Milada, Lasse B, Dag, Anonym SA, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Anonym IG, Per O, Dan, Camilla, Anonym AO, Marianne M, Kristine, Maria L, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel L2, Lotta, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym BM, Anonym AO, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette, Anonym BO, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anneli, Anne-Marit.