Konstnären Giovanni Domenico Tiepolos målning "Charlatanen", som finns till beskådan på Museu Nacional d'Art de Catalunya i Barcelona. Olja på duk, 1756. Foto: Wikimedia Commons

Söndagskrönika: I charlatanernas lyckorike

När vi talar om åsiktskorridor och politisk korrekthet, tänker vi vanligen på de röster som tystas, de personer som demoniseras och de åsikter som aldrig får framföras. Det finns dock en annan sida av myntet, där vissa personer får säga väldigt mycket endast för att de placerat sig i den där korridoren, skriver Tobias Svensson.

Historikern Henrik Arnstad. Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

Betrakta en person som Henrik Arnstad, historikern som verkar ha ytterst begränsade och ytliga kunskaper om just historia. Han intervjuas ofta i olika medier, trots att han alltid ger ett lite underligt intryck och har mycket svårt att argumentera. När han kallas in som expert är det inte för att det saknas mer kompetenta akademiker, vilket det förstås inte gör, utan endast för att han står på rätt sida. Medierna söker inte någon som kan bjuda på intelligenta analyser, utan någon som förklarar att SD är fascister och kan berätta om hur hemskt det är.

Även när Arnstad släpper en bok gynnas han av denna situation. Jag har själv inte läst Älskade fascism, men genom att kombinera det vi vet om honom med välvilliga mediers recensioner kan vi ana att boken nog är tämligen usel. En annan bok skulle sågas om den var slarvigt skriven och med stora kunskapsluckor, men när den kan sägas vara emot fascism går det ju inte riktigt att helt förkasta den. Således kan man i exempelvis Aftonbladets recension mellan raderna förstå att boken är spretig, missar väsentliga delar och inte är särskilt väl underbyggd. Arnstad får dock beröm, som givetvis endast handlar om att boken är “värdefull”, samt “vältajmad och viktig”. Även om den tydligen i allt väsentligt är undermålig, gör positioneringen att omdömet hamnar i mitten.

Uppenbara lögner ignoreras

Journalisten Alexandra Pascalidou. Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

En annan person som ständigt lyfts fram, utan egentliga meriter, som expert på i princip vad som helst är Alexandra Pascalidou. Hon kan i en studio i samband med det amerikanska valet berätta att Republikanerna åker ut till svarta områden och delar ut knark och alkohol, vilket då ska göra att dessa invånare inte tar sig till vallokalen. Det faller förstås på sin egen orimlighet, men visar dessutom upp en rätt fördomsfull bild av svarta amerikaner. En så uppenbar lögn borde ha fått någon att reagera, men i studion ville ingen riktigt motsäga anekdoten, eftersom den verkade vara för svarta och emot Donald Trump. Pascalidou anlitas lika mycket efter det, och efter de plagiat hon gjort sig skyldig till, eftersom hon tillhör etablissemangets goda.

Min poäng är att en politiskt korrekt hållning gör att personer får en position som absolut inte kan motiveras med relevant kunskap eller erfarenhet, samtidigt som mer meriterade utan godhetsstämpel skjuts åt sidan. Är verkligen Jerzy Sarnecki den mest kvalificerade kriminologen som finns, eller söker medierna alltid upp just honom för att de vet att han är pålitlig när det gäller att förkasta tankar kring ökande kriminalitet och förringa vissa gruppers överrepresentation?

Vilka hörs i klimatfrågan?

Vem hörs mest i klimatfrågan? Det är inte välrenommerade forskare, utan sångerskan Malena Ernman, kanske på grund av att hon dessförinnan tagit ställning för “mångkultur” och mot SD. Ingen tror att hon är den mest kunniga på något av områdena, men det är irrelevant, eftersom det inte är kunskap man letar efter. Ett av de mer spridda filmklippen inför det svenska riksdagsvalet kom från Joel Kinnaman, som visserligen bor i USA och bara är skådespelare, men som ville uppmana till att rösta på vad som helst utom SD. Då behövs ingen kunskap eller analytisk förmåga. Här skulle man kunna invända att det nog handlar om kändisskap, som alltid förstärker någons röst, men för att kunna håva in priser och utnämningar krävs också att man pläderar för rätt hållningar.

Det finns en mängd andra exempel, men poängen är att vi knappast blir klokare när positionering ska övertrumfa kompetens på olika områden. När kunskap blir irrelevant är det inte märkligt att charlatanerna strömmar till.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #53 Veckans platinasponsorer: Mikael - Tack för ert fantastiska jobb!, Peter - Ni är bara bäst, Jan - Här är 5-hundringen jag lovade. Bra jobbat, Björn - Morgan, du kommer aldrig att kunna tysta oss!, Mikael, Elisabeth - Fortsätt utan Youtube, Anna - Jättebra jobb; fortsätt så!, David - Donation till Ingrid och Maria! helt sjukt att ni är avstängda :o här får ni plåster på såren!, Anonym - En insättning som protest mot etablissemanget för att ni har blivit nedstängda, kämpa på!, Ola - Ni är guld värda ...lite till..., Övriga: Agneta - Tack för att ni finns, Peter, Inger - Heja!, Rikard - Er tur, Eva - Tack, Göte – Gåva, Pär, Peter – Gåva, Lilianne - Ni är bäst, Daniel - Oddreality Youtube, Sylvia, Ulla – Donation, Paul N - Bidrag mot censur och för yttrandefrihet, Paul S - Fy fan vad ni är bra, Per, Carl, Maria, Britt-Marie – Gåva, Suzanne, Ulla-Carin - Gåva I&M, Judit - Vi ger inte upp!, Anders J, Anders D - Tack för sanningens ord. Censuren bekräftar er!, Anders K, Carina - Förlåt liten summa, fattig sjukpensionär kram, Paul N - Alternativa medier ska vinna över pk-medier, Sven Ahlin, Jan-Erik, Jan, Lars, Axel, Tommy, Roland, Mikael, David, Adelina, Mikael, Björn, Kurt Holger – Stöd, Margareta, Gunnar – Gåva, Per, Mia - Heja på från Mia, Madeleine – Bidrag till Ingrid & Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #53 Veckans platinasponsorer: Mikael - Tack för ert fantastiska jobb!, Peter - Ni är bara bäst, Jan - Här är 5-hundringen jag lovade. Bra jobbat, Björn - Morgan, du kommer aldrig att kunna tysta oss!, Mikael, Elisabeth - Fortsätt utan Youtube, Anna - Jättebra jobb; fortsätt så!, David - Donation till Ingrid och Maria! helt sjukt att ni är avstängda :o här får ni plåster på såren!, Anonym - En insättning som protest mot etablissemanget för att ni har blivit nedstängda, kämpa på!, Ola - Ni är guld värda ...lite till..., Övriga: Agneta - Tack för att ni finns, Peter, Inger - Heja!, Rikard - Er tur, Eva - Tack, Göte – Gåva, Pär, Peter – Gåva, Lilianne - Ni är bäst, Daniel - Oddreality Youtube, Sylvia, Ulla – Donation, Paul N - Bidrag mot censur och för yttrandefrihet, Paul S - Fy fan vad ni är bra, Per, Carl, Maria, Britt-Marie – Gåva, Suzanne, Ulla-Carin - Gåva I&M, Judit - Vi ger inte upp!, Anders J, Anders D - Tack för sanningens ord. Censuren bekräftar er!, Anders K, Carina - Förlåt liten summa, fattig sjukpensionär kram, Paul N - Alternativa medier ska vinna över pk-medier, Sven Ahlin, Jan-Erik, Jan, Lars, Axel, Tommy, Roland, Mikael, David, Adelina, Mikael, Björn, Kurt Holger – Stöd, Margareta, Gunnar – Gåva, Per, Mia - Heja på från Mia, Madeleine – Bidrag till Ingrid & Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #53 Veckans platinasponsorer: Mikael - Tack för ert fantastiska jobb!, Peter - Ni är bara bäst, Jan - Här är 5-hundringen jag lovade. Bra jobbat, Björn - Morgan, du kommer aldrig att kunna tysta oss!, Mikael, Elisabeth - Fortsätt utan Youtube, Anna - Jättebra jobb; fortsätt så!, David - Donation till Ingrid och Maria! helt sjukt att ni är avstängda :o här får ni plåster på såren!, Anonym - En insättning som protest mot etablissemanget för att ni har blivit nedstängda, kämpa på!, Ola - Ni är guld värda ...lite till..., Övriga: Agneta - Tack för att ni finns, Peter, Inger - Heja!, Rikard - Er tur, Eva - Tack, Göte – Gåva, Pär, Peter – Gåva, Lilianne - Ni är bäst, Daniel - Oddreality Youtube, Sylvia, Ulla – Donation, Paul N - Bidrag mot censur och för yttrandefrihet, Paul S - Fy fan vad ni är bra, Per, Carl, Maria, Britt-Marie – Gåva, Suzanne, Ulla-Carin - Gåva I&M, Judit - Vi ger inte upp!, Anders J, Anders D - Tack för sanningens ord. Censuren bekräftar er!, Anders K, Carina - Förlåt liten summa, fattig sjukpensionär kram, Paul N - Alternativa medier ska vinna över pk-medier, Sven Ahlin, Jan-Erik, Jan, Lars, Axel, Tommy, Roland, Mikael, David, Adelina, Mikael, Björn, Kurt Holger – Stöd, Margareta, Gunnar – Gåva, Per, Mia - Heja på från Mia, Madeleine – Bidrag till Ingrid & Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #53 Veckans platinasponsorer: Mikael - Tack för ert fantastiska jobb!, Peter - Ni är bara bäst, Jan - Här är 5-hundringen jag lovade. Bra jobbat, Björn - Morgan, du kommer aldrig att kunna tysta oss!, Mikael, Elisabeth - Fortsätt utan Youtube, Anna - Jättebra jobb; fortsätt så!, David - Donation till Ingrid och Maria! helt sjukt att ni är avstängda :o här får ni plåster på såren!, Anonym - En insättning som protest mot etablissemanget för att ni har blivit nedstängda, kämpa på!, Ola - Ni är guld värda ...lite till..., Övriga: Agneta - Tack för att ni finns, Peter, Inger - Heja!, Rikard - Er tur, Eva - Tack, Göte – Gåva, Pär, Peter – Gåva, Lilianne - Ni är bäst, Daniel - Oddreality Youtube, Sylvia, Ulla – Donation, Paul N - Bidrag mot censur och för yttrandefrihet, Paul S - Fy fan vad ni är bra, Per, Carl, Maria, Britt-Marie – Gåva, Suzanne, Ulla-Carin - Gåva I&M, Judit - Vi ger inte upp!, Anders J, Anders D - Tack för sanningens ord. Censuren bekräftar er!, Anders K, Carina - Förlåt liten summa, fattig sjukpensionär kram, Paul N - Alternativa medier ska vinna över pk-medier, Sven Ahlin, Jan-Erik, Jan, Lars, Axel, Tommy, Roland, Mikael, David, Adelina, Mikael, Björn, Kurt Holger – Stöd, Margareta, Gunnar – Gåva, Per, Mia - Heja på från Mia, Madeleine – Bidrag till Ingrid & Maria.