TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Söndagskrönika: I charlatanernas lyckorike

Publicerad 11 november, 2018

När vi talar om åsiktskorridor och politisk korrekthet, tänker vi vanligen på de röster som tystas, de personer som demoniseras och de åsikter som aldrig får framföras. Det finns dock en annan sida av myntet, där vissa personer får säga väldigt mycket endast för att de placerat sig i den där korridoren, skriver Tobias Svensson.

Historikern Henrik Arnstad. Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

Betrakta en person som Henrik Arnstad, historikern som verkar ha ytterst begränsade och ytliga kunskaper om just historia. Han intervjuas ofta i olika medier, trots att han alltid ger ett lite underligt intryck och har mycket svårt att argumentera. När han kallas in som expert är det inte för att det saknas mer kompetenta akademiker, vilket det förstås inte gör, utan endast för att han står på rätt sida. Medierna söker inte någon som kan bjuda på intelligenta analyser, utan någon som förklarar att SD är fascister och kan berätta om hur hemskt det är.

Även när Arnstad släpper en bok gynnas han av denna situation. Jag har själv inte läst Älskade fascism, men genom att kombinera det vi vet om honom med välvilliga mediers recensioner kan vi ana att boken nog är tämligen usel. En annan bok skulle sågas om den var slarvigt skriven och med stora kunskapsluckor, men när den kan sägas vara emot fascism går det ju inte riktigt att helt förkasta den. Således kan man i exempelvis Aftonbladets recension mellan raderna förstå att boken är spretig, missar väsentliga delar och inte är särskilt väl underbyggd. Arnstad får dock beröm, som givetvis endast handlar om att boken är ”värdefull”, samt ”vältajmad och viktig”. Även om den tydligen i allt väsentligt är undermålig, gör positioneringen att omdömet hamnar i mitten.

Uppenbara lögner ignoreras

Journalisten Alexandra Pascalidou. Foto: Wikimedia Commons/Frankie Fouganthin

En annan person som ständigt lyfts fram, utan egentliga meriter, som expert på i princip vad som helst är Alexandra Pascalidou. Hon kan i en studio i samband med det amerikanska valet berätta att Republikanerna åker ut till svarta områden och delar ut knark och alkohol, vilket då ska göra att dessa invånare inte tar sig till vallokalen. Det faller förstås på sin egen orimlighet, men visar dessutom upp en rätt fördomsfull bild av svarta amerikaner. En så uppenbar lögn borde ha fått någon att reagera, men i studion ville ingen riktigt motsäga anekdoten, eftersom den verkade vara för svarta och emot Donald Trump. Pascalidou anlitas lika mycket efter det, och efter de plagiat hon gjort sig skyldig till, eftersom hon tillhör etablissemangets goda.

Min poäng är att en politiskt korrekt hållning gör att personer får en position som absolut inte kan motiveras med relevant kunskap eller erfarenhet, samtidigt som mer meriterade utan godhetsstämpel skjuts åt sidan. Är verkligen Jerzy Sarnecki den mest kvalificerade kriminologen som finns, eller söker medierna alltid upp just honom för att de vet att han är pålitlig när det gäller att förkasta tankar kring ökande kriminalitet och förringa vissa gruppers överrepresentation?

Vilka hörs i klimatfrågan?

Vem hörs mest i klimatfrågan? Det är inte välrenommerade forskare, utan sångerskan Malena Ernman, kanske på grund av att hon dessförinnan tagit ställning för ”mångkultur” och mot SD. Ingen tror att hon är den mest kunniga på något av områdena, men det är irrelevant, eftersom det inte är kunskap man letar efter. Ett av de mer spridda filmklippen inför det svenska riksdagsvalet kom från Joel Kinnaman, som visserligen bor i USA och bara är skådespelare, men som ville uppmana till att rösta på vad som helst utom SD. Då behövs ingen kunskap eller analytisk förmåga. Här skulle man kunna invända att det nog handlar om kändisskap, som alltid förstärker någons röst, men för att kunna håva in priser och utnämningar krävs också att man pläderar för rätt hållningar.

Det finns en mängd andra exempel, men poängen är att vi knappast blir klokare när positionering ska övertrumfa kompetens på olika områden. När kunskap blir irrelevant är det inte märkligt att charlatanerna strömmar till.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 278 Platinasponsorer: Martin F, Hans J – Ni har väl inga fiender, Agneta S – Gåva, Anders D, Christoffer E. Övriga: Lina S, Helene B, Monica N, Monica M – Till Ingrid och Maria, Masi A, Annica B, Bernt G, Monica S – Gåva, Berit N – Från pensionär, Margot B, Jakob A, Mikael N, Per Haglind – Ha en trevlig helg, Ingrid M, Per S - Tack! Podden är bra!, Annica B, MoA Jacobsson – Donation, Elisabeth B, Kristian B - Litet men välment, Annika P - Tack Ingrid och Maria, Annika M - Sky Zelda, Peter A – Mvh, Marie H – Gåva, Carina H – Superbra, Bo B, Christina L – Gåva, Ylva K, Monica O – Gåva, Alf Å – Gåva, Inger J – Kämpa på, Rich Daniel – Till världens bästa Ingrid&Maria. Kämpa vidare!, Anonym MR, Christer, Anonym MM, Anonym TS, Lena, Gertiepie, Carina, Peter, Anneli, Anne-Marit, Anonym BO, Conny, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS