"Häng hädaren, den förbannade Asia" står det på banderollen då tusentals pakistanier protesterar mot frikännandet av fembarnsmamman.

"Häng hädaren, den förbannade Asia" står det på banderollen då tusentals pakistanier protesterar mot frikännandet av fembarnsmamman.

Hon ska dö – för en mugg med vatten

Asia Bibi hamnade i bråk med sina grannar för att hon drack ur samma mugg som de – det går inte för sig att en kristen i en islamisk stat tar sig sådana friheter. I åtta år har hon suttit fängslad i väntan på att avrättas enligt Pakistans ultrahårda blasfemilagar, men i förra veckan kom beskedet: Högsta domstolen frikänner henne. Men nu härjas landets gator och torg av kravallande islamister som kräver att dödsstraffet verkställs.

Asia Bibi

Den kristna fembarnsmamman Asia Bibi, 47, har alltså suttit isolerad i en minimal fängelsecell sedan 2010. Brottet som renderade henne lagens strängaste straff är obegripligt banalt i västerländska ögon. En sommardag i juni 2009 ska Asia Bibi ha hamnat i bråk med några grannkvinnor, då de arbetade tillsammans ute på fältet i den lilla byn Katanwala, knappt fem mil från staden Lahore. Enligt uppgift ska Asia Bibi ha dristat sig att dricka ur den gemensamma vattenmuggen före de övriga tre kvinnorna, som samtliga var muslimer. Ett hätskt bråk utbröt, under vilket grannkvinnorna menade att Bibi borde konvertera till islam, varpå hon utbrast:

– Kristus dog för mig, vad har Muhammed gjort för er?

Därmed var hennes öde beseglat. Pakistans blasfemilagar skärptes stegvis under 1980-talet, och 1986 tillkom den tuffaste paragrafen – dödsstraff eller livstids fängelse för den som förolämpar islams profet Muhammed. Kritiker har länge påtalat att blasfemilagarna används för att systematiskt förfölja den lilla spillra av religiösa minoriteter som finns i Pakistan – företrädesvis ahmadier, shiamuslimer, hinduer och kristna. Uppskattningsvis 95 procent av befolkningen i Pakistan utgörs av sunnimuslimer, och den pakistanska konstitutionen slår fast islam som statsreligion och sharia som grunden för all lagstiftning. Den islamiska lagskola som tillämpas i Pakistan kallas Hanafi, och är den av de fyra sunnitiska lagskolorna som anses minst sträng, då den öppnar för viss tillämpning av sunt förnuft och proportionalitet.

Ett visst mått av misstro

Och i denna anda tycks alltså Pakistans Högsta domstol nu ha resonerat som så att åtta års fängelse för ett bråk kring en mugg vatten kanske kan räcka för Asia Bibi. Förra veckan kom beskedet att hon omedelbart skulle frisläppas, med hänvisning till att bevisningen mot henne de facto är lövtunn och endast bygger på hörsägen, samt att själva utredningen inte gått formellt rätt till. Asia Bibi själv var inte närvarande i rättssalen när beslutet lästes upp, men enligt nyhetsbyrån AFP ska hon ha fått nyheten på telefon, och reagerat med ett visst mått av misstro:

– Jag tror inte mina öron, kommer jag att släppas fri nu? Kommer de verkligen att släppa ut mig?

Det har visat sig att hon hade fog för sin skepsis. Så fort beskedet offentliggjorts bröt kravaller och våldsamma demonstrationer ut i bland annat Karachi, Lahore, Peshawar och Multan. Hela området kring Högsta domstolsbyggnaden i Islamabad fick spärras av och paramilitära styrkor sättas in. Enligt uppgift släcktes telenätet ner av säkerhetsskäl, och kristna skolor uppmanade föräldrar att komma och hämta sina barn, då man kände sig nödgad att stänga av rädsla för attacker. Det mesta pekar på att protesterna iscensattes av det våldsbejakande islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP). 2011 mördades två politiker, Punjabs guvernör Salman Taseer, och minoritetsministern Shahbaz Bhatti, som ett direkt resultat av att de uttalat sitt stöd för Asia Bibi. TLP tog då öppet ställning för mördarna, och har i samband med avkunnandet av Högsta domstolsdomen sagt att de avser starta ett inbördeskrig om Asia Bibi släpps fri.

”Att benåda eller upphäva domen mot Asia Bibi, erkänd häderska, innebär i sig självt att man begår blasfemi och därmed ett brott mot islam och Pakistans konstitution”, skrev TLP i ett utskick ett par veckor innan domen föll.

Vädjar till Donald Trump

Det sistnämnda bör enligt samstämmiga bedömningar tolkas som ett direkt hot mot de tre domare som frikände Bibi, varför de nu befinner sig på okänd ort. För att lugna ner situationen, ska Pakistans regering i helgen ha träffat ett avtal med TLP: Lugna ner ert folk och dra er tillbaka från gatorna, så sätter vi upp Asia Bibi på utreseförbudslistan och ser till att hon inte kan lämna Pakistan. Asia Bibis advokat Saif Mulook kallade utreseförbudet ”en dödsdom”. Sedan flydde han själv till Europa.

– Jag måste hålla mig vid liv så att jag kan fortsätta slåss för Asia Bibis sak, sa Mulook, och förklarade samtidigt att han kan tänka sig att återvända till Pakistan om regeringen lovar honom beskydd.

Asia Bibis make Ashiq Masih träffar påve Franciskus med förhoppningen att denne ska hjälpa hans hustru. Foto: Wikimedia Commons

Asia Bibi själv då, vad ska hända med henne? Det går inte att sticka under stol med att det ser ganska mörkt ut just nu. Hon har tidigare utsatts för flera mordförsök och att stanna i Pakistan framstår inte som ett gångbart alternativ för hennes del. I lördags vädjade Asia Bibis make Ashiq Masih direkt till Donald Trump, Theresa May och Justin Trudeau om hjälp, i en förtvivlad videoinspelning som skickades till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag ber USAs president Donald Trump att hjälpa oss lämna Pakistan, sa Masih.

Amerikanska underrättelsetjänsten har förvisso agerat på eget bevåg på pakistansk mark tidigare. Huruvida man är villig att göra det för en kristen fembarnsmamma, och riskera att stöta sig med sina ”vänner” i Pakistan, återstår att se.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #160 Platinasponsorer: Siwert – Mer av dr. Fuellmich, sedan stop world control, Big L – Gåva till Skånes två upplysta journalistdrottningar som kommer med ljus och hopp till oss i dessa mörka tider. Kram, Anders, Gabor. Övriga: Olof O – Gåva, ni behövs för det fria ordet, Anders G – En liten gåva, Örjan – Gåva, Reijo – Tack ni är toppen, Carola – Tack för att ni finns kolla hardnewstv2 bitchute, Bo, Tomas N – Gåva, Mikael Ja – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Mikael Jo – Gåva, Peter M – Donation, Kalle Kaxilor, Per Anders, Marie Antoinette, Eva H – Ett litet tack!, Sture – Gåva, Rolf – Ni är bäst!!!, Hans – Månadskramar, Anonym M, Maria L, Anonym Y, Perre och Marie, Anonym A, Birgitta, Angelica, Maria L2, Katrin, Carin, Milada, Tommy, Anonym B, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Lena - Ni är såå viktiga, Anonym MJ, Anne-Marit, Lillemor, Anonym C, Mikael S, Bo S, Anton, Lisbeth.