TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 070 996 33 77 eller via  Donorbox

Privatdetektiv: “Sydafrikansk häxkonst är ren och skär ondska”

Publicerad 30 oktober, 2018

Häxeriet i Sydafrika skördar många liv varje år. De så kallade mutidoktorerna kidnappar barn och använder deras kroppsdelar och organ för att tillverka ”medicin”, och ovanpå det blir folk som anklagas för häxkonster regelmässigt lynchade.
– Vi läser nästan aldrig om det i medierna, vilket främst beror på skräckfaktorn, säger privatdetektiven Mike Bolhuis som driver den egna detektivbyrå Specialist Investigators i Pretoria.

Förra veckan publicerade Ingrid&Maria en artikel om Bob och Betty som var tvungna att fly Sydafrika efter att två svarta män upprepade gånger försökt kidnappa deras dotter Dora – för att använda henne i de magiska ceremonier som kallas muti.

– Mutidoktorerna är omöjliga att komma åt här, trots att de är ondskefulla och lurar folk hela tiden, säger Mike Bolhuis vid Specialist Investigators i Pretoria.

Mike Bolhuis och hans team har över 35 års erfarenhet inom särskilda utredningar kring allvarliga våldsbrott och ekonomiska brott i Sydafrika. Han har aldrig hört talas om ett vitt barn som blivit sålt eller kidnappat för att användas i trolldom, så det som hände Bob och Betty kan vara helt unikt.

Men mutidoktorer existerar verkligen i Sydafrika. I kriminalromanen Deadly Harvest av Michael Stanley, beskriver författaren det så här:

”Häxdoktorer har inflytelserika positioner i samhällena i subsahariska Afrika. De flesta människor tror på dem och deras krafter, åtminstone till viss del. Till och med västerländskt utbildade vetenskapsmän kan ha en liten smula tro på dem …

Det finns en del häxdoktorer som anses väldigt mäktiga, som använder mänskliga kroppsdelar i sin muti [magi]. Ofta väljer de ett offer av specifika skäl. Om en manlig klient vill bli viril, kan en häxdoktor döda en ung pojke och göra muti från hans könsorgan för att öka patientens sexuella energi … Ännu hemskare är att mutins kraft anses öka om kroppsdelarna avlägsnas medan offret fortfarande lever.”

Folk tror på magi

Mutimord händer alltså verkligen. De inträffar för att folk tror på magi och vill att denna magi ska användas för deras räkning. Morden är mycket svåra att utreda eftersom det nästan aldrig finns någon koppling mellan mördaren och hans offer, vilket gör det mycket svårt att fastslå ett motiv.

Mike Bolhuis:

– Under mina 35 år har jag aldrig hört talas om att vita människor skulle ha sålt sina barn. Eftersom vi aldrig haft något sådant fall, så kan det vara så att det som hände Bob och Betty är helt unikt. Det inträffar i alla fall inte regelbundet. Jag har hört talas om folk som varit livrädda för att deras barn blivit måltavlor för muti, men det har alltid handlat om svarta människor.

Hur väljer mutidoktorerna ut sina offer? Så fort de hade spetsat in sig på Dora började de förfölja familjen och slet henne till och med ur mormoderns famn vid ett tillfälle. Varför tror du de var så fokuserade på den här flickan?

– Det är möjligt att de hade fått för sig att just detta barn skulle ge extra krafter till deras häxkonster. Med andra ord behövde de just detta barn för att göra en specifik drog att använda eller sälja.

Vad hade de gjort med Dora om de fått tag i henne?

– Våra undersökningar genom åren har visat att de använder kroppsdelar för medicin. De använder organen och de flesta kroppsdelarna, men särskilt könsorganen, ögonen och andra små kroppsdelar som de tror innehåller magiska eller helande krafter. Drogerna de tillverkar används sedan för att bota dem som har vissa sjukdomar.

Mike Bolhuis har 35 års erfarenhet av allvarlig brott och kallar Sydafrikas häxkonster för ren och skär ondska. Foto: Victor Mosten.

Vet du hur många barn som kidnappas och mördas?

– Som jag sa är det väldigt, väldigt ovanligt men vi vet att svarta barn försvinner ganska ofta. Och vi har fått en hel del information om att dödfödda barn och foster från kåkstäderna används för muti. Men vi har aldrig hört talas om ett fall där ett vitt barn har blivit stulet och använts för muti i trolldomsindustrin.

Kan du berätta vad den här ”religionen” eller tron på muti är? Varför tror folk på det?

– Det här är väldigt, väldigt gamla traditioner. Folk bara tror på det. ”Doktorerna” är svarta män som har investerat pengar i den här industrin och det de gör är att de påstår att de har svaren och kunskapen om hur man helar och hjälper människor, naturligtvis för pengar. De sprider ut att de har haft framgångar med att koka, äta eller göra något annat med vissa kroppsdelar och visar upp fejkade resultat för folk.

– Folk blir blåsta hela tiden. När en mutidoktor visar upp någon som de påstår hade fått hiv-diagnos men sedan åt vissa organ och blev friska, är det många som tror dem trots att den ”helade” personen i själva verket är i maskopi med häxdoktorerna. Men folk ser en frisk person och faller för tricket – de förstår inte att han aldrig varit sjuk och att det är en bluff!

Muti är en ondskefull tro

– Det är så här muti sprids och många tror verkligen på det. Tyvärr är det så i dessa kulturer att många faller för sådana här föreställningar, och en smart bedragare behöver bara starta rykten om vad han har uppnått för att många ska luras.

Mike Bolhuis kallar muti för en ondskefull tro, men eftersom den är så stark är det många svarta sydafrikaner som blint följer mutidoktorerna, utan att undersöka sanningshalten.

– Mutidoktorerna utnyttjar det faktum att många är analfabeter, inte har kunskaper eller är medvetna – för att lura dem på pengar.

Det är svårt för västerlänningar att smälta att sådana här saker faktiskt händer – att folk kidnappar och mördar barn för att göra ”medicin” av deras kroppsdelar. Och ännu konstigare är det att ingen i Sydafrika talar om det. Varför är inte detta högprioriterat av polisen och ANC-regeringen?

– Som vi ser det är uppemot 80 procent av Sydafrikas poliskår korrupt. Korruption handlar inte bara om att ta emot pengar från kriminella eller offer, det handlar också om att inte skydda och tjäna folket. Det finns inget riktigt skydd och ingen korrekt polistjänst i Sydafrika – ingen rejäl infrastruktur inom polisväsendet. Häxkonster är en enorm industri här – en bluffindustri, det vi kallar knocking-industri. Knocking är när man tar någons pengar för en tjänst trots att man vet att man aldrig kommer att leverera tjänsten. Att ta någons pengar för ingenting kallas knock.

– Häxdoktorerna är i maskopi med de korrupta poliserna och med samhället. Jag behöver väl inte ens säga att de är extremt fruktade. När man möter, utreder eller har med dem att göra känner man deras ondskefulla aura, deras onda själar och de ser verkligen till att folk är livrädda för dem.

Mike Bolhuis fortsätter att beskriva hur de lurar människor. Mutidoktorerna använder sig av klärvoajans, hypnos och drogar människor. Med dessa metoder påverkar de inte bara människorna de säljer sina droger till, utan även myndigheterna.

– De använder vad som helst för att uppnå såväl skräck som förtroende. Tyvärr är folk rädda för mutidoktorerna – jag skulle inte vilja säga att de är respekterade, men de är på något sätt oåtkomliga. Det finns inga riktiga studier om dem, ingen särskild enhet som undersöker deras brott. Snarare ser man deras aktiviteter som ett slags religion som folk har rätt att utöva.

– Vi läser nästan aldrig om dem i medierna. Den främsta orsaken till detta är skräckfaktorn. Eftersom så många människor faktiskt tror på häxdoktorerna står de bakom och skyddar dem. Den lilla minoritet som ser igenom dem och vill tala om fenomenet, är extremt rädda och skrämda – det är därför vi aldrig ser rättegångar mot dem och sällan läser om dem i medierna.

– Det här är en underjordisk värld och den är ondskefull, mycket mörk och mycket farlig. Den använder sig av hot och skrämselpropaganda och om det behövs – mord. Häxdoktorerna har sin egen lag och om det behövs använder de sig av ”djungelrättvisa”. Regeringen och myndigheterna må fryna på näsan åt detta, men de tar det inte seriöst och agerar inte mot muti.

– Vårt företag är specialiserat. Vi tar oss an dessa fall, och vi har haft många. Men de är mycket svåra att lösa eftersom vi inte får någon hjälp av myndigheternas infrastruktur. Därför försöker vi använda oss av medierna och berättar om sådana här fall via video, ljudklipp och tidningar.

Dokumentärfilmaren Jonas Nilsson släpper sin tredje film om Sydafrika i juni. Här är trailern till Häxdoktorns förbannelse.

https://www.youtube.com/watch?v=GdAFddBtnzM&t=4s


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 070 996 33 77

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 277 Platinasponsorer: Lars M, Svante H - Kör hårt tjejer!!, John- Erik B - Gud välsigne dig Ingrid, Hans J – Hårda tider, Hans J – Kämpa vidare, Hans G – Gåva till rättvisan, Susanne NF – Rättegångsbidrag. Heja Ingrid!, Roland N – Mor, far och son, Magnus L, Peter B, Gudmundur&Anki, Anonym LH: För De Fria Orden - vilka de än är, Janne G, Richard, Niklas N, Jeanette L - Till två toppentjejer som gör ett fantastiskt jobb, Anonym CE. Övriga: Stefan L – Gåva, Charlie M, Örjan W - Stöd för Ingrids dom, Bengt-Åke F – Gåva, Simon W, Marie-Louise O, Andre K – Gåva. Tack!, Annica B, Matte W – Ni är bäst, Marie L – Gåva, Mikael P - Tack Ingrid för ditt vittnesbörd om frälsningen, Håkan A, Elisabeth B, Lena B, Lars J, Ingemar A – Gåva, Peter H, Ari L, Anders L, Lars A, Kjell M, Christina L – Gåva, Mikael J - Ingrids rättegångskostnader, Bo K, Kjell H – Tack, Anders H, Maria K - Till Ingrids rättegångskostnad, Lars A, Yvonne S, Stina O – Ingrids förtalsmål, Rasmus A, Agneta N – Gåva, Michael N – Tack, Robert N, Jörgen V - Till rättegångskostnad, önskar Guds välsignelse, Per P – För insamling till rättegångskostnader, Pontus L – Stöd, Glenn E – Till advokatkostnader, Ulla-Karin A, Annica B, Marie E – Gåva, Patrik Å – Lagens långa arm, Mikael J – Rättegångskostnader, Monica S – Gåva, Marie H – Gåva, Marie H – Tack för bra program, Roger E – Kram, Inger O – Kämpa på ni är bäst, Carina H – För att ni är så bra, Kjell M – Gud välsigne eder, Daniel F, Eva B - Guds välsigne önskar jag er!, Roger N – Borgen, Pirko T – Till Ingrid, Sven-Olof S – Gåva, Fredrik Å, Christina B, Anonym KE, Yvonne, Torsten, Ingolfur, Daniel, Marianne B, Mats, Linnea, Alf, Karin, Kai, David, Gudmundur AT, Hans, Christina E, Agneta, Glenn, Anonym EF, Jimmy, Anonym LJ, Milada, Lasse B, Dag, Pär, Anonym KS, Margareta, Hendrik, Anonym NL, Anders, Camilla, Anonym Sa, Jenny, Anonym BJ, Lars H, Carola, Anonym IG, Anonym MM, Per O, Dan, Anonym AO, Kristine, Maria L, Marianne M, Alexander, Ulf, Anonym RH, Mona, Katrine, Ann-Kristin, Per W, Daniel, Lotta, Börje, Monica, Torpedbåt, Jan, Anna, Kristian, Maria L2, Anonym MB, Anonym AO2, Anonym BM, Anonym TS, Sofia, Angelica, Andreas, Göran, Carin, Tommy, Anonym KÖ, Maria H, Annette.