TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Vita sydafrikaner vägras asyl i Sverige – trots att dotterns liv är i fara

Publicerad 19 oktober, 2018

Någonstans på den skånska landsbygden lever Bob, Betty och 6-åriga Dora. När som helst kan de bli utkastade ur Sverige. Sedan de kom hit på arbetstillstånd har de arbetat och gjort rätt för sig, aldrig tagit emot några bidrag och aldrig legat samhället till last. Men de är inte önskvärda. Som vita sydafrikaner har de ingen chans till uppehållstillstånd, trots att det de utsatts för i hemlandet är alldeles hårresande.
– Jag tror det är ett politiskt beslut, säger Bob.

Bobs och Bettys historia är fascinerande. De fick inga egna barn så i Sydafrika tog de svarta fosterbarn som de uppfostrade och såg som sina. Vid 46 års ålder fick Betty problem med magen och uppsökte sjukvården – det visade sig då att hon var gravid i 22 veckan och att barnet var helt friskt.

– Dora är en gudagåva, helt klart, säger Betty. Ett rent mirakel.

Men när den vackra blonda flickan med stora blå ögon hade blivit tre månader gammal kom två svarta män och ville köpa henne – för medicinska ändamål. Tron på häxkraft är stor bland svarta sydafrikaner, bland annat tror de att sex med en oskuld befriar dem från hiv-smitta. Men de vill också använda barnets kroppsdelar för tillverkning av olika slags ”mediciner”.

Trodde det var ett sjukt skämt

Betty befann sig på familjens företag tillsammans med en anställd när männen kom med sitt obegripliga förslag, och berättar att hon först inte gick till polisen eftersom hon inte kunde tro det hon hört. Hon avfärdade det till en början som ett sjukt skämt, men när de kom tillbaka blev hon rädd.

– Det var först efter tredje gången jag gick till polisen. Då var jag väldigt upprörd. Men polisen sa bara att eftersom barnet inte kommit till skada så hade inget brott begåtts.

Men männen gav sig inte. Gång på gång återvände de till företaget och sedan till familjens hus, satte sig utanför och vinkade till Betty när hon lämnade huset med lilla Dora. De markerade tydligt att de inte hade gett upp hoppet om att få tag i flickan.

– Vi fick höra att när de väl har valt ut ett offer så ger de sig inte, berättar Bob.

Efter en mycket skrämmande händelse bestämde sig familjen för att de inte kunde stanna i Sydafrika. Betty, hennes mamma och Dora var i en affär för att handla när männen plötsligt dök upp och slet åt sig flickan. Betty fick tag i något hon kunde kasta på dem och i ren förvåning släppte de flickan.

Polisen ville inte utreda

Inte ens då ville polisen utreda brottet eller ge familjen skydd. De flyttade flera gånger, men männen som var ute efter lilla Dora hittade dem varje gång. Till sist var de så rädda att de bestämde sig för att fly landet.

– Ingen pratar om de här sakerna i Sydafrika, för det är ju helt obegripligt för oss att någon skulle kunna kidnappa ett barn för att våldta och döda henne för att göra ”medicin”. Dora har något slags minnen av det som hände och har ibland väldigt svårt att sova. Vi har tagit henne till en psykolog, men det är inte mycket de kan göra eftersom hon är så liten.

I mars 2014 hade Bob sökt och fått ett jobb i Skåne. De sålde sin farm för en spottstyver liksom sitt företag, och satsade allt på att skapa en trygg framtid i Sverige. Bob jobbade och slet för ett lantbruksföretag vars ägare gav honom alldeles för låg lön och dessutom krävde att han arbetade övertid utan ersättning. Men som ny i landet kände Bob inte till sina rättigheter, och först när han gick med i facket fick han hjälp att reda upp situationen. Nu har han fått de pengar arbetsgivaren var skyldig honom.

Bob hade jobbat för mycket – ska ut ur Sverige

När Migrationsverket fick kännedom om detta beslöt de att de dra in hans arbetstillstånd – han hade ju arbetat för mycket och tjänat för lite! Trots att familjen aldrig legat samhället till last, var de inte välkomna här längre. Betty säger:

– En advokat sa till oss att vi inte är det slags invandrare Sverige vill ha – men vi är just sådana som landet behöver.

Det är svårt att tolka det på annat vis än att Migrationsverket favoriserar invandrare från tredje världen som lever på bidrag, men inte har någon lust att hjälpa vita sydafrikaner som klarar sin egen försörjning. När Bobs arbetstillstånd höll på att gå ut fick familjen tips om att de kunde söka asyl i stället, eftersom Doras liv är hotat i Sydafrika.

De sökte asyl, men fick nyligen veta att deras skäl inte räcker. Visserligen skriver Migrationsverket, i dokumentation Ingrid&Maria tagit del av, att de inte tvivlar på familjens redogörelse för männen som försökte köpa och senare kidnappa Dora, men menar att familjen ”bör” kunna få skydd i Sydafrika.

Ett politiskt beslut?

– Jag tror det är ett politiskt beslut, säger Bob. Sverige stöder ju fortfarande ANC-regeringen i Sydafrika och det skulle kunna tolkas som kritik mot regeringen om Sverige gav oss asyl.

Dora pratar nu flytande skånska, trots att det bara talas engelska i hemmet. Hon har flera nära vänner och har börjat i skolan.

– Hon tänker som en svensk och beter sig som en svensk, berättar Betty. Hon är mer svensk än vad vi två någonsin kommer att bli.

Bob har fått ett nytt arbete som fordonsmekaniker och är uppskattad på jobbet. Men trots att han jobbar och betalar skatt har han inte rätt till sjukpenning, socialbidrag, barnbidrag, föräldrapeng eller någonting annat. Varför det är så har de aldrig lyckats få ett svar på.

Älskar midsommar och kräftskivor

Betty har precis klarat av sin SFI-undervisning och har nu börjat på SAS, Svenska som andraspråk. Hennes dröm är att arbeta med översättningar. Hon och Bob har också engagerat sig i Svenska kyrkan i byn där de bor.

– Vi älskar midsommarfester och kräftskivor med snapsar och snapsvisor, säger Betty. Vi vill inget hellre än att passa in i Sverige, arbeta och göra rätt för oss.

Men för en liten blond och blåögd flicka har Migrationsverket ingen empati. Sedan familjen fick avslag på sin asylansökan väntar de nu på att målet ska avgöras i Migrationsdomstolen. Men de har nästan inget hopp kvar – de får inte ens närvara i domstolen när deras framtid ska avgöras.

– Vi har ansökt om att uppehållstillstånd i Australien, för till Sydafrika återvänder vi aldrig.

Svindlande mordstatistik

Betty förklarar hur mordstatistiken i Sverige och Sydafrika ser ut. Vi svenskar må tycka att vårt land blivit mer eller mindre laglöst, men det är ingenting mot hur situationen är i deras land. Förra året mördades 113 personer i Sverige, mot 20 336 i Sydafrika.

– Det bor tio miljoner i Sverige och 60 miljoner i Sydafrika. Om siffrorna varit omvända hade det ”bara” skett 3 389 mord i Sydafrika, men hela 678 i Sverige.

Bob säger att den sydafrikanska statistiken dessutom är nedtonad. Om en farmare attackeras och skadas i en attack men inte dör direkt utan efter en tid, så räknas det inte som mord. Hans egen pappa attackerades på sin farm och dog några månader senare av organsvikt – det räknades inte som mord …

Kan tvingas lämna dottern i Sverige

Just nu är familjens situation nästintill desperat. Bob kan möjligen få förlängt arbetstillstånd, men Betty kommer med all säkerhet att kastas ut ur Sverige. Och som mamma är hon beredd att göra det ultimata offret – lämna dottern med hennes pappa i tryggheten och själv återvända till Sydafrika.

– Det viktigaste för mig är att Dora är trygg, säger hon. Men jag kan inte söka uppehållstillstånd på nytt förrän efter fyra år, så det blir helt fasansfullt.

Fotnot. Namnen i artikeln är fingerade.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

9 Kommentarer

 1. Avatar

  Så fruktansvärt grymt och hänsynslöst av Migrationsverket att vägra dem asyl, vilket naturligtvis beror på att de har fel hudfärg och alltså handlar om ren apartheid!

  Jag önskar att jag kunde hjälpa dem på något sätt och jag har ett rum som står tomt men om jag förstår saken rätt så har de redan bostad, så det är inte det som är problemet – men annars lär det ju inte vara olagligt att gömma flyktingar, eftersom kyrkan gör det och då måste man ju kunna göra det som privatperson också! 🙂

  Svara
 2. Avatar

  Nu ska man följa flyktinglagarna till punkt och pricka. Jag blir ursinning när jag läser om sånt här.
  Att man inte granskar migrationsverket, det går inte rätt till där. Vita är minoritet och deras jordbrukare mördas på löpande band i Sydafrika, det skiter alltså Sverige i, men det ska jag säga, det kommer att stå Sverige dyrt en gång i tiden. Hur var det nu med allas lika värde?

  Svara
 3. Avatar

  Artikeln luktar skumt. Låter som något en Sdare skulle knåpa ihop. Men vad vet jag. Källor?

  Svara
  • Ingrid Carlqvist

   Skumt? Vad är det för källor du efterlyser? Jag har såklart sett dokumenten från Migrationsverket och andra myndigheter, och går i god för att allt i artikeln är korrekt. Jag kommer också att följa upp den här med många fler artiklar, bland annat intervju med Migrationsverket.

   Svara
  • Avatar

   Jag känner personerna ifråga ,jobbar ihop med ”Bob”. Jag har varit i Sydafrika flertalet gånger och vet att detta är verkligheten för vita sydafrikaner.Rekomenderar Maria att ifrågasätta sina egna källor som tror att allt handlar om SD, detta handlar faktiskt om vanliga människor.Ut och res Maria, kanske ändrar din synvinkel på ”Sveriges neutrala politik.”

   Svara
 4. Avatar

  Jag har bekanta i Sydafrika och de lever just nu som jag kan tänka mig judarna i Tyskland gjorde på 1930 talet. Deras affärer och lantbruk beslagtas och de rånas på gator och torg.

  Svara
 5. Avatar

  De som styr detta land är onda raktigenom! Och vilka är det som jobbar på Migrationsverket egentligen? Är de muslimer? Afrikaner? Vill ha namn på de som fattar dessa grymma beslut som trotsar allt förnuft!

  Svara
 6. Avatar

  Har tänkt så på denna familj som jag är ganska säker på att jag träffat ett flertal tillfällen.
  Har undrat så hur det gått för dem… världens finaste familj och jag har så svårt att förstå hur sverige kan agera som de hör i vissa lägen…

  Tappade bort mammans email adress och har inte haft möjligheten att skriva till henne.

  Önskar dem allt gott.

  Svara
  • Avatar

   Hur fick det sen?

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 283 Platinasponsorer: Bo H - Sill o Nubbe, Stefan J – Midsommargåva, Kerstin J - Midsommargåva till Ingrid o Maria, Christoffer, Gammelmormor – Midsommarkramar, Iris - Till Ingrid för ev rättegångskostnader, Duwall R – Gud välsigne er!, Monica D - Välkommen åter från Israel men pengarna är till er båda. Glada hälsningar. Övriga: Mr DJ, Monica S – Gåva, Gunilla T, Stig J - Till en snaps eller två... Monica S, Tommy B – Stöd, Leif P – Donation, Jeanette Å – Sillburk, Marie L – Tack för att ni finns, Jörgen N – Gåva, Ingemar L – Gåva, Annica B, Agneta N - Till matjessill, Sofia O – Till bästa tjejerna, Hans N, Lenita A, Gunilla H – Tack!, Alf Å – Gåva, Nils R - Bra tjejer. Idag var det ni extra bra!, Eva N, Hans N, Christer B, Paul Ö – Duktiga tjejer, Inger O, Niklas S, Anders M – Tack för er kamp. Gud välsigne er, Marie R, Göran E, Annica B, Ylva, Mikael S, Anonym SL, Mikael F, Lisbeth, Bo, Niklas, Renaud, Mikael S2, Anonym MS, Harriet, Tomas, Christian, Susann.