Är det partiledaren Horst Seehofers (t v) fel att CSU ligger illa till, eller är det ministerpresidenten Markus Söders (t h)? Foto: Wikimedia Commons.

Är det partiledaren Horst Seehofers (t v) fel att CSU ligger illa till, eller är det ministerpresidenten Markus Söders (t h)? Foto: Wikimedia Commons.

Valet i Bayern blir en rysare för CSU

Opinionssiffrorna inför delstatsvalet i Bayern på söndag 14 oktober är rafflande. Kristdemokratiska CSU, som styrt Bayern sedan 1957, tappar stort i opinionsläget och tros ”bara” få 33 procent. Detta är en katastrof för partiet som nästan alltid fått ihop egen majoritet.

Partiet, som är systerparti till Angela Merkels CDU, finns bara i Bayern och är en konservativare variant av CDU. CSU uppskattas nu få endast 33 procent av de bayerska väljarnas röster. De Gröna ökar. I Tyskland är de Gröna sedan länge starka, i synnerhet bland de unga i universitets- och högskolestäderna. Sådana finns det flera i Bayern, exempelvis München, Würzburg, Nürnberg, Bamberg, Regensburg, Augsburg och Passau.

Förklaringen till CSUs stora tapp heter AFD, Alternative für Deutschland. AFD ligger med sina 13 procent ungefär som i valet 2017 till Förbundsdagen (tyska riksdagen), då de fick drygt 12 procent. Socialdemokratiska SPD fortsätter tappa väljare och kommer endast upp till 11 procent i mätningarna.

Skyller på partiledaren

Bayern regeras för närvarande av CSUs toppkandidat Markus Söder. Han är ministerpresident, vilket är det högsta ämbetet i delstaten. Söder skyller CSUs bakslag i opinionsläget på partiledaren Horst Seehofer, trots att denne sedan länge legat i konflikt med Merkel angående invandringspolitiken. Seehofer, som är inrikesminister i Merkels regering, slår ifrån sig kritiken. Till Süddeutsche Zeitung säger han:

– De senaste sex månader har jag har varken lagt mig i den bayerska politiken eller valrörelsen. Det är ministerpresidenten som är ansvarig för strategin i valkampanjen.

Det liberala partiet FDP får i undersökningen knappt 6 procent. Vänsterpartiet Die Linke, grundat på 1990-talet som en utbrytare från SPD, når upp till knappt 4 procent medan spärren är 5. Die Linke har fortfarande svårigheter att bli accepterade som samarbetspartner av övriga partier. Orsaken är att partiet bildades av missnöjda socialdemokrater och före detta kommunister från DDR.

Kan bli svårt att bilda regering

Spekulationer florerar redan kring hur en delstatsregering i Bayern under dessa förutsättningar ska kunna bildas. Ministerpresident Söder utesluter samarbete med AFD, som liksom Sverigedemokraterna kallas högerextremt. Man laborerar därför med följande alternativ: En regering bestående av CSU och De gröna eller en regering med CSU, SPD och liberala FDP (förutsatt att det uppnår 5 procentsspärren).

Cecilia Töpfer


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #93 Platinasponsorer: Gammelmormor. Övriga: Glenn, Kristina - Gillar er! Håll fanan högt!, Margareta, Mikael F, Anonym L, Pernilla, Anonym H, David, Dag, AnneLi, Daniel, Anonym LN, Kerstin, Madelaine, Anton, Monica – Ni är bäst!, Karl, Carl – Gåva, Berndt - Bra rutet tjejerna!, Martin - Mer Paludan tack :), Anders - Snart kommer sommaren, Helge, Hans - Gåva till de duktiga töserna! Kämpa på!, Sabina, Daniel - Ni behövs:), Margita - Gåva/Mina favoriter!, Lennart – Månatligt bidrag, Sonja – Gåva, Margareta – Gåva, Britt, Pirkko T, Hans – Kramar! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #93 Platinasponsorer: Gammelmormor. Övriga: Glenn, Kristina - Gillar er! Håll fanan högt!, Margareta, Mikael F, Anonym L, Pernilla, Anonym H, David, Dag, AnneLi, Daniel, Anonym LN, Kerstin, Madelaine, Anton, Monica – Ni är bäst!, Karl, Carl – Gåva, Berndt - Bra rutet tjejerna!, Martin - Mer Paludan tack :), Anders - Snart kommer sommaren, Helge, Hans - Gåva till de duktiga töserna! Kämpa på!, Sabina, Daniel - Ni behövs:), Margita - Gåva/Mina favoriter!, Lennart – Månatligt bidrag, Sonja – Gåva, Margareta – Gåva, Britt, Pirkko T, Hans – Kramar! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #93 Platinasponsorer: Gammelmormor. Övriga: Glenn, Kristina - Gillar er! Håll fanan högt!, Margareta, Mikael F, Anonym L, Pernilla, Anonym H, David, Dag, AnneLi, Daniel, Anonym LN, Kerstin, Madelaine, Anton, Monica – Ni är bäst!, Karl, Carl – Gåva, Berndt - Bra rutet tjejerna!, Martin - Mer Paludan tack :), Anders - Snart kommer sommaren, Helge, Hans - Gåva till de duktiga töserna! Kämpa på!, Sabina, Daniel - Ni behövs:), Margita - Gåva/Mina favoriter!, Lennart – Månatligt bidrag, Sonja – Gåva, Margareta – Gåva, Britt, Pirkko T, Hans – Kramar! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #93 Platinasponsorer: Gammelmormor. Övriga: Glenn, Kristina - Gillar er! Håll fanan högt!, Margareta, Mikael F, Anonym L, Pernilla, Anonym H, David, Dag, AnneLi, Daniel, Anonym LN, Kerstin, Madelaine, Anton, Monica – Ni är bäst!, Karl, Carl – Gåva, Berndt - Bra rutet tjejerna!, Martin - Mer Paludan tack :), Anders - Snart kommer sommaren, Helge, Hans - Gåva till de duktiga töserna! Kämpa på!, Sabina, Daniel - Ni behövs:), Margita - Gåva/Mina favoriter!, Lennart – Månatligt bidrag, Sonja – Gåva, Margareta – Gåva, Britt, Pirkko T, Hans – Kramar!