TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Opinion: Angela Merkels fall kan bli Europas räddning

Publicerad 6 oktober, 2018

I Aftonbladet frågar sig Peter Kadhammar vem som ska rädda Europa nu när Angela Merkel är på väg ut. Själv håller jag tummarna och hoppas att vår kontinents värsta dödgrävare äntligen mister sitt järngrepp om EU. För när Merkel ryker kan EU återgå till att bli en samarbetsorganisation för starka nationalstater i stället för ett odemokratiskt, överstatligt monster som obönhörligen för oss mot Eurabien.

Allt fler tecken tyder på att Angela Merkels, 64, saga är all. Efter valet till förbundsdagen förra året tog det ett halvår innan hon kunde bilda en koalitionsregering, i somras höll hon på att förlora greppet om regeringen sedan hennes inrikesminister Horst Seehofer ställt ultimatum om stramare invandringspolitik och i slutet av september åkte hon på ett svidande nederlag i sitt parti när hennes utvalde gruppledare Volker Kauder röstades bort till förmån för den okände Ralph Brinkhaus.

Men innan vi går in på Merkels framtid ska vi titta på hennes historia. Hur blev prästdottern Angela den starkaste personen inte bara i Tyskland utan i hela Europa?

Hon föddes 1954 som Angela Kasner i västtyska Hamburg, i en familj med rötter i Polen. Strax efter hennes födelse flyttade familjen till Östtyskland där fadern skulle verka som präst.

1973 tog hon studentexamen med högsta betyg och var aktiv i den kommunistiska ungdomsorganisationen Freie Deutsche Jugend. Hon studerade fysik i Östberlin, träffade Ulrich Merkel med vilken hon var gift 1977-1982. Två år senare träffade hon sin nuvarande make Joachim Sauer, men fick inga barn i något av äktenskapen.

Talesperson för sista östtyska regeringen

Angela Merkel, 1990.

I de sista skälvande månaderna innan kommunistledarna i Östtyskland tvingades på knä inför sitt eget folk, valde Merkel att engagera sig i ett nytt parti som kallade sig Demokratisher Aufbruch [Demokratist uppbrott], som 1990 gick ihop med kristdemokratiska CDU. Hon var talesperson för den sista östtyska regeringen, som dominerades av CDU.

Vid Tysklands återförening senare samma år blev Merkel ledamot av parlamentet Förbundsdagen och har så varit sedan dess. Redan 1991 utsågs hon till minister under Helmuth Kohl, med ansvar för kvinno- och ungdomsfrågor, och 1994-1998 var hon miljöminister.

2000 blev Angela Merkel ordförande för CDU, men det tog fem år innan hon blev förbundskansler. Under oppositionsåren 1998-2005, när Tyskland styrdes av Gerhard Schröder från socialdemokratiska SPD, fick hon inte ens ta debatterna i Förbundsdagen mot honom eftersom hon inte var gruppledare. Efter valet 2005 fick inget av de stora partierna majoritet och lyckades inte heller locka till sig småpartier. Till sist bestämdes det att CDU med dess bayerska systerparti CSU skulle regera tillsammans med socialdemokraterna i en storkoalition – Angela Merkel utsågs till förbundskansler.

Kan förnedras under sin sista period

Och det har hon varit sedan dess. Den regering hon nu företräder är hennes fjärde och sista. Att hon inte ställer upp fler gånger har varit känt, men ingen hade förväntat sig att ”Mutti Merkel” [Mamma Merkel] skulle förnedras under sin sista period.

Andreas Ritzenhoff.

Häromdagen framkom det nämligen att affärsmannen Andreas Ritzenhoff tänker utmana Merkel om ordförandeskapet för CDU. Till tidningskoncernen Funke sa Ritzenhoff, som äger ett aluminiumföretag, att CDU behöver ändra riktning och skaffa sig nya politiska mål.

Han sa sig vara bekymrad över det som händer med Tyskland, Europa och Västvärlden och pekade på hotet mot landets välstånd, säkerhet och hans folks ”frihetskultur och anda”.

Det är inte svårt att gissa att Ritzenhoff syftar på Tysklands öppna gränser, som lett till att mer än 1,6 miljoner människor invandrat dit sedan början av 2015 – ett faktum som nu får allt fler tyskar att vilja rösta på AFD, Alternativ för Tyskland. I senaste opinionsmätningarna uppgav bara 28 procent att de är nöjda med regeringens politik, medan hela 16 procent föredrog AFD som kom in i Förbundsdagen 2017 med 12,6 procent av rösterna.

Två utmanare hittills

Jan-Philipp Knoop.

Merkel själv har indikerat att hon på kongressen i december vill omväljas som partiledare i ytterligare en tvåårsperiod. Frågan är om hon verkligen vågar riskera att snöpligt väljas bort eller om hon drar tillbaka sin kandidatur. Förutom Andreas Ritzenhoff har den 26-årige juridikstudenten Jan-Philipp Knoop aviserat sina planer på att utmana Merkel om ledarskapet.

På sin Facebooksida har Knoop gått hårt åt Merkels politik och bland annat skrivit: ”En stat som har förlorat kontrollen över sina gränser är inte självstyrande.” Med den politik han vill föra tror sig Knoop kunna locka tillbaka väljare som gått över till AFD och menar att dessa är ”långtifrån nazister eller högerextremister”.

Ingen tror dock att den unge Knoop har någon chans att vinna över Merkel – å andra sidan trodde heller ingen att Ralph Brinkhaus hade någon chans att vinna gruppledarstriden mot Merkels kandidat Volker Kauder.

Inte inbjuden till Bayern

Ett annat tydligt tecken på att Angela Merkel av sina egna alltmer upplevs som en belastning, är det förestående delstatsvalet i Bayern. Hon var inte ens på plats under systerpartiet CSUs kongress och valupptakt nyligen, och i sitt eldfängda kongresstal nämnde Bayerns ministerpresident Markus Söder henne inte ens. I normala fall hade Merkel varit där och hållit ett tal där hon lyckönskat dem inför valet 14 oktober.

CSU-ledaren Markus Söder hade inte ens bjudit in Angela Merkel till kongressen inför delstatsvalet i Bayern 14 oktober. Foto: Flickr.

CSU har i princip styrt Bayern sedan 1957, oftast med egen majoritet. Första smällen kom i EU-parlamentsvalet 2014 då CSU ”bara” fick 40 procent av rösterna – deras sämsta resultat någonsin i ett Europaval. AFD fick 8 procent. Nästa smäll var valet till förbundsdagen där CSU i Bayern fick 38,8 och AFD 12,4 – deras absolut bästa resultat i västra Tyskland. I östra Tyskland blev AFD största parti i tre valkretsar.

Nu flåsar AFD än en gång CSU i nacken och kan för första gången ta sig in i Bayerns parlament Lantdagen. I en opinionsmätning i augusti fick AFD 17,5 procent och blev tredje största parti. Precis som sina svenska politikerkolleger har dock Markus Söder svurit på att aldrig samarbeta med AFD för att behålla makten i Bayern.

Merkels fall kan bli räddningen för Europa

Det ser alltså ut som om kristdemokraterna (CSU i Bayern och CDU i övriga Tyskland) är på väg att tappa sitt långa och hårda grepp om landets väljare. Tyskarna är dödströtta på massinvandring, mångkultur och islamisering. Men vad betyder det för EU om Angela Merkel försvinner ut i skuggorna och inte längre är ”The Queen of Europe”?

Enligt chefredaktören Alexander MercourisThe Duran är hon och Frankrikes president Emmanuel Macron de främsta förespråkarna för massinvandring till Europa – och utan Merkel är Macron ingenting. Mercouris menar till och med att en ny politisk ledning i Tyskland kan föra landet över till den invandringskritiska sidan där Ungern, Polen, Italien och några till gör uppror mot förvandlingen av det kristna Europa.

Frostig stämning mellan Angela Merkel och Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons.

Varken USA eller Ryssland kommer att sörja Angela Merkel. Donald Trump har mer eller mindre utnämnt henne till sin huvudfiende och Vladimir Putin skulle älska att bli av med den sista EU-ledaren som var med och beslutade om sanktioner mot Ryssland efter Ukrainakrisen. En ny ledare med en ny politik i Tyskland skulle kunna tina de frusna relationerna mellan EU och Ryssland.

Årets julklapp?

Alexander Mercouris tror att Merkel försvinner innan året är slut. Framåt jul kommer hon själv att inse att hennes position är ohållbar och börja se sig om efter andra uppdrag, såsom FNs generalsekreterare eller chef över den europeiska centralbanken, ECB.

Om Mercouris förutsägelser blir verklighet kan Angela Merkels sorti rädda inte bara Tyskland utan även Sverige och resten av Europa. Som EUs största och viktigaste land kan Tyskland föra vår kontinent i en ny riktning och därmed rädda oss från att sjunka ner i mörkrets Eurabien.


Gillade du den här artikeln? För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Sätt in ett engångsbelopp via bankgiro, Swish eller PayPal – eller bli månadsgivare via Donorbox här nedanför. Tack för ditt bidrag!

BG: 831-4742

Swish: 0760-311017

Paypal: ingridcarlqvist@gmail.com

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

11 Kommentarer

 1. Avatar

  Tack för en väldigt bra artikel!

  Jag har sedan många år följt regelbundet tyska största dagstidningarna, och alternativmedia som är betydligt mindre än i Sverige i proportion till befolkningen. Jag tror din artikel bra återger en hel del stämningar som ej rapporteras om i Sverige. Tyskland är Europas intellektuella och kroppsliga hjärta. När det vänder i Tyskland vänder det sannolikt oväntat tydligt i andra länder ockå. Det kan bli dramatiskt. Tragiskt nog kan det bli så att Sverige får, liksom under andra världskriget, ta emot många flyktingar från Tyskland, vilket riskerar skapa ett nordligt ”Turkiet” såvida inte svensken vaknar.

  Svara
 2. Avatar

  Sverige kommer att stå ensamt kvar som den humanitära stormakten i Europa och det dumma svenska folket kommer i högmod följa sina ledare i marschen mot Poltava.

  Svara
 3. Avatar

  Mycket initierad och fyllig exposé Ingrid. Demokratischer Aufbruch betyder Demokratisk uppbrott och ej motsatsen avgång. Men det är petitesser och Du har den kunniga journalistens förmåga att servera det väsentliga intresseväckande förpackat.

  Svara
 4. Avatar

  Man kan också notera att det är klarlagt att Merkel var en STASI-informatör- ”I.M. Erika”.Hon begick också patricid – fadermord och såg till att störta kanslern Helmut Kohl från tronen i CDU i samband med erhållna pengar till stöd till partiet inför valet, där Kohl vägrade att bryta sitt ord och namnge bidragsgivarna. Då såg Kohls flicka – Kohhls Mädchen – Merkel till att fälla sin gynnare och mentor och inta hans plats i spetsen för CDU.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 284 Platinasponsorer: Jeanette, Ann-Marie L – Till bästa journalisterna, Sara & Andreas - Uppskattande sommarpeng, Kjell M - Semesterpeng. Gud välsigne eder, Kjell M – Semesterpeng. Övriga: Lars T, Eva E, Christian, Ulla, Stefan, Anita, Ema, Magnus, Birgitta, Johnny, Anonym RMS, Angelique, Helena, Eva A, Pär, Susanne, Anonym MB, Anonym RT, Cecilia S, Monika S – Lite men välment!, Helena I - Glad sommar! Gud välsigne er!, Lotta, Jim T – Gåva, Ingemar L – Gåva, Mats F, Carola E, Annica B, Bengt P, Eva N, Jonathan S – WWG1WGA, Carina H, Bo B, Rune F – Gåva, Nanna K, Kurt L, Björn J, Alf Å – Gåva, Inger J – Tur att ni finns, Eva T – Keep up the good work, Siv B – Ni är bäst, Mattias D – Bidrag, Ulf H – Månadssstöd, Laila W – Gåva, Karin S – Gåva.