Fr.v. dokumentärfilmaren Jonas Nilsson, Ingrid Carlqvist och opinionsbildaren Christoffer Dulny.

Fr.v. dokumentärfilmaren Jonas Nilsson, Ingrid Carlqvist och opinionsbildaren Christoffer Dulny.

Hur ser framtidens alternativa medier ut?

På en konferens i Stockholm i lördags fick undertecknad samt dokumentärfilmaren Jonas Nilsson och Vita pillret-profilen Christoffer Dulny måla upp sina bilder av hur de skulle vilja se morgondagens alternativa medier.

I mitt föredrag talade jag om behovet av professionalisering. Tiden när läsarna/lyssnarna/tittarna var lojala med en förmedlare av nyheter och underhållning är förbi – ska vi i de alternativa medierna lyckas locka en allt större publik måste vi leverera såväl artiklar som poddar och videoklipp.

När Svegot startades trodde jag att vi skulle bli just denna professionella mediesatsning och att vi, som reklamen meddelade, skulle ”ta kampen mot nyhetsdrakarna”. Det är just en sådan plattform jag tror skulle kunna nå ut till en större publik – en plattform som levererar såväl nyhetsartiklar som dagliga radionyheter och så småningom även tevenyheter.

För att på allvar konkurrera med Aftonbladet och Expressen krävs att innehållet breddas rejält. Det räcker inte med artiklar som avslöjar allt elände som massinvandringen och islamiseringen för med sig, det behövs också sport, kultur och ren underhållning.

Efter en tid visade det sig att vi som grundade Svegot hade olika uppfattningar om vad som skulle uppnås, och därför hoppade jag av. Men min dröm lever vidare! Och i väntan på en miljardär som kan ge Ingrid&Maria möjligheten att utvecklas på detta sätt, riktar vi in oss på att göra egna nyheter och analyser av det mer djuplodande slaget.

Hård disciplin och personkemi

Christoffer Dulny menade i sitt föredrag att alternativa medier alltid kommer att vara just alternativa. Etablissemanget kommer aldrig att erkänna oss som legitima aktörer, de kommer att sabotera reklam och annan finansiering för oss och aldrig släppa in oss i finrummen.

Därför, menade Dulny, måste vi fortsätta göra våra egna grejer. Det handlar om att hitta sin egen nisch, att ha hård disciplin och en fungerande personkemi mellan dem som ingår i projektet.

– Jag skulle vilja se alternativa medier som gör film- och bokanalyser, fler Youtubers som likt Arga Blatten når ut och framför allt ett slut på ”filtrunkeriet”! Vi måste sluta sitta i vår egen lilla bubbla och bara gotta oss tillsammans med dem vi redan når.

Jonas Nilsson talade om vikten av att ändra narrativen, något han själv lyckats med i sin dokumentärfilmssatsning The Boer Project. Det narrativ vi fick oss till livs från 1970-ä-talet och fram till Nelson Mandels frisläppande och skapandet av ”Regnbågsnationen” fick hela Västvärlden att unisont fördöma de vita i Sydafrika. Berättelsen om de elaka och rasistiska boerna har fortsatt pumpas ut av mainstream-medierna, som vägrar förmedla nyheter om den våg av tortyrliknande mord på farmare som pågår. Tack vare Jonas Nilssons, Lauren Southerns och Katie Hopkins dokumentärfilmer från Sydafrika har ett nytt narrativ spridits och allt fler inser nu att det pågår ett folkmord på landets lilla vita minoritet.

5 kommentarer angående “Hur ser framtidens alternativa medier ut?

 1. Hej Ingrid!
  Du gjorde helt rätt som lämnade Svegot, den här nya sidan du har skapat med framförallt Maria Celander är fantastiskt intressant och med riktig journalistik. Underbart! Tummen upp. Vad jag funderar på, efter att ha läst den här artikeln, som skulle kunna konkurrera med nyhetsdrakarna är att skapa ett ”medieparaply” där olika aktörer inom alternativmedia kan publicera sina artiklar, poddar, youtube-klipp etc och länka till sina respektive siter. Detta medieparaply skulle kunna finnas dels på en hemsida, dels på facebook och twitter. Tänk vilken trafik det skulle generera…
  Det finns ju numera en uppsjö av intressanta aktörer och det är inte lätt att ha koll på dem alla eller hänga med, då det är så mycket som produceras. Visst kan man skapa sina egna flöden om vad man vill välja att följa som konsument, men en stor alternativ samlingsplats skulle väga ”tungt” i medie-Sverige. Jag säger inte att det är något du och Maria ska skapa, jag vill mest väcka tanken. Ett samarbete mellan olika intressanta aktörer inom alternativmedia, inte bara nationella. Kanske någon blir sugen… Allt gott!

  1. Hej Maria H!
   Din tanke är intressant, jag har själv tänkt den flera gånger. Ska höra mig för om intresse finns!

 2. Självklart måste alternativa media bredda sig som Ingrid säger och t med alla traditionella tidningsgrepp. Lika självklart är att det är kul att Dulny och Nilsson driver sin linje. Skulle jag satsa pengar blir det på modellen att altmedia breddar sig och blir som normala mediakoncerner dock med skillnaden att man har ett sannings-och neutralitetspatos.

 3. Hej Ingrid
  Jag blev verkligen bedrövad när du (och Maria) lämnade Svegot och Det fria Sverige. Jag vill verkligen se detta projekt bli verklighet och att du var med kändes tryggt och bekant. Det som oroar mej med Svegot nu är programledarnas kvinnosyn. Men det är en högst personlig reflektion. Ett samarbete mellan dej Ingrid och Maria, intelligenta Dulney, fantastiskt kloka Nilsson, skickliga Nya Tider, Arga blatten, Katarina Janouch, Julia Caesar och Svegotredaktionens skarpa framtoning – på en stor samlad mediaplattform, kanske en TV kanal om man får drömma lite – skulle kunna bli hur bra som helst. Vore jag rik vet jag precis vad jag skulle satsa pengar på. Tänk att kunna vara med och aktivt rädda sitt land och sitt folk.

 4. Tycker verkligen att man kan känna stolthet i att vara det som Public Service och de traditionella medierna föraktfullt kallar för ”swisch-journalister”. They wouldn´t last a day….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #111 Platinasponsorer: Bo – Donation, Monika – Tack, Trygve – Gåva, vi ses på alternativa bokmässan, Maialena – Lycka till med alternativa bokmässan, Lennart – To defence fund! Det är rätt journalister som är angripna! Vem skulle kunna läsa lusen av vänstern om inte gulltöserna från Skåne?, Gabor – Vi skall segra!, Christine – Hälsningar Anette S och gammelmormor, Elisabet Majs – 4 platina till bästa tjejerna, Tove – Tack för att ni vågar och orkar! Kämpa på! Kram från Tove från Oslo. Övriga: Berndt – Gåva med trevlig helg-hälsning!, Björn, Eva – Gåva, Sofie – Gåva, Anonym J – Kör på, Lisbeth, Diana – Hej Ingrid och Maria, ni är såå bra! :), Örjan – Tack för att ni kämpar!, Conny – Bästa tjejerna!, Anton, Margita – Gåva, ni är bäst, Benjamin, Bertil – Kämpa på!, Lars Eric – Ni är för goa att lyssna på, Birgitta – Gåva, Anders – Tack för bra arbete, Hans, Maria, Håkan, Rolf, Karl, Jan, Göran, Ingrid, Magnus, Gert – Gåva, Peter – Donation, Carl - Gåva, Bengt - Gåva, Britt, Hans – Månadskram!, Kurt – Bra program tack, Pirkko T, Alf, Siv – Med er slipper vi Stasiland, Dag, Anonym H, Jeanette, Anonym L, Kerstin, Madelaine, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Stefan, Anna - Ni gör ett hästjobb för Sverige Ingrid och Maria och jag älskade din artikel om Zlatan, Maria! Kram från en annan Sverigevän, Anita, Rikard, Anders W – Gåva till Ingrid & Maria, Karl Erik – Gåva, Bo - Varmt tack för ert stora engagemang för Sverige, vårt fosterland!, Perre och Marie. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #111 Platinasponsorer: Bo – Donation, Monika – Tack, Trygve – Gåva, vi ses på alternativa bokmässan, Maialena – Lycka till med alternativa bokmässan, Lennart – To defence fund! Det är rätt journalister som är angripna! Vem skulle kunna läsa lusen av vänstern om inte gulltöserna från Skåne?, Gabor – Vi skall segra!, Christine – Hälsningar Anette S och gammelmormor, Elisabet Majs – 4 platina till bästa tjejerna, Tove – Tack för att ni vågar och orkar! Kämpa på! Kram från Tove från Oslo. Övriga: Berndt – Gåva med trevlig helg-hälsning!, Björn, Eva – Gåva, Sofie – Gåva, Anonym J – Kör på, Lisbeth, Diana – Hej Ingrid och Maria, ni är såå bra! :), Örjan – Tack för att ni kämpar!, Conny – Bästa tjejerna!, Anton, Margita – Gåva, ni är bäst, Benjamin, Bertil – Kämpa på!, Lars Eric – Ni är för goa att lyssna på, Birgitta – Gåva, Anders – Tack för bra arbete, Hans, Maria, Håkan, Rolf, Karl, Jan, Göran, Ingrid, Magnus, Gert – Gåva, Peter – Donation, Carl - Gåva, Bengt - Gåva, Britt, Hans – Månadskram!, Kurt – Bra program tack, Pirkko T, Alf, Siv – Med er slipper vi Stasiland, Dag, Anonym H, Jeanette, Anonym L, Kerstin, Madelaine, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Stefan, Anna - Ni gör ett hästjobb för Sverige Ingrid och Maria och jag älskade din artikel om Zlatan, Maria! Kram från en annan Sverigevän, Anita, Rikard, Anders W – Gåva till Ingrid & Maria, Karl Erik – Gåva, Bo - Varmt tack för ert stora engagemang för Sverige, vårt fosterland!, Perre och Marie. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #111 Platinasponsorer: Bo – Donation, Monika – Tack, Trygve – Gåva, vi ses på alternativa bokmässan, Maialena – Lycka till med alternativa bokmässan, Lennart – To defence fund! Det är rätt journalister som är angripna! Vem skulle kunna läsa lusen av vänstern om inte gulltöserna från Skåne?, Gabor – Vi skall segra!, Christine – Hälsningar Anette S och gammelmormor, Elisabet Majs – 4 platina till bästa tjejerna, Tove – Tack för att ni vågar och orkar! Kämpa på! Kram från Tove från Oslo. Övriga: Berndt – Gåva med trevlig helg-hälsning!, Björn, Eva – Gåva, Sofie – Gåva, Anonym J – Kör på, Lisbeth, Diana – Hej Ingrid och Maria, ni är såå bra! :), Örjan – Tack för att ni kämpar!, Conny – Bästa tjejerna!, Anton, Margita – Gåva, ni är bäst, Benjamin, Bertil – Kämpa på!, Lars Eric – Ni är för goa att lyssna på, Birgitta – Gåva, Anders – Tack för bra arbete, Hans, Maria, Håkan, Rolf, Karl, Jan, Göran, Ingrid, Magnus, Gert – Gåva, Peter – Donation, Carl - Gåva, Bengt - Gåva, Britt, Hans – Månadskram!, Kurt – Bra program tack, Pirkko T, Alf, Siv – Med er slipper vi Stasiland, Dag, Anonym H, Jeanette, Anonym L, Kerstin, Madelaine, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Stefan, Anna - Ni gör ett hästjobb för Sverige Ingrid och Maria och jag älskade din artikel om Zlatan, Maria! Kram från en annan Sverigevän, Anita, Rikard, Anders W – Gåva till Ingrid & Maria, Karl Erik – Gåva, Bo - Varmt tack för ert stora engagemang för Sverige, vårt fosterland!, Perre och Marie. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #111 Platinasponsorer: Bo – Donation, Monika – Tack, Trygve – Gåva, vi ses på alternativa bokmässan, Maialena – Lycka till med alternativa bokmässan, Lennart – To defence fund! Det är rätt journalister som är angripna! Vem skulle kunna läsa lusen av vänstern om inte gulltöserna från Skåne?, Gabor – Vi skall segra!, Christine – Hälsningar Anette S och gammelmormor, Elisabet Majs – 4 platina till bästa tjejerna, Tove – Tack för att ni vågar och orkar! Kämpa på! Kram från Tove från Oslo. Övriga: Berndt – Gåva med trevlig helg-hälsning!, Björn, Eva – Gåva, Sofie – Gåva, Anonym J – Kör på, Lisbeth, Diana – Hej Ingrid och Maria, ni är såå bra! :), Örjan – Tack för att ni kämpar!, Conny – Bästa tjejerna!, Anton, Margita – Gåva, ni är bäst, Benjamin, Bertil – Kämpa på!, Lars Eric – Ni är för goa att lyssna på, Birgitta – Gåva, Anders – Tack för bra arbete, Hans, Maria, Håkan, Rolf, Karl, Jan, Göran, Ingrid, Magnus, Gert – Gåva, Peter – Donation, Carl - Gåva, Bengt - Gåva, Britt, Hans – Månadskram!, Kurt – Bra program tack, Pirkko T, Alf, Siv – Med er slipper vi Stasiland, Dag, Anonym H, Jeanette, Anonym L, Kerstin, Madelaine, Anonym A-B, Eva, Birgitte, Pontus, Stefan, Anna - Ni gör ett hästjobb för Sverige Ingrid och Maria och jag älskade din artikel om Zlatan, Maria! Kram från en annan Sverigevän, Anita, Rikard, Anders W – Gåva till Ingrid & Maria, Karl Erik – Gåva, Bo - Varmt tack för ert stora engagemang för Sverige, vårt fosterland!, Perre och Marie.