Alternativa bokmässan inställd

Den kommande helgen, 29-30 september, skulle en alternativ bokmässa ha hållits på Heden i Göteborg. I sista sekund avbokade Göteborgs stad lokalen med hänvisning till säkerheten. Arrangören Per Björklund:
– De högljudda och våldsamma vänsterextremisterna hotar mötes- och yttrandefriheten för svenskarna.

2016 och 2017 fick tidningen Nya Tider trots högljudda protester delta i Bokmässan i Göteborg, men i år var det slut. Per Björklund, som skriver för Nya Tider, började då fundera på hur de icke önskvärda ändå skulle kunna synas och höras. Tillsammans med debattörerna Jan Sjunnesson och Nina Drakfors skapade han idén om en alternativ bokmässa.

– Vi hade kontakt med ett 20-tal lokaluthyrare och fick de mest märkliga bortförklaringar till varför vi inte fick hyra in oss. En påstod till exempel att de skulle låta lokalen stå tom hela helgen för att planera en kommande konstutställning. Som om man avstår från lokalhyra för en sådan sak.

Till sist skrevs ett kontrakt med Hotell Park Aveny i centrala Göteborg. Eftersom personer med särskilt skyddsbehov, som konstnären Lars Vilks, skulle delta kontaktade mässledningen polisen för att diskutera säkerhetsarrangemangen.

Polisen skrämde upp uthyraren

– Polisen kontaktade då Park Aveny och skrämde upp dem, säger Per Björklund. De lassar över ansvaret för eventuella terrordåd på lokaluthyraren, för att själva komma undan ansvaret.

– Nu menar jag i och för sig inte att detta är polisens ansvar. Ansvaret bärs faktiskt av de människor som har släppt in farliga människor i landet.

När Park Aveny bröt kontraktet för två veckor sedan började jakten på en ny lokal. Till sist fick man napp på idrottsanläggningen Heden som ägs av Göteborgs stad. Nytt möte hölls med polisen, som genast invände att det kunde bli problem med säkerheten i området. I dag fick Per Björklund, via en journalist på Sveriges Radio, veta att Göteborgs stad brutit kontraktet.

I ett pressmeddelande förklarar den tillförordnade enhetschefen på stadens idrotts- och föreningsförvaltning, Carola Helltén, beslutet:

– För att täcka in hela säkerhetsområdet skulle vi i så fall vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher. Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang.

Hotar mötes- och yttrandefriheten

Per Björklund tvivlar inte på förklaringen. För honom råder det ingen tvekan om att vänsterextrema grupper förklarat sin avsikt att anfalla mässområdet.

– Dessa högljudda och våldsamma vänsterextremister hotar mötes- och yttrandefriheten för svenskarna.

Bland de författare som nu inte får ställa ut på den alternativa bokmässan finns Bruce Bawer, känd gayaktivist med ”fel värdegrund”, Lars Vilks som lever under ständigt dödshot på grund av ”fel värdegrund” och judinnan Katerina Janouch vars släkt förföljts av såväl kommunister och nazister – även hon anses numera ha ”fel värdegrund”.

– Dessutom skulle vi ha haft med en muslim som skrivit böcker om hur muslimska familjer i Sverige behandlas negativt när de anmält att deras barn radikaliserats. I stället för att ge dem hjälp har sociala myndigheter anmält dem. En sådan författare är tydligen också för obekväm.

Aktiviteter på stan

Den som ändå befinner sig i Göteborg i helgen har chansen att stöta på de alternativa utställarna såväl ute på stan som inne på den ”slutna Bokmässan”, som Per Björklund kallar den.

– Vi kommer inte att sitta hemma!

Till nästa år funderar Björklund på att arrangera en svensk alternativ bokmässa i ”första säkra land”, det vill säga Danmark.

6 kommentarer angående “Alternativa bokmässan inställd

 1. Det vi med säkerhet kan säga torde vara att spänningarna decennium efter decennium ökar i Sverige, de minskar inte. Nuvarande problem med regeringsbildnngen är symtom på det. Vi har V, MP, C och L cirka 25% vilka fullständigt hatar SD på 18%. Här är det alltså svenskar som hatar varandra, svenskar är dock ganska fridfulla men det finns subkulturer inom V, MP, C och L som mer agerar ut sitt hat. Man brukar tala om att saker som pekar käpprätt åt helvete. Är det några som överhuvudtaget inte ser detta?

 2. Yttrandefrihet är uppenbarligen ingen prio för polisledningen, jag har svårt att tänka mig att det skulle blivit några större problem.
  Den här alternaitva bokmässan har ju flugit under radarn som jag ser det.
  Förra gången var det ju motståndsrörelsen som stod för uppståndelsen, nej det här känns som ren klassisk censur.

 3. Hur kom det sig att ni och Nilsson med flera inte hade tänkt att ställa ut där? Jag tyckte det var märkligt hur ni planerade ert seminarium samma helg? Var ni portade?

  1. Hej Martin!
   Det är inte vi som arrangerat seminariet i Stockholm, jag, Dulny och Jonas Nilsson är bara inbjudna att tala. När jag tackade ja till detta var Logik förlag (där mina och Jonas böcker kommer ut) inte inbjudet att delta i Alternativa bokmässan, vilket det blev senare. Tanken var att jag och Jonas skulle ha varit med under söndagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #45 Veckans platinasponsorer: Anonym – Läk väl!, Emil - Ni är SV:s ljus <3 Jag ber för er & podden var dag, Reidar Övriga: Ulrika H - Fantastiska I&M, det är krut i er!, Anders, Per-Erik - Tack ni är underbara, Peter - Tack för ert fenomenala engagemang!, Carl, Arne - Tack Ingrid o Maria, Sven - Krya på dig Ingrid, Maria - Get well soon, Margareta – Tack, Margita - Gåva! En trogen lyssnare, Helena - Jag beundrar er! Ni är fantastiska! Älskar er!, Björn, Mats, Madeleine, Lars, Magdalena, Kenth, Katrin, Stefan, Teodor, Lennart, Torbjörn, Magnus, Monica – Tusen tack, Britt, Glenn, Magnus - Krya på er!!!, May, Ingegerd – Tack för den danska valvakan, krya på dig! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #45 Veckans platinasponsorer: Anonym – Läk väl!, Emil - Ni är SV:s ljus <3 Jag ber för er & podden var dag, Reidar Övriga: Ulrika H - Fantastiska I&M, det är krut i er!, Anders, Per-Erik - Tack ni är underbara, Peter - Tack för ert fenomenala engagemang!, Carl, Arne - Tack Ingrid o Maria, Sven - Krya på dig Ingrid, Maria - Get well soon, Margareta – Tack, Margita - Gåva! En trogen lyssnare, Helena - Jag beundrar er! Ni är fantastiska! Älskar er!, Björn, Mats, Madeleine, Lars, Magdalena, Kenth, Katrin, Stefan, Teodor, Lennart, Torbjörn, Magnus, Monica – Tusen tack, Britt, Glenn, Magnus - Krya på er!!!, May, Ingegerd – Tack för den danska valvakan, krya på dig! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #45 Veckans platinasponsorer: Anonym – Läk väl!, Emil - Ni är SV:s ljus <3 Jag ber för er & podden var dag, Reidar Övriga: Ulrika H - Fantastiska I&M, det är krut i er!, Anders, Per-Erik - Tack ni är underbara, Peter - Tack för ert fenomenala engagemang!, Carl, Arne - Tack Ingrid o Maria, Sven - Krya på dig Ingrid, Maria - Get well soon, Margareta – Tack, Margita - Gåva! En trogen lyssnare, Helena - Jag beundrar er! Ni är fantastiska! Älskar er!, Björn, Mats, Madeleine, Lars, Magdalena, Kenth, Katrin, Stefan, Teodor, Lennart, Torbjörn, Magnus, Monica – Tusen tack, Britt, Glenn, Magnus - Krya på er!!!, May, Ingegerd – Tack för den danska valvakan, krya på dig! Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #45 Veckans platinasponsorer: Anonym – Läk väl!, Emil - Ni är SV:s ljus <3 Jag ber för er & podden var dag, Reidar Övriga: Ulrika H - Fantastiska I&M, det är krut i er!, Anders, Per-Erik - Tack ni är underbara, Peter - Tack för ert fenomenala engagemang!, Carl, Arne - Tack Ingrid o Maria, Sven - Krya på dig Ingrid, Maria - Get well soon, Margareta – Tack, Margita - Gåva! En trogen lyssnare, Helena - Jag beundrar er! Ni är fantastiska! Älskar er!, Björn, Mats, Madeleine, Lars, Magdalena, Kenth, Katrin, Stefan, Teodor, Lennart, Torbjörn, Magnus, Monica – Tusen tack, Britt, Glenn, Magnus - Krya på er!!!, May, Ingegerd – Tack för den danska valvakan, krya på dig!