Skärmdump från Norrländska socialdemokraten, NSD.

Skärmdump från Norrländska socialdemokraten, NSD.

Valmyndighetens chef: Nej, vi har inget system för att kontrollera valfusk i Sverige!

Sociala medier svämmar dagarna efter valet över av hundratals rapporter om misstänkt valfusk. Det farligaste är dock inte enstaka misstag i röstningssystemet utan politiskt initierat valfusk – att ett eller flera partier som har eller har haft makten i Sverige har skapat ett system som helt missar eller bortser från systematiskt valfusk. I dag kan Ingrid&Maria avslöja att vårt land helt saknar ett system som kan upptäcka sådant fusk.

Tillsammans med vår grävande journalistkollega i Köpenhamn ringde vi upp Valmyndigheten för att höra vad man gör åt det valfusk och de oegentligheter som avslöjats på sociala medier och hur man har säkerställt att allt ska gå korrekt till när svenska folket väljer en ny riksdag. Svaret är: Man gör ingenting och det finns inga kontroller över huvud taget.

Veckorna före valet förutspådde flera opinionsundersökningar att Sverigedemokraterna stod inför stora framgångar och kunde bli näst största eller till och med största parti, samtidigt som Socialdemokraterna skulle rasa ner till 23-24 procent. När valresultatet stod klart visade det sig att SD fått ganska blygsamma 17,6 medan S bara minskade med 2,8 procentenheter och landade på 28,4.

Många svenskar anade ugglor i mossen – hur kunde valresultatet bli så olikt opinionsundersökningarna? Rapporterna om misstänkt valfusk och andra märkligheter ute i vallokalerna svämmade genast över sociala medier. Det handlade om försvunna valsedlar, förfalskade namnteckningar, socialdemokrater som följt med människor in bakom båsen och ”hjälpt” dem att lägga rätt valsedel i kuverten, utländska män som uppenbart styrt sina fruars röstande, uppmaningar till människor att inte klistra igen kuverten utan bara vika in fliken, valurnor som inte varit plomberade samt oförskämda eller till och med kraftigt berusade röstmottagare. I södra Sverige upplevde en väljare denna situation:

”I min röstlokal var det två killar som hade hand om det hela. Den ene var piercad i hela ansiktet och så berusad att det stank sprit ut i receptionen på kommunhuset. Det fanns inga valsedlar för Alternativ för Sverige trots att jag ringt dit dagen innan och en tjej sagt att det fanns.

Röstmottagarna var helt oorganiserade och folk gick huller om buller. I kombination med en full valarbetare. Är det några som ska vara nyktra för att upptäcka fusk etcetera så är det väl dessa människor?”

Många osäkerhetsfaktorer inbyggda i det svenska valsystemet

För de flesta svenskar är det nästan omöjligt att tänka tanken att den trygga och korrekta demokratin Sverige skulle ha blivit korrumperad. Alla förstår att fel kan begås, men skyller det på den mänskliga faktorn – att valfusket skulle kunna vara organiserat och utbrett avfärdas som en konspirationsteori. För så kan det bara inte vara, detta är ju Sverige!

Axel Oxenstierna (1583-1654), grundaren av den svenska statsapparaten. Bild: Wikipedia.

Men Sverige är inte vad det varit. Axel Oxenstiernas gamla ämbetsmannaansvar som utgick från att alla statligt anställda ämbetsmän ”skall handla med rikets bästa för ögonen och även sträva efter att underlätta andra ämbetsmäns arbete”, har sakta men säkert fasats ut från våra myndigheter i takt med att lobbyister och aktivister anställts. Det är numera mera regel än undantag att myndighetsanställda vägrar svara på frågor, uppfattar frågor kring myndighetens arbete som personlig kritik, kräver att få frågorna på mejl (som sällan besvaras), påstår att de inte kan tala för att de ska på möte och slänger luren i örat på medborgarna. Inte sällan befinner de sig ute på shoppingrundor eller hämtar barn på dagis under arbetstid.

Ingrid&Maria ringde upp Valmyndigheten för att reda ut vad som egentligen gäller för kuvert och valurnor. Valhandläggaren Hans-Ivar Swärd berättar att det mesta styrs av vallagen och att det i övriga fall är upp till de 290 kommunernas valnämnder att bestämma reglerna.

– Man behöver inte slicka igen kuvertet, det räcker att vika in fliken. Den frågan avgjordes av riksdagens valprövningsnämnd för flera år sedan. Det var en väljare som inte ville slicka igen sitt kuvert och då nekade röstmottagaren att ta emot rösten. Väljaren överklagade och det slogs då fast av Valprövningsnämnden att man inte får neka att ta emot kuvert som inte slickats igen.

Hade det inte varit bättre att se till att det finns fuktpennor tillgängliga så att väljare som vägrar slicka på kuverten ändå kan lämna över förseglade kuvert?

– Jo, det kan man tycka, men beslutet från Valprövningsnämnden blev att man får lämna kuvert där fliken bara har vikts in.

290 valnämnder kan göra som de vill

Hur är det med valurnor då, ska de inte vara plomberade?

– Nej, vallagen föreskriver inte plomberade valurnor. Det är upp till kommunernas valnämnder att välja hur de vill ha det. Vi på Valmyndigheten rekommenderar att urnorna bör vara förslutna under röstmottagningen. Vi levererar dem med sigill, säkerhetstejp och annat, men vi har inte rätt att beordra valnämnderna – de bestämmer själva.

Men varför har vi så många osäkerhetsfaktorer inbyggda i det svenska valsystemet? Här ser vi ett antal situationer där valfusk kan genomföras?

– Vi som myndighet styr inte över detta. Vi kan bara förhålla oss till vallagen, och den har riksdagen beslutat om.

Inget system för att kontrollera valfusk

Anna Nyqvist, kanslichef Valmyndigheten. Bild: Ivan Arvsäter.

Högsta chef för Valmyndigheten är kanslichefen Anna Nyqvist. När vi äntligen når henne försöker hon först dribbla bort oss med att hänvisa till presstjänsten. Efter en stund går hon med på att svara på den viktiga frågan om hur Valmyndigheten kontrollerar att organiserat politiskt valfusk inte förekommer.

Har myndigheten ett system för att identifiera politiskt initierat valfusk?

– Nej! Svaret är nej.

Medborgare som vill klaga på exempelvis berusade röstmottagare eller försvunna valsedlar, ska de vända sig till kommunens valnämnd?

– Ja.

Det finns 290 kommuner i Sverige – samlas alla klagomål som kommer in till dem i en central databas hos er, så att ni kan analysera om det finns tendenser som pekar på fusk i en viss riktning?

– Nej, huvudsyftet med anmälningarna är att valnämnderna ska förbättra sitt arbete.

Statlig utredning sa nej till inrapporteringssystem

Det är alltså upp till dem …

– Det finns en statlig utredning som utredde behovet av ett statligt incidentrapporteringssystem. Den hette Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten” och kom 2016 fram till att det inte finns ett behov av ett statligt, gemensamt incidentrapporteringssystem. Den frågan har alltså redan varit uppe och avgjorts. Och nu har jag inte tid för det här samtalet, men jag kan återkomma om du mejlar dina frågor till val.se.

Nej, du har redan på ett mycket tydligt sätt bekräftat den misstanke jag hade om att Sverige inte sett något behov av ett kontrollsystem för att komma tillrätta med valfusk.

– Valfusk är ju ett brott som ska polisanmälas, så då finns det registrerat hos polisen.

Men allt som rapporteras in till Sveriges 290 kommuner skulle ju kunna visa sig vara fusk, alltså en kriminell handling …

– Absolut, men det är väldigt mycket annat också.

Vadå?

– Missförstånd och händelser som absolut inte är brott.

Men de skulle kunna vara en del av ett politiskt organiserat valfusk, eller hur?

– Inte alla. Det finns många händelser som inte är av den kalibern.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det i Sverige inte finns något samlat kontrollsystem för att upptäcka politiskt initierat valfusk?

– Det stämmer.

Riksdagen har inte brytt sig om att stävja valfusk

Det är svårt att värja sig mot tanken att riksdagen inte har brytt sig om att stävja valfusk. Att överlåta alla problem på 290 valnämnder som fattar sina egna beslut och inte ens se till att allt rapporteras in till en central databas så att man kan hålla koll på misstänkta händelser och stoppa dem, känns inte seriöst. Den medborgare som vill undersöka hur många klagomål om valfusk och andra oegentligheter som kommit in efter söndagens val, måste alltså höra av sig till 290 kommuner och själv samla ihop anmälningarna.

Man skulle kunna jämföra det med de rigorösa system som finns gällande flygsäkerhet. Efter de många olyckor och haverier som inträffade i flygets barndom beslöt man att satsa allt på flygsäkerhetsarbetet. Minsta lilla incident rapporteras numera in till de olika ländernas myndigheter för flygsäkerhet (i Sverige Transportstyrelsen) och därefter till Europeiska byrån för luftsäkerhet, EASA, som är överordnad de nationella myndigheterna. Tack vare detta minutiösa rapportsystem har det civila passagerarflyget utvecklats från en mycket riskfylld verksamhet till ett av de säkraste masstransportmedlen.

Om svenska politiker verkligen hade värnat om landets demokrati hade de förstås inrättat ett liknande system och befäst detta i vallagen. Att överlåta en så viktig fråga som att göra röstningssystemet säkert mot valfusk åt 290 kommuner och dessutom vägra samla in alla incidenter för att kunna göra justeringar, tyder inte på någon omsorg om demokratin.

38 kommentarer angående “Valmyndighetens chef: Nej, vi har inget system för att kontrollera valfusk i Sverige!

 1. Att vi har Araber Somalier ovh andra icke Svensktalande människor som röstar i ett Svenskt riksdagsval tyder på komplett hjärnsläpp!

 2. Hamnade i en diskussion om utlandsröstandet någon hävdade att det var fusk för att det bara fanns blanka valsedlar men det är tydligen rutin vid utlandsröstning och att man själv får skriva dit vilket parti man röstar på. Jag roade mig att googla fram reglerna och framför allt med poströstning från utlandet verkar det vara otroligt lätt att manipulera.

 3. Utlandsröstning: Röstsedlar som beställts 20 augusti och kommit 4 dagar (6/9) före valet. Ca 1-2 veckors retur till Sverige. Omöjligt att hinna få fram dem. Oacceptabelt.

  1. Helene.

   Då har ni ju beställt för sent. Ni har ju kunnat beställa mycket tidigare.

   Ni har ju beställt nästan bara 2 veckor före valet och med en returtid på 1-2veckor säger det ju sig självt.

 4. Nya Dagbladet och NewsVoice har blivit utsatta för överbelastningsattacker dom senaste dagarna. Dom har spårat det till ett botnet i USA. Allting började när dom började granska valfusket.

 5. Valmyndigheten svarar inte på frågan, vilka företag som varit involverade i utvecklingen av mjukvaran för rösträkning, varför det är rimligt anta att allt inte står rätt till, samt att det inte kan uteslutas att företag som är experter på och kända för att använda filter/algoritmer, varit inblandade…

 6. Jag läste om en god idé! Funderade och finputsade!
  Till nästa val!
  I valbåsen ska finnas en tryckskärm!
  1.Leta rätt på ditt parti
  2.Markera ditt parti
  3. Kryssa namnet på din politiker
  4. Printa ut din valsedel från skrivaren
  Gör så på alla tre val!
  Lägg lappen i lådan och bli avprickad!

  Möjligen skulle tryckskärmen vara ett komplement till rösträkningen! Men inte nödvändigtvis!

 7. Säkraste sättet vore EVM i indien. Den är totalt omöjlig att hacka/rigga/manipulera, då den baserar sig på en ROM som är permanent laserinbränt från fabriken vid tillverkningen, och den kan över huvud taget inte kommunicera med en dator eller liknande då den inte använder samma protokoll och signaler.

  Film om hur apparaten används i indiska val. I svenska val skulle vi kunna ha som idag att valresultatet ”räknas” på valnatten som vanligt, och sedan fraktas apparaterna till valnämnden och sedan länsstyrelsen för slutgiltig rösträkning.
  https://www.youtube.com/watch?v=Z9gdacMoeHM

  FAQ om säkerheten:
  https://www.eci.nic.in/eci_main1/current/FAQ-English14012017.pdf

  Man skulle lätt kunna lägga till en funktion där den spelar upp DTMF-toner ihop med en elektronisk signatur, i samband med att ”Result” trycks in, samtidigt som resultatet visas i displayen, så kan valresultatet rapporteras över telefon automatiskt i samma veva som den offentliga rösträkningen i vallokalen sker.
  Dvs man ringer upp valmyndighetens rapport-telefon, sedan lägger man lurens mikrofonmodul mot EVMen och trycker ”Result”, samtidigt som alla ser partiets röster i displayen under förrättningen så blir valnattsresultatet färdigt på bara några minuter.

  samtidigt som att både den preliminära och slutgiltiga rösträkningen skulle vara klar på typ 24h.

  Och hur lång rösträkningen tar är baserat på hur många partier det finns (ca 3-4 sekunder per parti), inte antal röster, så oavsett hur liten eller stor vallokalen är så tar det bara några minuter att räkna valet.

 8. Membership payday mortgage candidate that’s standards.

  The should be absolutely the minimal particular person that’s eighteen yrs old.
  He/she ought to have a mounted and lasting income source.
  The customer should also possess a banking account quantity that is reputable.

  The mortgage candidate must display the internet checks of specific
  files and many others. at the moment of
  online software program for that payday loans, like period proof, banking account
  depth, deal with proof, image identification playing cards, income proof.

 9. I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your
  website. It appears as though some of the written text on your content
  are running off the screen. Can somebody else please comment and
  let me know if this is happening to them too? This
  could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 10. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and
  i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 11. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really good posts and I feel I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Regards!

 12. It’ll haul coal from Montana and Wyoming by BNSF trains to Spokane,
  Washington and, then, by Union Pacific trains to a transfer and loading
  facility on the Port of Morrow, close to Boardman, Oregon, about 200 miles
  east of Port St. Helens.

 13. Hello my friend! I want to say that this article
  is awesome, nice written and come with approximately all important infos.
  I’d like to look extra posts like this .

 14. Hmm is anyone else encountering problems with the
  pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 15. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme
  in our community. Your web site offered us with helpful info to work on. You have done an impressive process and our entire neighborhood
  will likely be grateful to you.

 16. Advance payday loans online are appropriate for just this kind
  of situations. At any time when there can be a fast importance of a
  few hundred dollars, that you are undoubtedly you’ll be able
  to settle later with safeguarding paycheck, you are apply for one cash quick
  payday loans on-line on any of this a whole lot of payday mortgage
  websites. They demand a mortgage payment, which generally from $10 to $30
  per $one hundred of mortgage for a number of weeks.

 17. An interesting discussion is worth comment. I do think that you should publish more
  on this subject, it might not be a taboo subject but typically people don’t discuss
  these topics. To the next! Cheers!!

 18. Whether you need a house mortgage or scholar loans, US Financial institution offers
  varied kinds of loans such as Mortgage loans, House Equity loans, Auto loans, Private Line of Credit loans and Pupil loans.

 19. It’s genuinely very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I
  just use web for that reason, and get the latest news.

 20. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It’s always helpful to read through articles from other writers and use something from other sites.

 21. Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don’t really provide anything that I’m interested in, but I’m most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know

 22. Back up your data via Cloud Backup with self service technology and BaaS. You will have a Backup Site and DRSite to prevent disaster. With a simple method Just a few steps Technical assistance with a professional team Ready to take care of you all the time

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #157 Platinasponsorer: Katarina G – Till 2 vackra intelligenta, modiga, klarsynta pärlor!, Siwert – Grattis till 6000 pren. och 3 mandat, Siwert – Glöm inte att flummedia är första statsmakten nu, Siwert – Fortsätt att kämpa, ej bortkastad röst, Anette S – Septemberslant, Gammelmormor – Vad ska myndigheterna hitta på nu för att knäcka oss ovaccinerade? Olustigt!, Ingegerd – En extra slant till fågelfrön!, Owe och Maj-Britt – Journalister som är fria, Ingrid och Maria Dom har ordning och reda, både måndag och freda’. Vi älskar er och ber, att den sanning som ni ger, ska vara ren och skär som en ros, inte som medias fake news. Sprut-nytt är ett stående inslag att skippa vaccinet är ett bra förslag. När programmet är slut, har ni den fina hälsningen på lut. Att önska Guds välsignelse, är en mycket fin påminnelse, att utan Herrens nåd och frid blir det bara kiv och strid. Så till sist blir det en salut, och en liten slant utan prut. STORT TACK!!! Övriga: Lena J – Alltid toppenprogram, Judit – Tack för allt ni gör!, Carl – Donation, Richard J – Bidrag till er verksamhet, Alf – Donation, Monica – Gåva, Tommy – Gåva, Conny – Underbara töser! Tack!, Bo, Anders G – Go ladies go, Ulla – Gåva, Magnus H, Peter F – Rädda barnen!, Maria M – Två riktigt duktiga journalister ni e', Iréne, Ulrika S – Ni är modiga!, Lennart – Gåva, Niklas H – Till 2 vackra kvinnor!, Reijo – Tack!, Berndt – Liten gåva, Patrik – Gåva - Mkt bra ni är o gör, Laila – Gåva, Håkan – Gåva till två riktiga journalister, Peter V, Daniel – Flat Earth!, Inger, Ingvar J –Programmet med Lennart var så bra tack, Christer J – Mycket bra intervju med Matikainen 29!!, Maria K – Bidrag, Britt – Donation, A-S – Jag skriver som sist: Vad är mina 100 kr i månaden mot de över 2000 som vissa har möjlighet att stötta med. Kram, Pirkko T, Marita – Månadsgivare, Magnus, Lennart F – Gåva till IoM, Alf, Lars Gunnar – Donation. Kämpa på, Peter A – Gåva, Stefan S – Gåva. Veckornas högtidsstunder!, Karl Erik – Gåva, Renaud, Dag, Pär - Tack för ert fantastiska arbete, blir månadsgivare från och med nu, Maja, Susann, Anonym L, Leif E, Leif H, Kerstin, Lars F - fortsätt att avslöja! TACK!, Lars T, Eva, Pontus, Stefan.