Mikael Jalving

”Jag fruktar att Sverige gett upp – men det är inte för sent”

På senhösten 2012 gjorde jag denna intervju med den danske författaren Mikael Jalving, för publicering på Dispatch Internationals webb. Så här i efterhand kan man konstatera att han är kusligt framsynt…

Författaren och journalisten Mikael Jalving ser ett Sverige där folk inte vågar tala fritt – nu kommer hans kontroversiella bok på svenska

Mikael Jalvings bok Absolut Sverige – en resa i tystnadens rike utkom i Danmark för ett drygt år sedan gick debattvågorna höga i vårt västra grannland. Är det verkligen så här illa ställt i Sverige, går svenskarna runt och knyter näven i byxfickan, medan de utåt visar upp en enad, lycklig fasad? I boken reser författaren runt i ett Sverige präglat av rädsla, folk vill berätta om orättvisor de ser, men vågar inte. Den politiska och mediala eliten har bestämt vilka åsikter som får luftas offentligt, och den som går emot strömmen rullas i fjädrar och tjära. ”Sverige är bara en demokrati på ytan”, skriver en man till Mikael Jalving i mejl.

Eliten har bestämt vilka åsikter som får luftas offentligt

”Det finns så många svenskar som är frustrerade över att våra röster inte hörs. Medier och politiker bedriver en fortsatt hets mot folk, som faktiskt inte gillar invandringspolitiken, för att redan i förväg tysta ihjäl eventuella framtida kritiker”, skriver en annan och vädjar till Jalving och andra danska journalister om hjälp att belysa problemen.

Ett stort svenskt förlag ville omedelbart översätta och ge ut boken – men ångrade sig efter två veckor. Först nu kommer den på svenska, med nya, lite nedtonade titeln Absolut Sverige – Ett land i förändring. I skrivande stund är det dock oklart vem som ska distribuera den svenska upplagan, eftersom distributören Recito förlag för ett par dagar sedan plötsligt och utan förvarning skickade följande mejl till Mikael Jalvings förlag:

”Tyvärr måste jag meddela att vi beslutat att inte distribuera boken då det sätter oss i en situation vi inte känner oss bekväma med. Vi önskar er lycka med att finna en distributör som kan hjälpa er och hoppas att vårt sena besked inte innebär problem att hinna med detta.”

– Jag har ju förstått att boken är, som ni säger i Sverige, en het potatis, men det här är helt bisarrt. Fast just detta understryker ju bokens tes, liksom den så kallade PK-affären gjorde, säger Jalving.

Portades av Per Svensson

PK-affären, ja. Mikael Jalving bjöds 2011 in att tala om sin bok hos Publicistklubben Södra i Malmö. Men, när det uppdagades att han talat om boken (exakt samma saker han säga hos PK) på ett möte för Nationaldemokraterna, portförbjöd klubbens ordförande Per Svensson Jalving. Ett infekterat bråk ledde till att PKs vice ordförande Ingrid Carlqvist, numera denna publikations chefredaktör, avgick från sin post.

– Man kör men någon slags ”teknisk” argumentation som egentligen handlar om att man inte vill ta en diskussion. Men det är lättare att hålla en liten, utländsk författare nere än att som nu, försöka få tyst på Tryckfrihetssällskapet och Dispatch International, säger Jalving.

Upplevelser som inte får beskrivas

Som dansk fann han en genväg till att lossa tungans band hos de svenskar han mötte – samtalen började ofta med en diskussion kring svenskt respektive danskt alkoholbruk, för att efterhand glida över på allvarligare, mer brännbara ämnen.

– Saker som motsade den officiella, glansiga reklamaffischbilden av Sverige flöt långsamt upp till ytan. Folk har sina egna upplevelser av verkligheten, det finns ett massivt överskott av upplevelser som inte får beskrivas, det finns inget språk för att beskriva vad de individuella upplevelserna betyder, inget sammanhang att sätta in dem i.

Att debattklimatet skiljer sig så fundamentalt åt mellan Danmark och Sverige, har till stor del historiska förklaringar, menar Jalving. Danmark har kämpat och förlorat i krig, först mot Sverige, sen mot Tyskland. Sveriges historia under 1900-talet är en enda lång framgångssaga, och Sverige har tagit sig ur alla konflikter utan att dras in krig men ändå på något lustigt sätt alltid lyckats befinna sig på den vinnande sidan med moralen intakt.

Ilskan kommer att växa så att folk vågar tala fritt

– Stora svenska företag har lett framgångarna och skapat en industriell-politisk allians. Jag tror att detta är nyckeln till enigheten – så länge det går bra finns det ju ingen anledning att bråka. Problemet är att man nu håller på och dekonstruerar det som gjorde framgångarna möjliga, den starka svenska kulturnationen som skapat så mycket bra.

Är det då för sent för Sverige att vända utvecklingen? Inte alls, menar Mikael Jalving, och pekar på att den ilska som än så länge bara bubblar på nätet förr eller senare kommer att växa sig så stark att folk vågar trotsa sin rädsla och tala fritt.

– När jag talat med folk har jag ibland fått en känsla av att Sverige gett upp, det finns en utbredd apati. Men till slut, när tillräckligt många drabbats av konsekvenserna av det som nu händer, då kommer diskussionen. Svenskarna är trots allt inte mer än människor, säger Jalving med ett leende.

FAKTA/Mikael Jalving
Ålder: 44
Bor: Köpenhamn
Familj: Fru och två barn
Yrke: Författare och kolumnist på Jyllands-Posten
Aktuell: Med svensk översättning av boken ”Absolut Sverige – Ett land i förändring”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan #156 Platinasponsorer: Ulrica S – Presentera datum ger platinum i mun (i förskott), Monica D – Gåva till Ingrid och Maria! Utan er är måndagar och fredagar inte desamma! Innerliga kramar, Gabor, Nils-Erik – Kämpa på <3, Anders. Övriga: Lena J – Tuffaste smartaste tjejduon, Birgitte – Gåva, Conny – Trevlig helg!, Göran – Viktig info om sprutorna! Tack, Tonie – Puss, Ulla – Tack!, Mikael – Tack för allt ni gör för att rädda Sverige!, Ulf, Jan – Tack för bra sändningar!, Mats – Nyhetsveckan/helgen, Magnus – Tack!, Fredrik – Fortsätt att sprida sanningen till folket, Yvonne – Gåva, Renee – Tack för idag!, Kenneth, Mr DJ, Lennart – Gåva, Carola – Kolla bitchute hardnewstv2 mass genocide fr sept14, Christina – Gåva, Anders – Bidrag, Torsten – Gåva, Margareta – Gåva, Hans – Månadskramar!, Mimmi – Gåva, Lennart – Månatligt bidrag, Eva & Lasse – Bra jobbat, Tord – Liten gåva, Anonym AK, Anonym B, Carin, Milada, Tommy, Gertiepie, Anonym T, Peter, Liselott, Anonym MM, Anonym MJ, Anne-Marit, Anonym C, Mikael S, Bo L, Bo S, Anton, Harriet, Lisbeth, Kate, Niklas, Kristina, Mikael F, Lillemor, Anonym MS, Mikael S2, Cecilia, Daniel, Åke, Krister.