TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Burning cars in Sweden

Vägs ände är sedan länge nådd – nu behövs undantagstillstånd

Publicerad 15 augusti, 2018

Riksdagskandidaten för AFS, Lennart Matikainen, jobbade i många år i säkerhetsbranschen och har unikt goda insikter i tillståndet inom svensk polis. Han menar att vi nu måste sätta in de mest extrema åtgärderna för att stoppa de kriminella från att helt ta över vårt samhälle: Undantagstillstånd och indragna medborgarskap.

”Ordning och reda” är ett mantra vi alla hört mer än en gång från statsminister Stefan Löfven. Morgan Johansson och Anders Ygeman före honom har lovat mer pengar till polisen, skärpta straff och annat. Det käbbel Löfven anklagat andra för, måste vara den största projektionen i landets politiska historia. Den som varit någorlunda vaken under Löfvens mandatperiod kan säkert minnas otaliga löften om ökande trygghet och insatser för detta, men med facit i hand blev det bara en fjäder av den kalkon som presenterades. Nu kort före valet kan vi se tillbaka på en het sommar med bränder, där flertalet varit anlagda medvetet eller omedvetet. Samordnade brandattacker i Göteborg, Falkenberg och Lysekil efter det. Polisen tippar på att dessa attacker är tester av polis och uttryckningspersonal – inför kommande nya attacker.

Lennart Matikainen

Polisen i Stockholm klarar endast upp 1,5 procent av inbrotten

Jag har rapporterat och föreläst länge om polisens demontering 2015 i samband med den stora omorganisationen. Fler poliser än någonsin har hoppat av sina arbeten och sökt sig till andra (mer välbetalda) jobb. Efter att jag medverkade i en politisk utredning om polisens omorganisation, stod det väldigt klart att nedmonteringen var planerad. När sedan den stora vågen av flyktingar kom hösten 2015, blev polisen tvungen att sätta in allt mer krympande resurser för att hantera följderna av denna. Vardagsbrotten samt främst våldtäktsanmälningarna, sattes på undantag och som exempel klarar polisen i Stockholm endast upp cirka 1,5 procent av inbrotten. Genomsnittet för uppklarning av samtliga brott ligger enligt uppgift från polisen själv på runt 12 procent. I Tyskland är samma siffra över 50 procent, för att inte tala om Finland som sannolikt ligger än högre. Häromåret visade siffror att finska polisen finska polisen klarar upp 25 procent av bostadsinbrotten, framför allt för att de åker på alla larm.

Tidigare i år angavs att de kriminella gängens skjutningar låg lägre hittills under året än tidigare år. Jag gick då ut och angav att allt går i vågor och är inte statiskt. Kvittot får vi nu, senast i Malmö, där tre personer dog och ytterligare personer blev skadade, vid en skjutning mitt i stan. Efter denna skjutning kom två uttalanden som sa mycket:

– Allmänheten har ingen anledning till oro, uppgav en polis för SVT Nyheter.

– Det kommer bli en blodig sommar, så det är bäst att Malmöborna håller sig inomhus, sa en av de kriminella till Expressens reporter.

Vem som styr polisens uttalanden av förnekan och försök till normalisering är okänt

Vem som styr polisens uttalanden av förnekan och försök till normalisering är okänt. Men själva uttalandena talar för sig själva. Är en skjutning i city med flera döda inget att oroa sig för? Ska Malmöborna anpassa sig och bunkra upp hemma och hyra in ett solarium för brännan? Har vi nått taket eller vägs ände vad gäller galenskap i hantering? Bara uttalandena räcker för att en normalt funtad människa bör känna oro. Allt annat är omänskligt!

Vi har sedan länge nått vägs ände, där insikten om att våra politiker varken vill oss väl eller har mer än tomma ord att erbjuda. Att folket vaknat till mer än någonsin både hörs och syns, men för att hitta lösningar måste ord övergå i både kompetent och kraftfull handling. Så här långt kan vi se balansen mellan det våldskapital som de kriminella presenterar och de åtgärder som politiker presenterar, som att elitserielaget i våld får möta laget i gärdsgårdsserien i en fotbollsmatch.

Jag har redan från mitten av 1980-talet mött och utmanats av killarna i förorten. Från dag 1 insåg vi att helt andra insatser behövdes för att möta det våld de presenterade. Vi fick gripa in hårt och skilja grupperna åt för att kunna nå in. För att tygla våldet fick vi ta till rena management by fear. Först då kunde vi nå fram i dialog och faktiskt lyckas bygga samspel och respekt. De som styr politik och medier i dag har ingen aning om hur dessa kriminella fungerar. Jag och andra bjuds inte in, trots att vi tjatat om att vi kan presentera bra åtgärder och att vi vet hur insatserna måste se ut. För att klargöra vad som behövs erbjuder jag här en manual till de styrande:

 • Undantagstillstånd måste utlysas och akuta åtgärder sättas in direkt i form av tuffa och kompetenta poliser och chefer.
 • Vi har LVU, Lagen om vård för unga, där barn och ungdomar kan fångas in och isoleras om de riskerar att skada sig själv och andra.
 • Vi behöver samma slags lag mot de överåriga kriminella som vi kan kalla för LVK – Lagen om vård av kriminella.
 • Då polisen vet vilka konstellationer och individer som finns i de kriminella grupperna, kan inte enkom spaning i väntan på att kunna fånga dem mitt i ett brott duga. Alla ska gripas och låsas in. De ska bort från gator och torg och för detta behövs ett totalt undantag från de begränsande lagar som finns.
 • Åtgärderna som måste sättas in ärvav en magnitud som sannolikt ligger tio gånger högre än dagens. En direkt och chockartad insats som sänder signaler till alla kriminella om nolltolerans mot att vara kriminell. Det ska klassas som ett brott att ingå i ett kriminellt nätverk.
 • Direkt utvisning ska ske av dem som inte har svenskt medborgarskap, och medborgarskap ska kunna återtas om man levt ett kriminellt liv.
 • Som en polischef föreslog i ett samtal: Om den kriminella är minderårig och har invandrat med familj, ska hela familjen utvisas. Föräldrar ska ha fullt ansvar för de barn de satt till världen. Enligt uppgift har Danmark gjort detta och det fick andra familjer att själva ta ansvar för sina unga och hålla dem i koppel. Åter signalpolitik.
 • De intagna ska erbjudas chans till kompetent stöd om de är villiga att ta nya och friskare vägar i livet. Är de inte villiga får de sitta tills de inser att de inte kommer någonstans med sin ovilja. De ska inte tillåtas att sitta tillsammans med andra kriminella, utan ensamma. När gruppen bryts, är de mer nåbara. Detta vet jag utifrån hur vi agerade under min tid i säkerhetsbranschen.

Annie Lööf har faktiskt varit inne på denna linje, utan att själv förstå det när hon sa:

– Det ska vara förbjudet att vara kriminell.

Om inte krafttag sätts in kommer blodet att flyta i allt större strömmar på gatorna

Om inte krafttag sätts in kommer blodet att flyta i allt större strömmar på gatorna och oskyldiga drabbas förr eller senare. Om inte samhället gör sitt, tvingas till slut medborgare gripa in och medborgargarden vill ingen ha. Argumentet att det är svårt att utvisa ska aldrig vara ett hinder. De enorma pengar det kostar att hålla en person internerad skulle bantas rejält genom att hyra landmark från en avlägsen granne och låta de kriminella sitta där. Vi har den här situationen för att ingen har ställt krav på människor som kommit hit. Det hade behövts tydliga spelregler och ett samhällsavtal där personen tvingats ta sitt ansvar för att sköta sig och bidra, och vid brott i förväg veta konsekvenserna. I dag sitter rätten och hellre friar än fäller och de åtalade som ofta ljugit sig in i landet, kan också ljuga sig kvar i landet med historier de har förstått funkar. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet är det knappt en av fem som döms till utvisning efter att ha begått våldtäkt. Återkommande får vi signaler om att gärningsmän och kriminella värderas högre än brottsoffren.

Vi alla vet dock att pratet om allas lika värde enbart är floskler. Skulle en mediekändis dotter gruppvåldtas, skulle det bli livat i medierna. Massvis med flickor råkar illa ut, men får lida ohörda. Något är väldigt sjukt i vårt land.

Det får vara slut på naivitet och dolda agendor nu, och ord måste övergå i handling. Tillit till de styrande skapas enbart genom konkreta resultat och då den negativa spiralen fått växa alltför länge, måste insatserna också motsvara läget. Det handlar inte om tid, utan om kraften i insatsen. Fridolin sa sig kunna fixa skolan på 100 dagar och jag är säker på att med rätt insatser kan även tryggheten fixas på 100 dagar. Men till skillnad från Fridolins tomma löften, skulle resultatet tala för sig själv.

 

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

2 Kommentarer

  • Avatar

   Flera troll än briljanta skribenter här.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 281 Platinasponsorer: Hans J – Kämpa tjejer, Hans J - Ett helt underbart program fortsätt så här!, Hans J - Greta usch å fy, Anonym CE, Anders, Christoffer, Maria - Ni behövs mer än någonsin, Erwin, Annikki. Övriga: Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria, Rolf S, Mona F – Gåva, Alice L, Lennart J – Stöd, Masi A - Glad Kristi himmelsfärdsdag, Mats O – Gåva, Mikael S – Gåva, Vasti E – Gåva, Hans H – Gåva, Inger J – Ni är super, Sven-Olof S – Gåva, Rich Daniel – Länge leve Ingrid&Maria plus ert nya funkia intro. Skål!, Johan H – Donation, Guddi R – Många fler nollor från Guddi om jag haft men önskar er lycka på alla nivåer – kramis, Stefan H, Göran S – Ingrid o Maria.