TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Vad är lögn och vad är sanning?

Publicerad 8 augusti, 2018

Under flera år har en mängd uppseendeväckande påståenden om incest florerat. Bland dem finns: Upp till 20 procent av alla barn utnyttjas! Förövaren kan vara vem som helst och nekar alltid! Barn ljuger aldrig om sånt här! Det som upprepas tillräckligt många gånger blir till sist en sanning. Det som aldrig sägs stannar i det fördolda — till exempel den finska undersökningen som visar att bara några promille av alla barn blivit tvingade till sex med sin pappa. Är det då sant att barn aldrig ljuger? – Nej, det är ett fullständigt absurt påstående, säger forskningspsykologen Bo Edvardsson. Såväl barn som vuxna kan fås att intyga vad som helst och till och med tro att de har varit med om det. Om rättsapparaten förväntar sig sanningsenliga barn och förnekande förövare kanske vem som helst kan beskyllas, misstänkas och till och med dömas för blodskam. Redan nu säger vanliga män att de knappt vågar titta på, än mindre kela med, egna eller andras barn. Var ska det då sluta? – Vi är på väg tillbaka till den viktorianska tiden, när män över huvud taget inte hade kontakt med sina barn förrän de blev stora, varnar den danske kriminologen Berl Kutchinsky.  På redaktionen kände vi till en början ett instinktivt motstånd mot att

Under flera år har en mängd uppseendeväckande påståenden om incest florerat. Bland dem finns:

  • Upp till 20 procent av alla barn utnyttjas!
  • Förövaren kan vara vem som helst och nekar alltid!
  • Barn ljuger aldrig om sånt här!

Det som upprepas tillräckligt många gånger blir till sist en sanning. Det som aldrig sägs stannar i det fördolda — till exempel den finska undersökningen som visar att bara några promille av alla barn blivit tvingade till sex med sin pappa. Är det då sant att barn aldrig ljuger?

– Nej, det är ett fullständigt absurt påstående, säger forskningspsykologen Bo Edvardsson. Såväl barn som vuxna kan fås att intyga vad som helst och till och med tro att de har varit med om det. Om rättsapparaten förväntar sig sanningsenliga barn och förnekande förövare kanske vem som helst kan beskyllas, misstänkas och till och med dömas för blodskam. Redan nu säger vanliga män att de knappt vågar titta på, än mindre kela med, egna eller andras barn. Var ska det då sluta?

– Vi är på väg tillbaka till den viktorianska tiden, när män över huvud taget inte hade kontakt med sina barn förrän de blev stora, varnar den danske kriminologen Berl Kutchinsky. 

På redaktionen kände vi till en början ett instinktivt motstånd mot att lyssna på någon som påstod sig vara oskyldigt dömd för sexövergrepp. Inte kan väl någon med vett och vilja falskeligen anklaga en medmänniska, sin före detta man, sin styvfar eller – ännu värre – sin egen pappa för incest? Så vi lyssnade på en. Så en till och en till.

Ganska snart stod en sak klar: Hur nästintill omöjligt det tycks vara att bevisa sin oskuld. Utan vittnen, utan teknisk bevisning står ord mot ord och domstolen ska bedöma vem som är trovärdig. Den som flera gånger ändrar sin berättelse bedöms vanligtvis som icke trovärdig.
En tillbakadragen anklagelse brukar leda till en friande dom. Så är inte alltid fallet i incestmål. För experterna har slagit fast att detta är ”typiskt incestbeteende”. Offret har förträngt, minns lite i taget och vill egentligen inte att hennes pappa ska hamna i fängelse.
Kan det vara så att samhället i sin iver att skydda de stackars barn som utsätts för övergrepp, skickar oskyldiga i fängelse, splittrar helt vanliga familjer och berövar dem deras pappor?

Med artikelserien vill vi väcka debatt om incestpaniken. Låt oss slå fast en sak – vi påstår inte att de intervjuade ÄR oskyldiga.
Sanningen vet bara de direkt inblandade. Men vi påstår att de och förmodligen många andra män har dömts på mycket svag,
om ens någon, bevisning. Vi vill ställa frågan om man är beredd acceptera lägre krav på rättssäkerhet, för att till varje pris straffa dem som begår en av de mest avskyvärda kriminella handlingar vi känner.

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.