TACK för ditt stöd! – För att Ingrid&Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp.

Swisha  ditt stöd: 123 587 22 54 eller via  Donorbox

Finsk undersökning: Bara fem av tusen flickor drabbas

Publicerad 6 augusti, 2018

Var femte flicka utsätts för incest – ett påstående som länge varit experternas rättesnöre. Men två nya nordiska undersökningar vänder upp och ner på begreppen och redovisar resultat som experterna inte vill höra talas om: Bara några promille är drabbade. I debatten framförs ofta att 20 procent av flickorna och tio procent av pojkarna är offer för sexuella övergrepp. En amerikansk studie hävdar till och med att 60 procent av alla flickor varit utsatta! Dessa svindlande siffror får man fram genom att som övergrepp räkna bland annat blottande, tafsande bekanta och flickors motvilja mot första samlaget med en äldre pojkvän. I debatten används sedan siffrorna som om de uteslutande handlade om övergrepp inom familjen. Häromåret gjordes en av de största och mest vetenskapliga undersökningarna om sexuella övergrepp på barn. Över 7000 finska niondeklassare svarade på frågor om sina sexuella erfarenheter med vuxna. Som vuxna räknades alla som var fem år äldre än den svarande. Ganska många, 18 procent av flickorna och sju procent av pojkarna, hade varit ihop med någon sådan vuxen. Men det rörde sig så gott som uteslutande om frivilliga erfarenheter. Incest mellan far och dotter visade sig vara ytterst sällsynt, bara 8 av flickorna hade sådan erfarenhet,

Var femte flicka utsätts för incest – ett påstående som länge varit experternas rättesnöre. Men två nya nordiska undersökningar vänder upp och ner på begreppen och redovisar resultat som experterna inte vill höra talas om: Bara några promille är drabbade.

I debatten framförs ofta att 20 procent av flickorna och tio procent av pojkarna är offer för sexuella övergrepp. En amerikansk studie hävdar till och med att 60 procent av alla flickor varit utsatta!

Dessa svindlande siffror får man fram genom att som övergrepp räkna bland annat blottande, tafsande bekanta och flickors motvilja mot första samlaget med en äldre pojkvän. I debatten används sedan siffrorna som om de uteslutande handlade om övergrepp inom familjen.
Häromåret gjordes en av de största och mest vetenskapliga undersökningarna om sexuella övergrepp på barn. Över 7000 finska niondeklassare svarade på frågor om sina sexuella erfarenheter med vuxna.

Som vuxna räknades alla som var fem år äldre än den svarande. Ganska många, 18 procent av flickorna och sju procent av pojkarna, hade varit ihop med någon sådan vuxen. Men det rörde sig så gott som uteslutande om frivilliga erfarenheter.

Incest mellan far och dotter visade sig vara ytterst sällsynt, bara 8 av flickorna hade sådan erfarenhet, fem promille eller med andra ord fem av tusen.

I de flesta fallen var förövaren en styvfader – att skändas av sin biologiska pappa var extremt ovanligt, bara två promille hade varit med om detta. Sex flickor hade tvingats till sex av sin bror. Inte i något fall hade övergreppen börjat så tidigt som i förskoleåldern.

För pojkar blev siffran ännu lägre, en enda promille av de finska tonårsgrabbarna hade utsatts för incestuösa övergrepp.
Forskaren Heikki Sariola på Centralförbundet för Barnskydd gjorde en intressant erfarenhet när han presenterade resultatet av sin undersökning på ett nordiskt seminarium för två år sedan [1990]. Deltagarna från Sverige och Norge blev nämligen påtagligt besvikna över den låga andelen incestoffer.

– En av dem sa rakt ut att sådana här undersökningar inte bör göras, berättar Heikki Sariola. För då tutar pressen ”faran är över” och de sexuella övergreppen kan fortsätta i lugn och ro.

Men inte ens pressen visade sig vara intresserade av de finska siffrorna. Den massmediala tystnaden kan till viss del förklaras med språkbarriären, men avgörande tycks motviljan mot resultatet vara.

– Vissa grupper använder de höga siffrorna som politiska vapen, säger Sariola. De vill kämpa emot incest genom att chocka allmänheten.

– Kanske är journalister mer benägna att lita på psykologer som arbetar mer praktiskt med frågorna än på oss statistiker och forskare.
Den finske journalisten och filmaren Peter Klevius, som engagerat sig hårt i frågan har i två års tid försökt förmå svensk teve, radio och tidningar att ta upp den finska rapporten. Överallt har han fått kalla handen.

– Resultatet passar helt enkelt inte in i det synsätt som råder i Sverige, säger Peter Klevius. Glöm inte att många psykologer och andra yrkesgrupper lever på incestproblematiken.

Svenska Skolöverstyrelsen lät göra en egen undersökning, där underlaget bara var cirka en fjärdedel så stort som det finska, ungefär 2000 17-åringar. Resultatet presenterades i en delrapport förra året och visar att två procent av flickorna och en procent av pojkarna varit med om övergrepp inom familjen.

Delrapporten säger dock ingenting om allvaret i övergreppen. Eftersom ungdomarna kunde kryssa i tio olika alternativ, kan här rymmas sådant som beröringar och fula ord.

Det är alltså fullt tänkbart att de verkliga incestövergreppen också i Sverige stannar vid några få promille.

– Felet med den svenska undersökningen att den inte är representativ för hela landet, kritiserar Sariola.

Trots detta ger den nog en ganska god bild av förekomsten av incest.

Anmälningarna har blivit allt fler

År                Anmälda incestbrott      Personer som dömts
1987             294                                            60
1988            426                                             69
1989            638                                             87
1990            564                                             101

DONERA MED SWISH

Stötta Ingrid & Maria. Bli månadsgivare – bara tre klick med MediaLinq.

Köp boken ”Från Sverige till Absurdistan” här.

Från Sverige till Absurdistan

INGRID&MARIAS TWITTERFAVORITER

Stötta Ingrid och Maria

För att Ingrid & Maria ska kunna fortsätta arbetet med att dra fram mörkermännen i ljuset, behöver vi din hjälp. Använd MediaLinq-knappen  för att stötta oss med mindre belopp, sätt in ett engångsbelopp via bankgiro eller Swish – eller via Donorbox här nedanför.

Du kan också välja att blir månadsgivare via Donorbox.

Tack för ditt bidrag!

Donera via BANK

Bankgiro: 831-4742

IBAN: SE9430000000006011090161
BIC (SWIFT-adress): NDEASESS

 Donera via SWISH

Swish nr: 123 587 22 54

Donera via Medialinq

 

Donera via Donorbox

Villkor för kommentarsfältet

Ingrid & Maria tar inget ansvar för kommentarer som skrivs på denna webbsida. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig. Kommentarer förhandsgranskas inte och är inte redaktionellt material. Kommentarer som bryter mot våra regler tas bort vid efterhandsmoderering.
Klicka här för att läsa mer om våra kommentarsregler. >

0 kommentarer

Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus. Denna vecka tackar vi: Nyhetsveckan 282 Platinasponsorer: Hans J - Jag älskar er!!!, Hans J – Ett helt underbart program tjejer, Tomas J – För Ingrid och Maria i tiden, En okänd välgörare. Övriga: Tomas K - Ingrid å Tryckfrihetssällskapet, äntligen swish go, Ingemar L – Gåva, Hans K, Göran B - Tack för torsdagens program, Carina K, Annica B, Jan P, Monica S – Gåva, Juhani S – Gåva, Gry T – Tack för det ni gör!, Tomas F – Tummen upp!, Maria D, Annika B, Bo B - Heja Maria vilken njutbar salva du levererade, Björn J, Christer B, Jörn V – Tack Ingrid och Maria, Marie W, Magnus H, Patrik Ö, Rolf S, Rune F – Gåva, Marie-Louise O, Marie H – Gåva, Inger B – Ni är bäst, Ingemar L, Göran L, Göran E – Gåva, Monica G – Tack för att ni finns!, Anders G, Daniel W – Ni är fantastiska, Carina H, Annica B, Billy T, Anders K – Tyvärr kan jag inte skicka mer, Anders J, Lotta, Margareta R, Sofia O, Elej, Stig E, Dennis B, Berit N – Ett litet bidrag, Monica A – Gåva, Ingela J – Tack för ert stöd till SD, Sofia O – Tack bästa tjejerna!, Renaud, Mikael S, Anonym MS, Harriet, Christian, Susann, Tomas, Lars T, Eva, Magnus.